Шестима членове на новия ВСС вече са ясни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шестима членове на новия ВСС вече са ясни

Шестима членове на новия ВСС вече са ясни

"Подсигурени" кандидати събраха значително мнозинство от гласовете на съдиите

10225 прочитания

© Красимир Юскеселиев


427

делегати участваха в събранието на съдиите

Първите избрани членове на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) са факт. След 24-часово заседание общото делегатско събрание на съдиите избра своята квота. Това са Камен Иванов (Софийски апелативен съд), Юлия Ковачева (Върховен административен съд), Галя Георгиева (Пловдивски апелативен съд), Даниела Костова (Окръжен съд - Варна) и Калин Калпакчиев (Софийски апелативен съд).

Събранието, в което участваха 427 делегати, показа лобитата в съдийското съсловие и влиянието на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Посочените няколко дни по-рано като "сигурни" кандидати в действителност бяха избрани независимо от тяхното представяне по време на изслушването.

Изборен кодекс за няколко часа

Първата конфликтна точка на заседанието беше определянето на правила за гласуването. Седмица по-рано 70 делегати от цялата страна предложиха на ВСС проект, който въвеждаше алгоритъм за гласуването и достатъчно гаранции, че няма да има манипулации, каквито съмнения имаше на събранието за избор на делегати на софийските съдилища. Те призоваха съвета да съобщи контактите на всички останали делегати, за да бъде обсъден работен текст, който да бъде гласуван на заседанието.  ВСС обаче отказа да "посредничи" с аргумента, че така ще надхвърли правомощието си по закон – да се занимава само с "организационно-техническата част" на събранието.

В петък, деня преди провеждането избора, стана ясно, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е събрал тайно делегатите от административните съдилища, както и председателите на Софийския градски съд Владимира Янева и Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, за да "обсъдят" други правила. След срещата Колев потвърди, че се обсъждат "по-прости" правила за избор, защото "не можем да очакваме, че някой съдия умишлено ще наруши закона". Той отклони призива техният проект да бъде публикуван поради липсата на техническо време. Така събранието започна с два проекта – единият публичен и достъпен до всички кандидати от седмица, а другият – известен на тесен кръг от делегати, в който си остана заради отказаха да го разпечатат пак "по технически причини".

Около два часа и половина бяха необходими, за да се постигне консенсус за краен вариант, който впоследствие беше гласуван "текст по текст". Мнозинството реши някои от спорните моменти – къде да стоят наблюдателите и как да се гарантира, че бюлетините няма да бъдат подменени (беше отхвърлена идеята да бъдат подпечатвани с "уникален печат".) В крайна сметка обаче изборната комисия си свърши работата перфектно и не останаха каквито и да  било подозрения, че вотът е бил манипулиран.

Ясни групи

Обсъждането и гласуването на правилата показа ясно отделните групи в събранието. От една страна, бяха съдиите от пловдивския и варненския апелативен район - с председатели на окръжните съдилища Сотир Цацаров и Ванухи Аракелян, административните съдилища (предвождани от председателя на ВАС Георги Колев и заместниците му Румяна Монова и Виолета Марковска) и група софийски магистрати около председателите на СГС и САС Владимира Янева и Веселин Пенгезов, както и около бившия шеф на градския съд Светлин Михайлов. От другата страна бяха делегатите от СГС и Софийския районен съд, благоевградските и други по-малки съдилища из страната.

Няколко дни преди избора беше известено, че из цялата страна е лобирано в полза на кандидатите Камен Иванов, Галя Георгиева, Милка Итова, които бяха посочени като "сигурни" членове на следващия ВСС. Четвъртият - Каролина Михайлова от Варна, номинирана от ГЕРБ и за парламентарната квота, се отказа от избора, което предизвика коментари, че е получила уверение, че ще бъде избрана от парламента.

Изслушване без значение

Шест часа след началото на заседанието започна представянето на 19-имата кандидати, като почти всички говориха по познатите теми за  независимостта на съдебната власт, натовареността на съдиите, дисциплинарната практика и кадровата политика. Единодушно беше мнението им, че доверието в системата е в тежка криза. Неколцина се отличиха със смислени концепции, но това не се оказа решаващо.

Галя Георгиева, наказателен съдия от апелативния съд в Пловдив, известна с "обвинителен уклон" и фаворит на Сотир Цацаров, посочи медиите като част от виновниците за недоверието към ВСС, защото "невинаги отразяват дейността на съвета достатъчно професионално". Освен за натовареността тя обеща да се погрижи и за "езиковото обучение на магистратите", защото то отваряло погледа им към света. На въпрос какво би направила като член на ВСС, ако някой представител на изпълнителната или законодателната власт нападне съдия заради негово решение, Георгиева не успя да даде конкретен отговор, а каза общо, че ВСС "трябва да направи проверка".

Даниела Костова от Варна направи емоционално изказване и заяви, че разполага с "особен ключ – откритост", който обеща да прилага, ако бъде избрана.

Далеч по-конкретен беше Калин Калпакчиев, който изброи седем конкретни приоритета, насочени към актуалните проблеми за съдебната система. На въпрос какво мисли за магистратите, които израстват в кариерата, пропускайки нива (какъвто е и неговият случай), той обясни: "През 2004 г. бях зам.-председател на Софийския районен съд и ръководител на наказателното отделение. Във връзка с предстоящия избор на председател на СРС изразих публично становището си какъв трябва да бъде той. Тогавашният председател на СГС (бел. ред. - Светлин Михайлов) остана много недоволен от моето мнение и ми каза, че нямам право на кариерно израстване за неопределено време." След това Калпакчиев е бил поканен в апелативния съд.

Камен Иванов заяви, че "да бъде съдия е въпрос на чест и на гордост", а ако стане член на ВСС, за него ще е "повече от обидно" да подкрепи хора, за които не смята, че трябва да бъдат избирани. "Смятам, че делата трябва да се решават в съда, а не в медиите или на площади. И не със заговорени фрази на политически лица, които си дават ясна преценка какво причиняват на съда, като говорят по този начин", каза още Иванов, допълвайки, че не е редно ВСС да коментира присъди.

Милка Итова, която през последните четири години беше в Инспектората към ВСС (номинирана от НДСВ), каза, че е необходимо "оптимизиране на системата и структурните органи", без да посочи стъпки за това в тази посока. Според нея в конституцията има достатъчно гаранции за независимостта на съдебната власт.

Юлия Ковачева, която е съдия от ВАС, но беше номинирана извън административните съдилища (от година и половина е в "немилост" от председателя на съда Георги Колев), коментира, че "независимостта на съдията зависи от неговата ценностна скала", а членовете на ВСС трябва да развият и следват стандарти за етично поведение, които да накарат магистратите да ги разпознаят като свои представители.

И победителите

Към четири часа сутринта в неделя след първия тур беше избран само Камен Иванов, като на Юлия Ковачева не достигнаха няколко гласа. Предложението от групата около Георги Колев събранието да продължи след десет дни беше отхвърлено. След четири часа бяха избрани и останалите – Галя Георгиева, Милка Итова, Даниела Костова, Калин Калпакчиев и Юлия Ковачева.

Няколко гласа не стигнаха на Величка Цанова от СГС и Савка Стоянова от ВКС да влязат във ВСС. Силна подкрепа събраха и Владимир Вълков и Бисерка Коцева от ВАС.

Преобладаващата комбинация в бюлетината беше от Милка Итова, Даниела Костова и Галя Григорова, което е странно, тъй като първите две не са особено разпознаваеми, а изказванията и на трите не се запомниха с нищо значително. Те не участваха и в публичните изслушвания, организирани от неправителствения сектор. Силната подкрепа, която получиха, подхрани коментарите за гласуване "под строй".

427

делегати участваха в събранието на съдиите

Първите избрани членове на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) са факт. След 24-часово заседание общото делегатско събрание на съдиите избра своята квота. Това са Камен Иванов (Софийски апелативен съд), Юлия Ковачева (Върховен административен съд), Галя Георгиева (Пловдивски апелативен съд), Даниела Костова (Окръжен съд - Варна) и Калин Калпакчиев (Софийски апелативен съд).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  rkirov avatar :-P
  rkirov

  Сигурен съм , че и за по-следващият мандат на ВСС се знаят членовете :)))
  Ние от едно време така сме свикнали "да преизпълняваме плана - 7 петилетки за три " или нещо подобно беше :))

 • 2
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg

  На това му се вика - "организирана престъпност" !

 • 3
  enchev avatar :-(
  Enchev,Iliya

  Привет към всички млади успели представители за ВСС.
  Съдиите избраха свои представители за ВСС нo, в
  Държава без истински демократична КОИНСТИТУЦИЯ.
  Държава, ОТКУПко-търгуваща със закона.
  Държава без ДЕМОКРАЦИЯ и без СВОБОДА на ДЕМОСТРАЦИИ
  ПРОТИВ ПОЛИТИЧЕСКАТА-УЗУРПАЦИЯ и НЕДОВОЛСТВО OT МАРИОНЕТНИЯ-ЧУЖДОПОКЛОННИЕСКИ, ДЪРЖАВЕН-БЕЗПРЕДЕЛ?
  Държава с €-лобистско, ЧУЖДОПОКЛОННО и НАТО-марионетно правителство.
  Държава, приела западно-Парламентарната Дискриминация от меж-Партийна БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ и груп-парламент-поборства.
  Държава, членка в €-КОНГЛОМЕРАТ С КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ, бръщолевеща думите "съюз" и "демокрация", папагал-неразбрано.
  Държава с псевдо-ПРАВОСЛАВИЕ допуснало и нейното членство с колониалисти.
  Държава, превърнала школата си в СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГАШСКИ ФИРМИ а децата си в ИНСТРУМЕНТ ЗА П€ЧАЛБА в тях, диференцирани с дух-РАСИСТСКОТО ПРОЗВИЩЕ - "ИНДИГО".
  Държава, разпродала икономиката, селското-мелиоративно стопанство и промишлеността си на чужденци, и ПРОСЕЩА ПАРИЧНИ ПОТДАЯНИЯ ОТ СЪЩИТЕ.
  Държава без армия, но с доброволно наети и въоръжени с бюджетни средства, наемни-убийци, пръснати из световните петрол-източници като "ПИС-КИЛ(п)ЪРИ" под егидата за "мир и демокрация", стрелящи по чужденци, данъците насилствено взети от народа.
  Държава, без Милиция защитаваща народ и законност, но с ПАЛКО-ПОБИЙНИЦИ, ПОЛИЦ-РОБОКОПИ, по численост и въоръжение превишили многократно липсващата армия.
  Държава с най-НИСКО ПЛАТЕН РОБСКИ ТРУД и НАЙ-ГОЛЯМА в €вро-Конгломерата (28.7%-2012) БЕЗРАБОТИЦА,
  Държава със САМОБОНОСИРАЩИ СЕ и потдържащи КУЛТА КЪМ ЛИЧНОСТТА, ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИ, Култово само-ТРАПОСАЛИ СЕ И В УЧЕБНИЦИТЕ, БЮДЖЕТ-ХРАНТУТКИ.

  КОЯ Е ТАЗИ ДЪРЖАВА?
  ТОВА Е БЪЛГАРИЯ-ДН€С!

  Българина вече се пита;
  КЪДЕ € И КАКВО ПРАВИ ДЪРЖАВАТА ЗА МЕН?
  ЗА КОГО АЗ РАБОТЯ В ДЪРЖАВАТА?
  €ТО КАКВО СМЕ!
  НЕ ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ЗА КОЯТО ЗАГИНАХА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И МНОГО ДРУГИ, А ПР€ВЪРНАХМЕ РОДИНАТА НА ТЕЗИ ВЕЛИКИ МЪЖЕ В;
  УЛТРА-ДЯСНО Ц€НТРИСТСКА НАТРО-П€ТРОЛ Г€НОЦИДНА МАРИОН€ТКА-ПРОСЯК!?

  БЪЛГАРИЯ КОЯТО изгубено ПРОДАДОХМ€!
  http://www.bgsviat.narod.ru/

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

 • 4
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Българският съд е "дупе и гащи" с бандитите. Няма какво да се каже повече от това.

 • 5
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Процедурата завърши с хепи-енд за управляващите ГЕРБ-овци. Следващото управляващо мнозинство може да не припознае като "свое" мнозинството във ВСС и съдебната система ще продължи да работи под силен натиск от политиканстващите. Даже мандатът на новия ВСС продължава след мандата на следващото Народно събрание, та нищо чудно и в по-следващото Народно събрание да се почувстват дискомфортно от избора сега.
  Всъщност никой не би трябвало да се инересува от състава на ВСС, защото той ще е управляващ на една по Конституция независима "власт". Интересът към номинираните лица би следвало да е концентриран само в професионалната общност и периферно сред журналистите преди всичко към професионалните и моралните им качества, вместо към зависимостите им към външни за системата фактори. Коментарите за избраните в съвета пък не би трябвало да се изместват извън тенденциите, които биха провели в развитието на съдебната практика и кариерното развитие на магистратите, а не за очаквания за репресии спрямо "неудобни" съдии или изкривяване на съдебната практика в политически удобна посока. Обаче в сегашната ситуация на политическа свръх намеса, всеки би си задал въпроса - Че каъв ще е пък този съд, на който водещ идеолог ще е един правно неграмотен субект, като Цецко Физкултурника?! Ето това е голямата заплаха пред правораздаването в България - затвърждаване на слугинажа пред "силните" на деня поради невъзможност да се демонстрира необремененост. От което грешките на членовете на ВСС ще се превърнат в системни за съдебната система грешки и последиците ще са все по-тежки и угнетяващи нормалния живот в страната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK