Първо брой до 17...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първо брой до 17...

Първо брой до 17...

Изборът на нов Висш съдебен съвет е на финалната права. Сметките на лобитата за главен прокурор все още не излизат

8384 прочитания

© Анелия Николова


Числото 17 в съдебната система е сакрално. Толкова гласа са необходими в  "правителството" на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС), за да бъдат назначени главният прокурор (чиито мандат изтича в началото на следващата година), председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд (чиито мандат изтича през 2014 г.) От няколко месеца цялата съдебна система се вълнува кой ще влезе в новия състав на съвета. Засега са ясни седем членове от ВСС, след като миналия уикенд събранието на съдиите избра своите представители, а в сряда - това на следователите. Последни своята квота ще попълнят депутатите - на 26 септември.

Още отсега обаче се вижда, че ВСС най-вероятно ще бъде раздробен на разнородни групи, които трудно биха се консолидирали така, че да формират 17 гласа и да издигнат и изберат "спусната" от изпълнителната власт кандидатура.

По утъпкана съдийска пътека

Съдиите първи избраха своите представители в новия съвет на ВСС и нещата далеч не се случиха по сметките на "силните" в съдебната система. Магистрати определят вота като пълен провал за председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Нито един от "неговите" кандидати – съдиите от ВАС Аделина Ковачева, Бисерка Коцева и Галина Матейска, не успяха да влязат в съвета. Магистратите от цялата страна обаче разпознаха като свой представител друг съдия от ВАС - Юлия Ковачева. Преди два месеца на организираното и протекло под диктовката на Колев делегатско събрание на административните съдии кандидатурата на Ковачева не беше издигната. Въпреки това тя събра впечатляващо мнозинство от гласовете, след като беше номинирана от свои колеги от Кюстендил.

Съдията от апелативния съд в София Камен Иванов беше единственият избран още на първи тур, въпреки че концепцията му беше определена от негови колеги като "неубедителна". Участници в събранието бяха раздвоени за представянето му – едни казаха, че не е впечатлил с нищо, а други – че е бил прям и откровен. Неговият колега Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд също влезе на втория тур, след като представи седем свой основни приоритета за работата си в съвета.

Не съвсем убедителна беше Галя Георгиева, която е зам.-председател на апелативния съд в Пловдив и близка до председателя на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров - двамата са били в един и същ съдебен състав, а самата тя не крие професионалните си симпатии към него. Самият Цацаров, за когото открай време ласкаво се изказва и вътрешният министър Цветанов, е сочен за сигурен кандидат за главен прокурор. Георгиева не даде конкретен отговор на въпроса какво би направила като член на ВСС, ако някой представител на изпълнителната или законодателната власт нападне съдия заради негово решение, а само отговори, че съветът "трябва да направи проверка".

Безлично беше представянето и на Милка Итова, която през последните четири години беше член на Инспектората към ВСС. Магистрати коментираха, че за нея бил лобирал и председателят на ВКС проф. Лазар Груев. Итова е получила подкрепа и от групата съдии около председателите на СГС и апелативния съд в София Владимира Янева и Веселин Пенгезов.

Въпреки представянето си и Георгиева, и Итова бяха избрани. Показателно е, че имената на двете съдийки бяха посочени като сигурни кандидати още дни преди вота. Шестият член на ВСС, който беше избран миналата седмица, беше съдията от Окръжния съд във Варна Даниела Костова. Тя не се открои по време на събранието, но събра гласовете на съдиите извън София. През седмицата тя каза, цитирана от БНР, че основно иска да акцентира "върху независимостта на съдебната система, която е гаранция за безпристрастно правосъдие."

В сряда своят представител във ВСС избраха и следователите. Това е зам.-директорът на Националната следствена служба Румен Георгиев, който вече е бил член на ВСС пак от същата квота. Георгиев, който е следовател от кариерата, очаквано победи бившия следовател на софийски окръг Койчо Трухчев. Позицията и на двамата беше, че трябва да "съживят" и "подмладят" следствието, чиито правомощия бяха значително ограничени, а работата по повечето престъпления беше прехвърлена на МВР.

Честна прокурорска...

Изборът на прокурорите се случи в петък, след редакционното приключване на броя. Още преди заседанието прокурори коментираха, че из цялата страна се лобира усилено за трима от 13-те кандидати – зам. главните прокурори Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, и за прокурора от пловдивската апелативна прокуратура Румен Боев. Те били спускани на делегатите като "сигурни" членове на ВСС, в който държавното обвинение има четири мандата.

Единственият несигурен е четвъртият, като в средите се коментират имената на прокурора от ВКП Людмил Петков, районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова (лансирана от зам. главния прокурор Валери Първанов), окръжната прокурорка на Благоевград Елка Атанасова (близка до зам. главния прокурор Ситнилски) и окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев.

От източник в Софийската районна прокуратура "Капитал" научи, че в сряда делегатите са били привикани и между другото инструктирани да подкрепят "нашите" кандидати  (Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, които бяха номинирани на събранието в София - бел. авт.).

Прокурорите избират между 13 кандидати, като 11 от тях са началници в системата на държавното обвинение.

Камен Ситнилски, на когото остават две години преди пенсия, е бил прокурор от 1979 до 1992 г., когато е уволнен. След това работи като юрист в "Темида" АД, както и в борда на "Мини Марица-изток". Връща се в прокуратурата през 2004 г. директно във ВКП. Борис Велчев го избира за свой заместник през 2006 г., като Ситнилски е човекът, който ръководи екипа, извършил проверката на дейността на бившия главен прокурор Никола Филчев (в резултат на която имаше само няколко дисциплинарни наказания). През 2007 г. Ситнилски влиза във ВСС. Неговата дъщеря е съдия в Админстративен съд - София, единият му син работи в ДАНС, а другият в - "Ръководство въздушно движение"). Публична тайна в прокуратурата е сблъсъкът на Ситнилски с другия зам. главен прокурор - Валери Първанов. Въпреки че е представян като прокурор от кариерата, другият сочен за "сигурен" член на ВСС - зам. главният прокурор Михаил Кожарев, реално е работил в прокуратурата по-малко от пет години (в СГП, а после в Главна прокуратура). През 1999 г.  Кожарев става адвокат, за да се върне с външен конкурс в държавното обвинение през 2009 г. и да стане зам. главен прокурор преди няколко месеца. Третият "сигурен" член на ВСС е пловдивският прокурор Румен Боев. Той започва кариерата си в районната прокуратура в Пловдив, където работи две години, преди да стане зам. районен прокурор. На този пост Боев остава две години, за да премине във военното правораздаване - първо като военен следовател, после като военен прокурор. Той е магистрат "под пагон" общо 10 години, след което става дясна ръка на известния апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов. Боев е зам. апелативен прокурор на Пловдив до 2009 г., когато  изтича и вторият му мандат, и е понижен като редови прокурор в апелативната прокуратура в Пловдив. В биографията си Боев е записал, че е работил "по линия на инстанционния контрол" по дела за магистрални грабежи, производството на фалшиви банкноти, делата срещу Куйович и Роко, както и по разследването за радикален ислям (процесът тръгна тази седмица и предизвика противоречиви реакции в обществото). Боев твърди, че той следи "още от първия ден" разследването за смъртта на сестрите Белнейски.

"Опитах се да видя в списъците магистрати, с които сме учили заедно в Националния институт на правосъдието. Открих само една колежка", коментира прокурор от София, пожелал анонимност.

Прокурори разказаха пред "Капитал", че изборът е бил предопределен още при събранията за излъчване на делегати. Младите прокурори се броят на пръсти, като сред делегатите преобладават началниците - има цели окръзи, в които делегатите са само и единствено административни ръководители - окръжен прокурор и неговите заместници и районните прокурори на прокуратурите, които влизат в съответния съдебен окръг. Такъв е случаят с Плевен, Монтана, Сливен, Ловеч, Русе, Кърджали.

Ден преди събранието на прокурорите главният прокурор Борис Велчев категорично отрече да е имало натиск върху прокурорите, а цитиран от "Правен свят", председателят на асоциацията на прокурорите Камен Михов каза, че събранието ще бъде прозрачно "като съдийското".

5:2:2:1

Последният избор за ВСС ще е този на парламента, който има 11 места в съвета. Той ще се състои чак следващата седмица. Магистрати коментираха пред "Капитал", че този факт не е случаен и управляващите просто искат да видят как ще се развият останалите събрания, за да се адаптират. В края на седмицата "одобрените" след преговорите между различните парламентарните групи имена на кандидати бяха ясни. От общо 17 номинирани бяха отсети 13 имена. ГЕРБ ще вкара депутатката Юлиана Колева, съдията от ВАС Светла Петкова, прокурорката от ВКП Валентина Драганова, съдийката от СГС и бивш инспектор Мария Кузманова, както и нейната колежка от Варна Каролина Михайлова.

БСП ще вкара следователя Бойко Рашков, съдията от ВАС Галя Карагьозова (която е предложение на Мая Манолова) или адвоката и бивш инспектор Незабравка Стоева. Бащата на майката на детето на Делян Пеевски - адвокатът и бивш инспектор Васил Петров, ще влезе от ДПС. Като сигурен член на съвета е посочен и шефът на следствието в Пловдив Йордан Давчев, който беше номиниран от Волен Сидеров, както и председателят на окръжния съд в Сандански Димитър Узунов (РЗС). Под въпрос е дали последният член на съвета ще бъде бившият конституционен съдия Владислав Славов (номиниран от СДС) или зам. апелативният прокурор на София Магдалена Проданова (ДПС).

Селекцията на управляващото мнозинство показва, че така прехвалената (и действително безпрецедентна) публична процедура по избор на членове на ВСС и изслушването на кандидатите не са имали никакво значение при преценката за това кой от номинираните заслужава да бъде избран, а че изборът вероятно е направен още при номинациите.

Числото 17 в съдебната система е сакрално. Толкова гласа са необходими в  "правителството" на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС), за да бъдат назначени главният прокурор (чиито мандат изтича в началото на следващата година), председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд (чиито мандат изтича през 2014 г.) От няколко месеца цялата съдебна система се вълнува кой ще влезе в новия състав на съвета. Засега са ясни седем членове от ВСС, след като миналия уикенд събранието на съдиите избра своите представители, а в сряда - това на следователите. Последни своята квота ще попълнят депутатите - на 26 септември.

Още отсега обаче се вижда, че ВСС най-вероятно ще бъде раздробен на разнородни групи, които трудно биха се консолидирали така, че да формират 17 гласа и да издигнат и изберат "спусната" от изпълнителната власт кандидатура.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Не мисля, че е нужно да четем повече за избора на съдебени съвети или там каквото и да е за съдебната система. Достатъчно е да се каже, че мафията в България си е назначила нов съдебен съвет за да я обслужи. Всяко друго изречение ще бъде лъжа.

 • 2
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  До коментар [#1] от "dreamer":

  А бе, аз пък си мисля, че е добре да прочетем простото и безпристрастно изложение на фактите, за да мислим от тук насетне какво да правим.

 • 3
  dravalanche avatar :-|
  DrAvalanche

  До коментар [#2] от "Автор":
  Без промяна в конституцията нищо. А промяна в конституцията с това разпределение на сили в парламента - нъцки.

 • 4
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  До коментар [#3] от "DrAvalanche":

  Това добре, ама каква промяна? А и нека да си кажем, сигурни ли сме че настоящата ни Конституция са изпълнява коректно, за да предлагаме промяна в нея? В

 • 5
  cuklio avatar :-(
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.

  Две изречения , само две изречения от статията показват безсмислието на всякакви опити за реформи в съдебната система

  " Бащата на майката на детето на Делян Пеевски - адвокатът и бивш инспектор Васил Петров, ще влезе от ДПС."
  "През 2007 г. Ситнилски влиза във ВСС. Неговата дъщеря е съдия в Админстративен съд - София, единият му син работи в ДАНС, а другият в - "Ръководство въздушно движение"). "

  Да живее шуробаджанащината , да живее беззаконието в БълХария а ти бедни български народе стягай куфарите и се приготвяй за напускане на Територията.
  Стигнахме до там че е редно на всички КПП-та по границите ни при влизане да пише "Надежда всяка тука оставете" защото България бавно и сигурно се превръща в Ад за собствения си народ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK