Претенция за милиард евро

Русия отвърна на отказа от "Белене" и преориентацията на "Козлодуй" с огромен иск

Руската страна изненада българското правителство, което се надяваше на извънсъдебно споразумение по проекта "Белене"<br>
Руската страна изненада българското правителство, което се надяваше на извънсъдебно споразумение по проекта "Белене"<br>    ©  Капитал
Руската страна изненада българското правителство, което се надяваше на извънсъдебно споразумение по проекта "Белене"<br>
Руската страна изненада българското правителство, което се надяваше на извънсъдебно споразумение по проекта "Белене"<br>    ©  Капитал

За "Белене" сме платили много и ще плащаме още дълго", прогнозира Делян Добрев точно месец след като пое поста на министър на икономиката и енергетиката. Тази седмица "Атомстройекспорт" реши да потвърди заплахата си и обяви, че увеличила сумата на заведения през юли 2011 г. арбитражен иск в Париж срещу НЕК от 58 млн. на един милиард евро. Промяната в иска е направена в понеделник, а Националната електрическа компания, под чиято шапка се изграждаше проектът, е получила официалните документи вчера по обед. Дори и тази сума да не бъде платена, очертава се тежка и скъпоструваща юридическа битка.

Министър Добрев вчера коментира от Ерусалим, където е част от правителствената делегация, че няма никакви основания за сумата от над 1 млрд. евро, поискани от "Атомстройекспорт", и че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна. Въпреки това той посочва, че не е изненадан от иска. "Работим с най-добрата адвокатска кантора в света. Тази адвокатска кантора има спечелени много дела, включително и срещу Русия. В тези шест месеца ние изготвихме нашата защитна позиция", е коментирал още той.

Искът на "Атомстройекспорт" идва две седмици след като правителството покани американската "Уестингхауз" да направи технико-икономическо проучване за възможността за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Американската компания трябва да предостави три варианта за изграждането му - чисто нов проект без руско оборудване, изцяло руски или смесен проект. Сега очевидно "Атомстройекспорт" слага доста тежък финансов аргумент в своя полза. 

"Озадачава ни това действие на "Атомстройекспорт" и "Росатом", защото ние заявихме, че сме готови да използваме готовия реактор за строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с руската технология и с руския реактор. Като се върна в България, ще говоря с "Росатом", ще помоля и премиера на разговори с Путин да коментира също този въпрос, за да имаме повече яснота", казва Добрев в разпространено от МИЕТ прессъобщение.

Без споразумение

Решаването на претенцията на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро чрез арбитражен съд е един от най-лошитe сценарии за правителството, което се отказа от строежа на "Белене" в края на март. Досега сумата, която НЕК трябва да плаща за готовото вече оборудване за централата, не беше назовавана, но от българска страна се надяваха на извънсъдебно споразумение. Министър Добрев беше коментирал, че става въпрос за няколко десетки милиона евро плюс 140 млн. евро, които трябва да се платят за довършването на първия реактор, който ще бъде поставен на площадката на АЕЦ "Козлодуй". В края на април президентът на "Росатом", под чиято шапка е "Атомстроекспорт", Сергей Кириенко обаче коментира, че голяма част от оборудването за АЕЦ "Белене" е готова, друга част е в процес на изработка, като свършената работата е от порядъка на 1 млрд. евро, които или трябва да се платят, или да се търси неустойка.

От съобщението, публикувано вчера на сайта на "Росатом", става ясно, че увеличението на вземанията е поради факта, че в момента проектът е прекратен предсрочно от българското правителство. Освен това основното споразумение от 29.11.2006 г. между двете компании е с изтекъл срок на действие, а НЕК отказва да възстанови направените разходи и загубите на руската компания. От "Атомстроейскпорт" уточняват, че искът включва цената на цялата работа, извършена по проекта, и разходите за поръчаното оборудване с дълъг цикъл на производство. Реално споразумението, което обвързва НЕК с плащания по проекта, е допълнителното споразумение номер пет от 5 ноември 2008 г. Именно с него е направена поръчката за близо 674 млн. евро за двата реактора и съпътстващото оборудване.

От "Атомстройекспорт" също посочват, че тъй като изграждането на ядрената централа във всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставката на необходимото оборудване, през 2008-2010 година компанията е направила поръчки за различни продукти, включително оборудване с дълъг цикъл на производство, за които периодът на изработка е от 6 месеца до три години. Оттам допълват още, че това оборудване е платено не само с преведения от България аванс, но и с кредити, които компанията е взела.

Какво точно е изработено

До момента руските изпълнители са завършили работата по изработването на корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства, става ясно от съобщението на "Росатом". Работата по втория корпус е на завършващ етап, проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и на горния блок за 2-ри енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала. По-голямата част от оборудването е изработена и приета от съвместната българско-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК да го приеме.

Малко преди България да се откаже от проекта, "Ижорските заводи" обявиха, че са приключили с контролното сглобяване на корпуса на първия реактор, който може да бъде доставен още тази пролет.

Претенциите на "Атомстроекспорт" вероятно идват от подписания график за плащанията именно по споразумение номер  5, по което не са платени от българска страна близо 500 млн. евро. Руската компания ще претендира и за лихви и пропуснати ползи. От българска страна контрааргументът е, че финансови претенции може да има само за сертифицираната от българска страна работа. Според източници от МИЕТ безспорните претенции на руската са за около 60 млн. евро. 

Какво е платено досега

От старта на проекта досега НЕК е похарчила за АЕЦ "Белене" около 1.38 млрд. лв. сочат официални данни. През 2007 г. НЕК взима и мостов кредит от 250 млн. евро от френската банка BNP Paribas, въпреки че няма окончателно одобрение от Агенцията за ядрено регулиране и финален договор с изпълнителя - руската "Атомстройекспорт". Предполага се че основната част от средствата са отишли за заплащането на проекта за АЕЦ-а. Част от парите са директна субсидия от бюджета - в края на 2008 г. правителството на Станишев отпусна 300 млн. лв. от излишъка, с които се плати първата вноска за поръчването на оборудване с дълъг срок на изработване. Остатъкът основно идва от оборотните средства на НЕК.

По заема от BNP Paribas вече са платени лихви от 102 млн. лв., а на компанията се наложи да вземе заем от своя принципал - Българския енергиен холдинг, за 70 млн. евро, за да покрие част от задължението си. За първото полугодие на 2012 г. НЕК пък е на загуба от 128 млн. лв., което показва тежкото й финансово състояние и невъзможността да плати нововъзникналите претенции на Русия.

Последствията от арбитража

Ако спечели делото, "Атомстройекспорт" може да се опита да запорира имущество или вземания на НЕК в чужбина, като например приходите от износ на електричество. И макар че арбитражните дела не приключват бързо, в случая руската компания има предимството, защото самата арбитражна процедура вече е задействана. Според правилата на арбитражния съд към Международната търговска камара в Париж делата трябва да приключат за година. Експерти обаче коментират, че практиката сочи, че няма толкова бързо производство. При по-сложните дела се правят експертизи и контраекспертизи и разглеждането може продължи 2-3 години.

Независимо колко дълго продължи делото, ако бъде спечелено, държавата ще трябва да плати солидна сума за отказа си от "Белене". Затова ще бъде добре, ако страната ни все пак има солидни правни основания, които да доказват, че поръчаното оборудване, което ще се използва за седми блок в АЕЦ "Козлодуй", е значително по-малко от претенциите на Русия.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


87 коментара
 • 2
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  За огромна изненада на ББ, в международното търговско право договореностите се спазват, и когато преговаряш, трябва да взимаш предвид и вече направените уговорки. Ама като е свикнал на български реалности, където договорите са едно пожелание на хартия, и по-силния ги спазва, ако иска.

  Дълго ще плащаме за некадърността на това правителство...

 • 3
  betelgeuse avatar :-?
  betelgeuse

  Лошото е, че сега са по-гладни от всякога и искат лапането да продължи, а масрафите да бъдат платени от държавата...
  За този проект има доста високи комисионни, които някои соц активисти ще защитават дори с цената на живота си.

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  Е, мисля, че ще си платим за цирка с АЕЦ Белене. Просто е безумие 22 години да не може да се вземе решение и да се построи един АЕЦ. При условие че 5 години са достатъчни. А Бойко направи глупост като реши по средата на изпълнението да смени изпълнителя с американските другарчета на губернатор Ворлик. Но те американците затова го качиха на власт - щото е тъп и манипулируем.

 • 5
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Казват, че само глупаци се обучават единствено от собствен опит. Не знам, дали темпото на процедура е достатъчно бързо, че икономиката може и да не издържи. ....

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Цитат от статията: "За "Белене" сме платили много и ще плащаме още дълго", прогнозира Делян Добрев точно месец след като пое поста на министър на икономиката и енергетиката."

  Триумфът на малоумието българско - да плащаш за нищо! Това само ние го можеме!!! По-точно - само нашите управляващи го могат (винаги е много лесно да злоупотребяваш с чуждите пари, когато не се опасяваш от последствия)! А съвсем доскоро се ревеше, че руснаците много ни тормозели с високите цени на горивата си! Чиста измама! Ако бяхме толкова затормозени - щяхме да полагаме всички усилия за преминаване на икономиката ни към собствени ресурси. И понеже не сме богати на петрол и на газ - щяхме да инвестираме в електроенергетиката (плюс в максимално-бърз преход към електрически транспорт: произвеждани в България елекромобили, електробуси, електро-камиони и т.н.). Обаче - на нас, по-точно на нашите управляващи, ток не им трябва! Те ще "диверсифицират" енергетиката ни чрез внос откъде ли не, ако ще да е и по-скъпо от руския внос...

 • 7
  pavlin0511 avatar :-|
  pavlin0511

  Сега ще берем плодовете от безумията на Трайчо и компания.

 • 8
  paranoiabla avatar :-|
  paranoiabla

  [quote#6:"Станислав Янков"]Триумфът на малоумието българско - да плащаш за нищо! [/quote]
  Пич винаги си контра, и не предлагаш никакво решение. Ей така просто да се изкажеш май. Ти, ако беше на мястото на Бойко какво би направил? Щеше ли да платиш 20 милярда евро за един посран реактор с руска технология, който ще се изплаща още 50 години след това? Същия реактор руснаците го инсталираха в Китай 2006 за 7.5 милярда евро. И после Бойко виновен - а онези дето са подписвали с условието "после да се формира цената", тях никой не ги споменава. Р. Овч. , Масларка, Гея, всичките продажни боклуци.

 • 9
  pavlin0511 avatar :-|
  pavlin0511

  До коментар [#8] от "paranoiabla":

  Пич,това което си написал са пълни глупости.

 • 10
  kirka80286 avatar :-|
  kirka80286

  До коментар [#8] от "paranoiabla":

  Какво пък разбираш ти от реактори? Има някой посран, ама не е руската технология! Законите на физиката не се формират по национален признак. Нито по политически.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход