И сега... доходите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И сега... доходите

И сега... доходите

ГЕРБ вече превключи на предизборни обороти и започна да обещава по-високи пенсии и заплати

8354 прочитания

© Цветелина Белутова


Ако при увеличението на пенсиите и заплатите можеха да бъдат рязани лентички, премиерът Бойко Борисов вече щеше да е заредил джобовете си с километри трикольорни панделки.

След като от началото на годината министърът на финансите Симеон Дянков заговори за бъдещото увеличение на доходите, към него постепенно се присъединиха премиерът Борисов, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и дори министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Включването на последния не беше в частта за заплатите в системата на МВР, а за цялостната политика на правителството. "С втори мандат с тази програма, която правим за финансовия програмен период 2014-2020 в България, съм сигурен, че ще се случат чудеса", министърът беше цитиран от "Фокус". По нататък Цветанов обяснява, че увеличаването на доходите на хората е най-важната тема на разговор с премиера Бойко Борисов.

Думите на Цветанов, който доскоро беше шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, а в момента прави кастинг на бъдещите кандидат-депутати, могат да бъдат приети като дестилата на намеренията на управляващите за следващата година - обещания за още по-големи инфраструктури успехи и всякакви приказки за увеличение на заплати и пенсии. 

Зад иначе прозаичната предизборна стратегия стоят няколко обективни икономически показателя. Но по-важната е сериозното пренастройване на общественото мнение, което одобрява магистралите, но смята доходите за по-важни.

Проблемът за ГЕРБ обаче е, че в областта на доходите рязането на лентички не помага особено.

Обективно погледнато

Министърът на финансите Симеон Дянков обяснява бъдещото увеличение на доходите със стабилизирането на финансите на страната. Дянков започна уверено да говори за увеличение на пенсии и заплати едва в края на април. Тогава вече беше ясно, че в скоро време Европейската комисия ще изкара България от процедурата по свръхдефицит, в която страната влезе две години по-рано. Малко по-късно финансовият министър се похвали с данните, че през април бюджетът е бил почти балансиран за пръв път от началото на кризата. По неговите думи фискалното подобрение се дължи основно на по-добро изпълнение на приходите и най-вече на по-високите постъпления от косвени данъци.

"Вече идва времето на увеличението им", каза преди месец Дянков за пенсиите и заплатите. Министърът на финансите предлага пенсиите да нараснат с минимум 7.3%, колкото била натрупаната инфлация от юли 2009 г., като щяло да се търси възможност за увеличението им със 7.6%, колкото пък било поскъпването на т.нар. малка кошница. "Тоест хората ще са много по-добре от гледна точка на пари, отколкото са били юли 2009", допълва той.

Изказванията за увеличаването на заплатите в публичния сектор са по-ограничени. Дянков говори за нарастване на заплащането на учителите с около 30 лв., за което щели да бъдат отделени 70-80 млн. лева годишно. За другия най-голям сектор, чиито доходи се контролират от правителството - отбрана и сигурност, финансовият министър твърди, че увеличение на доходите може да има само ако те се откажат от част от привилегиите си - като правото на по-ранно пенсиониране, компенсации при напускане на работа и т.н. Министърът на отбраната Аню Ангелов вече се възпротиви на тези идеи, докато вътрешният министър подозрително мълчи. Като се има предвид, че разходите за персонал на двете ведомства за тази година съставляват малко под 1.550 млрд. лева, дори 10 процентно увеличение ще изисква намирането на допълнителни 150 млн. лв. за следващата година. Само за сравнение - бюджетът на МВР за заплати, осигуровки и други плащания за персонала е нараснал с едва десет милиона през 2012 спрямо 2011 г. При министерството на отбраната - с 6 млн. 

Това показва, че дори и изискванията на синдикатите в МВР за 25% увеличение да не бъдат удовлетворени и заплатите да нараснат по-малко, говорим за значителна сума. При условие че и другите ведомства ще очакват подобно увеличение заедно с това на пенсиите, общата сума може да се окаже доста над 600 млн. лева и да достигне близо 1 процент от БВП. 

Част от увеличението на пенсиите ще бъде покрито от увеличението на минималните осигурителни прагове. Според Тотю Младенов това доведе до около 30 млн. допълнителни приходи в НОИ за следващата година. 7.3% увеличение на пенсиите обаче ще струва близо 520 млн. лв., които трябва да бъда покрити отнякъде. Миналата седмица Тотю Младенов коментира пред "Нова телевизия", че "по-добрата дисциплина в Националния осигурителен институт ни дава възможност да увеличим и пенсиите догодина". Предварителният отчет на НОИ обаче показва 24 млн. неизпълнение на приходите спрямо плана за първото полугодие на тази година. Но без рязко подобрение на събираемостта на социалните вноски и нарастване на доходите дупката може да се покрие само с увеличаване на дефицита. Нещо, което удобно се връзва с обявения тази седмица отказ от преследване на целта за скорошно влизане в еврозоната.

"Със сигурност увеличението на доходите няма да е за сметка на финансовата стабилност, а въз основа на нея", твърди пред "Капитал" Димитър Главчев, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси. "Основание ни дават резултатите от изпълнението на консолидираната фискална програма за първата половина на годината, които показват излишък. За сравнение - тройната коалиция обеща да повиши доходите, когато вече бюджетът беше на дефицит", казва той.

Високопоставен експерт от Министерството на финансите от времето на тройната коалиция твърди, че заплатите в публичния сектор лесно ще се повишат. Според него с последните промени в заплащането и отпадането на класа за прослужено време правителството си осигури икономии. На практика сега се получава минимално понижение на доходите, което от януари 2013 г. ще се повиши, но всъщност ще върне равнището им. "Това повишение няма да бъде усетено от чиновниците, но за останалата част от обществото може и да сработи като PR ход."

Бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов смята, че ако увеличението на доходите е предизборно, без да е съпроводено от стратегия за управление и икономически растеж, ще доведе само до натиск върху частния сектор също за увеличение на заплатите. "При тази ниска заетост това би увеличило още безработицата", смята той.

Очевидно Министерството на финансите мисли и политически подходяща стратегия за увеличаване на доходите - големи заявки, но по-скромни увеличения. При чиновниците - с фиктивно нарастване на заплатите, докато при пенсионери - с лека манипулация на данните. Обещаното увеличение със 7.3% няма как да покрие натрупаната инфлация от юли 2009 г., която до края на годината, по всичко изглежда, ще е над 10%. Източници от Министерството на финансите пък споделиха с "Капитал", че реалното нарастване на доходите на пенсионерите вероятно ще бъде с между 5 и 6%.

И социологически погледнато

в последните няколко месеца има по-скоро странен тренд. В последното мащабно проучване на общественото мнение на Институт "Отворено общество" (от май) отбелязва логично спадане след три години на власт на рейтинга на Бойко Борисов. По-странното е, че в същото време одобрението за управлението на Сергей Станишев отбелязва трайно подобрение. И това на фона на не много успешната настояща политика от страна на БСП (ако изключим подписката за референдум за строежа на АЕЦ "Белене").

Тази "носталгия" се свързва с все по-негативната оценка на общата икономическа ситуация. В момента вече 50% от анкетираните смятат, че тя се влошава, а едва 22% поддържат мнението, че през следващата година тя ще се подобри - това не само е най-ниският резултат от началото на управлението на ГЕРБ, но и представлява ясна тенденция. Проучването на Институт "Отворено общество" показва, че "най-значимо нараства във времето тревожността за работните места и заплащането на труда, както и за икономическия растеж като цяло". От отговорите на анкетираните се вижда, че заетостта спада устойчиво - от 62% през май 2009 на 49% през май 2012 г.

Пренасочването на вниманието към проблема с доходите и заетостта става за сметка на очакването на реформи в здравеопазването, образованието и социалната политика. Интересът към реформи в областта на инфраструктурата е спаднал почти тройно за една година.

Тази промяна в обществените нагласи явно вече се е отразила и в "личната социология" на премиера Борисов. Оттук насетне вече ще се говори много повече за доходи и заетост, по-малко за магистрали, а още по-малко за необходимостта от качествена промяна в образователната система.

Доходи за гласове

Предходното управление на БСП – НДСВ - ДПС също стигна до подобни изводи и в последната година на мандата си се хвърли да повишава доходите - на пенсионерите на два пъти с по 10% и не толкова явно и мащабно на държавните служители.

"Ефектът на подобни административни увеличения [на настоящото правителство - бел. ред.] на административните доходи ще бъде точно такъв, както миналия път" категоричен е Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. На подобно мнение е и икономистът от "Отворено общество" Боян Захариев, който иначе стои на доста по-различни идеологически позиции от Ганев: "Предизборното увеличение на доходите никога не носи дивидентите, които се очакват от него. Избирателите не са чак толкова наивни."

Обясненията за това са много. Едното е, че избирателите усещат кога жестовете на правителството са предизборни и кога става въпрос за систематична политика за повишаване на доходите, обяснява Захариев. "Тя е необходима, особено в публичния сектор, но не може да става на спорадичен принцип." Другото е, че правителството така или иначе контролира или може да влияе върху доходите на ограничен кръг лица. Общото увеличение на заплатите и пенсиите може да дойде от инвестиции и икономически растеж. Основа за това са чуждестранните инвеститори, тъй като възможностите на българските са доста ограничени. Но при условие че една трета от немските фирми, инвестирали у нас, смятат, че идването им у нас е грешка, това очевидно трудно може да стане по този начин.

Да се говори за увеличаване на доходите безспорно е хубаво и смислено. Това обаче може да стане само след систематични усилия за реформиране на цялата държава - от съдебната система, през образованието до здравеопазването и създаването на работещи институции, които гарантират, че правилата важат за всички. Чак тогава може да има такава среда за правене на бизнес, която да позволи, от една страна, на българските предприемачи да реализират потенциала си, а от друга, да дойдат чужди инвестиции. Всички други усилия за увеличаване на доходите са обречени да отлетят в небето като много надути предизборни балони.

По темата работи

Екип на "Капитал"

Ако при увеличението на пенсиите и заплатите можеха да бъдат рязани лентички, премиерът Бойко Борисов вече щеше да е заредил джобовете си с километри трикольорни панделки.

След като от началото на годината министърът на финансите Симеон Дянков заговори за бъдещото увеличение на доходите, към него постепенно се присъединиха премиерът Борисов, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и дори министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Включването на последния не беше в частта за заплатите в системата на МВР, а за цялостната политика на правителството. "С втори мандат с тази програма, която правим за финансовия програмен период 2014-2020 в България, съм сигурен, че ще се случат чудеса", министърът беше цитиран от "Фокус". По нататък Цветанов обяснява, че увеличаването на доходите на хората е най-важната тема на разговор с премиера Бойко Борисов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

58 коментара
 • tsyrvulan

  До сега никоя партия или коалиция която е управлявала не е спечелила втори мандат с предизборно вдигане на доходите. Българските шебек-политици не можаха да осъзнаят че втори мандат се печели когато в предшестващият такъв си започнал да работиш за благото народно още в първият ден на управлението.

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "tsyrvulan": Хайде по леко с "народното благо", че писна. В "белият свят" ползват израза - ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС !

 • 3
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  До коментар [#2] от "kardinalat":

  Аз съм малко по-старомоден, харесвам благозвучността на българският език какъвто беше преди двайсетина години, преди да взаимства всички модерни чуждици. Дори някои думички които тук се използват са ми непознати когато са изписани на български. Иначе живея в "белият свят" :)

 • 4
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Да не съм чул някой повече да се изкаже против ГЕРБ относно доходите! За пръв път ТОЙ - кажи го година - преди следващите избори, тръгва да увеличава доходите на ненаситното население! А предишните? В деня на изборите, пък да ги плаща който ще дойде! Хайде, холан, да изчакаме месец-два, да видим как ще стане, пък тогава да плюваме! Хора сме, все пак, не сме кесии!

 • 5
  bogry avatar :-|
  BoGry

  До коментар [#2] от "kardinalat":
  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  Хайде по-леко и двамата с българския език! Само ще ви кажа, че няма как да има пълен член след предлог!

 • 6
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#4] от "BoGry": Доходите не ги увеличава правителството, а създаденият брутен продукт. Правителствата създават само условията това да става по лесно или по трудно.

 • 7
  bogry avatar :-|
  BoGry

  До коментар [#6] от "kardinalat":
  Е не биваше да ми слагате два минуса наведнъж! Опитах се да се пошегувам, но явно трябва да работя по чувството си за хумор!

 • 8
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#7] от "BoGry": По скоро - моят е специфичен.

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Крайно време е ГЕРБ да компенсират населението за замразяването на заплатите за цели две години и половина (от Януари 2009 година - до Юли 2011 година). При това - съвършено излишно! България никога не е била с бюджет в толкова лошо състояние, колкото са бюджетите на държави като Гърция, Португалия, Испания, Италия или пък Ирландия, докато държава като Словения, която е в подобно на нашето положение, през същия период от Януари 2009 - до Юли 2011, е качила минималната заплата в държавата със 158.91 евро (от 589.19 евро в началото на разглеждания период, до 748.1 евро в края на разглеждания период). Едно несимволично увеличаване на доходите не само ще стимулира потреблението и възстановяването на икономиката, но може и да тушира донякъде сегашната фрапантна нужда от повишаване на данъците (повишаването на потреблението ще повиши и постъпленията в хазната от най-доходоносния данък в страната - ДДС-то).

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  От заглавието: "ГЕРБ вече превключи на предизборни обороти и започна да обещава по-високи пенсии и заплати"

  Основателен упрек! Действително, вместо ГЕРБ да бяха замразявали заплатите и пенсиите за над две години и сега да се чудят, как да ги вдигнат по-осезаемо (ако въобще се чудят, дали да направят точно това) - много по-уместно беше непрекъснатото, плавно качване на доходите и пенсиите през цялото време. Наистина, относително стегнатия бюджет (макар и при безсмислено-ниски данъци) и обвързването на лева към еврото позволяват българските заплати поне да се изравнят с румънските, ако не и да ги задминат, но един по-плавен ръст на доходите, без абсурдното замразяване, при условие, че сме най-бедните в цяла Европа, щеше да бъде несравнимо по-рационалното решение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK