Първи коментари за предложението АЕЦ "Белене" да стане частен проект
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първи коментари за предложението АЕЦ "Белене" да стане частен проект

Първи коментари за предложението АЕЦ "Белене" да стане частен проект

7865 прочитания

© Надежда Чипева


Евентуалното трето съживяване на проекта "Белене" не беше прието еднозначно нито от експертите, нито от политиците. По-рано днес в парламентарната икономическа комисия стана ясно, че американският консорциум "Глобъл пауър консорциум" е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ "Белене".

Той е декларирал намерение пред правителството да реализира "Белене" като частен проект, без да иска дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия и без държавни гаранции. Консорциумът е заявил готовност да съдейства за уреждане на споровете с руската "Атомстройекспорт", която наскоро предяви претенция от 1 млрд. евро към държавната Национална електрическа компания.

Симеон Дянков: Инвеститорът да подкрепи интереса си с пари

Необходимо условие, за да се започнат разговори с евентуалния американски инвеститор за АЕЦ "Белене", е той да подплати интереса си с пари и от правителството да не се искат държавни гаранции. Това коментира министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БНР.

Дянков допълни, че е важно и да се знае кой ще покрие ядрената застраховка. Инвеститорът трябва да вложи толкова средства, че ако се отдръпне, да сме сигурни, че парите ще останат в Националната електрическа компания. Тя също няма да дава гаранции за проекта, обясни министърът на финансите.

Румен Овчаров: Правителството ни предложи една сценка

Правителството очевидно схвана, че загуби обществения дебат по темата "Белене" и въобще по темата енергетика, затова реши да направи предварително известни неща, които още не са готови за публичен анонс, заяви в парламента депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Румен Овчаров, цитиран от агенция "Фокус".

С този изпреварващ ход от ГЕРБ се опитват да обезсмислят референдума, но на практика те доказват, че ние сме били прави с този референдум. Те се уплашиха, че загубиха темата "Белене" и поради тази причина направиха тази сценка, коментира още Овчаров.

"Правителството ни предложи една сценка, едно лековато сценарийче. Министърът не знае за какво сме се събрали, инвеститорите нещо представят, но и те не знаят какво представят, едните народни представители викат "Браво", а другите - "Ама, чакайте, на какво "браво"? ", коментира депутатът.

Според Овчаров случилото се днес в парламентарната икономическа комисия е показало три неща: че проектът е икономически изгоден, иначе нямало да дойде чуждестранен инвеститор, второ, че пазар за електроенергията имало и чеявно има финансиране за проекта без каквито и да е държавни гаранции.

Оценката на Овчаров е и, че проектът досега бил български пък сега ставал американски и една чужда държава щяла използва площадката, за да си направи атомна електроцентрала.

Атанас Тасев:  Всички ще спечелят при новата ситуация

Инвеститорски интерес към проекта беше заявен отдавна, но трябваше да се даде време на правителството, за да се провери доколко този инвеститор е сериозен и зад него стоят "чисти" пари. Сега това е потвърдено и българското правителство дава зелена улица на проекта, заяви енергияният експерт Атанас Тасев пред БТА. По информация на Тасев зад "Глобъл пауър консорциум" стоят достатъчно стабилни и авторитетни американски и български фирми, а основният кредитен ресурс идва от американски военен пенсионен фонд. При това развитие на нещата се получава ситуация, от която всички печелят, коментира за БТА Тасев. Консорциумът ще заплати на НЕК направените досега разходи - възмездно право за строеж, лиценза на площадката, платеното досега оборудване. Според Тасев средствата, които НЕК ще получи, ще са около 700 млн. евро. Това е страхотна финансова инжекция за изпадналото в тежко финансово състояние дружество, а от друга страна ще бъде платено оборудването на руската страна и по този начин логично ще отпадне и претенцията на "Атомстройекспорт" към НЕК.

Иван Хиновски: Проектът Белене не е необходим на българската енергетика

Този проект не е необходим на българската енергетика, защото нашата енергийна система не може да интегрира толкова голяма мощност, обяви Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. Осъществяването на проект от частен инвеститор буди много правни въпроси и не е ясно дали няма да има намеса от ЕС в това отношение. България носи отговорност като страна суверен, когато на нейна територия се изгражда ядрена централа и така ще се наложи да носи отговорност за чужди щети. Не е ясно и какво ще се прави с отработеното ядрено гориво и с неговото преработване и съхранение, кой ще плаща за това и каква отговорност носи България, каза Хиновски.

Илиян Василев: Тези, които инициираха проекта Белене, се опитват да го реанимират

Бившият посланик на България в Москва (2000 - 2006 г.) е експерт по енергийните въпроси. Позицията е публикува в блога му:

По повод на интереса към този странен кандидат обръщам внимание на следното:

1. За пореден път българската държава се ангажира с неясна схема и недоказан инвеститор, при това на достатъчно високо равнище – министър и председател на Народно събрание. По принцип и по задължение правителството и високите равнища на корпоративно управление не могат да се срещат с неясни субекти – достатъчно е да направят проверка по своите канали или в Гугъл.

Още по-абсурдно е да се обсъжда проект за частна АЕЦ в България и то с "инвеститор", за който няма никакво сведение за предишен опит в структурирането и финансирането на проекти от подобна величина нито зад граница, нито у нас. Не виждам основното, което се очаква от инвеститор в АЕЦ "Белене" именно неговия стратегически характер – опит, история, финансов и управленски ресурс.

Очевидно това "внезапно" посещение в НС е подготвено и санкционирано от подходящото място.

2. Моят прочит на тази новина, че тя е изцяло "Made in Bulgaria" и е отчаян опит на средите, които инициираха проекта Белене да го реанимират – нещо като "Умирай трудно – Белене – 15". Те продължават да разчитат на конкретни ползи от посредничеството при неговата реализация, а не от възвръщаемостта и неговата експлоатация. Забележете – всички тези хора – които познаваме от българския политически и корпоративен фолклор (с малки, но забележителни изключения) разчитат да "вземат своето" в процеса на разходване на средства от много милиарди долари, но нито един от тях няма да гарантира за приходите.

В този смисъл технически погледнато не ги интересува текущата и бъдеща несъстоятелност на проекта "Белене" в бъдеще време – винаги има на разположение опцията да обяви фалит. А както е известно прекалено големите не фалират – държавната патерица е винаги наблизо.

3. "Реанимацията" на проекта АЕЦ "Белене" е опит за спестяване на разкритията и разследванията – нещо като примирителен жест – както във вътрешен, така и външен план – защото разсекретяването на проекта АЕЦ "Белене" ще "отвори" много очи и със сигурност няма да спечели бъдещ референдум на неговите инициатори.

4. Проектът остава практически невъзможен – никой освен руският държавен бюджет или чрез "западнизирани" чужди пари с неясен произход проектът не може да реанимиран . Мога да предположа, че зад т.н. американски инвеститор – стоят българска и руска банки, компании и структури. Не е изключено да има и западни компании, които участвуват "по делегация" чрез прикрит бизнес или интерес.

5. Сега се вижда логиката на психологическия натиск на иск за 1 милиард евро, който при очевидната си несъстоятелност все пак би дал необходимия мотив на български политици при евентуален "завой" обратно по пистата АЕЦ "Козлодуй". България се унижава като влиза в спекулантски схеми, които могат само да увеличат размера на "невъзвратимите" загуби. Сугестиите за участие на немски, американски, френски, български и всякакви други фирми са опит за прикриване на реалните действащи лица, за придаване на достоверност на т.н. инвеститори и за печелене на време, за да не се затвори окончателно язвата АЕЦ "Белене", от която продължават да се източват огромни ресурси.

7. Няма уважавана западна инвестиционна банка в света, нито крупен стратегически инвеститор, който да се ангажира с този вариант на АЕЦ "Белене" – поне докато важат екваторните принципи – задължителните глобални стандарти при банкиране на подобни проекти.

8. Още веднъж пояснявам, дори в абстрактният вариант на случването на проекта АЕЦ "Белене" – той би повишил размера на частния външен дълг до над 110%, което не само ще оскъпи заемния ресурс за публичния и корпоративен сектор, но ще изсмуче кислорода за предприемачите от кредитния хоризонт. Само 25% от тези 10 милиарда евро ще останат в българските фирми, за 100% от дълга ще остане за нашите потребители и данъкоплатци.

Слаб сценарий, слаби актьори. По стар български обичаи и тоягите, и солта, и унижението.

Евентуалното трето съживяване на проекта "Белене" не беше прието еднозначно нито от експертите, нито от политиците. По-рано днес в парламентарната икономическа комисия стана ясно, че американският консорциум "Глобъл пауър консорциум" е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ "Белене".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Както казах, условието да си търсят сами пазар на продукцията. Да не ни сервират, че искат гарантирано изкупуване по 80 ст/квч за 20 години напред, както направиха ВЕИ-лапачите. Ако са съгласни, какво ни интересува. Цюрих и Лондон са подгизнали от парите на разни олигарси от бантустански държави, на които не им пука милион напред-милион назад...

 • 2
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Все пак е важно да представят пред обществото съществуващия доклад относно терена- защото се носеха слухове,че е земетръсно неустойчив.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "waterfall":

  Такива тупузи с нисък център на тежестта са доста устойчиви на земетръс. Проблемите са най-вече в разни висящи тръби, арматури и пр. - ако те са здраво хванати, обвивката не я мисли изобщо и при 9 по Рихтер

 • 4
  a... avatar :-|
  Россприматрезил

  [quote#1:"cinik"]Ако са съгласни, какво ни интересува.[/quote]

  Тук да не е Сомалия?!

 • 5
  the_shadow avatar :-?
  The Shadow

  Всички забравят едно нещо - Европейската комисия. Ако не им е чиста работата на тези, мислите ли, че ЕС просто ще си седи и ще гледа как се гради на територията на съюза ядрена централа с неясни собственици и интереси? Според мен доникъде няма да стигне и този нов фонд, просто поредната печална глава от недоразумението Белене.

 • 6
  telqk avatar :-|
  telqk

  До коментар [#1] от "cinik":

  Но сигурно ще сервират радиоактивните отпадъци да остават в България.

 • 7
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg

  Скоро марсианци ще изпратят свои посланници на планетата земя и ще предложат оферта да използват площадката на Белене за кацане.

 • 8
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Най-точното определение на появяването от вдън земя на световно неизвестния консорциум и предложението му, което на пръв поглед изглежда като манна небесна за съживяването на строителството на АЕЦ Белене, е ТРОЯНСКИ КОН.

 • 9
  akulabakula avatar :-?
  akulabakula

  До пет години точно ,като направят АЕЦО всички коли ще са на ток.И ще има консумация дето не сте я сънували !АЗ да имах парите ,щях да я построя ,но нямам.

 • 10
  juliano95 avatar :-?
  Julian Mall

  При сега действуващото законодателство не може да има частен АЕЦ и държавният дял трябва да е минимум 51%. При това положение е необяснимо защо фонда ще изкупува активите на НЕК в проекта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK