Най-разбъркваният сектор

Най-разбъркваният сектор

Земеделското министерство написа поредна регулация, която вкарва нова бюрокрация в млечния бранш

Деница Ватева
8332 прочитания

© Надежда Чипева


Ако има сектор, в който правилата постоянно да се променят и регулациите да бликат една след друга, тази година шампионът безспорно е бизнесът с преработването на мляко. Творчеството на земеделското министерство по отношение на мандрите започна с нова неясна, а и ненужна наредба, която ограничи производителите на сирене и кашкавал кога могат да произвеждат продукти от мляко и кога от заместители. Сега в закон ще бъде въведено правило всички договори за покупка на мляко да се регистрират. Все действия на свръхнамеса и със спорен ефект.

Две есенни свръхрегулации

Производителите на мляко и преработвателите ще бъдат задължени да сключват минимум шестмесечни договори, които трябва да бъдат регистрирани в областните дирекции по земеделие. Изключение за срока ще се прави само с писмено съгласие на животновъда. Това сочи нов проект за промени в Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в ЕС. От агроминистерството съобщиха, че тези текстове са залегнали в европейски регламент, който трябва да бъде приет и в България.

В документа обаче точно тези режими са пожелателни, а не задължителни.

Преди броени дни влезе в сила и още една важна промяна за този бранш - Наредбата за изискванията към млечните продукти. Така мандрите ще могат да произвеждат продукти със заместители на мляко веднъж на половин година и само след предварително уведомление до агенцията по храните от октомври, когато изтича преходният период за тази промяна. На този етап в сектора има нагласа за обжалване на изискването в съда, но окончателното решение за това ще се вземе на 15 септември.

Задължителни договори

Със законовите промени се въвежда задължително изискване за сключване на писмен договор между производителя и преработвателя на мляко за поне 6 месеца. Изключение от минималния срок може да се направи само с писменото съгласие на животновъда, се казва още в текстовете.

В закона се въвежда и друго правило, според което всички сключени договори трябва да бъдат регистрирани в областните служби по земеделие. В самия текст не се казва каква част от договорите трябва да бъде представена на държавния орган.

В действителност европейският регламент, приет през март тази година, казва, че решението дали ще се въведе изискване за задължителни договори се взима от държавите членки. И производители, и преработватели обаче казват, че това би било добре заради сивия сектор. В отговор на въпроси от "Капитал Daily" от земеделското министерство посочиха, че европейският регламент посочва задължителни елементи на договорите между двете страни. Такива например са цена, ритмичност на доставките, обем, клаузи при форсмажорни обстоятелства и др.

"Регистрацията на договорите дава възможност да се упражни контрол върху изискването за задължителната писмена форма и задължителните минимални клаузи, както и да се определи кои производители и изкупвачи имат търговски отношения без писмен договор", казаха още оттам, допълвайки, че се предвиждат санкции и за такива случаи.

"Единственото ни притеснение е да не се въведе свръхрегулация", коментира директорът на Националната асоциация на млекопреработвателите Диляна Славова. По думите й фирмите от бранша искат също така да знаят къде ще регистрират договорите и кой ще има достъп до информацията за цени, обеми и др.

В момента част от договорите се регистрират във фонд "Земеделие", тъй като все още съществуват квоти за производство и търговия с краве мляко. Тази система обаче ще отпадне до 2016 г. Новите правила за договорите ще важат за всички видове мляко.

Важните въпроси, които повдига новата регулация и е добре да се обсъдят преди приемането й, са колко допълнителна бюрокрация ще се въведе, колко държавни средства ще бъдат пропилени за създаването и администрирането на регистъра и колко информация може да изтече към конкуренти фирми. А и мотивът, че така ще се пребори сивият сектор, някак си не издържа - който и сега продава скрито, ще продължи. Борбата трябва да идва по линия на данъчната администрация, а не чрез пореден регистър.

Заместители на пазарната логика

Междувременно преди дни влезе в сила оспорваната от преработватели наредба за изискванията към млечните продукти. Тя предвижда ограничения за мандрите, които произвеждат едновременно продукти от мляко и от заместители (а такива се една трета от фирмите), които ще важат от октомври. Според правилата всяко предприятие трябва да предупреди агенцията по храните в случаите, когато иска да произвежда имитиращи млечни продукти. Такова уведомление пък ще може да бъде пращано веднъж на шест месеца.

Ограничението на дейността на мандрите със смесено производство е идея на земеделското министерство, обсъждана през пролетните месеци. Първоначално бе въведен текст, който казваше, че на територията на едно и също предприятие не може да се произвеждат продукти от мляко и от заместители, каквито обикновено са растителните мазнини. Идеята бе мотивирана първоначално с това, че имало случаи, при които върху етикетите пише, че продуктът е от мляко, а се оказва, че е от палмово масло. От земеделското министерство казваха, че със забраната ще ограничат подобно подвеждане на потребителите.

Ограничението бе остро разкритикувано от преработвателите, които твърдяха, че законодателството предвижда санкции за лъжлива информация по етикетите. Впоследствие земеделският министър Мирослав Найденов представи и втори мотив за идеята - да се подпомогне животновъдният сектор, който страда от ниски изкупни цени.

След серия от критики на преработвателите все пак идеята бе смекчена до уведомителен режим и възможност да се произвеждат продукти със заместители веднъж на шест месеца. Това е трудна задача, защото собственикът на мандрата трябва много точно да предскаже търсенето за следващото полугодие - може да се окаже със свръхпроизводство или да има недостиг.

Още при обсъжданията на тези текстове фирми съобщиха, че е възможно да атакуват ограниченията в съда. Диляна Славова коментира вчера, че това ще се изясни на 15 септември, когато е предвидено общо събрание на асоциацията. Тогава ще се реши и дали отделни фирми ще завеждат самостоятелно дела, или ще се обединят през сдружението.

Ако има сектор, в който правилата постоянно да се променят и регулациите да бликат една след друга, тази година шампионът безспорно е бизнесът с преработването на мляко. Творчеството на земеделското министерство по отношение на мандрите започна с нова неясна, а и ненужна наредба, която ограничи производителите на сирене и кашкавал кога могат да произвеждат продукти от мляко и кога от заместители. Сега в закон ще бъде въведено правило всички договори за покупка на мляко да се регистрират. Все действия на свръхнамеса и със спорен ефект.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  vasil_j avatar :-|
  vasil_jordanov

  Да забранят изобщо да се произвеждат млечни продукти със заместители!

 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman

  Найденов тотално е изкукутигал ! НЯМА никакви доказателства ,че продуктите с растителни мазнини са вредни. Въпросът е на пазара всички продукти да бъдат означени кои съдържат прясно мляко и кои заместители ! То по тая логика и бирата с лимон трябва да я урегулират , щото не е чиста бира !!!

 • 3
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  докато не се смени министъра - всяка статия е безсмислена.
  прощавайте Надежда Чипева. четох. и преди.
  страх ме е от спин/бсп. ще вземат да ме заразят и хоп- готов ибрикчия.
  там не трябва масажист в джакузи а дявол с вила .
  има какво да се чете, препоръчвам. но няма да коментирам друго освен уволнение.

 • 4
  kamen_georgiev avatar :-|
  камен

  "Нас червеното знаме роди ни,нас не ще ни уплаши смъртта,ние сме на всеки километър..." и така до края на всеки бизнес.

 • 5
  vasil_j avatar :-|
  vasil_jordanov

  [quote#2:"niceprson"]НЯМА никакви доказателства ,че продуктите с растителни мазнини са вредни.[/quote]

  Няма доказателства другия път.

  http://www.livestrong.com/article/198975-what-are-the-dangers-of-palm-oil/

 • 6
  renegat avatar :-|
  renegat

  Авторката знае ли преработвателите на каква цена изкупуват млякото ако не знае-45ст за 1л.,като бавят плащането с месеци.
  Хайде малко да се по осведоми и тогава да коментира!
  Много неподготвена се изказва!

 • 7
  cualquera avatar :-|
  cualquera

  "Шестмесечни" и " на половин година" според мен не си противоречат. А не го изкарвате точно така. Най-после има ясни превила в млекопроизводството и изключително завишен контрол, а пак се намира на кого да не му изнася.

 • 8
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  "Най-разбъркваният сектор"
  ...
  Много просто!Искаме сиренето от мляко и сол!

 • 9
  vesko_dechev avatar :-P
  Веселин Дечев

  [quote#2:"niceprson"]НЯМА никакви доказателства ,че продуктите с растителни мазнини са вредни.[/quote]
  Не е въпросът дали е или не е вредно.Просто е измама.Представяне на едно нещо за друго нещо!
  Плащаш за концерт на Мадона-получаваш Краси Аврамов!

 • 10
  apollo avatar :-|
  apollo

  МЗХ просто си живее в социализма,но като прочетох,че ще продават по 80 лева/дка ,8000 дка пасища и ливади под връх Миджур,а превъртени през компесаторките декара става 20 лева,разбрах,че влизат и в дивия капитализъм.Това в кръга на шегата,а сега сериозно-това министерство много отдавна е вредно за България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход