МВФ очаква 1.5% ръст на икономиката през 2013 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

МВФ очаква 1.5% ръст на икономиката през 2013 г.

Според ръководителя на мисията на МВФ за България Катрина Пърфийлд обявяването в несъстоятелност със задна дата повишава рисковете за всички кредитори.

МВФ очаква 1.5% ръст на икономиката през 2013 г.

Експертите от фонда отново препоръчаха реформи и разумна фискална политика

3532 прочитания

Според ръководителя на мисията на МВФ за България Катрина Пърфийлд обявяването в несъстоятелност със задна дата повишава рисковете за всички кредитори.

© Цветелина Белутова


От фонда призоваха да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране.

Смели структурни реформи на пазара на труда и в образованието, комбинирани с по-добро усвояване на парите от ЕС, са пътят към икономически растеж и по-висока заетост. Това са част от заключенията на експертите от Международния валутен фонд (МВФ) към България. Те бяха в страната ни за редовния икономически преглед, който правят всяка есен.

България остава стабилна дори в условията на външен риск за икономиката  - най-вече заради продължаващата криза в еврозоната. Въпреки това локалните проблеми в страната остават - растежът е слаб, а безработицата е висока. Затова от фонда препоръчват и правителството да не раздува бюджетния дефицит догодина (за тази се очаква той да е 1.25% от БВП) и да продължи курса на разумна фискална политика.

Слаб ръст догодина

От МВФ прогнозират брутният вътрешен продукт през 2012 г. да достигне ръст от 1% благодарение на по-силното вътрешно търсене. То пък се дължи на усвояването на структурните фондове на ЕС. Това е ревизия нагоре спрямо предишната прогноза, когато те очакваха 0.8%. За следващата година от фонда предвиждат половин процентен пункт до 1.5% по-висок реален растеж от тази заради лекото раздвижване на износа. Като основни двигатели на икономиката Пърфийлд препоръча инвестициите в инфраструктурни проекти и усвояването на средствата от ЕС.

Въпреки това обаче ръстът на БВП няма да е достатъчен, за да подобри пазара на труда, и очакванията на експертите са безработицата да се задържи на нивата си от тази година - около 12.4%. Тя е най-разпространена сред младите и по-нискоквалифицираните работници. Поради това една от препоръките на МВФ е реформа в сектора на образованието. Необходими са и промени на пазара на труда. Според експертите от фонда осигурителните прагове например могат да бъдат пречка за наемането на млади и по-нискоквалифицирани работници в селските райони, тъй като така реално се увеличават разходите на работодателите. От МВФ препоръчват още и да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране.

Катрина Пърфийлд, ръководител на мисията на МВФ за България, обясни, че оценява положително желанието да се постигне балансиран бюджет през 2015 г. За тази година се очаква дефицит от 1.25% от БВП, а за следващата той ще остане непроменен. Общо повишение на заплатите обаче не е възможно в рамките на заложения строг бюджет за 2013 г., най-вече заради планирания ръст на пенсиите, обясни Пърфийлд по повод исканията за увеличение на всички доходи в публичната сфера.

За по-добър бизнес климат

Експертите на МВФ коментираха и необходимостта от промяна на законодателството, свързано с фалитите със задна дата. От години Търговският закон дава възможност при обявяване на несъстоятелност всяка сделка от миналото, случила се дори преди 10 години, да бъде разваляна, ако е сключена след датата, за която съдът е обявил фирмата за неплатежоспособна. Законовият текст вреди на бизнес климата, защото така прилагането на частните договори е непредсказуемо. Това води до по-голям риск за кредиторите и ефектът е, че новите кредитополучатели привличат средства по-скъпо, предупредиха от МВФ. Тяхната препоръка е да се забрани обявяването на несъстоятелност със задна дата.

Повече внимание към лошите кредити

Според МВФ българската банкова система е стабилна, но средата на слаб икономически растеж е предизвикателство. Депозитите нарастват, а търсенето на кредити намалява. Така са се повишили ликвидните буфери на банките, а външното финансиране е намаляло. Необслужваните кредити обаче продължават да растат (през юни те бяха 16.9%). Препоръката на експертите за справяне с проблема е преструктуриране на кредитите, освобождаване от активи, пълно или частично отписване при строг контрол от страна на БНБ.
От фонда призоваха да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране.

Смели структурни реформи на пазара на труда и в образованието, комбинирани с по-добро усвояване на парите от ЕС, са пътят към икономически растеж и по-висока заетост. Това са част от заключенията на експертите от Международния валутен фонд (МВФ) към България. Те бяха в страната ни за редовния икономически преглед, който правят всяка есен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  Явно не допускат , че поне 20% от бизнеса ще мине отново в сивия сектор .Или Дянков смята да отвори верига пицарии , които да повдигнат БВП .

 • 2
  kihano avatar :-|
  kihano

  Просто нямам думи! МВФ са престъпна организация!

  "структурни реформи на пазара на труда и в образованието," - това означава дерегулация на пазара на труда, т.е. прецакване на работниците и намаляване на парите за образование, т.е. скапване на образованието.

  "...растежът е слаб, а безработицата е висока. Затова от фонда препоръчват и правителството да не раздува бюджетния дефицит догодина (за тази се очаква той да е 1.25% от БВП) и да продължи курса на разумна фискална политика."

  Точно "разумната" фискална политика е причината за слабия растеж и високата безработица. Тия от МВФ използват абсолютно всичко, каквото и да е то за да прокарат своята политика. Скоро и срещу засушаване и наводнения ще препоръчат "разумна фискална политика". Ама така е, като вместо да мислим с главите си сме седнали да чакаме да ни "оправят". И те ни "оправят".

  Като стигнах горното изречение и ми се отщя да чета статията по-нататък.

 • 3
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Не знам какво да мисля, но сякаш предпочитам да вярвам на МВФ. Поначало от тук нищо завършено не излиза - надуват очакванията и чакат да се случи нещо, а междувременно правят разходи. При нужда правят корекции в рамките на бюджета с едно постановление на МС, което не е издържано откъм законовата рамка. Препоръките на МВФ ми звучат смислено, оценките им са реалистични. Като се поставят "на кантар" с нашите политици и експертите на МФ, очевидно имат повече здрава логика.

 • 4
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  До коментар [#2] от "kihano":

  че той пазара на труда регулира ли се в момента? Да не сме в комунизЪма, че да има регулация. А що е то структурна реформа кой ли знае. Но пък специално за образованието си има нужда от реформи отдавна. Например това намаляване на броя на децата и класовете и съответно отсъствие на намаление при учителите доведе до борба на учителите за ученици и баснословно девалвиране на оценките. Навсякъде се пишат петици за присъствие и шестици за често присъствие... Ако бяха резнали учителите, хем по-малко на държавна хранилка, хем нямаше да пада стандарта на началното и средното образование. Да не говорим във висшето какво падане на стандарта падна. Произвеждат се всякакави неграмотници и се приемат с двойки само и само да има 'хляб' за преподавателите в унивеситетите. Да ги резнат и тях. Да има по малко дипломирани, но да са по-кадърни.

  Е, как някаква 'разумна' политика може да е лошо. Смешно е да се смята, че да се харчат пари дет' ги няма е нещо положително. Не стана ли ясно, че това е в основата на световната криза и прекомерния ливъридж? Всички дето са в лайната са тия дето са вземали на заем прекомерно - Гърция, Испания, Ирландия...

 • 5
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#4] от "yoankata":

  Регулира се. Имаш минимална работна заплата, почасовия труд не е позволен. Имаш ставка за осигуровките (която най често не се спазва, но има) имаш задулжителен минимален платен отпуск и т.н.

  Сривът на образованието не се дължи на многото учители. Това е абсурдно. По принцип, колкото по-малко деца на учител толкова по-добре. Това е известен критерий. Образованието се срина, тъй като икономиката се срина и не се нуждае от квалифицирани кадри, а от бармани, строители и камериерки.

  Останалите глупости за това откъде е дошла кризата въобще не ми се коментират пак. Коментирал съм тук http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/10/04/1919137_portugaliia_obiavi_povsemestno_vdigane_na_danucite/?ref=id коментар номер 6.

 • 6
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  До коментар [#5] от "kihano":

  Това, което споменаваш като регулации никой няма да го бутне, защото има закони не само тук но и в ЕС. Смешно е да се подозира, че ще се премахнат минималната заплата и осигуровките.

  А икономиката не се е сринала, напротив постоянно се тръби как няма достатъчно образовани. А точно учителите ги е шубе да не се закриват класове и пишат 3ки за да минават учениците и то настана свободия. В университетите същото. Да не говорим, че наи-образованите страдат най-рядко от безработица и нисък доход. Смешно е да се цитират разни сривове като очевидно е че специалистите получават пъти над средната заплата.

 • 7
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#6] от "yoankata":

  Хубаво говориш, като цитат от учебник, само дето не се отнася за България. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK