Без прекупвачи в дългосрочните договори за търговия с дървесина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Без прекупвачи в дългосрочните договори за търговия с дървесина

Без прекупвачи в дългосрочните договори за търговия с дървесина

След шест месеца тежки преговори горският бранш се пребори най-спорните текстове в наредбата за дърводобива да отпаднат

Ани Коджаиванова
5514 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Продажбата на дървесина през стоковата борса остава възможен, но не и задължителен вариант, гласи едно от новите положения в наредбата.

Държавните горски предприятия ще могат да сключват дългосрочни договори за добив и търговия с дървесина при преференциални условия с компании от бранша, но това няма да бъдат фирми прекупвачи, а само големи преработвателни предприятия и производители на топло- и електроенергия от биомаса. Търговията с дървесина на борсата пък се запазва, но без задължителна квота, а само като възможност при липса на друг интерес.

За този сравнително компромисен вариант на промени в наредбата за дърводобива и търговията с дървесина най-после са се договорили представителите на горския сектор и земеделският министър Мирослав Найденов, съобщиха за "Капитал Daily" от сдружението на горските предприемачи БУЛПРОФОР.

Наредбата, която е в сила от началото на годината, съдържаше редица спорни текстове, заради които през февруари фирми от бранша излязоха на протест. Тогава министър Найденов обеща бързи компромисни промени в документа. Едва сега обаче те вече са на финалната линия след повече от шест месеца тежки преговори между страните. Последната среща на работната група за потвърждение на промените ще се състои този вторник, а на 18 септември се очаква наредбата да бъде публикувана и за обществено обсъждане.

Отстъпка за борсата

Продажбата на дървесина през стоковата борса остава възможен, но не и задължителен вариант, гласи едно от новите положения в наредбата. За нея няма да има фиксирана квота, както досега. Спорният метод за задължителна търговия на 42% от добитата в горските предприятия дървесина на борсата бе въведен в началото на годината с мотива, че това е най-прозрачният и честен начин за продажба. Още първата борсова сесия през февруари обаче предизвика скандал заради пълната непрозрачност, при която бе проведена, и породи съмнения за предрешени сделки. Това накара и част от фирмите от сектора да излязат на протест, който завърши с обещание за промени от страна на земеделския министър Мирослав Найденов.

Излишните посредници

Друг текст, който безпокоеше мнозинството представители на дърводобивните и преработвателни компании – този за т.нар. стратегически партньори на горските предприятия, също ще претърпи известни позитивни промени. Досега наредбата предвиждаше за стратегически партньори да бъдат избирани фирми, които могат да докажат, че са в състояние да пласират големи обеми дървесина на пазара. Те щяха да ползват привилегиите на дългосрочни договори до 15 години, преференции до 25% от цената, както и гарантирани количества дървесина. Тъй като липсваше изискване за предмета на дейност на тези фирми обаче, текстът на практика отваряше широко вратата за навлизане на компании прекупвачи.

С новата редакция на наредбата дългосрочните договори ще се запазят като опция, но вече ще има изискване фирмите да имат собствени мощности за преработка на дървесина, разположени в страната. Това на практика ще изолира прекупвачите и ще направи тези договори възможни само за големите предприятия от преработвателния сектор, както и за инвеститорите в централи за енергия от биомаса.

Освен това земеделският министър се е съгласил да бъде намалена и квотата за продажба на гарантирана дървесина за дребните местни фирми от 33 на 25%. Според представители на сектора тази преференция, от една страна, е била твърде голяма и допълнително е ограничавала свободното предлагане на суровина, а от друга, е криела опасност от "роене на фирми".

И няколко загубени битки

Представителите на горския сектор все пак не са успели да спечелят всички битки. Ще се запази например също толкова спорният принцип за продажба на огромни пакети от смесена дървесина (за огрев, технологична за различните индустрии и т.н.) на търгове, чиито финансови условия поставят сито пред кандидатите , през което единици компании могат да преминат (виж карето). Практиката досега показва, че от тях се възползват не само големите фирми от бранша, но и прекупвачи, които след това препродават дървесината на компании от сектора, но на завишени цени.

Дългосрочните договори пък ще облагодетелстват и инвеститорите в централите от биомаса и ще ги направят крупни ползватели на гарантиран ресурс. За изграждането на една от малкото подобни централи в България - тази в Етрополе, активно съдейства депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Той е и най-активният инициатор на поправки и промени в горското законодателство.

От БУЛПРОФОР все пак определят засега промените като приемливи и признават, че последната среща с министър Найденов е била много по-диалогична от предходните вероятно в резултат от обществения натиск. "Чухме думи за загриженост към малкия и средния бизнес в България от страна на министъра. Надяваме се това отношение да се запази", каза "Капитал Daily" Димитър Джоков от БУЛПРОФОР.

"Монди-Стамболийски" спечели мегатърг за продажба на дървесина

Предприятието "Монди-Стамболийски", част от най-голямата в света компания за производство на хартия и хатриени опаковки Mondi group, е победител в мегатърга за продажба на над 140 хил. куб.м дървесина, организиран от Югозападното държавно предприятие с център в Благоевград, за който "Капитал Daily" писа миналата седмица. Компанията е спечелила търга с цена, идентична с началната - 7 224 442 лв. На практика наддаване не е имало, защото единственият друг кандидат  е бил дисквалифициран преди търга.

Този търг бе поредният от няколко подобни, организирани от горските предприятия, на които се предлагат огромни пакети със смесена дървесина. Процедурите са факт, въпреки че огромна част от фирмите в сектора ги смятат за дискриминативни заради финансовото сито - цени, достигащи десет милиона лева, могат да си позволят единици компании в България.
Продажбата на дървесина през стоковата борса остава възможен, но не и задължителен вариант, гласи едно от новите положения в наредбата.

Държавните горски предприятия ще могат да сключват дългосрочни договори за добив и търговия с дървесина при преференциални условия с компании от бранша, но това няма да бъдат фирми прекупвачи, а само големи преработвателни предприятия и производители на топло- и електроенергия от биомаса. Търговията с дървесина на борсата пък се запазва, но без задължителна квота, а само като възможност при липса на друг интерес.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  Добре, ако горските дружества обаче бяха взети на концесия си мисля че концесионерът би разделил дървесината по асортименти и след това би обявил търгове за всеки асортимент отделно. Получената цена би била по-добра. Какво обаче става със залесяването? Капитал имаше няколко статии за мега търгове на трупи обаче не се пише дали има последващо залесяване. В някои страни за всяко отсечено дърво се садят три фиданки.

 • 2
  cualquera avatar :-|
  cualquera

  Въпреки че цялата идея е толкова проста, още има къде да се рови явно. За пръв път хората имат възможността да купуват на осезаемо по-ниски цени и с възможно най-малко посредници. Цялата система има предвидени мерки за сигурност, за да няма злоупотреби. Понякога "разследващите" е време да излязат от параноята, не се прави така сензация.

 • 3
  dravalanche avatar :-|
  DrAvalanche

  [quote#0:"статията"]Държавните горски предприятия ще могат да сключват дългосрочни договори за добив и търговия с дървесина при преференциални условия с компании от бранша, но това няма да бъдат фирми прекупвачи, а само големи преработвателни предприятия и производители на топло- и електроенергия от биомаса. [/quote] Сетих се една централа на биомаса в Етрополе, която не била свързана с един депутат от герб, който не е лобист.
  [quote#0:"статията"]"Монди-Стамболийски" спечели мегатърг за продажба на дървесина...На практика наддаване не е имало, защото единственият друг кандидат е бил дисквалифициран преди търга. [/quote] Сега Монди няма да пискат за предния търг, когато "малко учудващо" бяха изпреварени от фирма с около 100 хиляди лева годишен оборот.

 • 4
  comandante avatar :-|

  [quote#1:"tsyrvulan"]В някои страни за всяко отсечено дърво се садят три фиданки. [/quote]
  У нас темповете на сеч са като при тези страни където се изсичат дъждовните екваториални гори.

  Дървената мафия пее нова песен :
  Убава си моя горо миришеш на моторни резачки !

  Някой да е виждал самоковски циганин да си купи дърва за огрев ??? • hypercube

  [quote#1:"tsyrvulan"] Какво обаче става със залесяването?[/quote]

  Нищо - отлагат го за по-добри времена.
  В резултат - се прожектира филма "Обрулени хълмове" или се разреждат толкова много горите,че те заприличват на градски парк. Между дърветата спокойно може да маневрира ТИР в комплект с ремаркето.

 • 6
  cneakep avatar :-|
  Спеакер

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":

  АКо питаш в някоя горско стопанство ще ти кажат, че няма нужда от залесяване, защото гората се възпроизвеждала само. Дали е така идея си нямам, но ме съмнява при положение, че всяка година сечища се правят все по нагоре към върховете на планината.

 • 7
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Горите са едно ценните съкровища на България. Години наред те се експлоатират зверски, горят и залесяването значително изостава. Така че, всяка година губим от този ценен ресурс. Колкото по-малко субекти чакат печалба от него, толкова по-добре! Нужно е и да се уточни колко точно гори имаме. Не колко се водят, а колко имаме реално!

 • 8
  todor6104 avatar :-|
  todor6104

  Гората наистина е ресурс, който трябва да генерира национален доход. Лошото е че г-н Димитров и сие искат да приватизират тоя доход за години напред.
  Колкото за залесяването, в Българи отдавна не се практикува гола сеч(става въпрос за иглолистните гори). Друг е въпса кое е по целесъобразно - гола сеч с последващо залесяване или потборна сеч и да се разчита на самозалесяването.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK