Без вина безводни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Без вина безводни

В случай че ВиК - Добрич, не погаси задълженията си до края на следващата седмица, планът за прекъсване ще бъде разширен и ще обхване и останалите по-малки обекти на водното дружество, обясниха от "Енерго про".

Без вина безводни

Спирането на водата в Добрич заради дългове отново припомни за нерешените проблеми във ВиК сектора

Калина Горанова
5762 прочитания

В случай че ВиК - Добрич, не погаси задълженията си до края на следващата седмица, планът за прекъсване ще бъде разширен и ще обхване и останалите по-малки обекти на водното дружество, обясниха от "Енерго про".

© Мария Съботинова


13, 18 и 20 септември се очертават като безводни дни за жителите на Добрич. Оказа се, че дори и да са си плащали сметките за вода, пак ще останат без нея, тъй като няма как да са сигурни 100% дали ВиК дружеството плаща своите към доставчика на електроенергия. Остава им само да се надяват, че държавата разполага с огромни количества стари тръби, с които да умилостиви енергото.

До абсурдната ситуация за гражданите на североизточния град се стигна, след като ВиК - Добрич, натрупа задължения от 5 млн лв. към "Енерго про", а електроразпределителното дружество реши, че ще спира в определени дни за по 24 часа тока на водния доставчик. И така, докато не си получи парите.

"Енерго про" като нов собственик има по-друг начин на работа, като не позволява разсрочване на задълженията като с E.ON", коментира изпълнителният директор на ВиК - Добрич, Дамян Калчев след срещата си с представители на "Енерго про". Чешката компания отскоро разпространява електроенергията в Североизточна България, след като купи бизнеса на германската Е.ON. Калчев коментира още, че поставените от компанията срокове са неизпълними за ВиК компанията. От "Енерго про" обаче обясниха, че дългът на ВиК - Добрич, е формиран от задължения от ноември 2011 г., за които има подписано споразумение за разсрочено плащане и от задължения от април 2012 г. досега. "Направеното споразумение за разсрочване не се спазва. Преговорите с водното дружество са постоянни през последните години, тъй като те непрекъснато просрочват задълженията си", допълват от компанията.

В спора се намеси и принципалът на ВиК дружеството Министерство на регионалното развитие и благоустройството в лицето на министъра Лиляна Павлова, която едновременно размаха пръст на енергийния доставчик и излезе с решение. "Дружеството реши да манипулира държавата, рискувайки живота на хората, което е крайно некоректно", заяви тя пред журналисти. "Имаме сериозно количество тръби – това е вариантът, който сме намерили, и това е вземането срещу което искаме банката да се съгласи на разсрочено плащане за дълговете на дружеството", каза още Павлова.

Старите тръби идеално обрисуват ситуацията в целия воден сектор, в която той се намира от години. Социални цени, лошо управление, липса на инвестиции, загуби на вода, недоволни клиенти, милиони несъбрани вземания от абонати, дългове, загуба на пари и т.н., и т.н. Всичките стари тръби на МРРБ едва ли ще са достатъчни, за да го извадят от водовъртежа, и трябва да се търсят нови решения. А и министерството е собственик на 32 (виж таблицата) от общо 52 ВиК дружествата в страната. Останалите са общински, а "Софийска вода" е дадена на концесия. И ако сега проблемът се усеща от живеещите в Добричка област, гаранция, че утре без вода ще осъмнат и жители на други градове, чиито ВиК компании са в лошо финансово състояние, няма.

Токов удар 

Проблемите на ВиК компанията в Добрич са известни от години. Тя доставя цялата си вода с помощта на помпи и електроенергията е голямо перо в разходите й, а всяко движение нагоре в цената на тока се отразява моментално. Така изплува и един от проблемите, които се сблъскват водните оператори, като виновникът не са частните елекроразпределителни компании, които си търсят парите, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"Повишението на цената на тока трябва да се индексира автоматично в цените на водата", коментира Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Сега ВиК компаниите трябва да подават заявление до единния регулатор с искане за повишаване на цените заради по-скъпия ток, което отнема няколко месеца.

"Излиза така, че ние трябва да ги уведомяваме, че цената на тока се е променила", коментира Дамян Калчев. Подобно мнение изказа и регионалният министър. "Колкото и да ми се сърдят колегите, тук проблемът е от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. ДКЕВР натиска цената надолу и му отнема 6 месеца да даде цена. Ако не се лъжа, дружеството е кандидатствало ноември миналата година за цена и е получило цената през юли. През това време то е работило на ниска цена, независимо че цената на тока е била по-висока, което е ощетило приходите на дружеството", твърди и Павлова.

С вързани ръце

Другата основна причина за лошото финансово състояние на ВиК компанията в Добрич според директора й са несъбраните вземания от абонати, които възлизат на над 10 млн. лв.  Дружеството води около 4 хиляди дела. В някои села като Карапелит, Безмер, Орляк жителите дължат общо над 100 хил. лв., а обитатели на жилищен блок в ромския квартал на Добрич са изхарчили вода за над 50 хил. лв., без да плащат сметките.

Според Калчев процедурите по събиране на просрочени вземания са твърде сложни и дълги. Така например, ако в един блок има поне един коректен платец, трябва да се пломбира водната система на всяко домакинство поотделно, като не е изключено на компанията да не й бъде осигурен достъп за извършване на манипулацията от даден собственик. Според Иван Иванов ВиК компанията трябва да отговаря до водомера на входа, а по-нататък - етажната собственост.

Това обаче едва ли ще реши проблема, а спирането на водата и на изрядните платци сега ще се отрази на дружеството още по-негативно в бъдеще - в социалните мрежи вече се появиха стотици коментари на недоволни жители от Добрич, които се заканват да спрат да си плащат водата. Проблемът с неплащането на сметки всъщност не е само на Добрич (виж таблицата), като всяко от ВиК дружествата търси различни подходи за справяне с проблема.

Един по-сложен водовъртеж

По-едрият проблем обаче е водовъртежът от социални цени, неефективно управление и малко инвестиции. Лиляна Павлова заяви, че е разпоредила на ВиК дружеството в Добрич да намали разходите си за електроенергия, за да се вместят в тези 700 хил. лева, които успяват да покрият. Според анализа на Министерството на околната среда и водите, направен за ВиК операторите, 78% от тях са с ефективност, по-ниска от 50%. ВиК компаниите за Добрич, Разград и Севлиево отчитат най-ниски резултати в това направление, а едва 5 от 50 изследвани ВиК компании са ефективни над 70%.

Останалите проблеми в сферата на водите са ясни отдавна: Загуби от 60% на вода, неизпълнение на инвестиционните планове на ВиК операторите за 2007, 2008 и 2009 г. е над 80%, а окрупняването на сектора тепърва предстои. Последното трябва да го направи по-атрактивен за вложения и чужд опит. Проблемите на единствения засега частен инвеститор в този сектор - френският собственик на "Софийска вода", обаче показват, че ясна визия какви са целите в сектора все още няма.

Автор: Капитал Daily

13, 18 и 20 септември се очертават като безводни дни за жителите на Добрич. Оказа се, че дори и да са си плащали сметките за вода, пак ще останат без нея, тъй като няма как да са сигурни 100% дали ВиК дружеството плаща своите към доставчика на електроенергия. Остава им само да се надяват, че държавата разполага с огромни количества стари тръби, с които да умилостиви енергото.

До абсурдната ситуация за гражданите на североизточния град се стигна, след като ВиК - Добрич, натрупа задължения от 5 млн лв. към "Енерго про", а електроразпределителното дружество реши, че ще спира в определени дни за по 24 часа тока на водния доставчик. И така, докато не си получи парите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  pc_none avatar :-|
  pc_none

  Латино сериалите започват на живо у нас...
  Първа серия - Жадния Добрич.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Ако беше София, веднага щяха да намерят пари.

 • 3
  bz avatar :-|
  bz

  Хайде сега една малка аритметика с данни от таблицата Ви Капитал:
  Вземания 14740 - Задължения 6337 (хиляди лв.) = 8 403 000 лв ще имат във ВиК Добрич ако си съберат вземанията и си платят задълженията.
  Та кой казвате е виновен за това състояние на нещата - неплащащите абонати или ДКЕВР ?

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  Абе то да е само добрич. Много градове и села в Бг бяха през лятото и все още са на воден режим и не защото имат неплатени сметки за ток, а защото водата намалява като цяло и старите водосборници или както там се казват, вече не могат да съберат необходимата вода. За построяването на нови водосборни съоръжения "няма пари". Но "Капитал" за тях няма да напише щото целта на писанията им е "да се вдига цената", а с вдигане на цената пари за нови съоръжения няма да се съберат. Нека хората демократично и пазарно стоят без вода в наалото на 20ти век.
  А какво направиха "предприемчивите, иновативните и креативните" частници с хидромелиоративните съоръжения просто не е истина.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#3] от "bz":

  Отидете вие да вземете пари от малцинствата. Или пък от закъсали фирми.

  Софийската топлофикация без проблем продължава да работи нищо че има 150 милиона задължения. А тук става дума за 5 милиона.

  Как става тоя номер?

 • 6
  nonasss avatar :-?
  Lady V

  До коментар [#1] от "pc_none":

  А какви ли ще са следващите сериали??

 • 7
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#5:"mick"]Отидете вие да вземете пари от малцинствата. Или пък от закъсали фирми.[/quote]
  Така ами няма съда да реши 4000 дела а трябва аз да отида да събирам пари вместо съдия изпълнителите.
  Вместо да проумеете простия принцип "няма пари -> няма услуга" Вие се опитвате от 9 реки вода да донесете за да закърпите неспасяемата си теза.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#7] от "bz":

  Простият принцип в случая не е толкова прост. От една страна един ти казва на каква цена да продаваш, от друга страна ел. енергията се вдига постоянно, от трета не може да се спре водата на квартал от малцинствата или даже на блок щото от 100 неизрядни един има изряден.

 • 9
  yotata avatar :-P
  йотата

  До коментар [#4] от "kihano":

  Брях!
  Гадните румънци са изпили подпочвените карстови водоизточници (на два километра дълбочина) на Добрич, ли? Така ли стана, ве- мамалигари мрАсни!
  Ми ние както сме почнали от вчера да наритваме Россия и Нидерландия, що направо не обявим водна война на северните ни "съседи"?
  Сега се сещам, че имаха претенции и за черноморския ни шелф с безкрайните шистови полета. Пу,пу...
  (Ма Трайчо тогава ги озапти, ама сега го няма Трайчо, знае ли човек дали няма да ни откраднат бизнеса за концесионерите дето идват да НИ отварят работни места. И да ги отворят местата за тия северни краТци?)

  НА ВОЙНА, БРАТЯ! ... и СЕСТРИ!!! (айде, сестрите може и по желание).

 • 10
  ricardo avatar :-(
  ricardo

  в кой век живеем хора.как може в една европейска държава където хората са уж цивилизовани и хоп да им се спре водата няма такава простотия.стани стани юнак балкански от сън дълбок се събуди.....но останаха ли такива будни,разумни млади хора които да се противопоставят на цялата зган която ги води е доста съмнително


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK