Борисов поиска 200 млн. евро гаранция от кандидата за "Белене"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Борисов поиска 200 млн. евро гаранция от кандидата за "Белене"

Бойко Борисов при инспектирането на площадката на АЕЦ "Белене" през март 2010 г.

Борисов поиска 200 млн. евро гаранция от кандидата за "Белене"

Парламентът поставя осем условия на потенциалния инвеститор

9077 прочитания

Бойко Борисов при инспектирането на площадката на АЕЦ "Белене" през март 2010 г.

© Анелия Николова


"Към момента имаме само един гьол и едни намерения"

"На Симеон Дянков съм му казал - в момента, в който ми се обади, че имаме 200 милиона на депозит, ги докарайте при мен"

"Тогава ще считам, че има сериозен интерес"

"Това, което съм казал и на Делян Добрев е преговорите да се водят в парламента"

Министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти

Правителството постави условие за започване на преговорите с потенциалния кандидат за АЕЦ "Белене" - да внесе предварително 200 млн. евро под формата на неотменяема гаранция в полза на "Националната електрическа компания" (НЕК). Ако на следващ етап инвеститорът се откаже от строителство на централата, парите ще влязат в бюджета на НЕК.

Гаранцията ще бъде едно от осемте условия, които ще бъдат включени в решението на парламента за даване на мандат за преговори с потенциалния инвеститор - "Глобал пауър консорциум" (виж останалите условия в карето най-долу). Това съобщи днес зам.-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев, цитиран от "Дневник".

"Казвал съм на Делян Добрев, че преговорите се водят в парламента. Ако заявилите инвеститорски интерес покрият всички загуби, които сме понесли през годините, ако депозират 200 милиона евро, те ще бъдат приети", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков също призова кандидат инвеститорът да "сложи една сравнително голяма сума" като потвърждение за своя интерес. Според него, при последващ отказ на консорциума, сумата следва да остане в бюджета на НЕК.

"Съмнителен, а не стратегически инвеститор"

Изненадващата оферта към правителството за "Белене" от никому неизвестния американски консорциум продължава да е в центъра на политическите дебати днес.

Лидерът на ДСБ Иван Костов днес заяви, че това е "съмнителен, а не стратегически" инвеститор. Той поиска ГЕРБ да направи официално запитване до департамента по енергетика на САЩ за "така наречения инвеститор" в АЕЦ "Белене". По думите му министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обещал да се направи такова запитване.

По-късно премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че е възложил на службите да проверят колко сериозни са намеренията на консорциума, който вчера министър Добрев изненадващо заведе в парламента.

Решението може да се забави

Проектът за решение, подготвен от ГЕРБ, се очаква да бъде внесен до края на деня, но ще бъде гласувано от депутатите следващата седмица. Причината - народните представители имали нужда от повече време, за да се запознаят с плановете на американската компания.

В проекторешението не е посочено конкретно име на инвеститор за водене на преговори. "Проектът за решение не отменя предишното решение на парламента, с което се замразява проектът "Белене", а само се дава мандат за преговори. В момента проектът е спрян, не бихме могли да го продължим на всяка цена", заяви Диан Червенкондев.

На въпрос как е определена сумата от 200 млн. евро той отговори, че според управляващите това е достатъчна гаранция за сериозен интерес и добри намерения и че няма да се губи времето на държавата.

В проекторешението няма срок, в който преговорите трябва да завършат. Червенкондев каза, че в пленарната зала може да се запише и някакъв времеви интервал. Има само задължение министърът на енергетиката да докладва всеки месец за хода на разговорите и дали има появили се други инвеститори, допълва "Дневник".

Другите условия

Друго условие е цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българската страна, както и да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между НЕК, "Атомстройекспорт" и консултантите. В това число трябва да се поемат всички настоящи и български плащания и претенции от и към НЕК, включително арбитражни производства. 

Потенциалният инвеститор трябвало да поеме и ангажимент, че бъдещият оператор на ядрената централа ще гарантира отговорността за ядрена вреда по Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда, както и ще осигури изваждането от експлоатация на ядрените съоръжения и управлението на отработеното ядрено гориво. 

Парламентът настоява правителството да не поема ангажимент за задължително изкупуване на произвежданата електрическа енергия, както и държавни гаранции. За момента не се говори за дял на България в централата, а и вчера икономическият министър каза, че България няма такава възможност. Условие пред преговорите обаче е да се договори възможност за последващо придобиване на дял от капитала на АЕЦ "Белене" по номинална стойност. 

Вчера пред икономическата комисия представители на "Глобал пауър консорциум" заявиха, че няма да искат гаранции от държавата, както и дългосрочни договори за изкупуването на тока.

Осемте условия към кандидата за "Белене"

Народното събрание препоръчва на Министерски съвет чрез БЕХ и НЕК да разгледа възможността за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадка "Белене", която да бъде реализирана от потенциален инвеститор, при следните условия:

1. Цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна;

2. Да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между НЕК, Атомстройекспорт и консултантите във връзка с проекта за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене" при удовлетворителни за българската страна условия, в т.ч. поемане на всички настоящи и бъдещи плащания и претенции от и към НЕК, в това число арбитражни производства;

3. Потенциалният инвеститор да гарантира добросъвестния си ангажимент за придобиване на проекта "Белене" чрез издаване на неотменяема гаранция в размер на 200 млн. евро в полза на НЕК;

4. Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор, че бъдещият оператор на ядрената централа ще гарантира отговорността за ядрена вреда по Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда;

5. Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор за осигуряване на извеждането от експлоатация на ядрените съоръжения и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци;

6. Без ангажимент за задължително изкупуване на произвежданата от ядрената централа електрическа енергия;

7. Без ангажимент за държавни гаранции;

8. Да се договори възможност за придобиване от НЕК на дял от капитал на АЕЦ "Белене" по номинална стойност.

В проекторешението се предвижда НС да задължи министъра на икономиката, енергетиката и туризма всеки месец да информира Народното събрание чрез постоянната комисия по икономическа политика за наличие на интерес от страна на потенциални инвеститори, както и за хода на преговорите.
"Към момента имаме само един гьол и едни намерения"

"На Симеон Дянков съм му казал - в момента, в който ми се обади, че имаме 200 милиона на депозит, ги докарайте при мен"

"Тогава ще считам, че има сериозен интерес"

"Това, което съм казал и на Делян Добрев е преговорите да се водят в парламента"

Министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти

Правителството постави условие за започване на преговорите с потенциалния кандидат за АЕЦ "Белене" - да внесе предварително 200 млн. евро под формата на неотменяема гаранция в полза на "Националната електрическа компания" (НЕК). Ако на следващ етап инвеститорът се откаже от строителство на централата, парите ще влязат в бюджета на НЕК.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  georgigv avatar :-?
  georgigv

  Много сме бързи бе!

 • 2
  abadobata avatar :-?
  Distributed

  Както писах в другия форум:

  т. 4 и т. 5 не могат да бъдат изпълнени от КОРПОРАЦИЯ, а изключително само и единствено от ДЪРЖАВА.

  Поради това ( и не само ) тези условия са практически неизпълними.

 • 3
  45iv avatar :-P
  45iv

  Частна Ядрена централа е толкова възможна, колкото и Частно МВР, или Частна съдебна система.

 • 4
  el_komandante avatar :-(
  el_komandante

  Що просто Борисов направо не изгони и тези инвеститори, ами шикалкави с някакви неизпълними условия?

 • 5
  soave avatar :-P
  soave

  няма кой да приеме такива условия, което ме радва, защото съм против АЕЦ Белене

 • 6
  marker avatar :-|
  marker

  Няма нищо лошо някой частен инвеститор да строй АЕЦ-а за своя сметка и на своя отговорност.
  Не знам защо, обаче ми се струва, че цялата тази патардия е кух балон и реално нищо няма да стане. Просто правителството иска да демонстрира "Ние нямаме нищо против АЕЦ Белене, ама сме загрижени за интересите на държавата и затова поставяме строги условия. А виждате ли, те се отказват да строят..."

 • 7
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Цирка започва да става голям!

 • 8
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  "Абе не е ясно дали има инвеститор, и то потенциален, но ние преговаряме с него."

  Мирише ми на един от абсурдите около герББ и поредна медийна партенка.

 • 9
  bz avatar :-|
  bz

  То ще се разбере кой и защо ...
  Ще мине време но всичко ще се изясни.
  Няма как да го покрият ако е поредния цирк.

 • 10
  e_mil avatar :-|
  tamada


  [quote#2:"Distributed"]т. 4 и т. 5 не могат да бъдат изпълнени от КОРПОРАЦИЯ, а изключително само и единствено от ДЪРЖАВА[/quote]

  Това не е вярно.
  Според Виенската конвенция ядрените съоръжения могат да се експлоатират от: "всяко физическо лице, сдружение, всеки частен или обществен
  орган, независимо дали е юридическо лице или не" стига да е назначено или признато от държавата.

  Друг е въпросът дали тези инвеститори ще се окажат лица или задници.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK