Как държавата фалира зеления сектор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как държавата фалира зеления сектор

Reuters

Как държавата фалира зеления сектор

Едно решение на енергийния регулатор граничещо с абсурда

20911 прочитания

Reuters

© Reuters


На времето главният прокурор Никола Филчев разпореждаше повечето арести и образуване на поръчкови проверки в петък след пет. Важните заподозрени изкарваха цяла събота и неделя в следствения арест, а медиите оставаха в неведение почти до понеделник. Така в тези 72 часа прокуратурата печелеше медийно внимание и възможност да не дава обяснения заради почивните дни. Вероятно съвсем случайно Държавната комисия по енергийно и водно регулиране публикува последното си решение, засягащо сектора на възобновяемата енергия, именно в петък след пет. Защото решението имаше ефект на бомба.

Мащабът е следният - 1400 производители на възобновяема енергия ще започват да плащат допълнителна такса за бизнеса си, която е нямало как да предвидят. С решението преференциалните тарифи на производителите на възобновяема енергия бяха намалени със задна дата от 1 до 39%, без изобщо да се вземат реалните параметри на инвестициите. Ако някои проекти могат да понесат таксата, тъй като са се възползвали от бавната реакция на регулатора и държавата от падащите цени на соларните панели, при други нещата не стоят така. Най-ощетени са проектите за вятърни и фотоволтаични централи, тъй като за водните и тези на биомаса намалението е между 1и 5%. Активи за милиарди, от които 2 млрд. лв кредити от български банки, са поставени под въпрос. Дори и проектите да не фалират, предстои преструктуриране на тяхното финансиране - т.е. загуби за банките, които ще трябва да бъдат компенсирани от другите им клиенти. Въвеждането на ретроактивни такси компрометира цялата бизнес среда и ще отблъсква инвестиции и в други области.

На практика това става с въвеждането на цена за достъп, която производителите на възобновяема енергия трябва да плащат на електроразпределителните дружества (ЕРП) и Електроенергийния системен оператор. Последното регулаторно решение идва на фона на няколко други, взети от ДКЕВР в рамките на два месеца. С първото щяха да фалират ЕРП (виж инфографиката), за да се спаси НЕК. Сега пък регулаторът реши да фалира ВЕИ-тата, за да спаси електроразпределителните дружества.

Как започна всичко

Историята започна с инвеститорския бум във възобновяемата енергия предизвикан от държавната политика за стимулиране на този сектор - всеки можеше да заяви желание за изграждане на ВЕИ и да получи договор. След това държавата реши да ограничи бума, като даде възможност за всички, които успеят да гарантират заявените си мощности с 50 хил. лв. на мегават, да ги изградят за една година, след което мандалото хлопваше. Въпреки очевидната тенденция за спад на цените на ВЕИ, ДКЕВР и държавата странно защо се забавиха с година за определянето на гъвкави преференциални цени спрямо текущите инвестиционни разходи. Естествено, че последва бум, в който инвеститорите искаха да хванат последния влак. За връх на процеса може да се определи първата половина на 2012 г., когато в България бяха инсталирани над 600 мегавата фотоволтаични паркове, формално (разполагаемостта на ВЕИ е значително по-ниска от тази на конвенционалната енергетика) над половината от мощността на един от атомните реактори в "Козлодуй".

Първото следствие от всичко това бе поскъпването на цената на електроенергията с над 13%, от които около 7% се дължат на разходите за преференциална тарифа за зелените мощности, плащани от всички потребители. Това стана чрез увеличението на така наречената зелена добавка, която скочи с около 300% до 11.10 лв. С нея реално трябваше да се покрият разходите на Националната електрическа компания за изкупуването на зелена енергия. Решението беше належащо, тъй като държавното дружество вече бе натрупало над 150 млн. лв. загуби заради преференциалните тарифи, които то бе задължено да изплаща.

Това обаче се оказа недостатъчно и следващата стъпка на регулатора бе да накара електроразпределителните дружества също да поемат част тежестта от изкупуването на зелената енергия чрез приемането в средата на юли на методика за компенсиране на разходите. Вследствие за по-малко от месец "ЕВН България Електроснабдяване" реализира загуба от 26.7 млн. лв. при 8.8 млн. лв. печалба за първите шест месеца на годината. При останалите две ЕРП – "ЧЕЗ Електро" и "Е.ОН Снабдяване" (което беше купено от чешката Energo-pro), пък загубата е средно около 5 млн. лв. по неофициални данни. Запазването на тази тенденция реално означава, че буквално след месеци ЕРП-тата ще са доведени до фалит. Подобно развитие обаче също изглежда абсолютно неприемливо, което според неофициални източници е било намекнато и на управляващите. Така в крайна сметка последва и последният удар на ДКЕВР.

Криви сметки

Представители на ВЕИ бизнеса твърдят, че в решението на регулатора са допуснати куп недомислия, които излизат извън закона. "Процесът по приемане на решението поражда сериозни съмнения за пряко договаряне между държавния регулаторен орган с преносното и разпределителните дружества. На 13.09  ДКЕВР получава заявления от тях за определяне на временни цени за достъп и само за ден успява да направи съответните изчисления, да състави предварителен доклад, да свика заседание и на 14.09 да публикува приетото решение на уебсайта си след 19:30 ч. в петък срещу събота", коментира председателят на Асоциацията на производителите на възобновяема енергия Велизар Киряков.

В същото време, въпреки че в закона се казва, че всички производители трябва да сключат договори за достъп до мрежата, за конвенционалните централи като АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" ДКЕВР не предвижда цена за тях, с което ясно показва, че се цели само зелената енергия. 

Още по-фрапиращо е, че цената за достъп не отчита разходите за тази услуга, а взима предвид само датата на присъединяване на съответния проект. Така най-ощетени са именно централите, присъединени през първата половина на 2012 г., за които таксата за достъп представлява 39% от преференциалната или 236 лв. за мегаватчас. За сравнение инсталация до 30 киловатпика след 1 юли трябва да плаща такса от 20 лв. за мегаватчас, а тези, инсталирани след 1 септември 2012 г. - 2.90 лв. за мегаватчас. Адвокат  Димитър Цвятков от адвокатска кантора CMS Cameron McKenna коментира, че "липсва спазване на процедурата, не е спазена и методологията при определянето на цената".  В решението на ДКЕВР също така се посочва, че комисията не разполага с достатъчно данни за определянето на цени за достъп, което също поражда въпроса за тяхната адекватност.

Други юристи виждат и по-сериозни проблеми. Адвокат Диляна Иванова от адвокатско дружество "Иванова и Иванова" смята, че цената за достъп е предвидена в Закона за енергетиката само за потребителите на енергия. "Цена за достъп за производителите няма", коментира тя. Вратичката, която ДКЕВР е използвала, е в това, че с последните промени в закона за възобновяемите енергийни източници и закона за енергетиката действително се въвежда изискване, с което производителите на възобновяема енергия също трябва да сключват договори за достъп при определени общи условия. "В закона се посочва какво включват общите условия, но цената за достъп не е част от тях", посочи Иванова. В проекта на общите условия на Energo-pro, с който "Капитал" разполага, се посочва, че производителите дължат такава цена. Такава клауза не съществува в проекта на ЧЕЗ, а до момента ЕВН пък изобщо не е предоставила проект на тези общи правила.

Тези общи условия обаче трябва да бъдат одобрени от ДКЕВР, което все още не се е случило. По тази причина няма как договорите с производителите да се сключат, въпреки че това трябваше да стане до два месеца след обнародването на закона за енергетиката или до 17 септември. И точно тук отново се получава разминаване между законовите изисквания и тълкуванията на ДКЕВР. Причината е, че ДКЕВР обяснява въвеждането на временни цени за достъп именно с това, че ЕРП са се забавили със сключването на договорите.

Според Цвятков съществуват опасения дали не се нарушава и конкурентното право на европейската общност, тъй като с решението също така се прави прехвърляне на средства от производителите към операторите на мрежата. "Законът е формулиран двузначно и ДКЕВР се възползва от това, но това тълкуване е недопустимо", допълва той. "Такава такса не може да се изисква въпреки двузначната формулировка, тъй като в Европа няма разделение между такса достъп и пренос, която производителите дължат. Когато тези директиви са имплементирани в закона, не е отчетена тази разлика и думата достъп се използва некоректно, а комисията се е възползвала от това", коментира още Цвятков. От браншовите асоциации също твърдят, че с въвеждането на цена за достъп, и то в такъв размер, се нарушава и един от европейските регламенти, според който допустимата цена за тази услуга е 0.50 евро.

Заради всички тези пропуски, които правят въвеждането на въпросната цена безоснователно, асоциациите в сектора смятат да заведат дело във Върховния административен съд. "В момента жалбата се подготвя от юристи и следващата седмица ще бъде внесена във ВАС", коментира Мариана Янева, зам.-председател на Българската ветроенергийна асоциация. Освен това се подготвя и жалба, която ще бъде внесена в ЕК, и друга за някой от международните арбитражи.

Изправени пред фалит

"Соларните паркове в следващите три години са обречени на фалит. Парите ще стигат само за плащането на кредитите, и то ако се преструктурират", коментира Пенко Пенков, който има няколко соларни парка за общо 10 мегавата. Всичките те са присъединени именно в първата половина на годината и ще бъдат ощетени с 40% от прихода си заради решението на ДКЕВР. "Няма такъв бизнес в света, който да не фалира, когато от прихода му се вземе 40%", допълва той. "Ние имаме 30% самоучастие в проектите. Тези пари обаче са изгубени. Загубата, която ще реализираме, е в рамките на няколко милиона", допълва той и добавя: "Представяте ли си какво е за един инвеститор да отчете такава загуба." Ако говорим в числа, от 600 хил. лв. приход за следващия месец, които дружествата на Пенко Пенков ще реализира, 40%, или 240 хил. лв., ще бъдат платени на съответното ЕРП.

"Аз имам два парка - на единия с 20%, другия с 40%. Зад тях обаче стоят мощни китайски компании, които ще се справят и няма да фалират, но малките производители няма да се справят", коментира пред "Капитал" друг инвеститор, който пожела да не бъде цитиран. "Ако имаш да връщаш кредит ще имаш сериозни проблеми с плащането още на първо число на следващия месец", коментира той. По думите му обаче китайските инвеститори са били планирали и други инвестиции в България, които най-вероятно няма да се случат. "Много от китайските фирми тръгнаха да инвестират чрез ВЕИ и впоследствие планираха различни инвестиции, от които най-вероятно ще се откажат", допълва той.

Според Мариана Янева цената за достъп за вятърните централи, която е в размер на 10% от преференциалната цена, няма да е толкова фатална за тях. "Тези производители няма да фалират, но няма да реализират и никаква печалба", допълва тя. "България ще е първата страна, в която частните инвеститори ще излязат на протест", коментира председателят на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов.

Пълно мълчание

След като решението на регулатора стана ясно, производителите на възобновяема енергия поискаха публична среща с министър Делян Добрев и председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Засега обаче единственият отговор оттам е мълчание. Регулаторът не отговори и на въпросите, поставени от "Капитал", а от министерството на икономиката и енергетиката обясниха, че не могат да вземат отношение по въпроса, тъй като не се месят в работата на регулатора. Електроенергийният системен оператор също запази мълчание, тъй като изпълнителният директор Иван Айолов категорично отказвал да коментира въпроса.

От "ЕВН България" коментираха, че в момента ситуацията е такава, че дружеството търпи допълнителни, неотразени в тарифите разходи в резултат на значителното увеличение на инсталираните мощности за производство на енергия и променения от ДКЕВР механизъм за компенсиране на разходите по изкупуването на тази енергия. От чешката Energo-pro, която наследи Е.ОН, пък посочиха, че нормативно регламентираният срок от два месеца за сключването на договори за достъп с производителите се е оказал недостатъчен, за да се финализира този процес, поради което той продължава.

Тъй като аргументите на ДКЕВР този път са слаби и прозрачни, може да се очаква продължителна юридическа битка. Но така става с всяко лесно решение на проблем, забъркан с активното действие или бездействие на държавата.

След редакционното приключване на броя Ангел Семерджиев  обясни пред журналисти, че с определянето на цена за достъп за възобновяемата енергия ще се избегне ново поскъпване на тока. Освен това той определи като манипулация твърдението, че средствата от тези "временни цени" отиват към ЕСО и ЕРП като по думите му те няма да спечелят нищо от новите такси.

Според Семерджиев решението на регулаторната комисия не би трябвало да доведе и до фалити в бранша. "Преференциалните цени си остават, а възвръщаемостта на инвестициите ще се случи за малко по-дълъг период от време", коментира той.

Семерджиев коментира и юридическите основания за решението като посочи, че в закона за ВЕИ няма забрана за въвеждането на такси, които да покриват разходите предизвикани от тези мощности за системата.

Регулаторният шеф обаче призна, че цените за достъп са определени без комисията да има достатъчни данни. "Затова сме определили временни цени. Когато се натрупат достатъчно данни, ще се определят и постоянни цени за достъп до мрежата и те ще отговарят на реалните разходи", коментира Семерджиев цитиран от агенции.

На времето главният прокурор Никола Филчев разпореждаше повечето арести и образуване на поръчкови проверки в петък след пет. Важните заподозрени изкарваха цяла събота и неделя в следствения арест, а медиите оставаха в неведение почти до понеделник. Така в тези 72 часа прокуратурата печелеше медийно внимание и възможност да не дава обяснения заради почивните дни. Вероятно съвсем случайно Държавната комисия по енергийно и водно регулиране публикува последното си решение, засягащо сектора на възобновяемата енергия, именно в петък след пет. Защото решението имаше ефект на бомба.

Мащабът е следният - 1400 производители на възобновяема енергия ще започват да плащат допълнителна такса за бизнеса си, която е нямало как да предвидят. С решението преференциалните тарифи на производителите на възобновяема енергия бяха намалени със задна дата от 1 до 39%, без изобщо да се вземат реалните параметри на инвестициите. Ако някои проекти могат да понесат таксата, тъй като са се възползвали от бавната реакция на регулатора и държавата от падащите цени на соларните панели, при други нещата не стоят така. Най-ощетени са проектите за вятърни и фотоволтаични централи, тъй като за водните и тези на биомаса намалението е между 1и 5%. Активи за милиарди, от които 2 млрд. лв кредити от български банки, са поставени под въпрос. Дори и проектите да не фалират, предстои преструктуриране на тяхното финансиране - т.е. загуби за банките, които ще трябва да бъдат компенсирани от другите им клиенти. Въвеждането на ретроактивни такси компрометира цялата бизнес среда и ще отблъсква инвестиции и в други области.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

69 коментара
 • 1
  easy_money avatar :-|
  easy_money
  • -18
  • +145

  Това което прави държавата не е по правилата,но със сигурност и тези които умело се възползваха от лобисткия закон и се уредиха необосновано високи цени на енергията от възобновяеми източници сред които е и собственика ви Иво Прокопиев със сигурност не са го направили по правилата,защото този закон е направен умишлено за да спечелят определени хора огромни печалби.Така,че никой никого не фалира,просто нещата се връщат към нормалното им състояние и печалбите трябва да влязат в нормални граници,не може обикновените хора да плащат много по-скъп ток,само защото определени хора са си уредили една далавера и сега пищят,че някой има я спира,недейте така.

 • 2
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  "държавното дружество вече бе натрупало над 150 млн. лв. загуби заради преференциалните тарифи, които то бе задължено да изплаща."

  А тези загуби , са реално "печалби" за Зеления сектор, или по-скоро за далавераджийте в него..

  Безпорно е малоумието на държавата довежда само до повече недоволни, отколкото подкрепя бизнеса. Уви - това малоумие не е от вчера, а от десетки години, защото всичко най-некадърно се насочва към държаван служба и започва да контролира тези, които създават, или се опитват да създават.

 • 3
  linderoth avatar :-P
  linderoth

  Умреха си от мъка слугите на Прокопиев :Д

 • 4
  stoiank avatar :-P
  stoiank

  Това ми напомня на Анжел сити - включва се Румен Гечев и всички смятаме няма шанс да не стане. После в един тих момент, той си продава имота и всички останали пият една студена вода.
  И тук, след като доста хора близки до властта си продадоха парковете, нещо лобито изтъня и хоп ново двадесет. Правенето на бизнес в България със сигурност не се учи в UCL (University College London), а може би на Капалъ Чаршия или някъде по на изток в Ориента. Няма договори, няма правила, всичко е връзки и лобизъм.

 • 5
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  "има тук едни пари за вземане да запълним дупката, дай да ги вземем, пък после да става каквото ще, може и да не е наш проблем" надали е образец на държавническо мислене, само че населението на държавата плаща за него

 • 6
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Ха така!
  Хитрата лисица-с двата крака!

 • 7
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Много неприятна каша забъркаха управляващите във ВЕИ сектора. Може да се напишат томове по темата, но грозната картинка остава. Сектора е спекулативен, така че за никого не ми е жал чак толкова, но може да се опитат поне малко по-кадърно да поправят грешките си.

 • 8
  damianrm avatar :-P
  damianrm

  По добре фалит на алчни инвеститори, отколкото на народа! Тъй или иначе - на всеки здравомислещ и истински инвеститор му беше ясно че няма да стане те да грабят милиради, а народа да плаща 100 % по - скъп ток за 2 год .

 • 9
  hristov87 avatar :-|
  Петър Христов

  Да видим дали съм разбрал правилно "С първото щяха да фалират ЕРП, за да се спаси НЕК. Сега пък регулаторът реши да фалира ВЕИ-тата, за да спаси електроразпределителните дружества." А в крайна сметка регулатора фалира народа, за да оправя кашите на герб...
  така ли е ??? Питам аз след като фалира народа кой ще плаща за загубите причинени от гениалните "Управници"?

 • 10
  skydiver avatar :-|
  Skydiver

  Хич не ми и пука за камарите "слънчеви предприемачи" които са се прецакали, но това определено залужава да се прегледа:
  "централите, присъединени през първата половина на 2012 г., за които таксата за достъп представлява 39% от преференциалната или 236 лв. за мегаватчас. За сравнение инсталация до 30 киловатпика след 1 юли трябва да плаща такса от 20 лв. за мегаватчас, а тези, инсталирани след 1 септември 2012 г. - 2.90 лв. за мегаватчас. "

  Да не се окаже, че са пак Емо Димитров е в групата със 100 пъти по-ниска тарифа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.