Петна по белите покривки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Петна по белите покривки

Петна по белите покривки

Какво (не) научихме за съдебната система покрай историята с Красимир Георгиев

11702 прочитания

© Георги Кожухаров


"Tel ima nov sobstvenik i G-n Georgiev ne znae, che ste go tursili" това е съобщението, което получихме, когато през седмицата се опитахме да наберем телефона на Красимир Георгиев, граждански известен като Красьо Черния. В паметта на същия този телефон преди три години бяха вкарани стотици имена на магистрати, политици, полицаи, ръководни кадри в администрацията, а самият Красимир Георгиев стана икона на лобизма в български вариант - уреждането по "втория начин".

Месеци наред Красимир Георгиев и имената на кореспондентите му не слизаха от първите страници на вестниците, а 18 магистрати и двама членове на ВСС бяха уволнени. Три години след скандала, който стана родилно петно на отишлия си тази седмица състав на висшия орган по управлението на съдебната система, случаят "Красьо" е само блед спомен.

Медиите пишат за случая само когато се пука поредният раздут покрай него балон. Миналата седмица титулувания като "лобист" на съдебната система бизнесмен беше признат за невинен по обвинението за лъжесвидетелстване. През пролетта с оправдателна присъда приключи делото срещу него за укриване на данъци, а в началото на лятото прокуратурата сама прекрати разследването "по същество" за аферата - за търговия с влияние. За три години държавата, която създаде феномена "Красьо", не можа да обясни на обществото за какво всъщност става дума. А обяснението не е толкова сложно...

Как започна всичко?

В средата на юни 2009 г., на метри от МВР, в сръбския ресторант "Бел ами" на ул. "Шести септември", в София се събират двама членове на ВСС - Иван Колев и Стефан Петров, заедно в компанията на съдии и прокурори от Централна и Източна България. Каква е същността на разговора им става ясно на 18 юни 2009 г.  Заседанието е на точка "разни", когато членът на ВСС Иван Колев се обръща към колегите си с думите: "Определени хора обикалят България и твърдят, че разполагат с нашите гласове и при избора на административни ръководители  искат на наш гръб да богатеят."  Колев, който е шеф на бюджетната комисия в съвета, персонализира: "Става думата за някакъв Красо от Плевен", който по думите му "носи един списък с имената на осем членове от ВСС, в които е посочено и моето име и който казва, че той разполага с гласовете на тези осем членове, някъде твърди, че са и до 13 човека, които могат да гласуват така, както той им каже", като за услугата "искали някъде над 200 000 евро". Най-лошото според Колев било, че на въпросния човек били "повярвали и в една партийна централа".  ВСС взима решение да сигнализира главния прокурор. Което е безсмислено. Минути след заседанието Красьо е новина във всички медии. Дори и Красимир Георгиев да е уреждал каквото и да било, той е информиран на национално ниво.

Списъкът на Красьо

Прокуратура образува дело срещу Георгиев за подкуп и търговия с влияние (което сама прекратява поради недоказаност). По него той е разпитан и на въпрос дали познава магистрати, той отговаря отрицателно, което кара прокурора, който го разпитва, да образува разследване за лъжесвидетелстване срещу него (по което е оправдан, защото обвинението е правен абсурд - Красьо не може да свидетелства срещу себе си). Третото дело, което прокуратурата започва, е за укриване на данъчни задължения в размер на 94 хил. лв., което също завършва с оправдателна присъда.

Главният прокурор Борис Велчев започва да съобщава периодично на ВСС кои са магистратите, които са засечени да контактуват с Красимир Георгиев (по разпечатките от телефона му). По тази информация ВСС образува дисциплинарни дела срещу общо 18 магистрати, а двамата членове на "правителството" на съдебната власт, също кореспонденти на Красьо - Иван Димов и Стойко Стоев, подават оставки и се връщат в съдебната система, но по-късно са уволнени дисциплинарно.

Магистратите са разпитани от съвета и от прокуратурата, като дават най-различни обяснения за контактите си с Красимир Георгиев. Обясненията им не се ограничавали "с разговори за времето, за децата, за попфолка и техниките в строителството, а са били свързани пряко с кандидатстването на голяма част от свидетелите за ръководни постове в съдебната система". (Последното е цитат от решението на Софийския градски съд, с което Георгиев беше оправдан по делото за лъжесвидетелстване.)

От 18 магистрати един подава оставка, един получава намаление на заплатата, десет са понижени в ранг, трима са уволнени от ръководните постове и стават редови магистрати, а трима са уволнени от системата. На 13 магистрата от най-различни нива в системата, които са говорили с Георгиев или чиито имена са били в паметта на мобилния му телефон, ВСС "обръща внимание". Всичките наказания са потвърдени от Върховния административен съд (ВАС).

"Няколко никому свидни глави"

Прави впечатление, че от уволнените трима магистрати покрай скандала (освен двамата членове на съвета Иван Димов и Стойко Стоев) нито един не е бил избран за административен ръководител.

Един от уволнените - бившият председател на Великотърновския окръжен съд Даниел Минов, днес е адвокат и има малка кантора на бул. "Стамболийски". Разказва, че не той, а Георгиев е потърсил контакт с него. Казва, че отговорил на обаждането, защото към онзи момент имало посегателства срещу имуществото му: "Няколко пъти повреждаха автомобила ми и заляха вратата на дома ми със запалитетелна течност." Дисциплинарния състав приема, че Минов не е търсил Красьо по кариерни въпроси, а просто не е контактувал с подходящ човек и предлага той да бъде понижен в ранг. На заседанието, на което се коментира наказанието му, докладчикът по дисциплинарното дело казва, че докато е бил изслушван, Минов е хвърлил документи. Това обаче не е отразено в протокола от заседанието. В крайна сметка ВСС решава да уволни Минов с мотив, че не е потърсил защита (от нападенията) по надлежния ред, а е говорил с Красьо. "Което не е вярно" - коментира Минов - "представих постановленията на прокуратурата по моите жалби в МВР за всичките нападения." Те обаче не са били коментирани от ВСС, когато взима решение за уволнението му.

"Така и не разбрах защо ме уволниха", казва днес Минов: "За това, че уж съм бил хвърлил документи, че уж не съм се обадил в полицията, заради контактите с Красьо или че не съм изразил съжаление."

Делото минава бързо на две инстанции през ВАС, който потвърждава окончателно наказанието. Днес той за втори път обжалва решението пред  седемчленен състав на съда. Подобно на останалите уволнени по случая е подал жалба и до Европейския съд за правата на човека. Убеден е в резултата, защото е сигурен, че ВСС го е уволнил противозаконно. Когато записваме думите му, той вдига ръце и казва: "Е, какво като го напишете."

Още докато съветът провежда дисциплинарните производства срещу съдиите и прокурорите, контактували с Георгиев, членовете (според един от тях) си говорят помежду си, че "ще паднат няколко никому свидни глави". До уволнението на Минов седят 15 магистрати, които са наказани по-леко от него. Четирима от тях подобно на Минов също са се срещали с Красьо, но не са уволнени.

Без никакво наказание, дори "обръщане на внимание" се разминават тогавашният председател на Софийския градски съд Георги Колев (три входящи обаждания) и членът на ВСС Пламен Стоилов. Колев се издига в кариерата, като става председател на ВАС, а Пламен Стоилов става двигател на едни от най-спорните назначения в съвета.

В какво се забъркахме...

С наказанията по случая ВСС постави висока летва за етичните стандарти, като прие, че не е важно действието на един магистрат да е нарушение, а е достатъчно да изглежда лошо в очите на обществото, за да е налице уронване престижа на съдебната власт. През следващите три години съветът сам разби тази си постановка. Показа го със случая с "малоимотните" магистратски роднини, получили имоти в Приморско, когато по далеч по-конкретни факти наложи далеч по-леки наказания, и то по начин, който позволи всички да бъдат отменени от ВАС.

Триумф на лицемерието беше признанието на председателя на комисията по дисциплинарни производства на бившия вече ВСС на съвета Петър Стоянов (и сам член на два от съставите, предложили наказания по случая), че историята с Георгиев е  "измислен и раздут балон"

Около месец след като историята около Георгиев придобива публичност, ВСС провежда избор на председател за ключовия Софийски градски съд. Думата взима тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев. Той обяснява, че няма да подкрепи нито един от четиримата кандидати, защото според него няма реално състезание. Достойните магистрати не се кандидатират. Причината: "Те не вярват, че най-важните кадрови въпроси на съдебната система се решават около тази маса от тези 25 души. Те имат впечатлението (и то не без основание), че това жадувано мнозинство от 13 гласа се формира около маса с бяла покривка в един приятелски кръг. За да не си помислите, че ви говоря фантасмагории, веднага ще ви кажа, че тази маса не се намира в чалга заведение в Плевен (визирайки дискотеката, собственост на Георгиев - бел. авт.) и този кръг не се състои от чернички хора с ланци (визирайки първоначалното описание на Красимир Георгиев - бел. авт.). Става дума за членове на този ВСС и други по-висшестоящи или по-нисшестоящи юристи, които от години кадруват в съдебната система, от години плетат пъзела на съдебната система и които знаят, че в момента са ни поставили в невъзможност да изберем."

Две години по-късно същият този ВСС избира Георги Колев, който няма нито ден стаж като административен съдия, за председател на ВАС на мястото на Пенчев, който пък става омбудсман.

Днес, от дистанцията на времето, Константин Пенчев коментира случката така: "Изказването ми беше конкретно за избора на председател на Софийския градски съд. Имах предвид, че изборът е бил решен предварително в столичен ресторант с бели покривки, където са коментирани два варианта - ако не стане единият, поне да е другият." 

От два независими източника "Капитал" научи, че Пенчев под "кръга на бели покривки" е имал предвид магистрати, близки до члена на ВСС, "разобличил" Красьо - Иван Колев и зам.-председателят на ВАС Венета Марковска (която е фаворит на ГЕРБ за член конституционния съд). Ресторантът е този в сградата на Съюза на юристите на ул. "Пиротска". Самият омбудсман не желае да назовава имена.

Според него три години по-късно е станало ясно, че Красьо е бил "пълен блъф" и "върхът на айсберга", а проблемът остава нерешен: "тези, които кадруваха в съдебната система, кадруват и сега. Редовите магистрати не знаят защо избираме единия, а не другия". "Решението - казва Пенчев - е в ясните правила за кадруване." И се обръща към сегашния състав на съвета: "Всичко е в техните ръце."

Диагноза

В психологията поведението на ВСС покрай случая "Красимир Георгиев" се нарича проекция: "придаването на личностни характеристики или мотивации на другите хора като функция на собствените личностни характеристики и мотивации". В нaродното творчество обяснението е по-просто: "Крадецът вика: Дръжте крадеца!"

Кръгът на белите покривки, за който говори Пенчев, е метафора за лоби, което и преди, и след скандала продължи задкулисно да кадрува в системата.  То успя да намери баланса между конюнктурата (в случая управлението на ГЕРБ), личните и икономическите интереси. Това са магистрати, които са готови да се разберат с всяка власт, а в средите са известни като отворени за разговори и вършещи работа. Те не се конфронтират със силните на деня. Скандалът с Красьо направи много добра услуга на вечните "бели покривки", защото отвлече вниманието.

"Tel ima nov sobstvenik i G-n Georgiev ne znae, che ste go tursili" това е съобщението, което получихме, когато през седмицата се опитахме да наберем телефона на Красимир Георгиев, граждански известен като Красьо Черния. В паметта на същия този телефон преди три години бяха вкарани стотици имена на магистрати, политици, полицаи, ръководни кадри в администрацията, а самият Красимир Георгиев стана икона на лобизма в български вариант - уреждането по "втория начин".

Месеци наред Красимир Георгиев и имената на кореспондентите му не слизаха от първите страници на вестниците, а 18 магистрати и двама членове на ВСС бяха уволнени. Три години след скандала, който стана родилно петно на отишлия си тази седмица състав на висшия орган по управлението на съдебната система, случаят "Красьо" е само блед спомен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  arnautsky avatar :-?
  arnautsky

  Целта е постигната:всичко се е разводнило и е отмито.
  Петната са по покривките,съвестите са чисти.

 • 2
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  Това са магистрати, които са готови да се разберат с всяка власт, а в средите са известни като отворени за разговори и вършещи работа. Те не се конфронтират със силните на деня.

 • 3
  itoskov avatar :-|
  Woland

  А най-страшно е, когато различните чернички Красьовци са облечени с власт и кадруват безобразно, назначавайки некомпетентни и компрометирани пионки из цялата съдебна система. След което да си позволяват да коментират некомпрометираните, защото имат доблест и са чели в университета.

 • 4
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Нищо не научихме, разбира се! С поведението си Иван Колев демонстрира какво означава да рушиш устоите на съдебната власт. Това, което той започна, Съветът пък довърши! Голям резил! Нищо не стана известно. Първо, не се прозря под непоклатимата повърхност; не се разкри нито една схема; не излязоха действителните играчи, хората дори не чуха техните имена. Второ, някои, с входящите повиквания, се разминаха напълно с "решимостта" на ВСС да въздаде справедливост. Но най-важното: този ВСС нанесе непоправими вреди и то за години напред, защото назначи страшно много на брой некадърни административни ръководители, внедри в системата всякакви посредственици, които, освен всичко останало, са и неморални, а всички те възпроизвеждат енергично себе си. Прилича много на развитието на безпощадния тумор, който не може да се изреже.

  Как да се минимизират вредите - ето го най-важният въпрос, без чието разрешение нищо хубаво няма да се случи.

 • 5
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Много просто. Беше създаден един балон, за да се поставят натясно определени магистрати. Всъщност няма да се учудя ако активното мероприятие е по линия на МВР - само те имат такъв ресурс да го направят, и са достатъчно глупави да съшият с бели конци подобна история. Е Красьо се оказа с недоказано влизятние, но набедените магистрати станаха послушни изпълнители на волята Цецова. да им казваме ли имената!?? Да почнем от Пенгезов... май точно той подаде сигнала срещу Мирослава Тодорова. Няма случайни неща... Та другите знаете ли ги?

 • 7
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Невероятно пилеене на обществено време, енергия и безброй много пари.

 • 8
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  В крайна сметка активното мероприятие успя. Гущерът откъсна опашката си и всички се вторачиха в някакъв си Красьо, а истинските кукловоди останаха на тъмно покрай покривката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK