🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Увеличението на пенсиите - според годината на пенсиониране

Все още не е ясно откъде ще дойдат част от нужните 582 млн. лв. за планирания ръст

Пенсиите, отпуснати до края на 2009 г., ще се увеличат с 9.8% от парил 2013 г.
Пенсиите, отпуснати до края на 2009 г., ще се увеличат с 9.8% от парил 2013 г.
Пенсиите, отпуснати до края на 2009 г., ще се увеличат с 9.8% от парил 2013 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Пенсиите, отпуснати до края на 2009 г., ще се увеличат с 9.8% от парил 2013 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Увеличение на пенсиите, при което най-старите ще се повишат с най-висок процент, а най-новите с най-нисък, подготвя правителството. Ръстът ще е според годината на пенсиониране и най-облагодетелствани ще са хората, които са излезли от пазара на труда през 2009-а и преди това.

Това са последните планове на управляващите, съобщени от социалния министър Тотю Младенов и председателя на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков на съвместна пресконференция в понеделник. Идеите ще бъдат обсъдени със синдикатите и работодателите и ще добият окончателен вид идната сряда, когато правителството ще ги внесе за гласуване в парламента.

Доходите на възрастните хора ще се увеличават само с темпа на натрупаната инфлация за времето от управлението на ГЕРБ и през което те са били пенсионирани.

Кой колко ще получи

Замисленото повишение на доходите на възрастните хора ще е от първи април 2013 г.  Тези, които са се пенсионирали до 2009 г., ще получат увеличение с 9.8%. За тези през 2010 г. повишението ще е 8.8%, а за пенсионираните през 2011 г. - 5.7%.

Най-малка ще е индексацията за хората, които са спрели да работят през тази година - 2.2%, колкото е и размерът на прогнозираната инфлация. Минималната пенсия за стаж и възраст става 150 лв. Инвалидните и наследствените пенсии, както и вдовишките добавки също ще се вдигат с различен процент според периода, в който са били отпуснати.

Бисер Петков допълни, че индексацията на пенсиите се прави по хармонизираната инфлация за разглеждания период. На въпрос дали това е най-точният измерител за поскъпването на живота и не е ли в ущърб на пенсионерите той обясни, че хармонизираната инфлация се е използвала и при тройната коалиция, когато пенсиите се индексираха по швейцарското правило (половината от темпа на инфлацията и половината от повишаването на средния осигурителен доход за конкретната година).

По думите на Бисер Петков това е най-справедливият модел за компенсиране на възрастните хора за загубената покупателна способност от последното увеличаване на пенсиите преди три години. По сметки на НОИ еднакво индексиране на всички пенсии, включително и на новоотпуснатите, е щяло да струва на държавата 20 млн. лв. повече в сравнение с представения вариант, но той е бил отхвърлен не в търсене на икономии, а защото не било справедливо.

Догодина се запазва размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от 240 лв., както и схемата за изплащане на болничните - първите три дни ще са за сметка на работодателя.

Откъде ще дойдат парите

Според разчетите на НОИ за планираното увеличение на пенсиите ще са нужни около 582 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2013 г. Една част от тях - 43.7 млн. лв., се очакват от замисленото повишение на максималния осигурителен доход с 200 лв. до 2200 лв.

По правило максималната пенсия трябва да е 35% от максималния доход и след като от първи април тя ще се вдигне със 70 лв. до 770 млн. лв., другият показател също трябва да се промени. Пряко засегнати от по-високия максимален осигурителен доход ще са около 100 хил. души, които получават заплати над 2000. Икономисти определят мярката като спорна, тъй като е много вероятно една част от хората с високи доходи да се опитат да ги скрият.

Допълнителни 27 млн. лв. се очакват и от договореното увеличение на минималните осигурителни прагове догодина. Средното повишение ще е 3.3%, но за първи път тази година няма да има служебно повишение там, където работодатели и синдикати не са се разбрали за това. "Все пак аз се съобразих с искането до голяма степен на бизнеса за това да не разпростирам административно минималните осигурителни прагове там, където не са договорени, и аз смятам, че това е една добра стъпка на допълнителен диалог с тях", обясни социалният министър.

Управляващите залагат и допълнителни 110 млн. лв. в бюджета на ДОО от подобрена събираемост и увеличение на средния осигурителен доход.

Осигуровките на силовите ведомства - на светло

Държавата ще харчи по 220 млн. лв. допълнително за пенсионното осигуряване на военни и полицаи, съобщи Тотю Младенов. Причината е, че в момента осигурителните вноски, които Министерството на отбраната и МВР превеждат за своите служители, не покриват пенсионните права, с които се ползват военните и полицаите.

В момента разликата между осигуровките, които се правят в тяхна полза, и действителните разходи за пенсии, които осигурителната система прави, за да финансира ранното им пенсиониране, раздува дефицита на НОИ и той се покрива със субсидия от републиканския бюджет.

При новия модел военното и вътрешното министерство ще получат с по 10% повече средства, или общо 220 млн. лв., спрямо тази година, но те автоматично ще се превеждат към НОИ.

Така на консолидирано ниво държавните разходи и бюджетният дефицит няма да се увеличат, но обществото ще добие представа за истинската цена за издръжката на силовите ведомства.

Защо сметките не излизат

Дотук допълнителните приходи в бюджета на ДОО за догодина стават около 400 млн. лв. От обясненията на социалния министър и на управителя на НОИ обаче не стана ясно откъде ще дойдат останалите около 180 млн. лв. По-голямата неизвестна обаче е как допълнителните разходи за по-високи пенсии ще се отразят на бюджета на държавата и дали няма да раздуят дефицита.

Ако увеличението се направи, без да се намери нов източник на доходи, правителството ще трябва да съкрати разходи в друга област от публичния сектор, макар времето за такива мерки да е ограничено. Или пък да разчита на повече приходи, при положение че прогнозите за развитие на икономиката догодина не са особено оптимистични.

Твърде много оптимизъм

За да се увеличат приходите от осигуровки през 2013 г. и така да се осигурят част от парите за по-високи пенсии, трябва да расте и заетостта. Организациите на работодателите обаче не са оптимистично настроени за ръста на българската икономика догодина. БВП трябва да отбележи ръст от над 3% през 2013 г., за да намалее безработицата до нивата, които очакват от социалното министерство. Това коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара. Според него заложеният ръст на икономиката от 1.8% от БВП догодина не е в състояние да намали безработицата до 10.9%. Подобно е и мнението на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според него ръстът на икономиката догодина няма да бъде сред факторите, които ще увеличат приходите в бюджета. Той е скептичен и за предложението за увеличение на максималния осигурителен доход с 200 лв. и според него приходите от тази мярка ще са по-малко от заложените.

Междувременно стана ясно, че министърът на отбраната Аню Ангелов предлага военните да могат да се пенсионират при навършване на определена възраст, а не както досега - да се изисква само стаж от 27 години. Така ще се освободят и средства за увеличение на заплатите в системата. Идеята е пенсионната възраст за сержанти и младши офицери да е 52 г., за старши и висши офицери – 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 г. и 44 г. Те обаче ще могат да напуснат армията при натрупани 27 години осигурителен стаж и да получат 20 заплати обезщетения.
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов
  • - 2
  • + 9

  ГЕРБ търси някакъв баланс между незаконното и законното купуване на гласове.Очевидно е невъзможно да го намери и ще се заложи на незаконното отново.

  Нередност?
 • 2
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов
  • - 3
  • + 6

  За което поне парите са осигурени.

  Нередност?
 • 3
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • - 1
  • + 7

  Има повече от достатъчно начини властта да набави парите. На първо място е достатъчно да се откажат от постъпленията си от корупцията по митниците от контрабандния внос на каквото се сети човек. Например на цигари. В близост до големи квартални супермаркети от две години се навъртат цигани и продават контрабандни цигари. Всеки ден хиляди хора ги виждат и вероятно хиляди си купуват от тях, но никога не се случва да ги провери полицията. Защо този черен бизнес процъфтява вече две години а властта не си е мръднала пръста?

  Нередност?
 • 4
  godlieb avatar :-|
  Carmina BULGARANA
  • - 1
  • + 7

  ПОРЕДЕН ПЪРВОАПРИЛСКИ КЬОР-ФИШЕК - ТЕЗИ ДЕЦА - МАЙКА-БЪЛГАРКА НЕ ГИ Е РАЖДАЛА.

  Нередност?
 • 5
  new_ghost avatar :-@
  new_ghost
  • + 12

  Браво ГЕРБ-аджии, минималната пенсия скача от 146 на 150 лева. Колко процента е това? 1.0274 %. Как Ви се откъсна от сърцето. Мъка?!

  Нередност?
 • 6
  agrotuz avatar :-(
  тимирут'
  • + 3

  Защо се пънете да измисляте едни около 185 млн. лв? Тя работата е почти нагласена - инфлацията лекува болестите на икономиката, само трябва да бъде убеден Иван Искров да не прави нищо срещу това политическо "решение". Пък и едни около 34 500 млн. лв. депозити "бодат" очите на ГЕРБ-овците, защото няма как "демократично" и некриминално да си ги преразпределят.
  Виденов го преживяхме, ще преживеем и Борисов, но ще си останем идиотите на Европа да фалираме за трети път... Много неща можеха да се свършат между началото на 2010 и средата на 2012 г., но не беше направено нищо от това. Много "течове" в бюджета не бяха затворени (но пък ги пренасочиха към "съответните" хора) или бяха отворени нови там, където преди ги е нямало. Трябва да се намери отговор дали е от некомпетентност, от мързел или от зла воля, а възмездие да се даде с АНТИ-ГЕРБ-овско гласуване. И не искам да виждам муцуни като Сер(и)гейко, Доган-ага или Миглена Кунева да ме управляват. Решението е само в старата десница, дано сме повече тези, които сме го осъзнали...

  Нередност?
 • 7
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • + 2

  [quote#6:"тимирут'"] Решението е само в старата десница, дано сме повече тези, които сме го осъзнали...[/quote]

  Това повече прилича на инат отколкото на осъзнаване.Извинявай,не трябваше да ти го казвам,всеки си има право да залага на нещо,което познава.
  Иначе в оценката си за ГЕРБ си прав.+ от мен

  Нередност?
Нов коментар