Сложни обещания
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сложни обещания

Сложни обещания

Правителството не може да увеличи доходите, без да раздуе бюджетния дефицит, и затова бави проекта на бюджет 2013

Стефан Антонов
6188 прочитания

© Капитал Daily


Как да се увеличат пенсиите предвид наближаващите избори, без да се разрасне дупката в бюджета за следващата година.

Решението на тази задача е трудно - през 2013 г. ръстът на икономиката отново няма да е висок, а това означава и по-малко данъчни приходи от тези, нужни за обещаното от политиците повишение на доходите.

За да стане то факт, през следващата година правителството ще трябва да увеличи разходите с поне 800 млн. лв., което прави още един процент от БВП.

Затова и експертите от Министерството на финансите, работещи по бюджет 2013 г., все още не са напълно готови със сметките по него.  И докато правителството прави последни напасвания по проекта, управляващото мнозинство вече разкри част от намеренията си за следващата година.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова заяви, че параметрите на новия бюджет ще са сходни с тези на сегашния с изключение на няколко области.

"Приходите се планират в един по-висок размер на база събираемост спрямо 2012 г., а разходите от своя страна ще бъдат в рамките на тазгодишните разходи в основни линии, като цялото увеличение, което ще се акумулира от повишената събираемост, ще бъде насочено към увеличаване на пенсиите и известно допълнително финансиране на средното образование, висшето образование, социалните дейности и здравеопазването", коментира тя пред радио "Фокус".

Все още не е ясно и каква прогноза за ръст на икономиката се залага в макрорамката за следващата година. В края на миналата седмица Стоянова посочи, че в бюджета за 2013 г. се залага икономически растеж под 2%, бюджетният дефицит е 1.3%, колкото трябва да е и тази година. През юли пък финансовият министър Симеон Дянков заяви, че планираният ръст на БВП за 2013 г. е около 1.8%.

Покажи ми сметката за пенсиите

Все още не е ясно откога ще се увеличат пенсиите. Вариантът, който лансира финансовият министър, е това да стане от началото на следващата година. При него ще са нужни допълнително около 800 млн. лв. Ако повишението се отложи за 1 април (каквото предположение изказа Менда Стоянова), ще са нужни допълнително между 560 и 600 млн. лв. Представители на управляващото мнозинство твърдят, че ако пенсиите се вдигнат от пролетта, това ще бъде полезно на ГЕРБ и в политически план, защото споменът ще е по-пресен, когато настъпят изборите.

Според експерти от финансовото ведомство вече е подготвена специална формула за индексиране на доходите на възрастните хора с натрупаната инфлация от последното им увеличение през юли 2009 година. Хората, които са се пенсионирали по времето на тройната коалиция, ще получат най-голямо увеличение, защото техните доходи са изложени на обезценка вече четири години.

Повишението за новопенсионираните след средата на 2009 г. ще е по-малко - с натрупаната инфлация за времето от тяхното пенсиониране досега. Все пак трябва да се има предвид, че новите пенсии реално няма да повишат жизнения стандарт на възрастните хора, а само ще компенсират загубената покупателна способност, но не напълно.

Според експерти от финансовото министерство правителството ще индексира пенсиите с хармонизираната инфлация. Тя обаче не отразява точно поскъпването на живота на българите. Самото хармонизиране се прави по еднакъв начин в целия Европейски съюз и за държави като България това означава да се вземе предвид потреблението на чужденците, живеещи тук.

Те обаче имат по-високи доходи и затова храните и енергията заемат много по-малък дял в тяхното потребление. Затова и хармонизираната инфлация се движи с по-бавни темпове, отколкото реалните темпове, с които поскъпва животът в България.

Справка в сайта на НСИ показва, че от юли 2009 г. до август тази година инфлацията по националната методология е 10.8%, а правителствените планове предвиждат най-голямото увеличение на пенсиите да бъде с 9.8%. Все пак разликата между отчетеното поскъпване на живота чрез двата индекса не толкова съществена.

Може и още разходи

Управляващите вече обещаха да повишат учителските заплати с по около 30 лв., но конкретните параметри още не са сигурни. За изпълняването на това обещание ще са нужни около 70 млн. лв., като схемата ще е да се повиши стандартът за издръжка на учениците в гимназиите. Така всяко училище ще получи повече средства и те ще се разпределят за заплати.

Спорен остава въпросът за възнагражденията на служителите в силовите ведомства - МВР и Министерството на отбраната. Военният министър Аню Ангелов няколко пъти обяви, че се водят преговори за вдигане на заплатите на военнослужещите, но от Министерството на финансите не дават индикации да е постигано споразумение. Все още не е сигурно и дали полицаите ще получат по-високи заплати въпреки заплахите за протести. Източници от правителството обясниха, че вътрешният министър Цветан Цветанов и финансовият Симеон Дянков все още спорят.

От догодина ще бъде увеличена и минималната работна заплата - с 20 лв. до 310 лв., но според експерти от Министерството на финансите това няма да засегне бюджета, а само браншовете на частния сектор, където се наема нискоквалифицирана и нископлатена работна ръка. Миналата година правителството прекъсна връзката на различни видове обезщетения и такси с минималната работна заплата и те вече не се определят като процент от нея, а всяка година размерът им се фиксира със закона за бюджета.

Онлайн хазартът ще осигури допълнителни приходи

Букмейкърите и казината, които събират залози по интернет, ще плащат данък върху общите си приходи от залагания, който най-вероятно ще бъде 7%. За класическите букмейкъри, които събират залози в специализирани пунктове, данъкът ще остане 15% от приходите, а казината и игралните зали ще плащат данък като твърда сума за всяко устройство за залагания, което притежават. Този режим съществува и в момента, като новост е единствено облагането на онлайн хазарта, на което се очаква да осигури на държавата няколко десетки милиона лева, коментират източници от финансовото ведомство. Причината онлайн залаганията да са с по-ниска ставка е, че техните маржове са по-ниски и високият данък ще ги "стимулира" да не се лицензират. За миналата година хазартът е осигурил постъпления в размер на 120 млн. лв., без да се облагат интернет залозите.

Още в началото на лятото, когато в сила влезе новият Закон за хазарта, управляващите обещаха по-облекчен данъчен режим за онлайн хазарта, за да стимулират сайтовете да се лицензират у нас, вместо да минат в сивия сектор. Управляващите обаче си оставиха време да решат дали хазартът по интернет да получи по-облекчен режим, или да се мине към нов механизъм, при който да се облагат не постъпленията от залози, а само печалбата, която остава след разплащане на наградите за залагащите.

 

Как да се увеличат пенсиите предвид наближаващите избори, без да се разрасне дупката в бюджета за следващата година.

Решението на тази задача е трудно - през 2013 г. ръстът на икономиката отново няма да е висок, а това означава и по-малко данъчни приходи от тези, нужни за обещаното от политиците повишение на доходите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  syrditko avatar :-P
  BGman1

  Че какво сложно има в обещанията...те да не са като изпълненията...

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  Няма нужда от 10 статии в които се гадае какво ще предложат от МФ.
  Като знаем как се променят нещата при тях всеки ден е напълно безсмислено да четем статии през ден които се базират на "Еди кой си каза, пък другия каза ..."

 • 3
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Важното е, че вече обещаха, и не спират да обещават и да влизав в положението на хораат с ниски доходи, разчитащи на държавните плащания.
  А като искат да пазаруват по-малко избори, тогава се обещава и в година на избори се раздават пари. Че като дойде следващото правителство, дори и то да е от "наШте", ще му мислят.
  "От догодина ще бъде увеличена и минималната работна заплата - с 20 лв. до 310 лв., но според експерти от Министерството на финансите това няма да засегне бюджета, а само браншовете на частния сектор, където се наема нискоквалифицирана и нископлатена работна ръка. " - А, рекна ли го Министерстрото на финасите, ама иначе изглежда много внушително - минималната заплата ще скочи до 310лв. Майчинстовото, което беше обвързано с минималната заплата преди години няма да види нищо. Те и без това изгубиха майките като електорат. И инвалидите. И пенсионерите, въпреки че има върли дърти гербаджии, които си мислят, че се случва нещо в държавата.

 • 4
  m_g85 avatar :-|
  Wini

  Защо все за това майчинство говорите - според мен напълно е достатъчен факта, че първата година се взима 90% от брутния доход, а втората година някаква минимална сума. Я си представете как ще цъфнат и вържат циганските катуни, ако се направи примерно по 500 лева на месец за дете???

 • 5
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Увеличение ще има със сигурност, дори и да няма избори /например, защото няма по-добър премиер от настоящия.../!

  И въпросът не е в трудните обещания, а в това, кой и как ги разбират!

  Управляващите, разбира се най-правилно ги разбират нещата /на ли и затова ни управляват/....

 • 6
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  Това с увеличенията. Първо беше януари. Сега за април. После не се знае за кога. За малко преди изборите, но пък и за там ще трябват пари... Та ще бъде като в комунистическата смешка от 80-те години на миналия вел "То не било компютри, а било компоти, но не ги изнесли, а им ги върнали". Важното е новини да има из пространството, за да има за какво да мечтае българския пенсионер. Мечтите поне са безплатни.

 • penkagk

  Ако живееха със 150-200 лв, май нямаше толкоз да го мислят...
  Предпочитам живи майки и бащи вместо най-добър финансов министър в Европа!!!!!

 • 8
  georgi345 avatar :-|
  georgi345

  типична партизанска политика с високи разходи преди избори на корумпирано правителство, което не се интересува от бизнес цикъл!

 • 9
  febra avatar :-|
  febra

  от тези 800 млн поне 50 млн идват от намалените разходи за лихви по Велчевия дълг. Свързването на безниностанциите с НАП увеличи с 30% ДДС и акциз и оттам около 200 млн допълнително. Намаляване на разходи за полиция и военни (но най-вече полиция) с 150 млн. Спиране на разходите по АЕЦ Белене - 300 млн спестени. И още 100 млн ще спестят от вертолета и самолета на ББ, плюс продажба на земя от ДПФ срещу пари в брой.

 • 10
  darostinta avatar :-|
  darostinta

  Защо трябва да се вдигат заплатите на силовите министерства и отбраната? Първо да се направи реформа, да се изчистят кухите бройки, неквалифицираните и добри карди и тогава да вдигат заплати. На всички ни е ясно и отдавна не е тайна, че 1 млд. за МВР са страшно много пари, които се наливат в една бездънна яма. Полицията освен с бездействието си и с наглото си отношение (виждаме го по пътя всеки ден, как минават на червено с патрулката или се пререждат пред всички) и това е само минимална част от наглостта им, но е показателна за състоянието на МВР в момента. Хората нямат респект от тях, а по-скоро са отвратени от отношението и некомпетентността им. На какво отгоре искат по-високи заплати? Само защото Цветанов е решил така ... Дянков е много добър финансист и колкото и да го плюят хората, си разбира от работата. НЕ - на по-високите заплати в МВР преди да се реформира до основи цялото ведомство!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK