ПЕС мажор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ПЕС мажор

Самочувствието на президента на ПЕС Сергей Станишев пролича и при срещата му с млади политически лидери от Югоизточна Европа на "Позитано" 20 преди дни<br>

ПЕС мажор

Как новият-стар пост на Сергей Станишев ще се отрази на БСП

Елена Старидолска
6000 прочитания

Самочувствието на президента на ПЕС Сергей Станишев пролича и при срещата му с млади политически лидери от Югоизточна Европа на "Позитано" 20 преди дни<br>

© Надежда Чипева


"Кои избори може да спечели Сергей Станишев? Само тези, на които е единствен кандидат"

Това вероятно е пресилено твърдение, но нямаше как преекспонирането в медиите на избирането на председателя на БСП начело на Партията на европейските социалисти (ПЕС) през уикенда да не предизвика появата в кулоарите на Народното събрание на този виц. Сергей Станишев беше единственият номиниран за поста, което стана ясно още преди месец, така че възторгът от резултата му от 91.3% е излишен. Още повече че е на тази позиция, макар и временно, от ноември 2011 г. Посрещането на летище София обаче можеше да съперничи на легендарните фанфари и конфети при пристигането на вицепремиера Евгений Бакърджиев след газовите преговори в Москва през 1998 г. (въпреки или може би затова за соцсъбитието неофициално бяха забранени "знамена, флейти и вувузели"). Три дни от "Позитано" 20 разпращаха електронни писма с цитати от поздравителни адреси, обажданията и писма до Станишев, сред които от Георги Първанов, Александър Лилов и Красимир Премянов, от комисията за защита от дискриминацията и от "Станойка Стайкова от Разград".

Мястото начело на ПЕС безспорно е престижно, признание е за Сергей Станишев и му дава възможности да влияе върху политически процеси в европейската левица, а косвено и в България. Макар че не липсват и коментари, че постът повече подхожда на някой, който е осъществил или изоставил амбициите си в активната политика. Сергей Станишев обаче не е от този тип, а и както казва: "Със сигурност мечтите ми не се изчерпват с тази позиция."

Най-вероятно сред следващите му цели е пак да стане министър-председател. При други поводи той не е изключвал възможността един ден да оглави правителството. Този ден според депутати от БСП може да се окаже през лятото на 2013 г., когато ще станат известни резултатите от следващите парламентарни избори. Социалистите вече планират да монтират часовник на "Позитано" 20, който да отброява последните дни от управлението на ГЕРБ. Фактът, че след конгреса на ПЕС разговорите в средите на БСП се прехвърлят към вота след осем-девет месеца, а не към вътрешнопартийните проблеми, е показателен, че процесите на открито противопоставяне там са затихващи. Нищо чудно Георги Първанов да е подготвил поздравителното си писмо още когато е разбрал, че Станишев ще е единственият кандидат, за да е от първите с честитки и да избегне спекулациите около недоверието между двамата.

Затишие пред буря

На конгреса на БСП през май бившият президент не можа да събере достатъчно сили и се отказа от битката за първото място в партията срещу Станишев. След него това направиха и останалите кандидати, с което оставиха председателя да бъде преизбран при липса на конкуренция. Резултатите от парламентарните избори през 2009 г., президентските и местните през 2011 г. обаче са графата "Пасиви". Въпреки тъжно-ироничния виц сред червените депутати резки движения в БСП в близката година не се очакват. От близкото обкръжение на Първанов са категорични, че той няма да се противопоставя на председателя поне до изборите догодина. Другият силен играч в партията и единственият, който успя да съхрани влиянието си - Румен Овчаров, заяви, че "е вредно за партията и държавата в този момент да се атакува председателят на БСП".

От тактическа и стратегическа гледна точка моментът не е подходящ и не само заради преизбирането на Станишев начело на ПЕС. През следващите седмици ще започне активното подреждане на депутатските листи, в които, ако Първанов и Овчаров искат да запазят позициите си в партията и при подходящ момент да атакуват ръководството, ще трябва да пласират хора на избираеми места (повече - в допълнителния текст). Освен това въпреки еуфорията сред някои от ръководството на "Позитано" 20, че шансовете БСП да е първа политическа сила догодина са огромни, вътрешнопартийните опоненти на Станишев (но не само) са по-скоро скептици. Дори и да се окаже, че социалистите ще получат първи мандата да съставят правителство, в момента никой не е в състояние да посочи евентуалните партньори в него, защото такива няма. А председателят лично отговаря за отношенията с останалите политически сили. Поредната загуба на Станишев този път няма как да бъде изкупена по друг начин освен чрез оттеглянето му от поста начело на БСП.

