Бла-бла-бла...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бла-бла-бла...

Изслушването на кандидатите за ВСС приличаше на режисиран спектакъл, от който не се разбра най-важното – дали те са такива, каквито конституцията изисква да бъдат - изключителни професионалисти с високи морални качества.

Бла-бла-бла...

Безпрецедентно публичното изслушване на кандидатите на ВСС в парламента се оказа безсмислено

8170 прочитания

Изслушването на кандидатите за ВСС приличаше на режисиран спектакъл, от който не се разбра най-важното – дали те са такива, каквито конституцията изисква да бъдат - изключителни професионалисти с високи морални качества.

© Надежда Чипева


"Да спазваме добрият тон. Да се въздържате от конкретизиране на лични примери и да увреждате достойнството на кандидатите. Всички сме поели такъв ангажимент. Ще отнема думата при други такива въпроси." Тази забележка, отправена към депутатите, на председателя на правната комисия Искра Фидосова практически постави края на "безпрецедентно публичното" изслушване на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота.

Процедурата по избор на членове на ВСС е прозрачна като никога. За пръв път кандидатите излязоха от анонимност - бяха номинирани месец и половина преди изслушването им, а биографиите им бяха достъпни онлайн.

Тези 13 часа, през които 17 магистрати застанаха пред народните представители, обаче бяха изпълнени предимно с добре заучени фрази, общи, но удобни въпроси за виждането на кандидатите за съдебната система, законодателството и наказателното право като такова. Това направи изслушването да прилича на режисиран спектакъл, от който не се разбра най-важното – дали кандидатите са такива, каквито конституцията изисква да бъдат - изключителни професионалисти с високи морални качества.

В четвъртък правната комисия одобри докладите за всеки от изслушаните кандидати, а самото гласуване от всички депутати ще бъде на 26 септември. Преди това своята квота ще попълнят съдиите (тази събота), следователите (следващата сряда) и прокурорите (следващия петък).

Парламентът има 11 членове във ВСС, в който влизат 24 юристи. Петима идват от съдийската квота, четирима от прокурорската, един от следователите, а по право в съвета са председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд.

Следващият ВСС ще избере и новия главен прокурор (февруари 2013 г.) и председателя на ВКС. За да бъдат избрани, са необходими 17 гласа.

Забранените въпроси, или да не изцапаме бон тона

Седмица преди избора четири неправителствени организации, сред които Българският хелзинкски комитет, изпратиха до народните представители въпроси до кандидатите (както позволяваше приетият от правната комисия регламент.) Те бяха съобразени с професионалната биография на всеки кандидат и предложената от него концепция. Няколко дни преди избора председателката на правната комисия Искра Фидосова обяви въпросите за "лични" и даде заявка, че те едва ли ще бъдат зададени на кандидатите. Както се случи и в действителност. От 108 въпроса, подадени от неправителствения сектор, на кандидатите бяха зададени общо пет-шест.

Какво ще бъде изслушването стана ясно още в самото му начало, когато Бойко Рашков (номиниран от БСП) започна с любезности и благодарности към парламента за публичната процедура. След това отказа да оценява работата на настоящия състав на ВСС, а на запитването какво би направил по проблемите с натовареността на магистратите той отговори, че това бил труден въпрос, на който той самият не предложи решение, защото няма "готови рецепти" и трябвало да "поработим по проблематиката".

Нито един от двамата трайно обвързани с политически партии кандидати (освен Рашков, който е бил депутат и зам.-министър от БСП, такава е и депутатката от ГЕРБ Юлияна Колева) не успя да произведе убедителен отговор как ще гарантира, че няма да бъде обвързан с политически интереси. Тези, които задават подобни въпроси, засегна се Рашков "внушават, че онзи, който е избран от парламентарната квота, е сатанизиран и ще притежава лоши качества".

Въпроси, колкото да има

Няколко дни след избора главният прокурор Борис Велчев, който присъства на изслушването в парламента, коментира, че кандидатите прекалено много са използвали "модерни словосъчетания": "Прозрачност, публичност, участия на неправителствени организации и ги използваха малко по-често, отколкото беше оправдано. Много въпроси бяха незададени. Имаше много въпроси, които бяха малко проформа. Трябва да се гарантира независимостта на съдебната власт. Искам да видя този човек, който ще каже, че не трябва."

Още от самото начало на кандидатите бяха задавани въпроси, които въобще не са в правомощията на Висшия съдебен съвет – за мястото на прокуратурата, за реформата на Наказателния кодекс, за борбата с организираната престъпност и т.н., и т.н.

Върхът на абсурда беше, когато председателката на правната комисия попита кандидата на ГЕРБ Юлияна Колева (до миналата седмица депутат и член на правната комисия) какви предложения за промени в Закона за съдебната власт би отправила, ако бъде избрана във ВСС. Колева отговори напоително, че не е съгласна с някои текстове в закона, и представи виждането си. И може би щеше да има право, ако само преди няколко месеца лично тя като депутат участваше в групата, разработила последните промени в... Закона за съдебната власт.

Владислав Славов, който беше посочен от СДС, също се впусна в идеи за законодателни реформи (съкращаване на броя на административните съдилища или премахване на съдебното производство на три инстанции). Фаворитката на ГЕРБ Светла Петкова дори тръгна да разкроява конституцията, като предложи ВСС да има законодателна инициатива. След негодувание на част от депутатите от опозицията Искра Фидосова удари рамо, като преразказа на депутатите какво всъщност е имала предвид Петкова.

Laterna magica

Софтуер, програмен продукт, интегрирана система, интернет... това беше решението на голяма част от несгодите на съдебната система, което кандидатите предлагаха.

Малцина от тях (Димитър Узунов, номиниран от РЗС) признаха, че въпреки наличния софтуер за случайно разпределение на делата има достатъчно механизми за манипулирането му.

Други често използвани клишета бяха "взаимодействието с другите институции", "екипната работа с неправителствения сектор", "работа с медиите" и т.н., и т.н.

Депутатите питаха предпазливо, а кандидатите отговаряха още по-внимателно на въпроса как ще отстоят независимостта на съдебната система при натиск отвън (изключение направиха отново Димитър Узунов и Галина Карагьозова).

С изключение на номинирания от "Атака" Йордан Давчев (директор на следствието в Пловдив) нито един от кандидатите не получи въпрос за имотното си състояние. Нямаше и въпроси за това къде са били и какво са направили номинираните в най-тежките моменти за съдебната система.

"На този етап не искам и не мога да давам някаква оценка, но действително някои въпроси бяха спестени и това е видно", коментира френският посланик Филип Отие.

Резервиран остана и президентът Росен Плевенелиев, който каза, че "много одобрява и много се радва" за "безпрецедентния подход", но подчерта че "прозрачната процедура сама по себе си не е 100-процентна гаранция, че най-достойните ще влязат във ВСС".

Малко след 23:00 часа във вторник заседанието приключи, а Искра Фидосова благодари на участниците за търпението. И обеща две неща – протоколът да е готов до края на следващия ден и всички процедури по назначение, които парламентът прави (и даде пример с предстоящите избори на конституционни съдии и главен съдебен инспектор), да стават по същия "безпрецедентно публичен начин". Засега знаем със сигурност, че председателката на правната комисия не изпълни първото си обещание.

Иначе изслушването започна при пълна с дипломати пленарна зала и минута мълчание за жертвите от атаките на 11 септември. Близо 13 часа по-късно в парламента имаше неколцина преуморени депутати, а последният кандидат – Ясен Тодоров, започна изказването си с пожелание за успех на националите по футбол. Е, българският отбор спечели вторник вечер. Съдебната система обаче - не е съвсем сигурно.

Кой от кандидатите как се представи можете да прочетете тук.

"Да спазваме добрият тон. Да се въздържате от конкретизиране на лични примери и да увреждате достойнството на кандидатите. Всички сме поели такъв ангажимент. Ще отнема думата при други такива въпроси." Тази забележка, отправена към депутатите, на председателя на правната комисия Искра Фидосова практически постави края на "безпрецедентно публичното" изслушване на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота.

Процедурата по избор на членове на ВСС е прозрачна като никога. За пръв път кандидатите излязоха от анонимност - бяха номинирани месец и половина преди изслушването им, а биографиите им бяха достъпни онлайн.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  А вие какво очаквахте освен Бла...Бла...Бла...? Чер хайвер с добре охледине 100 гр.водка?

 • 2
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Не е въпрос на прозрачнмост или непрозрачност (все пак браво за публичното изслушване), просто всички кандидати са на ниво бла-бла-бла. Единственото което могат са заучени фрази, "независимист на съдебната власт, взаимодействие с другите институции" и т.н. Но на въпроси като " какви са проблемите на съдебната власт, как да противодействаме на корупцията в съда, има ли приятелски и семейни кръгове в съда, зависимости на съдии и прокурори " и пр. никой не отговаря , а и самите въпроси не се задават. Но и да се бяха задали отговорите пак щяха да са проформа и заучени фрази. както се оказва само на един кандидат са задали въпрос за имущественотому състояние. Явно въпросите със социално слабите съдии, които се сдобиха с имоти край морето, въпросите с вилите на някой съдии във Флорида и банковите сметки във Швейцария пак ще бъдат заобикаляни и ще се правим че ги няма.

 • 3
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Типично по български. Кучетата по форумите,например, да си лаят.Керванът си върви.

 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Има и добре подготвени съдии, но не им се дава възможност да пробият нагоре.

 • 5
  veny_g avatar :-|
  Вени Г.

  Котано има прозрачна процедура на избор от боклук, резултатът наизменно е боклук.

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  А тия на снимката са вечните кадровици - нито знаят нито могат, начело с фирмената съдийка Марийка Кузманова.

 • 7
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  До коментар [#1] от "boby1945":


  Ще има,ще има. За печелившите.

 • 8
  nandoo avatar :-|
  Канопус

  Много са ни тия, много!

 • 9
  jordangv avatar :-|
  Jordan

  Висшите постове в правосъдната система трябва да бъдат изборни и всички заседания, мотиви и решения - публични.
  точка.

 • 10
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  До коментар [#9] от "Jordan":
  А по-низшите - да бъдат атестирани задължително при най-високи и строги критерии на всеки 3 или 5 години и ако не отговарят на критериите - аут.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK