Малки субсидийни рокади

Догодина земеделието ще получи повече помощи, но българското участие ще е по-малко и ще обхване нови сектори

По-малко субсидии от бюджета и по-разнообразни агросектори за финансиране. Тези две идеи се четат в проектобюджета на земеделското министерство за следващата година.

Според плана през 2013 г. няма да има национално доплащане на площ - схема, по която основната част от средствата се усвояват от зърнопроизводителите, но ще има увеличение на парите за животновъдство. През следващата година предстои да продължи подпомагането на сектор "плодове и зеленчуци", а за първи път финансиране е предвидено и за производството на маслодайни рози. От земеделското министерство официално съобщиха, че не са изготвени финални разчети, като в следващите седмици предстои обсъждане на разпределението на парите с различните браншове.

Общата сума расте, но с малко

През следващата година в земеделския сектор ще влязат 1.37 млрд. лв. (общо от ЕС и държавния бюджет) под формата на субсидии за различните браншове при 1.31 млрд. лв за 2012 г. Увеличението спрямо предходната е малко и се дължи изцяло на повишената с 16% европейска вноска в подпомагането. Средствата за национално подпомагане към европейските субсидии е намалено до 240 млн. лв при 340 млн. лв за 2012 г., става ясно от предложения проектобюджет (подробности в графиката).

Така, след като в периода до 2011 г. държавното подпомагане за земеделците растеше, а през миналата година остана непроменено, за първи път има намаление на парите от държавния бюджет, които ще отидат за тази дейност.

Печеливши и губещи

Освен намалението на държавната вноска в субсидиите през тази година ще продължи и преразпределението на средствата между отделните схеми, сочи неофициална информация на "Капитал Daily". Планът включва за първи път да не се дават национални доплащания към субсидиите на площ. По тази схема могат да кандидатстват всички земеделци, но лъвският пай от плащанията получават зърнопроизводителите, чието производство е върху големи масиви.

Така през следващата година този сектор ще получи малко над 26 лв. на дка при 25 лв. сега, което се дължи изцяло на увеличеното европодпомагане. Намалените пари за зърнопроизводство ще се пренесат в другите схеми. Според плана за субсидии по-високи национални доплащания ще има за животновъдния сектор, които вместо сегашните 71 млн. лв. ще получат 100 млн. лв. Нови средства ще има още за сектор "плодове и зеленчуци", а за първи път в схемите за подпомагане ще бъдат включени и производителите на маслодайни рози, които настояват за субсидии от 4 години насам.

Противоречиви оценки

Вчера от земеделското министерство съобщиха официално, че разчетите кой сектор какви субсидии ще получава предстои да бъдат направени тепърва. За целта ще се организират срещи с производители от различни браншове, както и с депутати. Неофициално обаче в земеделския сектор вече обсъждат новите промени, като реакциите са крайно противоречиви. Логично недоволни са зърнопроизводителите, като все още не е ясно каква ще е реакцията им. Вчера от националната асоциация в сектора не бяха открити за коментар. Животновъдите подкрепят новия план и увеличените субсидии, макар да заявяват, че те все още са далеч от тези в другите европейски държави.

"Малко са добрите новини в бюджет 2013, но понижаването на националните доплащания може да се приеме за една от тях", коментира вчера Николай Вълканов от Института за пазарна икономика. По думите му политиката на земеделското министерство да подпомага определени отрасли "без да е направена каквато и да било оценка на въздействието от тези плащания" е "съвършено погрешна". "Ако гледаме от позицията на някаква "бюджетна справедливост", зърнопроизводителите дълги години получаваха лъвския пай субсидии, което значително изкриви стимулите в нашето земеделие и другите сектори лека-полека започнаха да замират. Това не е правилно – да се фаворизира един определен сектор поради политическо късогледство", коментира още той.

От асоциацията на земеделските производители пък съобщиха, че в последните няколко години основните плащания са отишли при млечното животновъдство. "Хубаво е да се дават тези средства, но трябва да се помисли и за политики и нормативни мерки за този отрасъл", коментира главният секретар на сдружението Ивайло Тодоров.