🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-гъсто и по-високо

Общините без общи устройствени планове ще могат безконтролно да надвишават определените от закона строителни норми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Традиционно обект на чести прекроявания, Законът за устройство на територията (ЗУТ ) тези дни е подложен на масиран ремонт с окончателното приемане в парламента на предложени от правителството и депутати от ГЕРБ поправки. С тях установените в закона параметри за застрояването не се променят, но се дава право на общините без приет общ устройствен план (ОУП ), каквито са повечето, да ги надвишават практически безконтролно. Това произтича от новия ред, според който държавата в лицето на националния строителен контрол се оттегля от функциите си в населените места и така целият процес - от одобряването на подробните устройствени планове (ПУП) през разрешенията за строителство до контрола върху законността и изпълнението му, остава в едни и същи ръце.

"С тези изменения отворихме кутията на Пандора и вече не можем да говорим за политика в устройството на територията", коментира пред "Капитал Daily" Димчо Михалевски от БСП, един от малцината от опозицията, взели отношение по прокарваните промени включително с предложения, които бяха отхвърлени от мнозинството.

От сряда проектозаконът с промените в ЗУТ се приема ударно, почти без дебати и при едва събиран кворум от присъстващи на заседанието.

В градските центрове

Едно от гласуваните ключови изменения дава право на общинските съвети сами да разрешават по-големи отклонения в плътността на застрояването от допустимото в закона. Досега това се случваше като изключение за централните градски части, застроени повече от 50%, и задължително с разрешение от министъра на регионалното развитие.

В новия ред контролната функция на министъра отпада и по предложение на кмета отклонението от нормите за плътност и интензивност на строителството ще се одобрява само от общинските съветници - с изискването две трети от тях да го подкрепят.

Според вносителите така се облекчава режимът на тази процедура, но според критиците на промяната освен че ще отвори по-широко вратите  за корупция тя ще създаде хаос в градоустройството с непредвидими последици -  най-вече в централните части на големите градове, където свободните за застрояване терени вече са изчерпани.

И курортите

Приетата поправка кореспондира с други изменения на ЗУТ, с които се предлага да отпадане и изискването подробните устройствени планове за селищни образувания от национално значение, каквито са курортните комплекси, да се разглеждат от Националния експертен съвет към регионалното ведомство и да се одобряват от министъра. Този контролен ангажимент се прехвърля също на общините - със задължението ПУП да съответстват на предвижданията на общите устройствени планове. С такива обаче разполагат само около 100 от общо 264 общини, така че за най-застрашените от презастрояване места това условие е само пожелание.

Пожелание за 2016 г.

Въпреки че за необходимостта от приемане на общи устройствени планове за населените места, с които да се провежда единна политика, се говори от години, процесът напредва бавно и без особен ангажимент от страна на държавата. Освен съпротивата срещу по-строгото въвеждането на правила, голям проблем е, че повечето общини не разполагат с достатъчно финансов ресурс за целта. Предложеният със сегашните изменения краен срок за приемане на ОУП до 2016 г. според експерти също няма да проработи въпреки предвидените глоби за неспазването му. С един от текстовете държавата да се задължава да подпомага общините финансово, като всяка година отделя средства в държавния бюджет за подготовката и изработването на общите устройствени планове. В бюджета за 2013 г. например такова перо не се предвижда, отбеляза Димчо Михалевски.

Бизнесът да плаща повече

В ресорната комисия депутатът от левицата беше предложил да отпадне и изменение, което по думите му е дискриминационно спрямо частните инвестиционни намерения, но колегите му не го подкрепиха. Става въпрос за изработването на подробни устройствени планове извън границите на урбанизираните територии. Според Михалевски в този вариант, ако частен инвеститор реши да построи свой обект в околностите на населеното място, той ще трябва да финансира изработването на ПУП за цялото землище, а не само за терена, върху който ще строи. Това задължение обаче не се отнася за случаите с държавни и общински обекти.

Сергиите в курортите остават

Депутатите отхвърлиха на второ четене на промените в ЗУТ идеята на депутата от ГЕРБ Емил Димитров в националните курорти преместваемите обекти да бъдат само пейки, осветителни тела, указателни табели, чешми, фонтани, телефонни кабини и маси на художници. Текстът бе насочен срещу сергиите и капанчетата в курортите.

По мнението на депутатите такъв текст трябва да има, но предложението на Димитров не било много добре "изпипано". Според председателя на регионалната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) нямало и технологично време да се изчисти въпросът и да се проведе дебат със засегнатите страни, затова текстът бил отхвърлен.

Предложението на Димитров включваше също така масите на заведенията, които са на открито, да бъдат разполагани само в собствения имот на обекта и да не могат да са по тротоарите, улиците, пешеходните алеи и зелените площи. Огромна част от заведенията в курортите нямат достатъчно площ и на практика това щеше да доведе до невъзможност за повечето от тях да работят на открито.
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zstoykov avatar :-|
  Zhivko Stoykov
  • + 34

  "Освен съпротивата срещу по-строгото въвеждането на правила"

  Това изречение казва всичко. Правилата са за другите, ние тарикатите можем и без тях.

  Нередност?
 • 2
  marin avatar :-|
  Марин
  • + 36

  Това ми прилича на увеличаване на цените на картите за градски транспорт. Тези, които са редовни и си плащат - да плащат повече, с гратисчии няма смисъл да се занимаваме - те няма да платят.

  Нередност?
 • 3
  joanikij avatar :-(
  Йоаникий
  • + 33

  Единствените две-три думи, които ми идват наум след прочетеното са "алчност", "простотия до шия" и "безобразие"...

  Нередност?
 • 4
  yotata avatar :-|
  йотата
  • + 17

  един от първите закони за които се надяваме следващото правителство да смени/възстанови старото положение.

  Нередност?
 • 5
  bai_toz avatar :-|
  Без коз
  • + 21

  От това изпръжнение Емил Димитров от ГЕРБ ми се повръща,че чак ми се ще да му отвъртя една с приклякане.
  Инициатора на закона за горите,който предизвика блокажи на основните "артерии" на София от будни граждани.
  Тръпки ме побиват какво е намислил сега този как да го нарека "бизнесмен" ... бих употребилл друга дума но.... може да четат и малки деца.
  Бойко (к.во) свивай знамената и си тръгвайте!

  Нередност?
 • 6
  vassilun avatar :-|
  vassilun
  • + 11

  [quote#2:"Марин"]Това ми прилича на увеличаване на цените на картите за градски транспорт.[/quote]

  Само да допъня: парното, водата и т. н.

  Нередност?
 • 7
  brun avatar :-P
  brun
  • + 5

  [quote#5:"Без коз"]От това изпръжнение Емил Димитров от ГЕРБ ми се повръща. [/quote]

  Пише се изпрАжнение.Айде сега за да се научиш в следващият пост напиши 100 пъти - От това изпражнение Емил Димитров от ГЕРБ ми се повръща.
  Може и с копи/пейст.

  Нередност?
 • 8
  _scythe_ avatar :-|
  _scythe_
  • - 1
  • + 5

  Предвид на задаващата се масова циганизация на българското население, сега се прокарват закони, които да спомагат неговия бит. А аз очаквам скоро градовете да се превърнат в подобни на Мумбайските гета: http://capontravel.files.wordpress.com/2010/10/indian-slum2.jpg

  Нередност?
Нов коментар