Докато за Овчаров, за когото се твърди, че в дългосрочните му планове е оглавяването на партията - лично и през протежета, времето по-скоро помага, Първанов не може дълго да изчаква. Бившият президент престана активно да обикаля структурите из страната и с това подемът сред симпатизантите му заради завръщането му в активната политика спадна. От своя страна Станишев разчита да минимизира влиянието му и там, където съществува чрез новите си фаворити за спускане на командите от централата - Асен Димитров и Красимир Янков. Първият е бившият рекламен директор на ВИС-2, а сега член на Националния съвет на партията, а вторият е член на изпълнителното бюро за първи път. Той минава за близък на бившия министър на икономиката Петър Димитров и противник на другия човек с влияние във варненската структура на БСП Борислав Гуцанов. След намесата им по места първите конфликти са вече факт в Стара Загора например.

За разлика от Първанов Овчаров има двама представители в изпълнителното бюро - председателят на софийската организация Анна Янева и евродепутатът Илияна Йотова. Той няма да има проблеми да подреди и трите столични листи с кандидатите за народни представители без съществена намеса на Сергей Станишев. Софийската структура има основна заслуга за преизбирането на председателя на конгреса през май, а и сега му осигурява подкрепа с гласове на заседанията на Националния съвет на партията. В същото време Станишев не влага особен плам в защитата на бившия министър на икономиката, който започва да усеща на гърба си най-тежките удари по темата за строежа на АЕЦ "Белене" и икономическите интереси в енергетиката. Заседанията на временната парламентарна комисия, която ще изследва казуса с втората атомна централа, ще се предават пряко по БНТ и БНР.

Каквото сам си направиш

Погледнато от камбанарията на Брюксел (откъдето наднича Сергей Станишев - "най-високопоставеният българин в световната левица след Георги Димитров" според някои медии), интригите в БСП изглеждат дребнави и несъществени. Не е преувеличено да се предположи, че като президент на ПЕС той може да помогне за провеждането на честни и демократични избори в България, а и оттам косвено за по-добър резултат на БСП. Станишев има един от най-силните политически и партийни лостове на европейско ниво, за да влияе на позициите на премиери и президенти по отношение на България. Наред с целите, които постави пред ПЕС за следващите две години - победа на изборите за Европейски парламент, политика за преодоляване на социалното неравенство, на икономически растеж и въвеждане на строги финансови регулации, борба с младежката безработица и т.н., той се ангажира и с наблюдението на нивото на демокрация в някои държави от ЕС, сред които и България. В резолюцията на европейските социалисти от миналия уикенд се говори вече за прилагане на "мониторингов механизъм" към страните членки за спазването на демократичните стандарти. Според Станишев може да се прибегне и до налагане на санкции, "ако се гази свободата на медиите и ако няма честни и свободни избори или хората се заплашват за техни убеждения – това трябва да има отговор". Той заплаши и с 25 000-те активисти на ПЕС във всички страни - "много от тях са готови да дойдат тук присъстват в кампанията, да дадат своя принос за каузата на подкрепа на една партия, която е член на семейството", каза президентът. До края на 2012 г. Европейската комисия трябва да приключи с класация за нивото на демокрацията в страните членки, с акцент върху ситуацията в България, Румъния и Унгария.

В същото време постът на Станишев в Европа го принуждава да заема позиции, които като лидер единствено на БСП би си спестил. Такъв е случаят вероятно с бившия руски депутат и активен опозиционер Генади Гудков, който беше изключен от руската Дума с гласовете на партията на президента Владимир Путин. Формацията на Гудков "Справедлива Русия" е член на Социалистическия интернационал, а той самият е бивш много близък сподвижник на Путин, полковник от КГБ. Обвинен е за незаконни сделки, пране на пари по сигнал на български гражданин. "Остро осъждам изключването на Гудков", заяви в декларация от края на септември Станишев, според когото действията на руското правителство са заради опозиционното поведение на депутата, и поиска възстановяването на имунитета му.

С наближаването на парламентарните избори догодина председателят на БСП ще трябва все по-внимателно да балансира между ангажиментите и позициите си в България и навън. Самочувствието, което му даде пълният мандат начело на ПЕС, засега се усеща само през вицовете, които той самият разказва за премиера Бойко Борисов или пък в по-освободеното му поведение на опозиционен лидер. Доколко тези съпътстващи ефекти от новия пост ще се отразят и на резултатите на вота на българите през 2013 г. ще зависи не само от чувството за хумор и високата самооценка на президента на ПЕС Сергей Станишев.

Битката за водачите

Първите напрежения около предстоящите проектолисти с кандидатите за депутати на БСП се появиха в Монтана и Стара Загора. Преди две седмици председателят на структурата в Северозападна България Емил Константинов свика събрание в областта, несъгласувано с "Позитано" 20, просто за да покаже, че има влияние върху структурата и няма нужда да се съобразява с центъра. Още от изборите през 2009 г. той изпадна в немилост, а после се присъедини към лагера на Георги Първанов. Социалистите в Стара Загора пък написаха отворено писмо до ръководството на БСП срещу члена на изпълнителното бюро Красимир Янков. Той се опитал да подмени делегатите на общинското събрание, за да промени местното ръководство. "Недопустимо е да продължават опитите за вътрешнопартийна чистка, за дестабилизиране на общинския съвет и противопоставяне на едни членове на други", твърдят те. Подреждането на листите в Монтана и Стара Загора отсега е ясно, че ще е проблематично. Със сигурност Сергей Станишев няма да има влияние и върху кандидати в София-област, където един от най-близките в обкръжението на Георги Първанов - депутатът Кирил Добрев, не допуска чужда намеса. Някои социалисти дори прогнозират, че при тежки конфликти може да се стигне до ситуация, в която БСП да няма регистрирани листи в някои области, защото уставът на партията е много либерален. Той дава пълна свобода на местните организации, Националният съвет единствено може да приеме или не листата, но не и да я подрежда. Заради това работна група на "Позитано" 20 подготвя правилник за приложение на устава, където тези текстове ще се тълкуват в полза на централата. Вариантът за промяна на основния партиен документ бил отхвърлен, защото за целта трябва да се свика конгрес, а Станишев не иска да насрочва такъв форум преди парламентарните избори.

"Кои избори може да спечели Сергей Станишев? Само тези, на които е единствен кандидат"

Това вероятно е пресилено твърдение, но нямаше как преекспонирането в медиите на избирането на председателя на БСП начело на Партията на европейските социалисти (ПЕС) през уикенда да не предизвика появата в кулоарите на Народното събрание на този виц. Сергей Станишев беше единственият номиниран за поста, което стана ясно още преди месец, така че възторгът от резултата му от 91.3% е излишен. Още повече че е на тази позиция, макар и временно, от ноември 2011 г. Посрещането на летище София обаче можеше да съперничи на легендарните фанфари и конфети при пристигането на вицепремиера Евгений Бакърджиев след газовите преговори в Москва през 1998 г. (въпреки или може би затова за соцсъбитието неофициално бяха забранени "знамена, флейти и вувузели"). Три дни от "Позитано" 20 разпращаха електронни писма с цитати от поздравителни адреси, обажданията и писма до Станишев, сред които от Георги Първанов, Александър Лилов и Красимир Премянов, от комисията за защита от дискриминацията и от "Станойка Стайкова от Разград".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  Трябва да си много болен мозък за да гласуваш за БСП на избори.

 • 2
  paprika avatar :-|
  Paprika

  Много хубави неща е надърдорил песовака,ако и успее да ги реализира - добре дошло за България.
  Много са ми антипатични тия нашите социалисти - комунисти,но ако трябва да съм обективна - тоя нашия, успее ли да използва маскимално лостовете си на влияние, доста добро може да свърши за България.Въпрос на лично желание и усещане.
  От тук нататък и на бесепето трябва да им е наясно, че са европейска партия и са лице на левицата и доста трябва да внимават с поведението си и обкръжението си.Демек трябва да се поизчистят от вредни влияния и течения. Да не говорим, че щом плямпат за демокрация и свобода така въодушевно, трябва да направят българската партийна градинка еталон за това. Поживьом увидим.

 • 3
  the_core avatar :-P
  The Core

  Едно време по митингите повтаряхме "БСП в Сибир", но всъщност алтернативата "БСП в Брюксел" също не е зле.
  Най-важно е да я няма в България!

 • 4
  standaman avatar :-?
  Stanyo

  Не доумявам как човек на толкова висок пост в Европа може да падне до толкова ниско ниво че разказва тъпи вицове на някакъв селски зеленчуков пазар край Първенец за да си прави пи-ар.Може би и Марин Шулц обикаля така и разказва вицове Барозо?Крайно време е да се заеме с по сериозни неща.

 • 5
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  До коментар [#4] от "Stanyo":

  Когато идват избори за съжаление все повече политици, където и да е по света падат на ниво скучно риалити. Погледни изборите в щатите направо съм втрещен как кандидати за такъв пост се занимават дали са бедни или богати, каква религия имат и канят цялата си рода да обяснява колко се обичат. И нито дума за истински програми и реформи. Разбира се ние не трябва да сменяме курса и да следваме тоя цирк, но това е факт от много години. Алергичен съм към комунистите ама не мога да отреча че това си е признание за Станишев, независимо как е успял да стигне до там. Това според мен му дава и коз и в българското БСП

 • 6
  o_gor avatar :-|
  o_gor

  До коментар [#1] от "bz":

  то пък като гласуваха "разумно", докъде я докараха

 • 8
  longin avatar :-|
  longin

  До коментар [#2] от "paprika":

  "тоя нашия, успее ли да използва маскимално лостовете си на влияние, доста добро може да свърши за България"

  като какво например ? може и с примери от 2005-2009 г ...

 • 9
  nikistoyanoff avatar :-|
  Николай Стоянов

  Посочете ми едно - две хубави неща, които са произтекли от Станишев. Лично от него. От неговата личност, знания, опит и професия. Една инициатива, промяна в закон и тнт.

 • 10
  vizantietz avatar :-?
  Българина

  И до ден днешен не мога да разбера мотивацията на младите в България да гласуват за БСП, айде баба и дядо са ясни, ама младите....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.