България отново пред риск да губи европари

Брюксел официално предупреди страната, че може да изпусне стотици милиони финансиране по програмата за селските райони

Мирослав Найденов
Мирослав Найденов    ©  Цветелина Белутова
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов    ©  Цветелина Белутова

За втора поредна година България е изправена пред сериозен риск от загуба на европейски средства по програмата за развитие на селските райони. Предупреждението за опасността е изпратено до София в края на юни. В писмото от Брюксел прогнозират, че под риск са между 150 и 247 млн. евро, които могат да бъдат върнати в евробюджета в края на годината. От земеделското министерство съобщиха, че имат план за действие, с който да се намали потенциалната опасност.

Миналата година България за първи път загуби безвъзвратно 40 млн. евро от програмата, но успя да пренасочи други рискови 120 млн. евро към гаранционен фонд, който предстои да заработи.

Deja vu

В програмата за развитие на селските райони, чийто бюджет е 3.2 млрд. евро до 2013 г. са заложени конкретни суми, които трябва да бъдат разплатени за всяка година от действието й. Според т.нар. правило N+2 договорените бюджети трябва да бъдат усвоени максимум до 24 месеца след съответната година. Ако това не се случи, тези пари се губят от държавата.

Така например през миналата година, която беше финална за усвояването на бюджет 2009, не бяха разплатени всички заложени средства и България изгуби 40 млн. евро въпреки няколкото официални предупреждения от Брюксел, че това може да се случи. Други рискови 120 млн. евро пък бяха пренасочени към гаранционен фонд, заради което и не бяха отчислени.

Сега историята се повтаря. Именно заради правилото за усвояване на фиксирания бюджет (в случая за 2010 г.) до максимум две години България отново е на прага на загуба на пари. През настоящата година трябва да бъдат усвоени общо 430 млн. евро от средствата по бюджет 2010. Тъй като обаче няма достатъчно одобрени проекти и плащания по тях, през първата половина на годината са разплатени около 45 млн. евро от бюджета. Така към края на юни на страната остава да разплати 385 млн. евро. След стандартни срещи между български и европейски експерти идва писмо от ЕК, което напомня на София за правилото N+2 и иска план за действие. Според прогнозите на Брюксел от тези 385 млн. евро, които остава да се платят по бюджет 2010, има сериозен риск да бъдат изгубени между 150 и 247 млн. евро в края на годината.

Планът за действие

Въпреки че досега не са обявявали публично писмото и мерките, вчера от земеделското министерство съобщиха, че вече има изготвен план как да се намали рискът от загуба на средства. Основен инструмент е прехвърлянето от по-неатрактивни към по-популярни сред земеделците мерки. Над 260 млн. евро са били преместени, като за тях кандидатите можеше да подават проекти през лятото. В случай че през есента се подпишат договори за финансиране за цялата сума, предстои плащане на аванси по проектите, което може да варира според консултанти между 30 и 50% от стойността им в зависимост от конкретната схема.

От министерството съобщиха още и за промени по сроковете, които според тях ще помогнат за по-бързото усвояване на парите. Така например заявленията за проекти и заявките за плащане по тях вече се разглеждат за два, а не за пет месеца. Кандидатите с одобрен проект пък ще имат по-дълъг срок за подаване на искане за аванс - от 3 на 6 месеца. Така ще се даде повече време на фирмите да осигурят банкови гаранции по проектите си. За това ще помогне и стартирането на гаранционния фонд, към който бяха насочени застрашените европари от миналата година.

Къде са проблемите

Надвисналият отново риск не е изненада за фирмите от бранша и консултантите по европейски проекти. Самата програма за развитие на селските райони тръгна с повече от година закъснение. Отделно от това  разглеждането на проекти и заявки за плащане вървеше с бавни темпове. 2010 г. беше първата година, в която проект бе одобрен в регламентирания по наредби срок. Постоянните промени в ресорния фонд "Земеделие", неизчистените текстове по наредби и други подобни също са посочвани като причини за бавното усвояване.

Основен проблем е и самата структура на програмата. Има явен дисбаланс по отделните мерки - така например по екологичните схеми подадените проекти са много по-малко от заложените в програмата. Според актуалните данни на фонд "Земеделие" в началото на септември са договорени 57% от бюджета на програмата. Година преди да приключи срокът за договаряне, са изплатени 33 на сто от парите по нея, става ясно от данните.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  geysh_pozitanski avatar :-|
  geysh_pozitanski

  хе хеее!

  Че как да стане?
  нали от младите -
  в с и ч к и
  ж и в е е щ и
  на село - са
  п р е с т ъ п н и ц и!

  Ето прост пример - който и да е на 25-30 години решава да направи нещо (ферма) на село!
  Получава финансиране! Стъкмява фермата! Започва работа! Печели!
  В един момент се задомява с жена! Ражда му се дете!
  5 години след това - същото това дете -
  з а д ъ л ж и т е л н о
  трябва да ходи на предучилищна забавачница!

  А де предучилищна на село?

  Ето така пред семейството изниква дилемата:
  - или да се откажат от селото в името на закона - детето задължително да посещава предучилищна забавачница още на 5 години;
  - или умишлено да станат престъпници и да не пращат детето на предучилищна, за да могат да си "гледат бизнеса"!

  Всеки законопослушен български гражданин трябва да напусне селото, за да може да осигури на детето си предучилищно обучение!

  А селото - вълци го яли!
  А "програмите" за селото - олигарси ги яли!

  21 век - селото трябва да умре, независимо от "европейското финансиране"!
  Защото сме социалисти!

 • 2
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  Просто е. Правителствата трябва да се сменят докато не се научат да организират усвояването.

 • 3
  dreamboxer avatar :-?
  hypercube

  Много интересен казус: от една страна казват - "ето ви пари, защо не ги вземете?, а от другата е бюрокрация, буквоядене, мазни консултанти и лапачи на пари. Всеки нормален човек би се отказал ... как после да има усвояване.

 • 4
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#2] от "sfera":

  не е правилно да се ползва "усвояване",
  усвояват се лекарства, торове и друга химия.

  трябва да е "ползване носещо ползи и за другите", ако ще вървим напред заедно, де.

 • Имам два спечелени проекта финансирани по ОП.Единия го приключих с адски мъки и си казах,че имам вече опит и с втория ще е по-лесно.Ядец...При редовно сключен договор,преминали одити за вече два етапа ми се казва-чакай малко,че има проблеми-това се промени,онова има нови тълкувания,нека това да отрежем и т,н.Номерата им край нямат.
  Никога няма да помисля за трети проект!

 • 6
  geysh_pozitanski avatar :-|
  geysh_pozitanski

  До коментар [#5] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":

  Предварително се извинявам - не искам по никакъв начин да те обидя!
  Но за мен - да те клатят един път както и колкото си искат! А ти да отидеш втори път да те клатят!
  Че да мислиш и за трети път...

  Има нещо мазохистично в твоята история!
  Пак се извинявам!
  Че "нагоре" са садисти е ясно!
  Ама ний да ставаме мазохисти ми идва множко!

 • 7
  mike_s avatar :-|
  mike_s

  До коментар [#3] от "dreamboxer":

  Говори се, че да си "мазен консултант-лапач" по европроектите е доста доходен бизнес.

 • 8
  kihano avatar :-|
  kihano

  От ЕС сме само на загуба. Даваме им солидна сума като вноска за членство в ЕС, а те ни връщат малка част от тях по разни програми. Просто няма такава глупост! Хиляди пъти по-лесно и по-умно е тия вноски да не ги правим а сами да си инвестираме парите където желаем. Сега финансираме само евробюрократи.

 • 9
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  Толкова за големите приказки на Великия Примат, че усвояването върви в пъти, в пъти по-добре от тройната.

 • 10
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  тоя министър е тотален провал.

  тоя е дребна комунистическа отломка, след големия взрив през 1997 :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход