Global Power Consortium: Никога не сме участвали в ядрен проект
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Global Power Consortium: Никога не сме участвали в ядрен проект

Сам Реди

Global Power Consortium: Никога не сме участвали в ядрен проект

Сам Реди, Арун Савкур и Анчо Бадев пред "Капитал"

18927 прочитания

Сам Реди

© Цветелина Белутова


"Капитал" разговаря със Сам Реди, представител на компанията Global Power Consortium, която в момента проучва възможността да закупи проекта за АЕЦ "Белене" от българското правителство. Арун Савкур представлява основния инвеститор Quantum Group, а Анчо Бадев е представител за Европа на GPC.

Г-н Реди, каква е връзката ви с Quantum Group?

С.Р. - Аз представлявам Global Power Consortium (GPC), който се притежава от Quantum. GPC е основана като проектна компания и е регистрирана в щата Делaуер в САЩ (Търговския регистър на щата позволява да се скрие реалният собственик, освен това щатът няма корпоративни данъци и е своеобразна офшорна зона - бел. ред.). Аз съм работил с тях по много проекти и тъй като имам 30-годишен опит в ядрената индустрия, ме поканиха да работя в конкретния случай. Работил съм за Sargent&Lundy, KCI Engineering и т.н.

През последните няколко дни г-н Богомил Манчев каза, че Quantum има между 40 и 50 млрд. долара на разположение, но ние не намерихме никакви данни, които да потвърдят това. Как ще коментирате тези твърдения? От прегледа на компаниите, които са изброени на вашия сайт, само три или четири изглежда да са активни и определено имат доста по-малко дейност – основно в недвижимите имоти, но не виждам някоя да е енергийният бизнес в САЩ.

А.С - Може би имате предвид оборот. Една група притежава няколко компании в различни области. Нека започна от недвижимите имоти. Начинът, по който ние работим, е да формираме инвестиционни групи за всеки отделен проект. Закупуваме сгради и имоти, които развиваме в партньорство с други компании, които впоследствие стават част от нашата група. Ние работим по развитието на различни проекти. Това е една част от бизнеса ни. Също така взимаме съществуващи проекти и ги развиваме, особено в областта на проучването или всякакъв друг бизнес, в който ние намираме смисъл да участваме.

Имате ли някакъв енергиен бизнес в САЩ?

А.С - В САЩ не. Това, което ние правим в САЩ, е да изграждаме партньорства, с които работим в чужбина. Така че при нас трудно може да се използва думата оборот, тъй като имаме различни фондове, които използваме да влизаме в различни проекти. Ние имаме фонд за дялов капитал, имаме инфраструктурен фонд... Така че няма да намерите оборот като такъв. Ние не сме енергийна компания, ние търсим проекти, в които да инвестираме. Ние взимаме един проект, развиваме ме го и след това продаваме основния дял. Например в Бангладеш NEPC разви проекта, след като беше поканен El Paso като инвеститор, и накрая централата беше продадена на Globteq.

Имали сме проекти в Югоизточна Азия и Латинска Америка, където съвместно с El Paso сме изградили два тръбопровода. След това имахме проблеми, тъй като при фалита на Enron бяхме засегнати и ние – те бяха инвеститори в една от нашите компании.

В проекта в България, за който говорим, ние ще влезем като инвеститор в дяловата част, а след това ще синдикираме целия дълг. Ще привлечем различни инфраструктурни фондове, с които да споделим дяловата инвестиция.

Бихте ли споменали кои фондове имате предвид?

А.С - За "Белене" няма да споменаваме никакви партньори, тъй като GPC тепърва започва проучването си. Когато имаме достатъчно информация, ще представим инвеститорите.

В началото на годината сте заявили интерес за участие в проекта "Белене". Тогава в писмото си за намерение сте споменали няколко големи американски компании. Те категорично отричат да знаят за какво става въпрос, както и заявяват, че никога не са чували за Quantum Group. Как си обяснявате това?

С.Р. - През януари, доколкото си спомням, НЕК търсеше инвеститор. По това време, както и сега, ние знаехме малко за проекта. Така че изпратихме писмо, с което поискахме повече информация. Когато представихме писмото от Quantum Energy, ние се опитвахме да намерим повече информация колко би струвало евентуалното ни дялово участие. Ние никога не успяхме да намерим този отговор. Причината беше, че имаше някакво проучване от някаква банка [HSBC, бел. ред.]. Тогава си казахме, ОК, не се интересуваме повече.

Да но Exelon и Sargent&Lundy изрично се разграничават от вас с писмо до правителството и американското посолство в София.

С.Р. - Имаше друго писмо, с което представяхме интереса си, изрично се казваше, че партньорите в консорциума биха били от глобални ниво като... Това бяха само примери, никъде не се казваше, че те са част от консорциума.

Т.е. вие никога не сте се свързвали с тези компании?

С.Р. - Нямаше нужда, ние просто казваме, че бихме привлекли стабилни компании като IBM за наши партньори.

Но ако използвате техните имена, би трябвало да се свържете с тях.

С.Р. - Ние ги използвахме като прилагателни за стабилност и мащаб. Така че е важно да се чете внимателно писмото – "компании като", а не "компаниите са".

Аз мога да ви кажа, че утре имам намерение да се оженя за жена като Анджелина Джоли, бихте ли го приели сериозно.

С.Р. - Но ние имахме точно това предвид. Това е само пример. Не виждам нищо лошо в това. В САЩ често се използва "кола като "Кадилак". Това е синоним на луксозна кола.

Не знам какво би се случило, ако някой рекламира "Хюндай" като "Кадилак"...

С.Р. - Не, не това е напълно нормална употреба. Четете писмото... "компании като".

Exelon казват, че никога не са чували за компания Quantum Group...

С.Р. - За това трябва да питате тях. Ние можем да говорим само за себе си.

От няколко дни се опитваме да се свържем с вашия офис в Ню Йорк, но никой не вдига телефона. Защо?

А.Б. - Имате предвид за офиса на Battery Place? Ами това е частен офис, ето го човека пред вас - Арун Савкур.

Как виждате времевата рамка за проекта?

С.Р. - Вижте, към настоящия момент няма нищо на масата. Правителството ви и НЕК трябва първо да вземат решение и едва тогава може да се задвижи процесът. Сега е твърде ранен етап. Едва след вземането на решението ние ще пристигнем с екип, който да оцени проекта. Тук имаме няколко елемента – НЕК, "Атомстройекспорт", правителството ви, така че, преди да си изясним цялата обстановка, за какво става въпрос в арбитражния иск... Това може да отнеме месец, два месеца или дори повече. Сега ние не знаем още с какво работим, затова и не сме инвестирали повече в хора и средства.

Имаше спекулации, че като инвеститор може да участва американски военен пенсионен фонд.

С.Р. - Без коментар на този въпрос.

Опитваме се да разберем какъв опит имате. Българското правителство винаги е казвало, че търси стратегически инвеститор – вие нямате опит в Европа, самите вие няма как да намерите пазара за енергията от "Белене"...

С.Р. - Както ви казах, ние работим с различни екипи, които ще ни дадат тези отговори. За момента ние не искаме да ангажираме повече ресурси, тъй като още няма нищо на масата. Когато моментът дойде, ние ще привлечем подходящите партньори.

Работили ли сте някого по толкова голям проект? Той може да надхвърли 10 млрд. евро.

С.Р. - Ние никога не сме притежавали ядрен проект и никога сами не сме работили по единичен проект от този мащаб.

А работили ли сте с други компании по толкова голям проект?

С.Р. - Отново ще ви кажа, когато имаме детайли, ще ви кажем.

А.С. - Тези проекти винаги се правят от консорциум, всеки от партньорите идва със съответните си качества. Правителството и НЕК имат право да прегледа тези партньори, да преценят дали са годни и да решат. Това е част от процеса.

Мислите ли, че като частна компания бихте били способни да построите ядрена централа.

А.Б. - Във Франция 90% от ядрените централи са частни, собственост на "Фраматом", която сега е "Арева".

С.Р. - В САЩ повечето ядрени централи са собственост на компании от публични услуги, в много от тях има инвестиции от фондове за дялов капитал.

Г-н Бадев, каква е вашата връзка с Quantum?

А.Б. - Аз съм директор на GPC от няколко месеца. Това стана съвсем скоро. Аз имам инженерна компания в САЩ, която прави бизнес в Азия и Северна Африка. С този проект - "Белене", се занимавам отскоро, но търсим и други възможности, включително в конвенционалната енергетика. Например в Косово, в България, както и в Близкия изток.

С какво се занимава Quantum Risk Enegering?

A.С. - Компанията е основана съвсем наскоро и търсим подходящи проекти, в които да участваме. Основно извън САЩ.

Арун Савкур
Фотограф: Цветелина Белутова

"Капитал" разговаря със Сам Реди, представител на компанията Global Power Consortium, която в момента проучва възможността да закупи проекта за АЕЦ "Белене" от българското правителство. Арун Савкур представлява основния инвеститор Quantum Group, а Анчо Бадев е представител за Европа на GPC.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

75 коментара
 • 1
  antist avatar :-|
  antist

  Quantum изпира без накисване...

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  Шменти капели отвсякъде !

 • 3
  bestbuy avatar :-P
  За да останат ХОРА в България.

  Толкова е куха компанията, че няма накъде... Зарових се в данните й и на акционерите й.. - смешка пълна.

 • 4
  sandanski avatar :-|
  sandanski

  дежа ву Балкан ,Кремиковци , АЕЦ БЕЛЕНЕ . да се погребе.

 • 5
  shopar_posten avatar :-|
  shopar_posten

  Quantum не ги ли управляваше Сорос ?

 • 6
  jonson avatar :-|
  jonson

  [quote#5:"shopar_posten"]Quantum не ги ли управляваше Сорос ?[/quote]

  Не, харддискове бяха.
  Тия имат толкова общо със Сорос, колкото аз със Кралицата на Великобритания.

 • 7
  gianni avatar :-|
  gianni

  ".....Във Франция 90% от ядрените централи са частни, собственост на "Фраматом", която сега е "Арева"...."


  Туй са вече инвеститори втора цедка. Да не се окаже накрая, че не са индийци, а англо-говорящи цигани от Факултето.

 • 8
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  "Във Франция 90% от ядрените централи са частни, собственост на "Фраматом", която сега е "Арева"."
  80 процента от Арева се държат от държавата. Това на практика е държавна фирма. Този пее опасни приспивни песни.

 • 9
  marteniza_de avatar :-|
  marteniza_de

  Манчев ги е вкарал тези в голяма центрифуга, ще има опарени след някой друг месец..!

 • 10
  muzar avatar :-|
  Музар

  Леле! Невероятно "интервю". Всичките отговори са за клинично изследване! И това министър Делян Добрев (е, предполагам именно заради тази врътка е министър) го стовари на БЪЛГАРИЯ!

  Трижди проклет! И да загуби ум, но не и спомен за стореното!

  Не знам и не мога да измисля достатъчно гадно проклятие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK