🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трети опит с втората атомна

Енергийният министър Делян Добрев и собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев представиха в парламента неясен консорциум с интерес към проекта за АЕЦ "Белене"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Глобал пауър консорциум" е регистриран специално заради  проекта "Белене"

Под заплахата от съдебно дело за 1 млрд. евро заради спрения проект "Белене" българското правителство намери инвеститори, които предлагат да изградят атомната централа като 100% частен проект. Това е компанията "Глобал пауър консорциум", която беше представена на заседание на икономическата комисия в парламента от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев. По думите на министъра това е първата му среща с инвеститорите, която обаче вместо в неговия кабинет се провежда пред депутатите, които също могат да зададат въпросите си към техните представители.

Самюъл Реди от "Глобал пауър консорциум" представи компанията като регистрирана в САЩ. По думите му компанията майка на консорциума притежават 3000 мегавата инсталирани мощности в целия свят, между които обаче няма ядрени. От думите му стана ясно също, че консорциумът разговаря с няколко компании, които да се включат в проекта. "Те ще станат ясни, когато подпишем меморандум за сътрудничество", посочи Реди.

От изброяването на гостите, присъстващи на заседанието, обаче стана ясно, че има представител на "Сименс". На самото заседание присъстваше и собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, който по-късно призна, че именно той е намерил въпросните инвеститори. Самият Манчев от месеци твърди, че американски инвестиционен фонд има намерение да купи проекта "Белене" и да изгради изцяло частна централа. До момента името на този фонд обаче не беше назовавано. Икономистът Емил Хърсев пък явно е финансов консултант на инвеститорите, тъй като по време на представянето обясняваше на депутатите как ще се структурира бъдещата компания.

Кои са "Глобал пауър консорциум"?

"Глобал пауър консорциум" е регистриран преди няколко месеца специално заради проекта "Белене". Основният акционер в консорциума е инвестиционният фонд Quantum Group, който е регистриран през 2004 г. със седалище Ню Йорк. Според Богомил Манчев това е един от най-големите инвестиционни фондове в Америка с 40 млрд. долара инвестиции за 2011 г. В сайта на Quantum Group обаче линкът, който води към представянето на инвестиционния фонд, дава грешка и препраща към други фондове с подобни имена.

Иначе от профила на компанията става ясно, че има осъществени проекти в телекомуникациите, медиите, недвижимите имоти, интернет технологиите и генерирането на електроенергия. За успешен проект в сферата на електроенергията е посочена New England Power Company, която се занимава с проекти за възобновяема енергия. През последните няколко години New England Power Company развива проекти за ТЕЦ и ВЕЦ в Азия и Африка.

Като адрес на Quantum Group пък е посочен Battery Place 17, 11-и етаж, Ню Йорк. Проверка на Дневник.бг в социалната мрежа за споделяне на местоположение FourSquare обаче показва, че една от компаниите, регистрирана на този адрес, е технологичният стартъп SinglePlatform, която няма нищо общо с атомната енергия, инженерството или Quantum Group.

Друг интересен факт е, че в страницата за контакти на Quantum Group за ядреното поделение на компанията е посочена Quantum Risk Engineering. Нейният директор бизнес развитие пък е Анчо Бадев, който вчера беше представен като представител на Quantum за България. Освен това от посочените мейли за контакти става ясно, че той е представител на компанията за цяла Европа и Русия.

Какво обещават инвеститорите

Това, което бъдещите инвеститори предвиждат, е НЕК да създаде проектна компания, към която да бъдат прехвърлени активите и пасивите по проекта "Белене". След това консорциумът ще започне комплексен анализ, след който трябва да предложи оферта за изграждането на централата. Според Емил Хърсев това може да стане най-рано след 5-6 месеца.

По думите на Реди компанията вече е започнала разговори с "Атомстройекспорт", които ще бъдат доставчици на ядрената част на този проект. По думите му засега руснаците проявявали "интерес и съгласие за преговори", но реалните действия щели да започнат след подписването на меморандум. Реди изрази надежда финансовите претенции на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа от "Белене" в този случай да отпаднат.

Финансовите условия

Реди посочи, че за реализацията на проекта няма да се търсят никакви финансови гаранции от българското правителство и това ще е проект, финансиран изцяло от американски компании, заяви Реди. Той добави, че активите на "Белене" ще бъдат придобити от НЕК по пазарна оценка. 

Реди също така коментира, че консорциумът няма да иска дългосрочен договор за изкупуване на произведената от централата енергия, тъй като тя ще бъде продавана на свободния пазар. В знак на своите сериозни намерения консорциумът ще внесе гаранция за участие, която ще бъде в размер на няколкостотин милиона. Така, ако на даден етап въпросният инвеститор се откаже, тези пари ще останат за НЕК. Реди също така посочи, че намерението е да започнат проекта с техническия проект, предложен от "Атомстройекспорт", който включва руския ядрен остров и западна система за управление.

Рестарт на "Белене"?

По време на заседанието на икономическата комисия председателят на парламента Цецка Цачева напомни, че Народното събрание трябва да даде мандат на министър Добрев да започне преговори с инвеститорите. Причината е, че именно парламентът гласува отказа от "Белене" и няма как проектът да бъде рестартиран без съгласието на депутатите. В тази връзка утре Цачева ще представи проект на решение, който да бъде гласуван от депутатите в икономическа комисия, а след това и в пленарна зала.

Какво става със 7-и блок?

"Седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" все още е опция", посочи министър Добрев. Той обаче допълни, че ако бъде даден рестарт на "Белене", той няма да бъде правен с руския реактор. Това, от друга страна, би улеснило американската "Уестингхаус", която бе наета да извърши предпроектното проучване и която в същото време е доставчик на атомно оборудване и трябваше да изготви проект както с руска, така и с алтернативна технология.

30 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 3
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo
  • - 5
  • + 63

  Тази клоунада бе върхът на гербавото безсилие. Прави бяха RWE да си тръгнат навремето.

  Нередност?
 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 4
  • + 68

  Аз съм сигурен, че интереса към "Белене" със сигурност не е американски, независимо че е регистриран в САЩ. Не се връзва американци да проявяват интерес към руски проект, а има и куп други нелогичности. Извън това, аз не искам чужденци да си правят ядрена централа на българска територия. На първо място - те няма да живеят тука и въобще няма да им пука, безкомпромисно ли се изпълнява всичко, свързано с безопасността (колкото и скъпо да е то) или се извършва през пръсти, за да се минимизират максимално разходите. Освен това, когато токът не отива към държавната НЕК и печалбата няма да остава в България, а ще изтича навън, както във всички други икономически сфери у нас. Минаха вече към 12 години и виждаме резултата от тази практика - да се подаряват печалбите от родната икономика навън... Ядрените централи на Турция са държавни, на Румъния - също, на Чехия - също, на Русия - също. Ядрената енергетика на България също трябва да си остане държавна и най-главното - тези, които печелят от нея, трябва да живеят в България и да нямат интерес от "икономисване" от сигурността.

  Нередност?
 • 6
  45iv avatar :-P
  45iv
  • - 5
  • + 52

  Българина най сетне трябва да му стане ясно 4е никой не е дошъл на власт за да му защитава интересите , а за това докато са на власт да се нагушат колкото се може по яко. Няма родолюбци, има само самодоволни прасенца , който доволно си грухтят докато народа за пореден път ще им поднесе баницата , на поредните избори.

  Нередност?
 • 7
  yankovasilev avatar :-|
  yankovasilev
  • + 39

  Ууупс!... Е, вече не сте и смешни! Жалки сте!!

  Нередност?
 • 9
  bibiiip avatar :-P
  bibiiip ®
  • + 53

  Това с тоя инвеститор нещо много ме съмнява.
  В един момент от нищото се пръква някой си, който ще строи АЕЦ със собствени средства тук на Балканите без да иска преференциална цена за изкупуване на тока му. (супер угодно в монета за управляващите - Виждате ли, заради Станишев и ВЕИ-тата повишиха тока на народа, а ние водим инвеститор, който ще ни направи централа и след това ще ни продава ток за жълти стотинки и тока няма да поскъпва повече след поне още 15-то % чакащо ни увеличение след ЮНИ 2013!).
  Въпросния инвеститор съвсем охотно приема да строи с руските реактори и започва преговорите на секундата без даже и да потърси оферта за други реактори (евтино замазване очите на руснаците заради иска от 1 милярд и надежда това да отложи претенциите им във времето или поне до след следващите избори).
  И сега въпроса: Даже и този "инвеститор" (дето има там едни 20 милиарда за заравяне в дупката, която няма да върне нищо, защото е очевадно, че в момента няма пазар за тока и даже и сегашните ни мощности не работят с пълен капацитет) да построи АЕЦ Белене, кой ще построи мрежата за преноса на ток до там?

  Може и да греша, но за мен всичко е цирк! :)
  И човека може да се окаже първия капиталист с грижа за държавата от третия свят в която инвестира. :)

  Нередност?
 • 10
  paradox22 avatar :-|
  paradox22
  • - 4
  • + 43

  Не ми се мисли по какъв път сме се засилили... идват някакви неизвестни и потайни инвеститори... купуват незнайни реактори.. докарват едни индийци да пипат по апаратурата... цоцат здраво докато всичко работи.. естествено НЕ инвестират в опазване и безопасност... ако гръмне ние ГОРИМ.. ако НЕ гръмне ПАК горим .. защото след 50 години за нас остава едно атомно гробище.. това е братя и сестри

  Нередност?
Нов коментар