Частни инвеститори на първи протест заради решение на ДКЕВР

Никой от регулатора не пожела да се срещне с протестиращите

За първи път протестираха производители на електроенергия от възобновяеми източници.
За първи път протестираха производители на електроенергия от възобновяеми източници.    ©  Анелия Николова
За първи път протестираха производители на електроенергия от възобновяеми източници.
За първи път протестираха производители на електроенергия от възобновяеми източници.    ©  Анелия Николова

Над 300 души се събраха на протест, организиран от производители на възобновяема енергия срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с която се отнема между 10 и 39% от прихода на вятърните и слънчевите централи. Става въпрос за така наречената "цена за достъп", която беше определена като процент от преференциалната тарифа за различните видове възобновяема енергия. Това е първия протест, организиран в България от частни инвеститори срещу административно решение. Инициатори на митинга са малки български производители на възобновяема енергия и Българската фотоволтаична асоциация.

Какво настоява бизнесът

Исканията на протестиращите са за отпадане на въпросната такса, която според повечето производители ще доведе техните проекти до фалит. "До края на 2013 г. ще фалираме, няма как да плащаме кредита си когато ни вземат 10% от прихода", коментира участничка в протеста с проект за вятърна централа, която пожела анонимност. "Заложил съм всичко, за да получа финансиране за проекта си", посочи друг протестиращ, който има фотоволтаичен парк.

Именно собствениците на вятърни и слънчеви централи са най-засегнати от решението на ДКЕВР, тъй като при тях въведената цена за достъп е най-висока. При вятърните проекти тя е 10% от преференциалната им тарифа, а при фотоволтаичните между 20 и 39%, като зависи от момента на влизане в експлоатация на проекта. При водните централи цената за достъп пък е 5%, а за биомасата - по-малко от процент.

Точно затова според производителите на възобновяема енергия решението на ДКЕВР е дискриминационно, тъй като не може за едно и също нещо да се плаща различна цена. Друг проблем е, че с решението на ДКЕВР на практика се намалява преференциалната им тарифа със задна дата. "Как може един инвеститор да знае, че когато започва проекта си, законът ще се промени многократно, ние да не сме врачки", коментираха протестиращите.

Шефът на ДКЕВР не пожела да се срещне с протестиращите

По време на протеста не липсваха и призиви "оставка" и "мафия" отправени към председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Производителите носеха и плакати, на които пишеше "Семерджиев, научи се да смяташ" и "г-н Борисов, Вие ни излъгахте".

Самият Ангел Семерджиев не пожела да се срещне с представители на производителите и не допусна техни пратеници в сградата на ДКЕВР. Освен с него обаче производителите на възобновяема енергия искат среща и с министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев и премиера Бойко Борисов. Те искат от тях да гарантират, че въведената цена ще отпадне и че държавата няма повече да налага репресивни мерки срещу възобновяемата енергия.

Тъй като все още никой от представителите на държавата не е обещал да се срещне с протестиращите, те се организираха да се съберат отново пред сградата на ДКЕВР след седмица, когато ще направят и шествие до Министерски съвет.

Освен това днес или утре ще бъде внесен колективният иск срещу решението на регулатора във Върховния административен съд. Самият иск ще бъде публикуван на сайта на Българска фотоволтачина асоциация и всеки, който пожелае може да се включи към него.

Председателят на асоциацията Никола Газдов съобщи, че в момента се набират средства за завеждането на иск и в международен съд. Освен това вече са изпратени писма до собствениците на трите електроразпределителни дружества в България, които реално ще събират въпросната такса. "Ще изпратим мотивирано становище и до Европейската комисия", посочи Газдов. Той обаче предупреди протестиращите да не очакват бързи резултати.

От страна на производителите пък имаше призиви наложената такса да не се плаща, а друг попита какво ще стане, ако всички ВЕИ централи изключат едновременно за един час. "Това ще срине мрежата, за това не е добре да се предприемат такива действия", призова Газдов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-P
  purple_rain

  Който е решил да инвестира е знаел какво го очаква,няма как да очакваш,че това ще бъде вечно при положение,че сектора на ВЕИ е спекулативен,нормата на възвращаемост е сигурно над 25% и това го плащат не само бедните българи,но и нормалния бизнес който едва крета с възвращаемост основно под 10%,няма как да стане.И най-отпред трябва да излязат най-големите "инвеститори",аз им казвам чисти спекуланти,които печелят най-много Валентин Златев с 18 милиона,Николай Вълканов с 9,4 милиона лева,Иво Прокопиев и той с 9.4 милиона лева,Цветелина Бориславова с 9 милиона,а не да пращат тези подставени лица да носят някакви комични плакати и да скандират.

 • 2
  rhapsody avatar :-|
  Rhapsody of Fire

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Напротив - когато инвестираш в държава където върховенството на закона не е празна приказка, не очакваш да сменят правилата на играта когато и скимне на властта.

  А ако ти си инвеститорът?

 • 3
  purple_rain avatar :-P
  purple_rain

  До коментар [#2] от "Rhapsody of Fire":

  Това не са инвеститори а спекуланти търсещи бърза печалба и точно за това риска при такава спекулативна сделка е голям и те изтеглиха късата клечка,такъв е живота.За какви закони ми говориш,ти как мислиш,че е приет този закон с такива огромни цени,естествено,че с финансовата помощ на спекулантите за определени сговорчиви депутати,ние да не сме балъци! Нали се сещаш къде отива конкурентноспособоста на износителите ни при такъв скок на цената на енергията и защо нормалния бизнес да плаща за далаверата на определени тарикати?

 • 4
  ivanmmcht avatar :-|
  ivanmmcht

  Оставка за А. Семерджиев !! Достатъчно проблеми и загуби създаде и на ЕРП-а и на хората и на инвеститорите. Има двама виновника за цялата тази лудост - Правителството и ДКЕВР. Всички инвеститори следваха само създадената законодателна рамка от държавата, повярваха в нея и инвестираха. А сега какво, вземат им 40 % от брутните приходи. Тази лудост се нарича НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, няма друга дума. Сега в този сектор, утре ще последва втори, трети и т.н. Никой няма да инвестира в държава, която не спазва законите, които сама е създала. А някой хрумвало ли му е, че част от същите тези ВЕИ инвеститори в утрешния ден ще инвестират в туризъм, имоти, лека промишленост и т.н. Как да накараш тези хора отново да вложат пари в БГ - абсурд. Икономика не се гради и бюджета не може да се напълни с такси, глоби и др., а единствено с работеща икономика и нови и нови инвестиции във всички сектори.

 • 5
  kihano avatar :-|
  kihano

  Какви репресивни мерки бе? Тия плачат за привилегии. Централите им са неефективни. Изкупните цени са непазарни и са форма на протекционизъм. Е вярно, държавата проспа момента и им обеща повече отколкото може. Па и знае ли се на кого са платили за да проспи, но явно вече не действа.
  Та господа инвеститори - няма да ви платим масрафа!

 • 6
  kihano avatar :-|
  kihano

  На мен държавата също не ми дава да избирам какеа енергия да купувам. Ако можех, щях да купувам само от АЕЦ и "инвеститорите" във ВЕИ щяха да видят колко са нужни. Единствено държавната протекция прави бизнеса им възможен. Ама явно и на нея не може да се разчита :)

 • 7
  petertakov avatar :-P
  Petak

  Само не мога да разбера населението защо се кефи, като единствените, които печелят от тези нови такси са ЕРП-тата и НЕК. Обикновеният потребител е все така прецакан от високите цени на изкупуване на енергията от ВЕИ, които си остават същите.

 • 8
  bobby avatar :-|
  Bobby

  До коментар [#7] от "Petak":

  Щото толкова разбират.

 • 9
  gancheff avatar :-?
  gancheff

  Добре това само на мен ли ми прилича на една практика от едни "други" хора в едни "други" времена...От днес имаш съдружник той ще получава 40%?

 • 10
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  Наистина има и такива, които търсят бързи праи, но като цяло има и множество малки проекти, които са на доста обикновени хора. А що се отнася до цените и закона то този закон действа от май 2011, приет е от това мнозинство, по старият закон, това същото мнозинство направи 2 поправки, а изкупните цени се променят постоянно, те не са фиксирани, а се определят от ДКЕВР. Сега по какъв начин са виновни инвеститори/спекуланти, че държавата в лицето на комисият и парламента не си е свършила работата, когато му е било времето. Ще ти бъде ли приятно ако сключиш договор за ипотека с фиксирана лихва и в един момент банката ти каже, ама ние нещо не сме сметнали и ти въвеждаме нова такса, с която ти вдигаме лихвата с 40%, защото виждамеч, че ти от този имот изкарваш хубави пари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход