Бомба със закъснител
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бомба със закъснител

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Юлиян Митев

Бомба със закъснител

От май месец насам вписванията в Търговския регистър са спаднали наполовина

6799 прочитания

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Юлиян Митев

© Анелия Николова


Броят на направените вписвания в Търговския регистър е спаднал почти наполовина от април месец насам, но в същото време броят на постъпилите заявления остава непроменен. Това показа проверка на "Капитал" в Агенцията по вписванията. Специалисти коментираха пред "Капитал", че ако тенденцията продължи, регистърът може да бъде затрупан от работа, а вписванията да започнат да се забавят.

Притеснително голям спад

Видно от статистиката на агенцията, до март броят на вписаните от служителите на агенцията промени по партидите на търговските дружества е бил около средното ниво за 2011 г. - около 55 хил. на месец. През април обаче броят им пада близо наполовина – 25 хил. Този спад няма връзка с постъпилите заявления. Така например през юни, когато е крайният срок за подаване на годишните финансови отчети на търговските дружества, е имало над 180 хил. постъпили заявления, като в същото време служителите са вписали 35 хил. В сравнение със същия период през 2011 г. постъпилите искания са били 160 хил., а вписванията – 60 хиляди.

От Агенцията по вписванията обясниха, че от 1 юни длъжностните лица по регистрацията имат правомощия да дават указания, преди да се произнесат по заявленията, и че броят на издадените указания не влиза в статистиката по вписванията. С промени в Закона за Търговския регистър от май месец тази година беше дадена възможност от 1 юни длъжностните лица по регистрацията, вместо да постановяват отказ на някое заявление, да дават допълнителни указания за изпълнението им. За разлика от отказите обаче указанията не се мотивират и изготвянето им би следвало да отнема по-малко време на служителите.

От агенцията коментираха още една законодателна промяна, която има отношение към спада на вписванията, а именно, че от 1 юни годишните финансови отчети се разглеждат "по реда на постъпването им отделно от другите заявления". Експерти коментираха пред "Капитал", че последното решение е кризисно и явно има за цел да се избегне задръстването, но в същото време трудно може да бъде определено като принципно. Търговците подлежат на санкция, ако не подадат отчетите си в срок, докато държавата има "колкото й е необходимо", за да извърши оповестяването.

Без бонуси

Директорът на Агенцията по вписванията Юлиян Митев коментира, че освен възможността за издаване на указания по-малкото вписвания се дължат и на факта, че служителите вече не могат да работят събота и неделя или в извънработно време.

Според източници на "Капитал" в агенцията длъжностните лица по регистрацията се чувстват демотивирани от факта, че не могат да получават бонуси. През февруари стана известно, че бившата директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова е получила 72 хил. лв. бонус, като 48 хил. лв. от тях си е отпуснала сама. Веднага след това Министерство на правосъдието започна проверка "на допълнителното материално стимулиране на всички служители във ведомството".

Вината със сигурност не е на новото ръководство на агенцията, но в същото време то трябва да намери решение на проблема. При всички положения оправданието не може да бъде липсата на средства, защото събраните от агенцията такси само през юни и юли надхвърлят годишния й бюджет.

Към момента няма значително забавяне на вписванията в Търговския регистър, но с тези темпове дори и хипотетично да спре каквото и да било подаване на заявления в продължение на една година, служителите ще вписват само финансовите отчети, които бяха подадени през юни.

Броят на направените вписвания в Търговския регистър е спаднал почти наполовина от април месец насам, но в същото време броят на постъпилите заявления остава непроменен. Това показа проверка на "Капитал" в Агенцията по вписванията. Специалисти коментираха пред "Капитал", че ако тенденцията продължи, регистърът може да бъде затрупан от работа, а вписванията да започнат да се забавят.

Притеснително голям спад


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "Според източници на "Капитал" в агенцията длъжностните лица по регистрацията се чувстват демотивирани от факта, че не могат да получават бонуси."

  Ето за това говорим! Не само в тази, но и в други теми, като "Колко взима администрацията"! Някой е научил последната, че ако си врътне главата наляво, трябва да й се плати! Ако се наведе да си вземе падналата от бюрото химикалка, това вече е извънреден труд! Хич нищо да не е, ако е изкарала цялата година до Коледа без сътресения и наказания, полага й се бонус! Сега върви им обяснявай, че работата им е да обслужват бизнеса, а не да печелят за бюджета глоби и такси, като вземат процент от последните!

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  Ай милите те държавни служители в ТР демотивирани били защото не могат да вземат бонуси !
  И затова се почесвали и не им се работило.
  Че няма някой с голяма гьостерица да ги подкара наред и да ги мотивира подобаващо ...

 • 3
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Най интересното е, че последните 2-3 месеца съм впечатлен от бързината. Имахме 4 промени по партидите на дъщерни дружества, ведно с тях бяха вписани и ГФО.

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#2] от "bz": Ало,милиционера :-) Я драсни и с другите никове :-)

  Не че нещо друго освен тъпотии от Симеоново ще видим,но поне разнообрази и с другите си никове :-)

 • 5
  sadsherp avatar :-P
  sadsherp

  "Броят на направените вписвания в Търговския регистър е спаднал почти наполовина от април месец насам, но в същото време броят на постъпилите заявления остава непроменен". Останалото е бля. Сравнително просто - "указанията" са лееееееко безумни упражнения на тема "тълкуваме закона" и поради абсурдността си, водещи до отказ за вписване/обявяване. Добре че е съда все пак да отменя, но отнема много време и такси. Само рязане от заплатата при отмяна на отказ - останалото е произвол.

 • 6
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  До коментар [#5] от "sadsherp": Идеята за финансова отговорност при отменен отказ е добра.

 • 7
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#4:"kardinalat"]Ало,милицонера :-) Я драсни и с другите никове :-) [/quote]
  Защо ли ти се привиждат милиционери ?
  Сигурно не са те взели на работа и затова ги мразиш толкова ?
  С този умствен потенциал обаче няма на кого да се сърдиш !

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Пак ли щереват за пари ...

 • 9
  alexander5000dm avatar :-|
  Arexander

  До коментар [#2] от "bz":

  Като се абстрахираме от принципно основателното недоволство от (не)ефективността на държавната администрация на фона на несъразмерно големите разходи по издръжката й, в този конкретен случай има по мое мнение друг проблем:
  Ясно е, че е несериозно да бъдат накарани служителите да са по-ефективни от "някой с голяма гьостерица"; ясно е също така, че за попълването на щата на администрацията важат правилата на пазара на труда или с прости думи - колкото по-ниско заплащане, толкова по-ниско качество на персонала. От своя страна потребителите на ТР имат интерес ДЛР да са квалифицирани, защото профаните правят глупости, което струва на потребителя още време и пари.

  И тук възниква въпросът толкова ли е сложно в една малка затворена система като ТР да се въведе възнаграждение обвързано с резултатите? Я си представи, че всички ДЛР са на минимална работна заплата, но получават по 5 лв. на обработено заявление (най-ниската съществуваща такса за вписване към момента е 15 лв., има и такива по 1700 лв., така че приходите пак многократно ще надхвърлят този разход). И тогава ДЛР, което го мързи или е по-некомпетентен и прави по 5 вписвания на ден ще получи по-малко пари от ДЛР, което бачка като здраво и обработи примерно 30 заявления за един ден.
  В този случай бавният ще има ли стимул да се развива и да е по-ефективен, за да настигне другия?
  А в момента, когато и двамата взимат една и съща заплата, ефективният ще има ли стимул да се пребие от бачкане, заради едната отговорност към служебните задължения?

  В крайна сметка ефективността опира и до правилното поставяне на приоритети и стимули и няма нищо общо с гьостерица (робският труд е възможно най-неефективният). Описаният от мен елементарен модел е приложен например в Търговския регистър в Сърбия и резултатите от него са впечатляващи. От нашия ТР са запознати много добре с него, но ще дадат 100 причини защо той е неприложим в България, какви са наредбите и т.н. Аз не искам някой да ми обяснява защо нещо няма да стане, искам ефективни публични услуги, които по възможност не товарят бюджета.

  За мен неприлагането на смислен модел за материално стимулиране на служителите (конкретно в ТР) са 2:
  1. Защото правителството е алчно да фискализира приходите от такси на ТР (то предната директорка беше толкова неадекватна, че това го каза в прав текст и класира АВ в приходната администрация?!?!), съответно изпълнителната власт не допуска приходите от такси да бъдат използвани за законовото си предназначение - покриване на разходите по услугата и инвестиции в подобряването й (в това число и в човешкия материал); и
  2. Защото ръководството на самата агенция няма интерес да толерира модел, при който големите пари отиват при здраво работещите - а искат да си ги присвояват, защото са директори (а директорите, както е известно, не работят :)). Има ли в България директор или мениджър, който да преживее някой под него в йерархията да изкара повече кинти? Абсурд, а кой какъв принос има за организацията няма значение, то затова и капитализмът ни е на това равнище...

 • 10
  gope avatar :-|
  Gopeто

  Както винаги в БГ се работи само с крайности. Предишната шефка си отпускала бонуси, ама само за себе си. Сега вместо да се въведе справедливост и бонуси да получават само тези, които работят съвестно и извънредно (а не само извънредно), просто спират бонусите. Защото е по-лесно. В противен случай трябва и да се мисли.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK