Минималната заплата може да се определя на регионален принцип
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Минималната заплата може да се определя на регионален принцип

"Идеята е разумна и два възможност за гъвкавост от гледна точка на това каква е икономическата ситуация в отделните райони", коментира министърът на финансите Симеон Дянков преди дебата в рамките на тристранката.

Минималната заплата може да се определя на регионален принцип

Идеята ще се обсъжда на заседанието на тристранката през следващата седмица

5994 прочитания

"Идеята е разумна и два възможност за гъвкавост от гледна точка на това каква е икономическата ситуация в отделните райони", коментира министърът на финансите Симеон Дянков преди дебата в рамките на тристранката.

© Надежда Чипева


Минималната работна заплата да бъде различна в отделните региони в страната. Тази идея ще бъде обсъждана по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество през следващата седмица по предложение на министъра на финансите Симеон Дянков.

Той сподели за нея в интервю за в. "Стандарт", като още преди дебата между представителите на държавата, бизнеса и синдикатите, коментира пред журналисти, че предложението е разумно и си заслужава да бъде прието. Министърът допълни, че идеята не е негова или на Министерството на финансите, а е излязла от първоначалните разговори с представители на тристранката.

В търсене на варианти

"Идеята е разумна и два възможност за гъвкавост от гледна точка на това каква е икономическата ситуация в отделните райони", казва Дянков, цитиран от агенция "Фокус". По думите му обаче трябва да се прецени дали това може да стане и от юридическа гледна точка. Това ще бъде и една от основните задачи на юристите от тристранния съвет. Има доста европейски държави, които имат такава практика, коментира финансовият министър. Част от тях обаче са от федерален тип и дава като примери Германия и Франция.

На заседанието на тристранката може да се обсъди и създаването на конкретна формула за диференцирано определяне на заплащането. Например, в районите с по-ниска от средната за страната безработица минималната заплата "да бъде еди-каква си, а за райони с по-висока безработица - минималната заплата да бъде по-ниска", обяснява финансовият министър в интервюто пред в. "Стандарт". 

Дянков казва, че минимална запла от 310 лв., каквато ще бъде въведена от 1 януари догодина, е "правилна на този фон на развитие на българската икономика", но е добре да се помисли и за диференциация по региони. За такава заплата не работи никой в София, Пловдив или Бургас, докато в други градове от северозападна България например значителна част от заетите в частния сектор работят при минимално заплащане, казва министърът.

Провокация за дебат

От Българската стопанска камара обявиха, че приветстват идеята и дори предлагат "по-смело икономическо решение – минимална работна заплата да съществува там, където държавата е работодател". Мотивът на камарата е, че "диференцираната минимална работна заплата е стъпка за предпазване на бизнеса от закриване на работни места и самоликвидиране", защото "регионалните различия водят до сериозното преливане на кадрови ресурс към големите центрове".

От КНСБ обаче заявиха, че идеята е неприемлива, тъй като минималната работна заплата има защитна функция за всички и нейният размер не бива да е под официалната линия на бедност. Синдикатът обаче допуска да има договаряне на минималните възнаграждения по браншове или предприятия, които да са над определеното нормативно ниво - практика, която е прилагана и досега.

Минималната заплата и безработицата

В Министерството на финансите вече са правили анализи в кои сектори увеличаването на работната заплата може да повлияе негативно на бизнеса и оттам да увеличи безработицата, като данните са показали, че това няма да се случи в никой сектор, коментира Дянков.

Той обяснява, че като е заел поста министър на финансите също е смятал, както и представителите на бизнеса, че увеличаването на минималната работна заплата увеличава безработицата. Впоследствие мнението му се променило. Първо, защото в България тази заплата е много ниска спрямо другите страни в ЕС. Второ, през годините имало "много примери за нелоялно поведение на част от бизнеса", при което осигуровките се плащат на ниски нива, които не отразяват реално получаваната заплата.

"Сега смятам, че по-високата минимална заплата не е проблем за огромната част от бизнеса, но осветлява истинските доходи. Връзка между минималната заплата и безработицата няма", заключава той.

Дянков: Има смисъл от данък върху лихвите

Според министъра на финансите идеята за въвеждане на данък върху лихвите по депозити "има някакъв смисъл за разлика от другата, която беше подхвърлена в парламента - за облагане с данък на високите пенсии", твърди той в интервю пред в. "Стандарт".

"Облагането с плосък данък от 10% на лихвите върху депозитите на физически лица има смисъл, защото това е единственият пробив в плоския данък. Идеята на плоския данък е, че се облагат всички видове доходи - и на физически лица, и на юридически лица, с един и същ процент, така че те да нямат интерес да местят от едно място в друго доходите си, за да заобикалят данъчната система", коментира Симеон Дянков.

"Аз, честно казано, допреди месец, когато излезе тази тема в парламента, дори не знаех, че не се плаща този данък. И понеже имам малки сметки, останали в САЩ - си го плащах, защото там този данък се плаща", споделя финансовият министър. По думите му този данък не се дължи само в България и Румъния измежду страните в ЕС.

"От гледна точка на данъчна справедливост има смисъл това да се направи, защото сега се облагодетелства капитала спрямо труда. По-заможни хора се облагодетелстват спрямо хора, нямащи възможност за съхраняване на пари по банкови сметки. По-богатите са облагодетелствани, защото те имат повече пари в банковите сметки", казва министърът. Той заявява, че облагане на тези доходи засега не се предвижда в бюджета за 2013 г., но темата може да излезе на "на някакъв етап" в парламента.

Минималната работна заплата да бъде различна в отделните региони в страната. Тази идея ще бъде обсъждана по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество през следващата седмица по предложение на министъра на финансите Симеон Дянков.

Той сподели за нея в интервю за в. "Стандарт", като още преди дебата между представителите на държавата, бизнеса и синдикатите, коментира пред журналисти, че предложението е разумно и си заслужава да бъде прието. Министърът допълни, че идеята не е негова или на Министерството на финансите, а е излязла от първоначалните разговори с представители на тристранката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • Вячеслав Атанасов

  Махни я тази минимална заплата или ти се махай!Събирай си багажа и изчезвай без да се обръщаш,както те съветва един разследващ журналист,докато не си фалирал държавата!

 • 2
  siolen avatar :-(
  siolen

  Идеята не е разумна !
  Ако разликата е малка - няма смисъл; ако е голяма - ще има миграция към местата с по-големи заплати. Не че в момента хората с минимална заплата могат да си позволят да се местят в други градове де ...

 • 3
  the_shadow avatar :-?
  The Shadow

  Идеята е интересна и има известен резон в нея. На някои места в страната живота е по-скъп, отколкото в други.
  Миналата година бяха тръгнали да прилагат същото нещо и във Великобритания, трябва да проверя докъде стигнаха нещата там...

 • 4
  bateVal avatar :-?
  bateVal

  "Аз, честно казано, допреди месец, когато излезе тази тема в парламента, дори не знаех, че не се плаща този данък"
  До всички ГЕРБ-ерски апологети:
  Горният цитат от Симеон Дянков доказва на 100% какъв некадърник е! Що за умник трябва да си, за да не познаваш данъчната система в държавата, на която си финансов министър?! Ама ние сме си виновни, че ги избрахме тези некадърни смешници ....

 • 5
  birnic avatar :-|
  birnic

  Идеята е меко казано идиотска. Днес минималните заплати на регионален, а утре защо не и на квартален принцип. За живеещите и работещите в "Люлин" например животът е по-евтин от на живеещите в центъра. Хем метро имат, хем не плащат за "синя зона".
  А различията между населените места в съответните региони ? Известно ли е на Дянков, а и на форумните идиоти, които подкрепят идеята му, че на село например живота е още по-евтин, поради самозадоволяването, отколкото в града ? С два-три декара двор и 10 декара царевица например, месо, плодове, зеленчуци, вино и ракия няма да купуваш, ако не те мързи естествено.
  Ебаси простотията дето се ръси от нашите управляващи !

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  ""Облагането с плосък данък от 10% на лихвите върху депозитите на физически лица има смисъл, защото това е единственият пробив в плоския данък"

  Всъщност пропуска се най-големият пробив в плоския данък - данък имоти. Данък сгради направо символичен. Данък земеделска земя - 0. От там се печели най-много. Всеки един собствен имот носи доход равен на наема който се взима от имот на тая цена. Та в бизнеса се смята, че наемът на година трябва да е 10% от пазарната цена на имота. Та умножаваме този доход по 10% ДОД и получаваме - по една "случайност" 1% от цената на имота. Толкова колкото средно се плаща във всички страни в Европа и в света с изключение на тия с които не искаме да се сравняваме.

  Та Дянков - да вземе и да запуши и тая огромна пробойна. И докато парите в банките са 34 милиарда с по 3-4% лихва. То имотите са на стойност 200 милиарда, водеща до 20 милиарда доход/засега почти необлагаем/ ;) Е ако нямахме балон при имотите де. Но при всички случаи, имотите носят поне 5% и те на собствениците си, дори и да не ги превръщат в пари ами да ги ползват в натура. И за да няма двойно облагане, просто от обявените договори за наеми пред НАП да се приспада съответния данък.

 • 7
  peipan avatar :-|
  peipan

  До коментар [#3] от "The Shadow": Съгласен съм с коментара. Лихвите по депозитите си е чиста печалба и трябва да се олихвява. Що се касае за пенсиите нека да се сверяваме с тези пенсии в Гърция и тогава да вземаме някакви мерки за по-големите пенсии. Нали един път вече са дадени тези отчисление за държавата какво повече да се взема.

 • 8
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  До коментар [#2] от "siolen":
  В идеята има логика. Дали ще има ефект, който да си струва е съвсем друг въпрос.
  Не виждам как, ако примерно МРЗ е 310 в Видин и 500 в София това ще промени потока от мигриращи - само ще "изсветли" заплатите в София.
  Хората решават дали да се преместят някъде не на база МРЗ, а на база реалната заплата, която биха могли да получават, която в общия случай е доста по -висока от МРЗ.
  В този си вид, примерно в София, МРЗ от 310 лв. облагодетелства само работодателите, които искат да крият данъци - само не ме убеждавайте, че в София някой работи за 310 лв. бруто, че ще ме уморите от смях. Същото трябва да важи и за минималният осигурителен доход при самоосигуряващите се. Така може да се постигне и накаква диверсификация на икономиката - нещо от което както издъхващата провинция, така и задъхващата се София имат нужда.

 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#2:"siolen"]Ако разликата е малка - няма смисъл; ако е голяма - ще има миграция към местата с по-големи заплати[/quote]

  Не си разбрал,точно обратното.Миграцията ще бъде към местата с по-малка минимална работна заплата,защото осигурителната тежест ще е по-малка.Ще мигрират капитали и производства.Помисли още веднъж.Бойко Борисов нарича увеличението на МРЗ повишен доход,въпреки че е точно обратното,но той е безскрупулен демагог и така си говори без да мисли.

 • Тихомир Гочев

  До коментар [#6] от "mick":

  Тая идея е огън - само за няколко години ще направи българина от собственик на жилището си в наемател или дори бездомник. В резултат доволно ръце ще потриват банките и/или рентиерите...
  Ти явно си в някоя от двете групи.
  Тотален, нечовечшки капитализъм!
  Е, не става! ... и слава богу!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.