БулгарОЛАФ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БулгарОЛАФ

Люд мил Стойков (вляво), Марио Николов и съпругата му Марияна бяха арестувани през февруари 2007 г.

БулгарОЛАФ

Как прокуратурата спъна делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков

18839 прочитания

Люд мил Стойков (вляво), Марио Николов и съпругата му Марияна бяха арестувани през февруари 2007 г.

© Красимир Юскеселиев


"Доказателствата по делото "САПАРД", които бяха дадени в съда, не са от нашата държава, а от ОЛАФ" каза в четвъртък премиерът Бойко Борисов след среща с директора на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер. Министър-председателят визира едно от двете дела, станали известни като аферата "САПАРД" и по които са обвиняеми общо 15 души, сред които бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. В началото на август и миналата седмица два отделни състава на Софийския апелативен съд прочетоха две оправдателни присъди.

Разследването по аферата започна преди повече от пет години. И ако германците, участвали в аферата, бяха осъдени на втората година, българската прокуратура е на път да фалира напълно в опитите си да докаже обвиненията. Опитът на министър-председателя да прехвърли вината на апелативните съдии, отменили наказанията, показва, че той или не познава делото и мотивите, или обвинява съда, за да прикрие грубите грешки на прокуратурата.. Какво всъщност се случи по делото срещу групата на Николов и Стойков?

Как започва аферата "САПАРД"?

През 2006 г.  Криминалната митническа служба започва разследване, което се наблюдава от прокуратурата в Аугсбург. Засечени са финансови потоци и прехвърляния на машини за преработка на месо между няколко фирми, сред които ирландски и кипърски.

Митническата служба за криминални разследвания поема случая, като работата й се наблюдава от прокуратурата в Аугсбург. Засечени са финансови потоци и прехвърляния на машини за преработка на месо между няколко дружества, сред които ирландско и кипърско. Разследващите в Аугсбурт стигат до двама немски граждани – Михаел Енгелхарт и Улрих Райзахер, двама швейцарци и четирима българи - Марио Николов, Ана Шаркова, Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

Каква е схемата?

През декември 2006 г. в България започва разследване срещу групата. През февруари 2007 г. са арестувани Марио Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов и Людмил Стойков. В ареста съдът остава само Николов. Два месеца по-късно, на 31 май 2007 г., германските служби прехвърлят в България разследването срещу българската част от групата. Те описват подробно как българските фирми изнасяли стари машини за Германия, където те били рециклирани и продавани като нови на българските фирми на завишени цени, като покупката била финансирана с евросредства, като става дума за измама за над 15 милиона лева.

Германските служби изпращат доказателства - фактури и митнически документи. Но ключова се оказва иззета email комуникация между българите и германците от които става ясна цялата схема и ролята на всички в тях. Германците са говорили пряко с Петя Хаджииванова и Радмил Петров, които пък са действали по заръка на Ана Шаркова и Марио Николов за това какво трябва да съдържат фактурите, на каква стойност да са, какви писма да се изпратят на българското земеделско министерство и т.н.

Какво се случва в България?

В края на 2007 г. Софийска градска прокуратура, която наблюдава разследването, изненадващо го разделя на две – едното е за измамите, а другото за пране на пари от измамите. Доказателствата предоставени от немците са само по едното дело (и не могат да бъдат използвани по другото), а част от фактурите за които по-късно немците ще бъдат осъдени, дори не са включени в обвинението.

Едното дело е за организирана престъпна група с цел извършването на документни измами - представяне на неверни документи с цел получаване на субсидии по САПАРД. По него подсъдими са Марио Николов и още осем души. През 2008 г. делото срещу тях влиза в съда, за да приключи на първа инстанция през юни 2010 г. Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов, Григор Главев и Лазарина Георгиева са признати за виновни, а Радмил Петров и Петя Хаджииванова са оправдани. Срещу оправдателните присъди на Петров и Хаджииванова, за които германските служби изпращат доказателства, че действат заедно с Марио Николов и Ана Шаркова, прокуратурата забравя да пусне протест.

Второто разследване е отново за организирана престъпна група за пране на пари от престъпленията, извършени... по другото дело. Тук подсъдими са Людмил Стойков, Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. То влиза в съда в края на 2009 г. и приключва с присъда в края на март 2010 г. Всички освен Людмил Стойков са признати за виновни.

Междувременно в Аугбсург, през 2008 г., Улрих Райзахер е осъден на две години и девет месеца затвор, а Михаел Енгелхарт на девет месеца условно като негов помагач. Срещу тях е било повдигнато съвсем просто обвинение за измами с еврофондове (в германския НК има такъв текст), като делото им се гледа по съкратената процедура. 

Защо са отменени присъдите от апелативния съд?

Присъдата по делото за документните измами е отменена от Софийския апелативен съд поради простатата причина, че съдът не е мотивирал решението си. Апелативните съдии приемат, че съдия Георги Колев (който малко по-късно става председател на ВАС) не само буквално е преписал обвинителния акт, но е направил множество фактически грешки. Той например е объркал кои са били управителите на дружествата, получавали средства по САПАРД. Мотивите са неразделна част от присъдата и на практика второинстанционният съд не е имал друг ход, освен да отмени присъдата на СГС и да върне делото на прокуратурата, за да оправи обвинителния си акт.

Присъдата по второто дело – за пране на пари, е отменена поради недоказаност на обвинението. Така например пред апелативния съд станало ясно, че не Марио Николов и др. (както твърди държавното обвинение) са нареждали плащанията, а техни подчинени. Прокуратурата е могла да установи тези факти по време на разследването (служителите дори не са били разпитани) и да повдигне обвинение на групата на Николов, за т.нар. посредствено извършителство например. Последното между другото е поискала прокурорката по делото (Магдалена Лазарова, която през седмицата стана член на ВСС по предложение на ДПС) в пледоарията си. Съдът обаче няма как да направи подобно нещо на втора инстанция и на тази фаза от процеса.

Друга причина за оправдателните присъда е, че обвинението е било за организирана престъпна група, която по закон се състои от трима души. Вместо да имат общо обвинение (каквито са доказателствата на германските служби), Марио Николов, Ана Шаркова, Радмил Петров и Петя Хаджииванова са разделени на двама по двама – едните са по първото дело, другите – по второто. Когато отмени осъдителната присъда, съдът обърна внимание на факта, че разделянето на делото е минирало непоправимо процеса.

Как е убито делото?

Прокуратурата съсипва разследването, като тръгва да прави "мегапроцес". Дали това е капацитетен проблем или резултат от външен натиск – няма как да знаем. Вместо да преследва четиримата обвиняеми, за които германските служби са подали доказателствата, българските разширяват кръга до 15 души, повечето от които са обикновени служители.

Това, което убива делото обаче, без съмнение е разделянето му на две от прокуратурата в края на 2008 г. Така не само доказателствата (предоставени от немските служби), които трябват за единия процес, се оказват по другия (и не могат да се използват), а обвинението за пране на пари се обвързва с резултата от делото за документна измама - ако няма влязла в сила осъдителна присъда по него, не може да има осъдителна присъда по делото за пране на пари.

Фалшивите фактури, за които германците са били осъдени, въобще не са описани от прокуратурата. Още в самото начало на разследването тогавашният шеф на сектор "Борба с корупцията" във Върховна касационна прокуратура Бойко Найденов каза, че следващият етап на разследването ще бъде установяването на това кои са били виновните служители на Фонд "Земеделие" улеснили измамата (всеки проект е проверяван по три пъти от служителите на фонда). Осъдени чиновници не само няма, а част от служителите на фонда се явиха в съда и с показанията си обслужиха защитната версия на Марио Николов.

Людмил Стойков беше оправдан (още на първа инстанция) с мотива, че няма достатъчно доказателства, че парите, идващи от ирландската офшорка "Кингстън" (където са били превеждани всички средства от еврофондовете), действително са били "изпрани" в неговото вилно селище Дюни. Срещу Стойков немските служби не предоставят доказателства. При обиските през февруари 2007 г. разследващите твърдяха, че са открили пълномощно за "Кингстън" на името на дългогодишната приятелка на Людмил Стойков Елза Радкова. По време на процеса се установи, че Кингстън е бил търговски представител на Дюни и е имал договори с най-различни чуждестранни туроператори (сред които и TUI), на които е продавал ваучери.

Какво е трябвало да направят разследващите?

Според запознати с делото четиримата подсъдими за които германските служби са изпратили данни на българските колеги, е можело да бъдат осъдени, ако срещу тях е било повдигнато просто обвинение за организирана престъпна група.  Доказателствата, подадени от разследващите в Германия, давали прекрасна и ясна картина на схемата. При трансфера на делото в България е имало солидна база доказателства, която доказва схемата като email комуникацията между германците и българите и други, върху които е трябвало съвсем малко надграждане за да постигне държавното обвинение успех.

През седмицата, след срещата си с премиера, директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви: "Присъдите не са Божия воля, те трябва да бъдат прочетени, анализирани и проучени и ние ще го направим, защото случаят "САПАРД" започна след разследване на ОЛАФ." Той каза това на медиите, но може би трябваше да го чуе премиерът, който може би трябваше първо да прочете и анализира. За да разбере, че вината за провала на делото тежи изцяло на съвестта на прокуратурата.

"Доказателствата по делото "САПАРД", които бяха дадени в съда, не са от нашата държава, а от ОЛАФ" каза в четвъртък премиерът Бойко Борисов след среща с директора на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер. Министър-председателят визира едно от двете дела, станали известни като аферата "САПАРД" и по които са обвиняеми общо 15 души, сред които бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. В началото на август и миналата седмица два отделни състава на Софийския апелативен съд прочетоха две оправдателни присъди.

Разследването по аферата започна преди повече от пет години. И ако германците, участвали в аферата, бяха осъдени на втората година, българската прокуратура е на път да фалира напълно в опитите си да докаже обвиненията. Опитът на министър-председателя да прехвърли вината на апелативните съдии, отменили наказанията, показва, че той или не познава делото и мотивите, или обвинява съда, за да прикрие грубите грешки на прокуратурата.. Какво всъщност се случи по делото срещу групата на Николов и Стойков?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  apollo avatar :-|
  apollo

  Само съдебен борд е оправията при тази "неорганизирана" правосъдна система.Оруел ряпа да яде пред нашите магистратско-прокурорски писания.

 • 2
  hinin37 avatar :-|
  hinin37

  Просто някаква машинописка е сбъркала мястото на една запетайка- ДА СЕ ПУСНАТ , НЕ БИВА ДА СЕ СЪДЯТ...
  Вместо ДА СЕ ПУСНАТ НЕ БИВА , ДА СЕ СЪДЯТ.... Просто,ПРОСТО като прокуратурата.....

 • 3
  itoskov avatar :-|
  Woland

  Борис Велчев спаси спонсора на Първанов и наградата вече го чака- сладка службица в Конституционния съд от квотата на президента Плевнелиев. За наш'те хора награди има.

 • 4
  eskimos avatar :-|
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  Авторът като в свободно съчинение хвърля вината на прокуратурата! Знаем защо, щото тя е на подчинение на Цв.Цв.

  Не той е кой знае какъв красавец, ама как с тези доказателства първата инстанция ги е осъдила, а апелативните съдии ги оправдават?

  Явно подсъдимите са се погрижили апелативните съдии да не признаят доказателствата,още повече, че те са дошли от Германия! Това много напомня съдебната сага по убийството в Париж, когато наште "мирославки" не признаха перфектните доказателства на парижката полиция!!

  Та драга редакция, нека гледаме истината право в очите!

 • 5
  dgdimitrov avatar :-|
  Quo Vadis?

  До коментар [#4] от "Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!":

  Прокуратурата е независима по конституция .....

 • 6
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  До коментар [#4] от "Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!":нещо мнооо си се объркал..за ПРОКУРАТУРАТА по КОНСТИТУЦИЯ отговаря ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР- сега ТИ ДАВАМ СИЛЕН КОЗ- дерзай в разсъжденията .... а досежно ДрУГАРКАТА ЦВЕТАНОВА тя ОБЛАДАВА ПОНАСТОЯщЕМ И СЪДа,...НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ чЕ Колев ги ОСЪЖДА ПО СКОРОСТРЕЛНА ПРОЦЕДУРА , на по 14 години КАТО ПРАВИ КОПИ-ПЕЙСТ НА МОТИВИТЕ ОТ ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Прокуратурата в България - "усивки от старите ленти".
  Всъщност трудно е да се каже кои са по-жалки и корупирани съдиите или прокурорите в България. Но те, заедно с полицията и следствието са в състояние да разсипят всяка държава.
  Ето още едно "геройство" на българската правораздавателна система и т.н. прокуратура. От който става ясно, че 17 години не са достатъчни за тях да приключат с едно друго дело, в което са замесени милиони:


  Делото "ЦКБ" за милионите на Чорни пред тотален крах

  28.09.2012 15:05; 24 часа онлайн

  Делото срещу Павел Тренев, сочен за "дилъра на кръга "Орион" върви към провал. Цели 17 години след мистериозното изчезване на шестте милиона долара на руския бизнесмен Майкъл Чорни от Централна кооперативна банка (ЦКБ) и осем години след старта на дългоочаквания процес на първа инстанция, делото беше отложено за пореден път, а финалните пледоарии пропаднаха.

  Един от основните подсъдими заедно с Павел Тренев се оказа болен и процесът бе отложен за 30 ноември. Димитър Димитров-Шашмата претърпял тежка операция на сърцето, като вероятно ще се наложи да му бъде направена и втора. Това означава, че престоят му в болница може да бъде удължен до подобряване на състоянието, а това би отнело поне два месеца.

  Следващата дата, на която трябва да продължи делото с насрочени финални пледоарии на страните, е 30 ноември. Защитата на Димитров предположи, че това е разумен срок, в който подсъдимият ще може да се възстанови от операцията. Това обаче не било гаранция, че здравословното му състояние ще позволи той да се яви в залата.

  Отсъствието на Димитров от съдебната зала обаче не е най-страшното изпитание пред делото. Освен него в петък не се яви и един от съдебните заседатели - отново заради здравословни проблеми. Ако отлагането на процеса заради подсъдим не е толкова страшно, то отсъствието на съдебен заседател по каквито и да е причини може да доведе до смяната му и заедно с това - стартиране на делото отначало. Това означава да бъдат разпитани отново всички свидетели и да бъдат изслушани всички експертизи и назначени нови. Ако поради някаква причина заседателят не може повече да участва в процеса, то по закон всички разпити трябва да започнат отначало. Евентуален рестарт на делото би означавал, че ще изтече и абсолютната давност на обвиненията.

  Колкото повече се отлага делото във времето, толкова по-близко е и една друга хипотеза, предвещаваща крах - става въпрос за давността на обвиненията. През юли прокуратурата поиска обвинението за измами в особено големи размери срещу Тренев и Димитър Димитров да бъде прекратено поради изтекла давност. Засега срещу двамата остават обвиненията за длъжностно присвояване.

  Последните обвинения срещу двамата основни играчи в аферата обаче имат голям недъг. Нито Тренев, нито Димитров са били в ролята на длъжностни лица в момента на източването на парите на руския бизнесмен.

  Адвокат Тодор Батков признава по време на процеса, че руският бизнесмен Майкъл Чорни е имал близки контакти с Шашмата. Семействата им били в много добри отношения, а вероятно двамата са въртели и общ бизнес. Именно Димитров става топлата връзка между бизнесмена Чорни и Павел Тренев, с когото руснакът разговаря само два пъти по телефона. Двамата се срещат по-късно, едва след като парите на бизнесмена са източени.

  От показанията става ясно, че Чорни е търсен за услуга, при която той трябва да помогне на "една българска банка да потвърди лиценза си". По тази причина той трябвало да услужи на въпросната ЦКБ с 3 млн. долара за няколко дни, след което да си ги върне обратно. Именно тук се появява Тренев, когото Чорни до последно смятал за управител на банката. Всъщност Тренев не е бил дори неин служител.

  След като е постигната устна договорка по телефона между Тренев и Чорни, бизнесменът превежда 3 млн. долара към ЦКБ, като в нареждането не е посочен краен получател. Павел Тренев изтегля парите, като ги обръща в левовата им равностойност, след което те са пренасочени към сметка на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ), която се свързва с кръга „Орион" и тогавашния премиер Жан Виденов. В същото време втори 3 млн. долара били подготвени за превод, но в последния момент руският бизнесмен се усъмнил. Той наредил прекратяване на превода, но неясно защо, банка Ледбрук Гроув Лимитид в Ереван не е изпълнила т.нар. канцелиране. Според обвинението, използвайки ЦКБ, Тренев и Димитров са получили от април до май 1995 г. два превода на стойност 6 млн. долара "Блонд инвестмънт корпорейшън", собственост на Майкъл Чорни. Руският олигарх превел парите на два транша от по 3 милиона долара на 28 април и на 3 май 1995 г. по сметка на ЦКБ.

  Тренев тегли парите, като ги обръща в левове, а после отиват в сметка на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ), която се свързва с кръга „Орион" и тогавашния премиер Жан Виденов.

  Павел Тренев бе задържан в София на 20 април 2001 г. след петгодишно издирване. Димитър Димитров-Шашмата бе екстрадиран от Венеция през декември 2000 г. Другите обвиняеми по делото са пет длъжностни лица от ЦКБ.

 • vassilun

  [quote#3:"itoskov"]Борис Велчев спаси спонсора на Първанов и наградата вече го чака- сладка службица в Конституционния съд от квотата на президента Плевнелиев. За наш'те хора награди има. [/quote]

  Както съм писал вече много пъти най-злият "гений" е Борис Велчев! Заради прокурорски "пропуски" пропадат хиляди дела в България! (Не твърдя, че съдиите, особено тези, с които Цвъчко си говори, са цвете, но по закон прокуратурата води разследването и дори и Цвъчковите идиоти да искат да оплескат едно разследване, ако прокуратурата си е на мястото, то разследването би било поне по-читаво!) Едва ли някой е очаквал, че Борис Велчев ще застане срещу спонсорите на повелителя си (Гоце), но тук станахме за срам на цяла Европа (за кой ли път)! А ако Росен го направи конституционен съдия (не го вярвам), то аз лично ще му звънна (състудент ми е и все още си говоря с него дори след като стана Президент, но не за политика), за да му кажа, че му изтривам номера!

 • 9
  itoskov avatar :-|
  Woland

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Свидетели сме на съглашение между настоящи и бивши управляващи, които в парламента го играят опозиция. Г-н Велчев преклони глава пред Цветанов и насочи силата на държавното обвинение в услуга на МВР, повдигайки зле подготвени или умишлено неподготвени обвинения, с цел съсипване на опоненти, съответно дуене пред чуждестранните партньори. Като награда бившите управляващи се разминават с критика и просташки изцепки от страна на Борисов, а Велчев ще се кротне в КС.

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Всъщност и съдията си е е из**ал на метеното. Също както и прокуратурата. Ако не са едните, ще са другите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.