Пенсионна зависимост

Осигурителните приходи покриват все по-малка част от пенсиите

Председателят на НОИ Бисер Петков заяви, че ако повишаването на пенсиите не идва от приходите от данъци, осигуровките трябва да се увеличат двойно.
Председателят на НОИ Бисер Петков заяви, че ако повишаването на пенсиите не идва от приходите от данъци, осигуровките трябва да се увеличат двойно.
Председателят на НОИ Бисер Петков заяви, че ако повишаването на пенсиите не идва от приходите от данъци, осигуровките трябва да се увеличат двойно.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Председателят на НОИ Бисер Петков заяви, че ако повишаването на пенсиите не идва от приходите от данъци, осигуровките трябва да се увеличат двойно.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Субсидиите от републиканския бюджет към общественото осигуряване ще достигнат рекордните 4.77 млрд. лв. през 2013 г. Това е с 11% повече, отколкото през тази година и показва колко по размер средства държавата ще пренасочи от данъците, които плаща частният сектор, към пенсионната система.

След отказа на ГЕРБ да реформира социалната сфера и заради предизборното вдигане на пенсиите, собствените приходи на осигурителната система покриват все по-малка част от разходите й, а дефицитът ще се покрие от данъците, които плаща частния сектор.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
43 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов
  • - 7
  • + 43

  Потъваме бавно."След отказа на ГЕРБ да реформира социалната сфера"...
  На кого е отказал?Мигар някой е настоявал?Искаха по едно време парите от частните осигурителни фондове да отидат в НОИ за да ги офукат.Спомням си че тогава все още имаше един нормален министър в това правителство,Трайчо Трайков,който по този повод каза:"НОИ не е доказал,че може да управлява пари,НОИ само е доказал че може да прави опашки и да губи на хората документите."
  Май става все по-трудно да се направи разлика от "солидарния" и "социалистическия" модел,освен че вторият е влошен вариант на първия.

  Нередност?
 • 2
  funcy74 avatar :-|
  МилевГео
  • - 10
  • + 80

  Направете осугуровките поименни, надледими и застраховани и ще си ги плащаме. Махнете олигофрените джи-пи, които цоцат здравната када и са пълни некадърници, гарантирайте ни горните две мерки и ще си оправите проблемите. Докато ни лъжете, че ни давате здравеопазване и пенсии и ние ще ви лъжем, че ви плащаме осигуровки.

  Нередност?
 • 3
  m17 avatar :-?
  m17
  • - 50
  • + 16

  До коментар [#2] от "Симеон Гаврилов":

  Добре, става. Обаче ако не ви стигнат парите в частната спестовна сметка, например поради инфлация, фалит на застрахователя или банката или каквато и да е друга причина се задължавате да си прережете гърлото собственоръчно пред министерския съвет. Защото няма да ви дадем държавна пенсия а от глад се умира бавно и мъчително.
  И няма да можете да послужите за пример на други егоистично малоумници.

  Нередност?
 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 2
  • + 40

  Според Бисер Петков обаче в замразяването на детските помощи имало и положителен ефект, защото така ще се стимулира връщането на майките на пазара на труда, а децата щели да се социализират (като се водят на ясла и детска градина – бел. авт.).

  >>>> Стига да спечелят в томболата за местата, с която Столична община урежда въпроса.

  Нередност?
 • 5
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 6
  • + 17

  [quote#3:"m17"]И няма да можете да послужите за пример на други егоистично малоумници.[/quote]

  Да,това си говидял в щатите пред белия дом или си го сънувал.

  Нередност?
 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 4
  • + 44

  До коментар [#3] от "m17":

  За съжаление историческият опит показва, че има банки и застрахователни компании на по 300 и повече години, минали са по 10 войни и още ги има. А нашата държава си фалира през 30 години. Най-лесно е да се бяга от индивидуалната отговорност и да се чака, държавата да осигури или поне да "гарантира". Но чиновникът рядко оправдава подобно доверие, дори в много по-стабилни общества.

  Нередност?
 • 7
  m17 avatar :-|
  m17
  • - 24
  • + 16

  До коментар [#6] от "cinik":

  Да, има банки и на 800 години обаче няма частна спестовна сметка преживяла хиперинфлация. А само за последните 50 години, няма нито една държава в света която да не е преживяла такава инфлация. Така че какъв е според вас шанса за средно 60 години, които са периода спестяване-харчене да НЕ уцелите голяма инфлация, която да обезмисли вашите индивидуални спестявания ?!?
  Отделно, всички съвременни икономисти проповядват печатането на пари за "стимулиране на икономиката" което обаче унищожава спестяванията.
  Така че си помислете пак дали ще можете да се оправите сам, извън обществото и без дори елементарна социална солидарност.

  Нередност?
 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 4
  • + 53

  [quote#2:"Симеон Гаврилов"]Направете осугуровките поименни, надледими и застраховани и ще си ги плащаме. [/quote]

  За заварените пенсионери вече е късно за подобни мерки. Те разчитат и ще разчитат на общата тенджера, все едно дали данъци или осигуровки ще го наречеш. Прави обаче впечатление, че се говори само за размера на осигуровките и за осигурителния доход. А никой не споменава нищо за повишаване на заетостта, така че товарът на пенсиите да се разпредели на повече плещи. Свидетели сме на насилствени начини за задържане на работна ръка извън пазара на труда. Пример - напълно кухият 12. клас, в който се учат същите неща, каквито навремето вземахме за 11 класа, без изобщо да говоря за тогавашното УПК, задължителните летни бригади, военното обучение и др. такива губивреме фактори, които днес ги няма. Училище от 6 е добра мярка, но трябва да е задължителна или поне който иска на 7, да си плаща сам и субсидията. Занаятчиите пък могат да излизат на пазара след 10. клас, без да говоря изобщо за дуалната образователна система като германската, където за занаят се почва от 9. клас с 3 дена работа по фирмите (със заплата) и 2 дена уроци. Продължаваме с ранното пенсиониране, което е абсурдно за служители в администрацията, пък била тя на армията или полицията. Продължавам с 800-те хиляди инвалиди, които се се пръкват винаги когато се отвори някаква облага (пример: ДДС-то върху употребявани автомобили през 90-те)....Като се затворят тези и още 10 пробойни, като стане коефициентът на заетост 73% като в Скандинавия, тогава нужда от вдигане на данъците няма да има.

  Нередност?
 • Танас
  • - 2
  • + 8

  Председателят на НОИ Бисер Петков заяви, че ако повишаването на пенсиите не идва от приходите от данъци, осигуровките трябва да се увеличат двойно.
  ====================

  Бих запитал г-н Бисер Петков колко данъци са влезли в бюджета на НОИ от тази Обществена Поръчка - 00145-2012-0050 ?
  Другият ми въпрос е :
  Защо ощетявате работещите с изискването за '' най - ниско обявена цена '' за ОП, тъй като не е публична тайна, че тя се избива от работодателя с внасяне на осигуровки за работа на 4 четири часов работен ден ?
  Благодаря !!!
  >:-)
  ============
  00145-2012-0050

  I. II. IV.
  BG-София: 23 - Детективски и охранителни услуги, с изключение на услугите с бронирани автомобили

  ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ВЪЗЛОЖЕНА ПОРЪЧКА

  Услуги

  РАЗДЕЛ І: ВЪЗЛАГАЩ ОРГАН

  I.1)
  Наименование, адреси и място/места за контакт
  Национален осигурителен институт, бул. "Александър Стамболийски" № 62-64, За: Пламена Ранчева, България 1303, София, Тел.: 02 9261470, E-mail: [email protected], Факс: 02 9261424
  Интернет адрес/и:
  Основен адрес на възлагащия орган/възложителя: www.noi.bg.
  Адрес на профила на купувача: http://www.noi.bg/aboutbg/buyer/2012/282-cu.
  I.2)
  Вид на възлагащия орган и основна дейност или дейности
  публичноправна организация
  Основна/и дейност/и на възложителя
  Друго (моля пояснете): Управлява държавното обществено осигуряване.
  Възлагащият орган извършва покупка от името на други възлагащи органи
  НЕ
  РАЗДЕЛ ІІ: ОБЕКТ НА ПОРЪЧКАТА

  II.1)
  Описание
  II.1.1)
  Заглавие на поръчката, предоставено от възлагащия орган
  Предоставяне на услуга по денонощна невъоръжена охрана на обект, намиращ се в гр. Нови Искър, стопанисван от Националния осигурителен институт.
  II.1.2)
  Вид на поръчката и място на изпълнение на строителството, място на доставката или място на предоставяне на услугите
  Услуги
  Категория услуга: 23
  Публикуване на информацията: ДА
  Основна площадка или място на изпълнение на строителството, място на доставката или място на предоставяне на услугите: Имот в гр. Нови Искър, ПИ 287, кв.19а, ул. “Искърско дефиле” № 90, община Нови Искър, Област Софийска
  Код NUTS: BG412
  ІІ.1.4)
  Кратко описание на поръчката или покупката/ите
  Осигуряване на денонощна невъоръжена охрана на материалните и нематериалните активи, стопанисвани от Националния осигурителен институт, които се намират в гр. Нови Искър, ПИ 287, кв.19а, ул. “Искърско дефиле” № 90, община Нови Искър, Област Софийска.
  ІІ.1.5)
  Общ терминологичен речник (CPV)
  79713000
  Описание:
  Охранителни услуги
  ІІ.1.6)
  Поръчка, обхваната от Споразумението за държавни поръчки (GPA)
  НЕ

  II.2)
  Обща крайна стойност на поръчката/ите
  ІІ.2.1)
  Обща крайна стойност на поръчката/ите
  Стойност
  40320 BGN без ДДС

  РАЗДЕЛ ІV ПРОЦЕДУРА

  ІV.1)
  Вид процедура
  ІV.1.1)
  Вид процедура
  Открита
  ІV.2)
  Критерии за възлагане
  ІV.2.1)
  Критерии за възлагане
  Най-ниска цена
  ІV.2.2)
  Използван е електронен търг
  НЕ

  IV.3)
  Административна информация
  ІV.3.2)
  Предишна/и публикация/и относно същата поръчка
  ДА
  Обявление за предварителна информация
  Номер на обявлението в ОВ 2012/S 40 - 064988 от 28.02.2012 г.
  Обявление за поръчка
  Номер на обявлението в ОВ 2012/S 64 - 104536 от 31.03.2012 г.

  РАЗДЕЛ V: ВЪЗЛАГАНЕ НА ПОРЪЧКАТА

  Поръчка (Договор) №: 88 / Обособена позиция №: / Заглавие:“Предоставяне на услуга по денонощна невъоръжена охрана на обект намиращ се в гр. Нови Искър, стопанисван от Националния осигурителен институт”
  V.1)
  Дата на решението за възлагане на поръчката
  29.03.2012 г.
  V.2)
  Брой на получените оферти
  5
  V.3)
  Наименование и адреси на икономическия оператор, в чиято полза е взето решението за възлагане на поръчката
  Детективска и охранителна агенция “Вадим” ООД, ул. Ради Петков, бл.33, ет.9, ап.33, България 1303, София, Тел.: 02 9552000, E-mail: [email protected], Факс: 02 9552200
  URL: www.vadim-sod.com.
  V.4)
  Информация за стойността на поръчката
  Първоначална обща прогнозна стойност на поръчката
  Стойност: 58000 BGN без ДДС
  Обща крайна стойност на поръчката
  Стойност: 40320 BGN без ДДС
  В брой години: 2
  V.5)
  Има възможност поръчката да бъде възложена на подизпълнители
  НЕ

  РАЗДЕЛ VI: ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

  VI.1)
  Поръчка във връзка с проект и/или програма, които са финансирани от общностни фондове
  НЕ
  VI.3)
  Процедури по обжалване
  VI.3.1)
  Орган, който отговаря за процедурите по обжалване
  Комисия за защита на конкуренцията, бул. Витоша № 18, Република България 1000, София, Тел.: 02 9884070, E-mail: [email protected], Факс: 02 9807315
  Интернет адрес/и:
  URL: http://www.cpc.bg.
  VI.4)
  Дата на изпращане на настоящото обявление
  06.07.2012 г.

  ПРИЛОЖЕНИЕ Г

  ОСНОВАНИЯ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА ПОРЪЧКАТА НА ДОГОВАРЯНЕ БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПУБЛИКУВАНЕ НА ОБЯВЛЕНИЕ В ОФИЦИАЛЕН ВЕСТНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

  Нередност?
 • 10
  ahasver avatar :-|
  ahasver
  • - 4
  • + 17

  До коментар [#8] от "cinik":Забравяш,че заварените пенсионери през целия си трудов живот са плащали пенсията на нечии родители.

  Нередност?
Нов коментар