По-голямата пица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По-голямата пица

Капитал

По-голямата пица

За да финансира предизборните обещания за по-високи доходи, в бюджет 2013 правителството залага повече приходи от данъци

Стефан Антонов
7274 прочитания

Капитал

© Капитал


През следващата година

постъпленията ще са с 1.75 млрд.

лв. повече в сравнение с тази и те ще дойдат основно от ДДС.

Правителството ще изпълни обещанията си за по-високи пенсии и увеличение на някои заплати в публичната сфера, но няма да раздува планирания дефицит в бюджета за следващата година. Парите, нужни за поетите предизборно ангажименти, ще дойдат от повече приходи. Това сочат прогнозните в черновата на бюджет 2013, с която "Капитал Daily" разполага.

Очакванията на екипа на финансовия министър Симеон Дянков са през следващата година постъпленията да са с 1.75 млрд. лв. повече в сравнение с тази и те да дойдат основно от ДДС. При положение че очакванията за следващата година са икономиката отново да расте минимално, все още не е ясно на какво се базира оптимистичната прогноза и дали няма големи рискове тя да не се сбъдне.

По принцип повече приходи от косвения данък може да означават очаквания за по-висока инфлация, съживено потребление или повече внос. Ако прогнозата все пак се изпълни, държавата за пръв път ще надхвърли сумата на събраните приходи през предкризисната 2008 г.

Едрите сметки

Очакваният бюджетен дефицит за 2013 г. е 1.1 млрд. лв., или 1.3% от БВП, а за тази -  1.092 млрд. лв., или 1.4% от БВП. Управляващите прогнозират реален икономически растеж от 1.9% от БВП догодина, като в номинално изражение той трябва да достигне 81.5 млрд. лв. Средногодишната инфлация пък ще е 3.4%.

Правителствените прогнози са двигател на икономическия растеж да бъде вътрешното търсене, а износът да отстъпи назад, главно заради проблемите в еврозоната и риска западните индустриални производители  да намалят поръчките си към своите български доставчици. Експертите от Международния валутен фонд обаче прогнозираха малко по-нисък икономически растеж през следващата година - 1.5%. Според тях той няма да е достатъчен, за да се реши проблемът с високата безработица. 

Приход - разход

Догодина държавата планира да събере общо 30.54 млрд. лв., или с 1.75 млрд. лв. повече от заложеното през тази година. Разходите обаче ще се увеличат с 1.8 млрд. лв. до 31.6 млрд. лв.Постъпленията в бюджета ще се увеличат главно заради повече събрани данъци. Помощите (под тази графа се записват главно трансферите от Брюксел) ще намалеят с 3% до 3.7 млрд. лв. Това обаче ще е минимално отстъпление, и то на фона на тази година, в която усвояемостта ще е 80% по-висока, отколкото през миналата, и на практика залага висока база, спрямо която е трудно да се постигат големи ръстове.

Най-много – с 11%, ще се увеличат приходите от ДДС – със 784 млн. лв. до общо 7.8 млрд. лв. Данъкът е най-големият източник на приходи за българския бюджет. Вторият най-голям приходоизточник - акцизите, ще се увеличат само с 4.3% до 4.31 млрд. лв., а те най-точно отразяват развитието на крайното потребление, защото ставките им са върху продаваните количества акцизни стоки, а не върху тяхната цена (изключение са цигарите, но и при тях ценовият компонент отстъпва, а най-голям дял заемат акцизите върху горивата).

Двойно по-големият темп, с който растат приходите от ДДС, спрямо увеличението на акцизите означава, че приходите в бюджета най-вероятно ще растат под влияние на крайното потребление и на инфлацията. Възможно е също да се прогнозира и ръст на вноса на инвестиционни стоки, но това ще стане ясно, след като правителството представи доклада си към бюджет 2013.

Кой ще харчи повече

Министерство на отбраната и вътрешното министерство ще продължат да са ведомствата с най-големи разходи. Спрямо тази година общите харчове на военното министерство се увеличават със 7% до 1.05 млрд. лв., а на вътрешното министерство с 13% до 1.12 млрд. лв.

Източници от Министерството на финансите обясниха, че увеличението на разходите им е чисто счетоводно и с допълнителните средства двете ведомства ще увеличат осигурителните вноски, които правят за служителите си. Причината е, че със сегашните осигуровки не могат да се покрият разходите на осигурителната система за ранното пенсиониране на военните и полицаите.

В момента този недостиг се покрива с директна субсидия от републиканския бюджет към НОИ, а сега средствата ще се впишат в бюджета на самите ведомства. Така консолидираните плащания на държавата няма да се увеличат. Ще се увеличат обаче разходите за отбрана и сигурност, а със същия размер ще се намали трансферът от Републиканския бюджет към НОИ и на консолидирано ниво двете операции взаимно ще се компенсират.

Макар това да изглежда като чисто счетоводно прехвълляне, действието ще е полезно защото обществото ще знае истинската цена за издръжката на силовите структури, а от друга страна в НОИ ще постъпват устойчиви и признати приходи, вместо покриваща субсидия, което ще подобри устойчивостта на осигурителната система.

В контраст, разходите на здравното и образователното министерства ще се намалят. Намаленията там обаче също ще са за сметка на преразпределение на част от парите, които тази година са в техните бюджети, по други пера - например от здравното министерство към здравната каса и от образователното министерство към общините за средно и основно образование и към висшите училища.

Освен това, за да изпълни обещанието си да увеличи някои заплати и общите разходи за тези сектори, държавата ще увеличи субсидиите, които превежда на общините, под  чиято шапка се намира голяма част от лечебните заведения и училищата.

Субсидията за висшите училища ще се увеличи с 8% до 374 млн. лв.

Какво още планира правителството

 • еднократната индексация на пенсиите от 1 април средно с 9.3% (увеличението ще е с процент, равен на натрупания средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени за периода от второто полугодие на 2009 г. до 2012 г., а за следващите години осъвременяване на пенсиите с процент, равен на индекса на потребителските цени през предходната календарна година)

 • увеличаване на максималната пенсия от април 2013 г. на 770 лв.

 • увеличаване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от април 2013 г. на 150 лв.

 • увеличаване на максималния месечен размер на осигурителния доход на 2200 лв.
През следващата година

постъпленията ще са с 1.75 млрд.

лв. повече в сравнение с тази и те ще дойдат основно от ДДС.

Правителството ще изпълни обещанията си за по-високи пенсии и увеличение на някои заплати в публичната сфера, но няма да раздува планирания дефицит в бюджета за следващата година. Парите, нужни за поетите предизборно ангажименти, ще дойдат от повече приходи. Това сочат прогнозните в черновата на бюджет 2013, с която "Капитал Daily" разполага.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

77 коментара
 • 1
  marin avatar :-|
  Марин

  ...Министерство на отбраната и вътрешното министерство ще продължат да са ведомствата с най-големи разходи...
  Това са супер безумни разходи. Военното министерство не носи никаква реална полза за България. Вътрешното пък не си върши въобще работата в сферата на вътрешен ред, разследвания и пътна полиция.

 • 2
  stoiank avatar :-P
  stoiank

  ,,,,Източници от Министерството на финансите обясниха, че увеличението на разходите им е чисто счетоводно и с допълнителните средства двете ведомства ще увеличат осигурителните вноски, които правят за служителите си,,,,
  Е как увеличаване с 20 на сто на осигурителните вноски на МВР, рефлектира с 13% увеличение на целия им бюджет с 1.12 млрд.
  Ами ако е вярно НОИ догодина трябва да е с излишък. Увеличението на МО, което е с 1.05 млрд. и е уж за вноски и това на МВР с 1.12 и то за вноски сумарно 2.17 млрд. в НОИ, а те са с дефицит от около 1.8 млрд.
  Поне на идиоти не ни правете.

 • 3
  45iv avatar :-P
  45iv

  Тъпото о4акване 4е увели4еното ДДС и акциза водят автомати4ески до увели4ени приходи е тъпо.Когато това увели4ение не е по джоба на потребителя се полу4ава то4но обратното. Пример е Чехия , през 2012 приходите от ДДС са доста по малко въпреки увели4аването му . Отделно при акцизните стоки помагат на сивата икономика , след като с увели4аването на акциза им ги правят много привлекателни за далавери.

 • 4
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#1] от "Марин":

  Я се разходи до най-близкия лекар. Явно проблемите ти са сериозни, щом смяташ, че разходите за отбрана са излишни. 67 години мир явно са достатъчни за да може поколенията да забравят какви рискове дебнат и какъв е смисълът от армиите.

 • Трезвен

  374 млн за висшите училища- ако имаме около 10-тина университета, преспокойно тези пари разпределени между тях ни гарантират западни технологии, произведени у нас си.

  Благословен да е онли политик, който проумее, че който сложи пари за образование и култура, той слага бъдещето в джоба си, а проблемите- зад гърба.

  Но прост народ- прости политици.

 • 6
  stefanan avatar :-|
  stefanan

  До коментар [#2] от "stoiank":

  Редактирах спорния пасаж: "Спрямо тази година плащанията на военното министерство се увеличават със 7% до 1.05 млрд. лв., а на вътрешното министерство с 13% до 1.12 млрд. лв.".

  Надявам се, че сега текстът е по-точен, благодаря Ви за забележката.

 • 7
  45iv avatar :-P
  45iv

  До коментар [#4] от "Горбачов":Бягай ти, в белите държави си делят военните разходи за да спестят излишни разходи. така спестяват милиарди. За пример Чехия, Словакия, Полша. Вси4ки са 4ленки на НАТО и не са неприятели. Какво ни пре4и да се разберем с Турция , Гърция, Румъния , за да спестим много. Вси4ки сме в НАТО и всяка държава иска да спести пари.Може в Булгаристан това да е невъзможно но в белите държави го правят и пестят много пари.

 • 8
  marin avatar :-|
  Марин

  [quote#4:"Горбачов"]Явно проблемите ти са сериозни, щом смяташ, че разходите за отбрана са излишни.[/quote]Не казвам да се намаляват разходите за отбрана, но поне може да не ги уличават. Секторът на отбраната все още е нереформиран, пълно е с хора, които търсят само далавера. Не може да се мисли за увеличаване на инвестиции в нереформиран сектор. Проблемите на България са сериозни, политици източват парите от нашите данъци.
  България е в НАТО и в ЕС, повечето съседи са членове на НАТО. Интересно каква сериозна полза има от маршируващи с автомати хора на средна възраст.

 • 9
  lafcheto avatar :-|
  lafcheto

  Капитал, четете какво пешете? Увиличаване на минималната пенсия на 770? А дано :) Ама надали...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#1] от "Марин":

  Има една поговорка, че народ, който не харни армията си, храни чужда. Разходите ни за армията освен от чисто патриотични подбуди са обсновани и от това, че сме член на НАТО и имаме задължения за въоръжаване и т.н. А що се отнася до полицията, съм съгласен до голяма степен, но докато не се съкрати състава, не се въведат нормални практики и няма национално съгласие за бъдещето й, няма как да е по друг начин. До колкото си спомням около 90% от бюджета на МВР отива за заплати.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.