Евроускорител

Евроускорител

Приносът на парите от ЕС за икономиката вече може да се измери, важно е полезността им да се увеличава

Стефан Антонов
56471 прочитания

Ако ги нямаше европейските фондове, през миналата година икономиката на България вероятно щеше да отбележи много по-малък растеж. Това твърдение, доскоро подхвърляно като предположение, вече се потвърждава и от математически модел.

Нов механизъм за оценка на ефектите от еврофинансирането, който бе представен от правителството във вторник, показва, че две трети от ръста на БВП през 2011 г. се дължи на парите от Брюксел. Освен за растежа на БВП фондовете са помогнали за спадането на безработицата, която според Евростат към декември е била 11.8%, но според прогнозите на новия механизъм е щяла да достигне 13.5% при отсъствие на еврофондове. Така европейските пари са помогнали да бъдат създадени или запазени 55.9 хил. работни места (вижте графиките). 

Светло бъдеще

Системата за анализ се нарича "СИБИЛА" и беше представена от министър Томислав Дончев и макроикономиста Ралица Ганева, която е част от екипа, работил по нейното създаване. Тя разглежда икономическия ефект от усвояването на средствата от структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз, но не включва земеделските субсидии.

Моделът прогнозира светло бъдеще за българската икономика, ако средствата в първия програмен период (2007 - 2013 г.) бъдат усвоени на 100%. С натрупване на ползите през 2015 г. БВП ще е с 9.3% по-висок от този, който икономиката може да създаде без помощта на европейските средства, показват резултатите от модела. Условието е България да изпълни проекти на стойност 8 млрд. евро, колкото са договорени за първите 7 години от еврочленството ни, и Европейската комисия да ги разплати напълно, което ще стане, ако по тях няма нарушения (виж карето).

Освен върху икономическия растеж моделът изследва влиянието на евросредствата върху доходите, потреблението и инвестициите. Данните показват, че най-силно влияние има върху размера на работните възнаграждения. Така при 100% усвояемост на парите от ЕС през 2015 г. нетната средна работна заплата ще е с 34.6% по-висока в сравнение с вариант, при който държавата не разполага с еврофинансиране.

Анализът на данните показва още, че еврофондовете имат дългосрочен положителен ефект върху ръста на БВП, частните инвестиции, публичния дълг, външната търговия и дефицита по текущата сметка.

Например обемът на частните инвестиции може да нарасне с над 40% до 2015 г. при сценарий пълна усвояемост. Причината е, че голяма част от европарите са предназначени за инвестиции, а освен това има и мултиплициращ ефект от страна на бизнеса. За сметка на това моделът показва, че в момента, в който спрат парите от ЕС, започва да намалява и влиянието им върху заетостта и безработицата, както и върху потреблението.

Определяне на приоритетите

"СИБИЛА" ще помага на правителството да определи къде еврофондовете са били най-полезни през първия програмен период от влизането на България в Европейския съюз, така че при преговоритe за следващия (от 2014 до 2012 г.) да поиска повече средства за областите, където полезността е най-висока.

Оперативно модулът ще е полезен на министерствата, които управляват оперативните програми, да класират различните проекти по полезността, която изпълнението им би донесло на икономиката. Така, ако за ограничено финансиране се борят няколко проекта, системата ще помогне на чиновниците да класират по-напред онези, които ще са по-полезни за икономиката и ограничените средства ще се харчат най-ефективно.

"Крайно време е всички по веригата да спрат да мислят за парите, които се отпускат по един проект, а за ползите, които той носи на икономиката", коментира по този повод министър Дончев.

Водач по качествено, а не по номинално усвояване е Полша (виж графиката), където финансирането от ЕС допринася най-много за икономическото развитие. Това се вижда от сравнението на постигнатия БВП при вариант със и без евросредства.

Договорено и платено

До момента има сключени договори за 7.1 млрд. евро, или 89% от общия бюджет на структурните фондове, с който страната ни може да разполага, а Томислав Дончев прогнозира, че до края на 2013 г. ще се подпишат договори на стойност 102% от общия бюджет. Така държавата трябва да се застрахова, че ако икономиса средства по някои проекти, те ще се усвоят по други.

Европейската комисия се застрахова срещу злоупотреби, като изисква изпълнителите на проекти сами да намерят нужните средства, а тя възстановява платеното едва след приключване на проектите. Междувременно се правят и авансови плащания, които може да бъдат поискани обратно, ако проектът не се изпълни или се констатират нередности.

До края на август ЕК е превела на България 1.81 млрд. евро, или 27% от общия разполагаем бюджет, но той включва както окончателните, така и междинни плащания. Томислав Дончев уточни, че България най-вероятно няма да усвои целия бюджет, който й е предоставен, но отказа да прогнозира каква ще е усвоената част с обяснението, че така ще създаде спокойствие и отпускане сред чиновниците, които отговарят за еврофондовете.

Ако ги нямаше европейските фондове, през миналата година икономиката на България вероятно щеше да отбележи много по-малък растеж. Това твърдение, доскоро подхвърляно като предположение, вече се потвърждава и от математически модел.

Нов механизъм за оценка на ефектите от еврофинансирането, който бе представен от правителството във вторник, показва, че две трети от ръста на БВП през 2011 г. се дължи на парите от Брюксел. Освен за растежа на БВП фондовете са помогнали за спадането на безработицата, която според Евростат към декември е била 11.8%, но според прогнозите на новия механизъм е щяла да достигне 13.5% при отсъствие на еврофондове. Така европейските пари са помогнали да бъдат създадени или запазени 55.9 хил. работни места (вижте графиките). 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Нещо друго е по-важно, а именно - България да престане да разчита за икономическото си развитие на просия от Европа, а да започне да се развива преди всичко със собствени сили (просяците почти никога не излизат от това си положение). Обаче, когато просията и чакането на помощи се е превърнала в национален манталитет - няма никакъв шанс да започнем да работим за развитие, камо ли пък да постигнем такова развитие когато и да било.

 • 2
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  "Приносът на парите от ЕС за икономиката вече може да се измери, важно е полезността им да се увеличава" - може, ама някой друг път.

 • 3
  ishamael avatar :-?
  Elan Morin

  Иначе казано -- ЕС дава, но в кошара не вкарва!

 • 4
  umerena avatar :-|
  umerena

  Много ми се иска да кажа че "Кратунко" е Прав...а ма не е. Каква икономика и какво развитие. От обществените поръчки по големите инфраструктурни проекти се "Възползват" единствено посочените от управляващите фирми...които се отчитат за да се съберат парици за манипулация на следващите избори. Какво стана с уеднаквяването на документацията по всички ОП,къде са реализираните идеи за опростени процедури. Ами безумието на чиновниците от финансовото министерство да отнемат чрез ПМС 330 единственото с което служителите в администрациите да си докарат нещо допълнително за безумния труд който полагат. Да ама Не герберските фирми трябва да управляват даже и тези проекти.Но и това не стана,защото ферберския капацитет никакъв го няма. А безумните промени в ЗОП,които доведоха до луди Обществени поръчки,обжалвани на поразия в КЗК.А недоразумението КЗК/ 4ма работят и изкарват заплатите на останалите 20 връзкари . А лудостта финансови корекции , за да сме по папа от папата пред ЕК. не Уважаеми г-н Министъре без портфеил но с много мисли все луд:така еврофондове не се усвояват а се присвояват.а мечтаните 100% НА КУКОВО ЛЯТО.........

 • 5
  desolater avatar :-|
  Desolater  Как ми се ще да повярвам... Ама нали знам какво ще стане: Парите ще изчезнат по корупционните схеми и по проекти разработени само за да се получат парите. Накрая ефекта за България ще точно като наливане в пробита кофа, а някой ще им викат фондови милионери.

 • 6
  tel_112 avatar :-|
  Мазен чех

  Европейските фондове по самата си същност са брутален социализъм и трябва да се закрият, България трябва да се бори със зъби и нокти за това, ако не успее по-добре да се маха от новия СССР.

 • 7
  tel_112 avatar :-|
  Мазен чех

  До коментар [#1] от "Станислав Янков":

  България не може да започне да се развива със собствени сили докато е в ЕС, защото в Брюксел добре са си направили сметката и изсмукват и последната стотинка от българската икономика.

 • 8
  larykovalov avatar :-|
  lars

  Така при 100% усвояемост на парите от ЕС през 2015 г. нетната средна работна заплата ще е с 34.6% по-висока в сравнение с вариант, при който държавата не разполага с еврофинансиране

  ако това го докажат....

 • 9
  zogorsone avatar :-P
  zogorsone

  Ха....!? Тези който са на щракали толкова минуси, или са на хранилката на еврофондовете или живеят в друга слънчева система.

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#7] от "Кой ограби Криско от Босфор ТВ":

  Белгия се справя (икономическия растеж на Белгия за 2011-та е 1.92 %, докато растежът на България за същата година е едва 1.7 %)! Малта - също (растеж за 2011-та - 2.1 %)! Германия - също (растеж за 2011-та - 3 %)! Австрия - също (3.11 %)! Словакия - също (3.35 %)! Полша - също (4.35 %)! Латвия - също (5.47 %)! Естония - също (7.64 %)! Всички тези се справят къде по-добре от нас, макар също като нас да са членове на ЕС, че и на Еврозоната, което в момента не е най-доброто възможно членство...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход