Зелен разгром
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Зелен разгром

Инвеститорите в зелена енергия сигурно вече съжаляват, че са вложили парите си в този бизнес

Зелен разгром

Енергийният регулатор орязва със задна дата цените на слънчевите централи, като въвежда нова спорна такса

21447 прочитания

Инвеститорите в зелена енергия сигурно вече съжаляват, че са вложили парите си в този бизнес

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Ударът със задна дата върху цените на енергията от възобновяеми източници вече е факт. От утре всички зелени централи ще плащат нова цена за "достъп". Зад решението на секторния регулатор има три едри проблема: то не е за всички, а само за омразните скъпи слънчеви и вятърни проекти; на практика със задна дата орязва обещаните им цени, което противоречи на основен принцип на правото, и новите тарифи не са съобразени с разходите по предоставянето на услугата, а са в пряка зависимост от датата на инвестиционния проект, т.е. за едно и също нещо ще се плаща различна цена.

Теорията на добавката

Принципно тя дава правото на ползване на електроенергийната мрежа и се заплаща на електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор. Досега тази такса се плащаше само от потребителите на енергия. С последните промени в Закона за енергетиката, които влязоха в сила на 17 юли тази година, обаче с новото плащане бяха натоварени и всички производители на енергия. Според нормативните изисквания тези предприятия трябва да сключат договор за "достъп" с електроразпределителните дружества или ЕСО два месеца след обнародването на закона, или до 17 септември. До началото на миналата седмица обаче такива договори не са сключени с нито един производител, което доведе до това енергийният регулатор да определи временни цени за достъп, но само за възобновяемата енергия. Това е станало по искане на трите ЕРП и ЕСО на закрито заседание на комисията на 14 септември (петък), а цените влизат в сила от утре (18 септември).

Такса, но избирателно

Интересното в случая е, че определените цени за "достъп" са само за производителите на възобновяема енергия, като изключват производството на електроенергия от високоефективно комбинирано производство (най-вече на топлофикациите).

"Това решение е дискриминационно. Защо няма такава цена за електроенергията на топлофикациите или за АЕЦ "Козлодуй?", коментира Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. В решението на ДКЕВР мотивът за тази избирателност се обяснява с това, че тези производители предизвикват големи и внезапни промени в баланса производство-потребление на електроенергийната система, от което възникват допълнителни разходи. Мотивът на трите ЕРП и ЕСО е, че заради големия брой на нови ВЕИ разходите по управлението на системата значително нарастват и следва своевременно да бъдат покривани. Към искането си ДКЕВР да определи временни цени обаче дружествата не са приложили конкретни данни, като сочат, че "към настоящия момент не могат да съберат цялата необходима информация", пише в решението на ДКЕВР. От своя страна регулаторът също не разполага с пълния набор от данни, които са необходими, за да бъде определена цената, а има само "служебно известни" факти. Затова си е оставил вратичка, че "когато са налице отклонения между окончателните и временните цени, комисията има право да вземе решения относно подходящи компенсаторни мерки".

Дяла-бала-ница

В своето решение ДКЕВР посочва, че цените за "достъп" са изчислени като относителен дял от преференциалните цени за възобновяема енергия, вместо да отразяват разходите за предоставянето на услугата. Така например цената за "достъп" за потребителите на високо напрежение, което включва големите индустриални предприятия и търговците на електроенергия, цената е 6.48 лв. за мегаватчас. За битовите потребители, които също плащат тази такса, пък тя е около 4.96 лв. за мегаватчас. Тези тарифи обаче се определят на базата на разходите на ЕСО и ЕРП за управление на мрежата и се базират на прогнозите за консумирана електроенергия. А в случая с ВЕИ достъпа се прави нелогична връзка между цената на стоката и разхода за управлението, който би следвало да е еднакъв без значение на датата на влизане на централата в експлоатация.

Обичайните губещи

Освен че регулаторът е решил да определи цената за "достъп" като дял от преференциалната тарифа, той варира в огромна степен за различните видове ВЕИ. Така например най-висока цена е заложена за фотоволтаичните централи, въведени в експлоатация в първата половина на 2012 г. За до 30 киловатпика, инсталирани на покрив или фасада в този период, такса "достъп" е 236 лв. за мегавтачас, което е около 40% от стойността на преференциалната тарифа. Същата централа, инсталирана в края на 2011 г., ще плаща цена от 121 лв. Още по-драстична пък е разликата с централите, присъединени след 1 юли 2012 г. За инсталация до 30 киловатпика след тази дата таксата ще бъде 20 лв. за мегаватчас, а тези, инсталирани след 1 септември 2012 г. - 2.90 лв. за мегаватчас. Тази фрапираща разлика идва от това, че при определянето на цена "достъп" ДКЕВР взима предвид и изменението на инвестиционните разходи спрямо преференциалната тарифа. Факт е, че фотоволтачините централи, които бяха присъединени в първата половина на 2012 г., са най-облагодетелствани, защото тогава все още действаше висока цена на фона на поевтиняващите фотоволтаични панели.

Несъвършенства от миналото сега се изглаждат със спорна добавка. На практика регулаторът пробва да намери вратичка, за да намали тарифите им със задна дата. Това обаче явно се отнася само за фотоволтаиците. При вятърните централи цената за "достъп" е 10% от цената независимо кога са били присъединени. При водните централи тя е около 4-5%, а при централите на биомаса по-малко от 1%. Според Велизар Киряков с решението си ДКЕВР ще доведе работещите зелени централи до фалит, за да може след това да бъдат купени на безценица от "правилните хора".

Ударът със задна дата върху цените на енергията от възобновяеми източници вече е факт. От утре всички зелени централи ще плащат нова цена за "достъп". Зад решението на секторния регулатор има три едри проблема: то не е за всички, а само за омразните скъпи слънчеви и вятърни проекти; на практика със задна дата орязва обещаните им цени, което противоречи на основен принцип на правото, и новите тарифи не са съобразени с разходите по предоставянето на услугата, а са в пряка зависимост от датата на инвестиционния проект, т.е. за едно и също нещо ще се плаща различна цена.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

138 коментара
 • 2
  bogomiln avatar :-(
  bulgar
  • -42
  • +144

  Кофти е на всички инвеститори, даже и на тези които не са във ВЕИ бизнеса. Кофти им е защото държавата си прави каквото си иска без да се съобразява с тези които дават пари, наемат хора и т.н.
  Аз лично имам 2 инвестиции извън ВЕИ сектора, които се саботират от държавата.
  Да не говорим, че и без да съм юрист бих казал че различните такси за едно и също нещо са нечестни, нелогични, а нищо чудно и противоконституционни!!!!!!

 • 3
  shumkar avatar :-|
  shumkar

  И ако на това се казва подкрепа на частния бизнес и на външви инвестиции?
  Всъщност в политиката на ГЕРБ няма нищо европейско. Европа строи като бясна ВЕИ и фотоволтаични паркове, няма нова къща без панели на покрива, а тоя тиквеник ще започне и да ги гони (най-вероятно само чуждите, не на своите червени задници).

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Това няма да мине в съда, защото "такса" е точно определено нещо. По-скоро мисля, че е временно докато приемат някакъв закон. Просто трудно биха го приели закона и за това сега слагат таксата докато се случи...

 • 5
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  А колкото до "инвестиции" с норма на възвращаемост над 20%, държавно гарантирани... Е винаги има риск нали... Сега ще им падне на 10% възвращаемостта, което на мен ми се струва напълно нормално!

 • 7
  bateb avatar :-|
  Bate B
  • -20
  • +126

  До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

  Доходността е такава, защото държавата е създала такива условия! Обаче влязоха случайни хора и сега трябва да им се резне печалбата. В България доходните бизнеси са за определени хора, останалите работим за тях, за да могат те да карат скъпи коли, да почиват по цяло лято по острови или Ривиерата, да учат децата им в чужбита, а те да живеят в палати. Всичките приказки на ББ за борба с корупцията са пълна боза!!! Силно се надявам да се намерят добри адвокати и да осъдят държавата за тези своеволия. Аз самият вече на всичките си чужди клиенти ще им казвам да не инвестират тук. Съжалявам, но такава е картинката - дори в Африка няма такива неща, които се случват тук. Това правителство задмина всякакви граници в бизнеса. Това се случва в държава от ЕС!!! Дали в Брюксел подозират как се нарушават принципите на бизнеса в съюза? И това не е ли непозволена държавна помощ към получаващите тези такси!

  И още нещо - обърнете внимание на таксите за производство от биомаса!!! И се сетете кой е основният инвеститор там! Всичките приказки, са лъжи!!!

 • 9
  bateb avatar :-|
  Bate B

  Грешка - не трябва да се съди държавата, а вече персонално хората, които правят глупостите!!! Крайно време е да се въведе в политиката персоналната отговорност!
  Сигурен съм, че повечето политици няма да се затруднят да си платят и милионни глоби!

 • 10
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  Съдете ги, оплачете се в ЕС, нека ги разследват и от там.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.