Съдебен хороскоп

Кой иска да влезе във ВСС

Владислав Славов: Вечният началник
Владислав Славов: Вечният началник    ©  Цветелина Белутова
Владислав Славов: Вечният началник
Владислав Славов: Вечният началник    ©  Цветелина Белутова

Следващият състав на Висшия съдебен съвет ще е ясен до 24 септември – тогава в пленарната зала на Народното събрание ще бъдат гласувани представителите на парламентарната квота. За 22 места в съвета има 51 кандидати. Ако се вгледаме внимателно в биографиите им, ще видим, че сред тях има няколко ясно различаващи се групи, които са белязани със състоянието на статуквото.

Вечните апаратчици

Сред тях открояваме Бойко Рашков (предложен от БСП) и Владислав Славов (предложен от СДС). Те са били началници през по-голямата част от кариерата си и именно това е основният аргумент на номиниращите им. Както и основният аргумент срещу номинациите – и двамата са били както по върховете на системата, така и във ВСС. Резултатът от присъствието им обаче е видим и до ден днешен. Рашков е бил следовател, зам.-директор и директор на Националната следствена служба, член на ВСС, народен представител, зам.-министър на правосъдието, директор на просъществувалото за кратко Национално бюро за контрол над специалните разузнавателни средства. Славов е бил зам. главен прокурор, председател на Върховия административен съд, член на ВСС, конституционен съдия.

Владислав Славов е в основата на осъдителното решение по делото Райчинов срещу България. В него съдът в Страсбург установява нарушаване на свободата на слово, а от данните по делото има данни за злоупотреба с власт от страна на Славов. Райчинов е бивш служител на Министерство на правосъдието, който по време на заседание на ВСС казва: "Решили сте да поверите финансовите въпроси на Владислав Славов, който според мен не е честен човек." На заседанието присъства Славов, който тогава е зам. главен прокурор. Неговият началник инициира разследване срещу Райчинов, който е осъден на всички инстанции. По ирония на съдбата през седмицата становище в подкрепа на Славов изпратиха от Български адвокати за правата на човека – организацията, чиито учредители преди десет години движила цялата жалба на Райчинов до Страсбург.

В концепцията си Владислав Славов казва, че основният принцип е "прозрачност в работата на съвета на всяка една дейност, в това число и на фаза предварително обсъждане и публикуване на изчерпателна информация за това, вкл. за работата на комисиите. Въвеждане на периодична оценка на органите на съвета с оглед развитието на практиката и капацитета им". Той маркира като основни приоритети справяне с натовареността на магистратите и въвеждането на информационни системи.

За разлика от абстрактната концепция на Славов Бойко Рашков е много по-конкретен във вижданията си за реформа. Той също маркира проблема за натовареността, като го илюстрира с битовите условия в софийските съдилища, но акцентира и върху кадровата политика на съвета: "Назначаването, включително на административни ръководители, невинаги е достатъчно прозрачно от гледна точка на мотивите защо е предпочетен един, а не друг от кандидатите. Новият ВСС трябва да обсъди сериозно този въпрос, особено във връзка с провеждане на конкурсите чрез събеседване, при които нерядко се прилага субективизъм. Подобни негативни примери ерозират изцяло замисъла на законодателя да осигури справедливи и конкурентни процедури за професионално израстване и деморализират съдебните органи."

Червените депутати разказаха пред "Капитал", че Бойко Рашков има реални шансове да бъде избран, докато Владислав Славов не. В същото време в магистратските среди се коментира, че Славов е спечелил доверието на мнозинството от ГЕРБ и може да бъде избран с тяхно съдействие.

И Рашков, и Славов не са отговорили на въпросите на инициативата на неправителствената организация Български институт за правни инициативи за прозрачни съдебни назначения.

Инспекторите

Близо една четвърт от номинираните от парламентарната квота са бивши членове на съдебния инспекторат – Ясен Тодоров (следовател, предложен от "Атака"), Незабравка Стоева (съдия и адвокат, предложена от БСП), Мария Кузманова (съдия, предложена от ГЕРБ) и Васил Петров (номиниран от ДПС адвокат, който между другото е баща на жената, от която депутатът от движението Делян Пеевски има дете). От съдебната квота беше номинирана и Милка Итова, която също беше инспектор. Те бяха назначени в Инспектората към ВСС от тройната коалиция и до края на миналата година работеха там. 

Проблемът е, че те също са носители на статуквото. Въпреки първоначалните положителни оценки, които ИВСС получи от ЕК, той не успя да се справи с проблемите, които са в неговата компетентност. Ръководеният от Ана Караиванова орган предпочиташе да размахва пръст, а не да предлага решения. Той остана със затворени очи за едни от съществените проблеми - случайното разпределение на делата, нередностите в гражданското и търговското отделение на Софийския градски съд, практиката за антидатиране на съдебните актове от някои съдии.

"ВСС не трябва да се "капсулира" и да живее в свой свят. Това се отнася както до отношенията му с магистратите, така и до отношенията му с представителите на гражданското общество. ВСС не трябва да се страхува от публично оповестяване на мотивите на решенията си и не трябва да се страхува да отговаря на поставените му въпроси", коментира Ясен Тодоров и гарантира, че "ако бъда избран за член на ВСС, ще предоставя личния си e-mail, на който всеки магистрат от страната да може да споделя проблемите, който го вълнуват."

В концепцията си Незабравка Стоева казва, че за да бъде успешен мандатът на ВСС, той трябва да има "яснозаявена политика за преодоляване на проблемите й и възстановяване на полагащия се за българския магистрат авторитет."

Депутати коментираха, че от инспекторите реален шанс имат Незабравка Стоева, която след Бойко Рашков е втората сигурна номинация от БСП. Предложеният от "Атака" Ясен Тодоров също се ползва с подкрепата на червените депутати, но все още не е ясно дали партията на Сидеров ще има възможност да излъчи свой представител. Сигурна към този момент е и предложената от ГЕРБ Мария Кузманова.

Прокурорските началници

Само двама прокурори от номинираните от квотата на държавното обвинение (от 13) не заема ръководна длъжност в държавното обвинение, други двама са ръководители на отдели във ВКП (Людмил Петков и Явор Бояджиев).  Проблемът с началниците е, че те са продукт на сегашния състав на ВСС, който пък е до болка известен с непредвидимата и лишена от мотиви кадрова политика.

В концепцията си Камен Ситнилски маркира четири основни приоритета - независимост, кадрова политика, битови условия и международна дейност. "Пред членовете на съвета да се реагира твърдо, но същевременно демократично, коректно и етично на всеки опит за външна безпринципна и неоснователна намеса. Да се дава мотивиран отговор и обяснение на необосновани обвинения, псевдокритика, нетолерантност, хулене и обругаване на съдебната система и на ВСС като цяло или на отделни членове."

Людмил Петков, който беше номиниран на съвета от събранието на ВКП, казва в концепцията си, че "ВСС трябва да намери общ език с властта. Под общ език не се разбира да влезе в тона на властта. Под общ език се разбира да започне да води нормален диалог и да направи този диалог максимално видим за обществото."

Според него "противопоставянето между съдебната власт и МВР (най-често)" е довело до "втвърдяване на позициите, което пък води до опит за "пълното овладяване на съдебната власт от изпълнителната, а "ВСС като инструмент по пътя". Той предлага и друга уместна идея да се даде публичност на работните заседания на ВСС (на които на практика се взимат решенията). Според него ВСС не може да изготвя Етичен кодекс на българските магистрати, защото инициативата трябва да дойде от самата магистратска общност.

Михаил Кожарев (номиниран от събранието на софийските прокурори) също предлага "засилване на прозрачността". Според него магистратите трябва да бъдат поощрявани да изразяват открито становището си. Друг важен проблем според него са битовите условия, както и прецизирането на правилата за етично поведение, противоречивата съдебна практика, мотивирането на решенията на ВС и т.н.

Зам. градският прокурор на София Сергей Стойчев е на мнение, че ВСС не трябва да наблюдава дела с обществен интерес, защото "добросъвестните магистрати не делят възложените им за разглеждане дела на такива с "високо обществено значение" и на такива, които не попадат в тази категория, тъй като са наясно, че всеки един гражданин, пострадал от престъпление, е важно да получи правосъдие и справедливост".

Източници от прокуратурата коментираха, че сигурни шансове да попаднат във ВСС имат Камен Ситнилски, Людмил Петков и Михаил Кожарев.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • За да останат ХОРА в България.

  Съдебната система - най-голямата мафия в България!

 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  До коментар [#1] от "bestbuy": Аман от лозунги. И нека престанем да използваме съветския жаргон - има съд, има обвинение. За справка - обвинението съдържа в себе си държавната адвокатура (прокуратурата) и полицията.


  За голямо наше съжаление каквото ни е обществото, такива са съда и обвинението. а и адвокатурата в немалка степен. очевадна е липсата на правна етика в много от практикуващите юристи. Но това се дължи на значителния правен нихилизъм на българина. Все пак ние сме нацията направила Андрешко положителен герой.

 • 3
  mapto avatar :-|
  mapto

  Най-миловидните (или поне опитващите се да се представят така) във ВСС са всъщност най-опасните, защото ако другите са пионки, въпросните личности са несменяеми пионки:
  http://mapto-on.blogspot.co.uk/2012/08/blog-post.html

 • 4
  mefistofel4o avatar :-(
  Belial

  До коментар [#2] от "kardinalat":


  [quote#1:"bestbuy"]Съдебната система - най-голямата мафия в България!
  [/quote]
  На теб може и да ти звучи като лозунг, но за огромно съжаление на мен (а със сигурност и не само на мене), това ми звучи просто като една категорична КОНСТАТАЦИЯ на един ОЧЕВАДЕН факт !

 • 5
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  До коментар [#4] от "Mefistofel40": Освен да препоръчам отново да обогатиш правната си култура - друго немога да помогна. Правото е начин на живот - за съжаление то няма дълбоки корени в българина.

 • 6
  mefistofel4o avatar :-|
  Belial

  До коментар [#2] от "kardinalat":


  [quote#2:"kardinalat"]За голямо наше съжаление каквото ни е обществото, такива са съда и обвинението. а и адвокатурата в немалка степен. [/quote]
  Аз бих добавил също и целият ни политически елит, към това обаче тотално НЕвярно клише. Непростима грешка е (а аз бих го нарекъл дори и престъпление), да се обвинява народа (обществото) и да му се внушава каквато и да е било вина, заради безспорните и очевидни качества като: корумпираноста, алчноста, арогантноста, мързела и некомпетентноста на всички ония хора попадащи във категориите споменати по горе. ...Или както по кратко и ясно щеше да го формулира баба ми - "рибата се вмирисва ВИНАГИ откъм главата, и НИКОГА откъм опашката" ...И аз като един запален рибар мога да го гарантирам това твърдение със живота си :-)

 • 7
  mefistofel4o avatar :-|
  Belial

  До коментар [#5] от "kardinalat":
  Ама то дори и на селският идиот Мунчо, без да има каквато и да е било правна култура, и само от това което е чул и видял по радиото или телевизията (без да споменавам всичко онова със което ни заливат печатните медии) защото, се предполага че, той (Мунчо) не може да чете ...а също така и на базата на личният си житейски опит, му е пределно ясно вече че, твърдението (констатацията) от пост №1 е във 99% отговаряща на истината ?!!!

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Нужда от нови, здравомислещи кадри за съдебната система!

 • 9
  merakliyski avatar :-P
  Саше Матросовски

  [quote#8:"Нефертити"]Нужда от нови, здравомислещи кадри за съдебната система![/quote]

  цитирам Станишев от 2008 год ,

  по повод поредните критики на ЕС към съдебната система ;)

  "Съдебната система прилича на населението !
  Можем да внесем НОРМАЛНИ съдии от ЕС -
  но няма откъде да внесем 7. 5 млн. НОРМАЛНИ българи"

  Край на цитата , останалото е мълчание ;)

 • 10
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Май е по-правилно да се каже "магистратките".
  Съдилищата се превръщат постепенно в едни клюкарници и вземане на решения по чисто женски съображения, без отношение към обективността.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход