Увеличението на пенсиите няма да е еднакво за всички
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Увеличението на пенсиите няма да е еднакво за всички

Общо 582 млн. лв. ще струва на държавата увеличаването на пенсиите от 1 април 2012 г.

Увеличението на пенсиите няма да е еднакво за всички

Доходите на възрастните хора ще се индексират според годината им на пенсиониране

Стефан Антонов
13903 прочитания

Общо 582 млн. лв. ще струва на държавата увеличаването на пенсиите от 1 април 2012 г.

© Асен Тонев


Увеличението на пенсиите в числа

9.8%

ще е увеличението на пенсиите за хората, които са били пенсионирани през 2009 г.

8.8%

ще е увеличението за пенсионираните през 2010 г.

5.7%

ще е увеличението за пенсионираните през 2011 г.  

2.2%

ще е увеличението за пенсионираните през 2012 г.

582.6

млн. лв. ще струва вдигането на пенсиите от 1 април 2013 г.

Пенсиите да се увеличават според годината на пенсиониране и най-облагодетелствани ще са хората, които са били пенсионирани през 2009-а - годината, в която ГЕРБ дойде на власт. Най-малко пък ще е увеличението за новите пенсионери - хората, които са се пенсионирали от началото на тази година.

Това са последните планове на правителството, съобщени от социалния министър Тотю Младенов и председателя на Националния осигурителен институт Бисер Петков на съвместна пресконференция в понеделник. Идеите на управляващите ще бъдат обсъдени със синдикатите и работодателите и ще добият окончателен вид идната сряда, когато правителството ще ги внесе за гласуване в парламента.

Причината е, че доходите на възрастните хора се увеличават само с темпа на натрупаната инфлация, за времето от управлението на ГЕРБ, през което те са били пенсионирани.

Това означава, че хората, които са били пенсионирани през пенсиониране през 2009 г., ще получат увеличение с 9.8%. За пенсионираните през 2010 г. повишението ще е 8.8%, а за пенсионираните през 2011 г. - 5.7%. За новопенсионираните през тази година се залага увеличение от 2.2%, колкото е и размерът на прогнозираната инфлация.

Бисер Петков допълни, че индексацията на пенсиите се прави по хармонизираната инфлация, за разглеждания период, която е по-ниска от официалната за страната, защото отчита и потреблението на чужденците и по-заможните българи, които купуват по-скъпи стоки. За сметка на това инфлацията, измерена чрез по–малката потребителска кошница, която е най-близка до потреблението на възрастните хора, е дори по-висока от официалната.

На въпрос дали това е най-точният измерител за поскъпването на живота и не е ли в ущърб на пенсионерите Бисер Петков обясни, че хармонизираната инфлация се е използвала и при тройната коалиция, когато пенсиите се увеличаваха по швейцарското правило (увеличение на пенсиите с половината от темпа на инфлацията и половината от повишаването на средния осигурителен доход за конкретната година).

Предвижда се увеличението на пенсиите да влезе в сила от първи април 2013 г. Изчисленията показват, че разходите на осигурителната система ще се повишат с 582.6 млн. лв.

По думите на Бисер Петков това е най-справедливият модел за компенсиране на възрастните хора за загубената покупателна способност от последното увеличаване на пенсиите преди три години.

По сметки на НОИ еднакво увеличение на всички пенсии, включително и на новоотпуснатите, е щяло да струва на държавата само 20 млн. лв. повече в сравнение с представения вариант, но той е било отхвърлено не в търсене на икономии, а защото не било справедливо.

Още сметки

Максималният размер на пенсиите от 1 април идната година ще се вдигне от сегашните 700 на 770 лева. Тъй като таванът на пенсиите е фиксиран на 35% от максималния осигурителен доход, той също ще се повиши от 1 април от 2000 на 2200 лева. Така 34 хил. души обаче ще продължат да получават пенсии под пълния размер, за който са натрупали осигурителни права (някои пенсионери имат право на пенсия от 1500 лева - бел.авт.). От увеличението на осигурителния праг обаче в бюджета на осигурителната система ще постъпят допълнителни приходи в размер на 43.8 млн. лв.

Пряко засегнати от това ще са 20.5 хил. души, които получават заплати между 2000 и 2200 лева, защото техните осигурителни вноски ще се увеличат в пълен размер пропорционално на техните доходи.

Хората с доходи над 2200 лв. месечно пък ще продължат да се ползват от благоприятния режим на облагане, защото горницата над 2200 лв. ще облага само с данък, но не и с осигурителни вноски.

Средното повишаване на осигурителните прагове през 2013 г. спрямо тази година пък ще е 3.3% и ще влее в бюджета допълнителни 27 млн. лв.

Осигурителните ставки за следващата година остават без промяна, посочи  Тотю Младенов.

Пенсиите на военни и полицаи

Държавата ще харчи по 220 млн. лв. допълнително за пенсионното осигуряване на военни и полицаи, съобщи Тотю Младенов. Причината е, че в момента осигурителните вноски, които Министерство на отбраната и МВР превеждат за своите служители, не покриват пенсионните права, с които се ползват военните и полицаите.

В момента разликата между осигуровките, които се правят в тяхна полза и действителните разходи за пенсии, които осигурителната система прави, за да финансира ранното им пенсиониране, раздува дефицита на НОИ и той се покрива със субсидия от репубиканския бюджет.

При новия модел военното и вътрешното министерство ще получат с по 10% повече средства спрямо тази година, но те автоматично ще се превеждат към НОИ. Така на консолидирано ниво държавните разходи и бюджетния дефицит няма да се увеличат, но обществото ще добие представа за истинската издръжка на силовите ведомства.

Увеличението на пенсиите в числа

9.8%

ще е увеличението на пенсиите за хората, които са били пенсионирани през 2009 г.

8.8%

ще е увеличението за пенсионираните през 2010 г.

5.7%

ще е увеличението за пенсионираните през 2011 г.  

2.2%

ще е увеличението за пенсионираните през 2012 г.

582.6

млн. лв. ще струва вдигането на пенсиите от 1 април 2013 г.

Пенсиите да се увеличават според годината на пенсиониране и най-облагодетелствани ще са хората, които са били пенсионирани през 2009-а - годината, в която ГЕРБ дойде на власт. Най-малко пък ще е увеличението за новите пенсионери - хората, които са се пенсионирали от началото на тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  А сега най-важният въпрос: колко ще е увеличението на пенсионираните в години, различни от 4-те цитирани (2009, 2010, 2011, 2012) ??? Добре сте посочили процента за 1% от пенсионерите. Другите 99% в неведение ли ще ги държите?

 • 2
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Първо това не е увеличение, а компенсация за инфлацията. Второ още не е факт,а са само едни приказки!

 • 3
  elpito avatar :-|
  Stefan Stefanov

  И трето : Всички гербаджии в пърделе!! До кога ще се държите така с народа . До кога ще отнемате свободата на словото ,ще сключвате Зделки под масата и тн. П.с една малка чехия с много проиЗВОДСТВО и корупция. Но пак са по добре от нас.. За хората с новородени - 3 години по 250-300 евро . некфи минимални пенсии по 300 евра и тн. Бг може с такива политици да се движи само назад. ....

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  Циркът в държавата на идиотите и мафиотите продължава с пълна сила...

  Плащайте осигуровки, като сте балами...

 • 5
  bateVal avatar :-|
  bateVal

  Влязъл един пенсионер в сексшоп и казал:
  - От две неща съм изключително недоволен – от икономическата политика на правителството и от сексуалния си живот – имате ли случайно надуваема кукла на Симеон Дянков

 • 6
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Много шум за нищо.

 • 7
  stoicho2 avatar :-|
  stoicho2

  До коментар [#2] от "niki2003":

  "По думите на Бисер Петков това е най-справедливият модел за компенсиране на възрастните хора за загубената покупателна способност от последното увеличаване на пенсиите преди три години."
  Е, ако това не е цинизъм? А компенсация на старите, до юли 2009, пенсии поради покачването на средномесечния осигурителен доход за страната с 72 лв? Ето моята пенсия е "замразена" на 304 лв. докато мой познат със същите лични данни като моите -личен коефициент и осигурителен стаж-получи пенсия от 386 лв точно заради повишаването на горния доход. този доход е множител във формулата за изчисление на пенсията. И идиота Бисер Петков ще заблуждава наивниците. Лошото че всички му пригласят и най-вече продажните синдикати.

 • 8
  zag52 avatar :-|
  zag52

  До 1 Април има доста време,така че това не е окончателно.

 • 9
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  Що само се хабите да коментирате? Всичко казано е предпоследно. Пари няма! Ще се качват пенсиите но след изборите най-рано. Да му мислят спечелилите!

 • 10
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  Осигуровките - на база заплата; а пенсията - на база милостиня.

  За когото не му е ясно: пенсията ви няма да зависи от внесените осигуровки, а от благоволението на (поредното мафиотско) правителство, тъй като пенсията не е на база внесените пари, а е съобразно средната пенсия за страната.

  А средната пенсия се определя нормативно, според както реши поредният тюфлек на тази позиция.

  И предвид тенденцията на драстично намаляване на население и работната сила, ще си търсите парите за пенсия .... от майната си...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK