Временна комисия ще проверява фактите по проекта "Белене"

Тя трябва да приключи работата си за два месеца

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

Парламентът гласува създаването на временна парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" от 2002 г. до края на март 2012 г. "За" бяха 139 депутати при 112 регистрирани в залата. Комисията трябва да работи два месеца,  след което да изготви доклад.

За неин председател беше избран депутатът Деян Червенкондев от ГЕРБ, а за негов заместник - Иван Иванов от Синята коалиция. Общо комисията ще има 13 члена от всички парламентарно представени партии, като най-много ще бъдат от ГЕРБ - 6. По предложение на Павел Шопов от Атака заседанията на комисията ще се извършват онлайн по БНР и БНТ.

Създаването на анкетна комисия за "Белене" предизвика разгорещен дебат между депутатите, преди да се стигне до гласуването. Според депутата от Синята коалиция Иван Иванов тази комисия е важна, за да може обществото да се информира за проекта, преди да се стигне до рефендум. "За да има информиран избор на гражданите за референдума, трябва да се знае всичко по проекта "Белене", посочи той.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък обяви, че тази комисия е излишна и че проектът трябва да се разследва от прокуратурата и Сметната палата. Той също така обяви, че партията няма да подкрепи нейното създаване. Сергей Станишев също разкритикува създаването на тази комисия, като обяви от парламентарната трибуна, че целта е хората да бъдат объркани преди референдума.