Свързването на касовите апарати - повече разходи, отколкото ползи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свързването на касовите апарати - повече разходи, отколкото ползи

Свързването на касовите апарати - повече разходи, отколкото ползи

За 90 млн. лв. допълнителни приходи от ДДС за две години, частният сектор бе задължен да инвестира минимум 96 млн. лв.

Стефан Антонов
10797 прочитания

© Николай Николов


Свързването между касовите апарати на търговските обекти с Националната агенция за приходите (НАП) ще трябва да се изплаща поне няколко години, преди допълнителните приходите на държавата да покрият разходите на бизнеса.

Това признание прави финансовото министерство в анализ на събираемостта на ДДС, който публикува с доклада към проектобюджета за 2013 година. Той показва, че увеличението на приходите през тази и следващата година ще се дължи много повече на инфлацията, на нараснало потребление и променената структура във външната търговия. Същевременно мярката по свързване на касовите апарати, целяща да освети сивата икономиката пък ще има минимален принос за подобрената събираемост.

Според анализа на финансовото министерство през тази година приходите от ДДС ще се увеличат със 600 млн. лв. спрямо миналата. От този прираст само 40 млн. (6%) ще се дължат на връзката между търговските обекти и НАП. За догодина се очаква приходите от ДДС да нараснат с 664 млн. лв. спрямо тази, ефектът от връзката ще се измерва на 10 млн. (1.5%), които обаче се добавят към вече "изсветлените" от 2012 г. 40 млн. лв.

Така общо резултатът за двете години ще е от порядъка на 90 млн. лв. По-рано тази година проучване на "Капитал" показа, че производителите и вносители на касови апарати ще увеличат продажбите си с най-малко 96 милиона лева, и то при положение че всички фискални устройства са достатъчно нови, че да не се налага пълната им замяна, а само закупуване на модул за свръзка. Отделно от това

Така излиза, че през 2012 и 2013 година допълнителните приходи за държавата няма да покрият еднократния разход за бизнеса, като освен това експлоатацията и амортизацията на апаратите ще предвижда и допълнителни суми по подмяната им през следващите години.

Обхватът расте

По-рано тази година управляващите обявиха, че ще продължат със свързването и последните необхванати – автобусните превози и вендинг машините.

Собствениците на транспортни компании, както и фирмите, които поддържат автомати за продажба ще трябва да свържат фискалните си устройства до края на годината. Така при всяка покупка на билет директно от водача на автобус, или при купуването на бърза закуска от вендинг машина продажбата да влиза в специален модул с фискална памет, който да не може да се манипулира от собствениците на касовия апарат. Данъчните пък ще могат с изпращането на SMS да проверят регистрирания оборот без собствениците на фискалното устройство да разберат.

Първи касовите си апарати с НАП свързаха бензиностанциите – още от първи януари 2011 година. След това задължението обхвана аптеките, зърнопроизводителите и от първи април тази година всички регистрирани по ДДС, които отчитат продажбите си чрез фискални устройства, трябваше да ги свържат с НАП.

Цената на дребно

Производителите и дистрибуторите продават устройствата за свръзка на цена около 300 лева. Още преди търговците да се задължат да свържат касовите си апарати Комисията за защита на конкуренцията откри картел между четири компании от сектора - "Датекс", "Дейзи Технолоджи", "Тремол" и "Елтрейд".

Според антимонополния регулатор четирите дружества са "предприели координирани действия по едновременно и регулирано увеличение на цените за крайни клиенти на електронни касови апарати с фискална памет и фискални принтери". За това фирмите бяха глобени с общо близо 1 млн. лв.

Скритите ползи

Експерт от НАП, пожелал анонимност защити свързването на касовите апарати и обясни, че приходите от ДДС не са единственият канал, по който може да се изчислят ползите от въвеждането на тази мярка. Той обясни, че следенето на оборотите помага на данъчните да подобрят селекцията си на фирмите, в които се назначава проверка. Вместо инспекторите да правят 50% от проверките си в изрядни фирми, подозрително ниските обороти на някои обекти привличат данъчните и нередности се откриват в много повече случаи обясни данъчният.

10% по-високи заплати за работещите в музеи, библиотеки и читалища

Увеличение на заплатите от 10% ще зарадва работещите в музеи, библиотеки и читалища. Това става ясно от проектобюджета за 2013 година, който Министерство на финансите публикува на сайта си в сряда.

Увеличението обаче не се представя като директно вдигане на заплатите, а като увеличение на разходите за издръжка на културните институции, а след това допълнителните средства ще се насочат за повишаване на доходите. Според плановете, увеличението ще обхване 11 хиляди души.

Още през миналата година правителството опита да реформира културните дейности, финансирани от държавата, където заплащането на работещите е на ниските равнища за публичния сектор.

По този повод министърът на културата Вежди Рашидов благодари на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Симеон Дянков, за отделените средства.

"По отношение на цялостния бюджет на Министерството на културата за 2013 г. смятаме, че паралелно с повишаване възнагражденията на служителите би следвало да прибавим и определена корекция за част от институтите в областта на сценичните изкуства, които също формират заплати по реда на делегираните бюджети", коментира Рашидов. Той уточни и че до окончателното приемане на бюджета, се надява да се увеличи и държавната помощ за българско кино, културните паметници, археологическите проучвания.

Субсидията за президентството се увеличава най-много

Президентската администрация ще е сред институциите, чието финансиране през бюджета ще се увеличи най-сериозно – с 48%.

Това сочи проектобюджетът за 2013 година, като за президентството са предвидени 6.14 млн. лв. Бюджетите на министерствата обаче са в пъти по големи в сравнение с президентския.

На първо място продължава да е вътрешното министерство, което ще похарчи 1.12 милиарда лева.

Ведомството на Цветан Цветанов ще стане първото (след деноминацията на българския лев), на което държавата още в предварителните си планове отрежда да похарчи над един милиард лева в рамките на година. Милиардната граница по всяка ще бъде надхвърлена още през тази година, тъй като в бюджета на МВР за тази година са заложени разходи за 999 млн. лв., а те вече бяха надхвърлени и правителството вече отпусна допълнително финансиране за милиони, компенсирайки мярката с икономии в други области.

На второ място по разходи пък е Министерство на отбраната, за което са предвидени общи харчове в размер на 1.05 млрд. лв.

Увеличението на разходите е счетоводно и ще отразява осигуровките, които ведомствата правят на своите служители, но според финансовото министерство за първи път ще се види истинската цена за издръжката на сектор "Отбрана и Сигурност".

От Министерство на финансите признаха, че допускат и увеличение на заплатите за военнослужещите през 2013 година, но това ще стане в процеса на гласуване на бюджета в парламента. Експерт от ведомството на Симеон Дянков обяви, че държавата има резерви, с които да си позволи повишаване на заплатите, без да се раздуе бюджетния дефицит, а военният министър Аню Ангелов бил доказал, че реформира въоръжените сили. Проблем обаче оставал размерът на увеличението и рискът заети в други сектори също да поискат увеличение на заплатите.

Свързването между касовите апарати на търговските обекти с Националната агенция за приходите (НАП) ще трябва да се изплаща поне няколко години, преди допълнителните приходите на държавата да покрият разходите на бизнеса.

Това признание прави финансовото министерство в анализ на събираемостта на ДДС, който публикува с доклада към проектобюджета за 2013 година. Той показва, че увеличението на приходите през тази и следващата година ще се дължи много повече на инфлацията, на нараснало потребление и променената структура във външната търговия. Същевременно мярката по свързване на касовите апарати, целяща да освети сивата икономиката пък ще има минимален принос за подобрената събираемост.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

133 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-|
  gost22

  На частен гръб и 96 милиона тояги са малко...
  Нищо, сега остава само, към касовите апарати да свържат държавната е-администрация (е, първо ще трябва да я създадът, ама щом са почнали...).

 • 2
  dimdim avatar :-P
  Дим Дим

  Нещо от това да е неочаквано ? Всъщност в случая има стандартни разходи и много много ползи за шепа фирми

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  По мои наблюдения, сега касови бележки ми издават и квартални магазинчета, които досега никога не съм случвал да издават. Ефектът едва ли е само толкова.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#1:"gost22"]На частен гръб и 96 милиона тояги са малко... [/quote]

  Все пак еднократен разход. Всеки почтен търговец би се съгласил да го плати веднъж и после всички да играят по правилата, отколкото в хазната постоянно да липсват пари, поради което да го отнасят редовните. Дори да не се вдигат данъците, НАП си има и перо за приходи от глоби и богат наръч от леко така невинно заложени параграфчета, по които си в състоянието на вечно прегрешил за акт

 • 5
  mto avatar :-|
  mto

  Преди 2-3 седмици трябваше да подновя сервизния договор за касовия апарат. Направи ми впечатление - около 35 лева за сервиз и 50 лева за мобилния оператор. Явно лобирането е било в пропорция 35 към 50.
  Не ме събори смяната на касовия апарат, но беше абсолютно ненужна в тази криза. Предпочитах да взема таблет вместо касов апарат...

 • 6
  mto avatar :-?
  mto

  [quote#4:"cinik"]Всеки почтен търговец би се съгласил да го плати веднъж и после всички да играят по правилата,[/quote]

  Да бе, ама как да им вярвам, че ще бъде само веднъж, като две години преди това бях взел предишния апарат? А пък и с това правителство съвсем не можеш да бъдеш сигурен, нито че ще бъде само веднъж, нито, че всички ще играят по правилата...

 • 7
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Докато не направят така че хората да имат сметка от това да си търсят касовите бележки, няма да се оправят. Ако ще и касовите апарати директно към ББ да ги свържат. Да направят така, че в края на годината на човек му приспадат 1,2-х %-та от сметките, ако представи фискален бон. Тогава хората ще имат сметка да гонят търговците и няма да има смисъл от по-голям контрол.

 • 8
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  До коментар [#4] от "cinik":

  Докажи, че има полза от подмяната на касовите апарати, аз ще докажа обратното!

 • 9
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#4] от "cinik":

  Проникновеността и мъдростта на словата ти се забелязва във всички ин такъвтвои коментари. Също и в този, където ти се казва, че разходът на бизнеса е равен на приходите на правителството и то за две години, а ти казваш, че мярката била оправдана. Но утре устройствата ще трябва да се сменят с нови и това също ще е разход, бизнесът прави разходът на компаниите ще се увеличи, а ползите ще станат още по-невидими.
  И на всичко това, ти продължаваш да си блееш с изказвания от обща култура.
  Айде със здраве, експерт

 • 10
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  Аз го писах някъде. Не се крийте зад минусите. Като не сте съгласни докажете го, ама не ви стиска! Така се води диалог и се спори с факти и логика!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.