Малки субсидийни рокади
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малки субсидийни рокади

Малки субсидийни рокади

Догодина земеделието ще получи повече помощи, но българското участие ще е по-малко и ще обхване нови сектори

Деница Ватева
7316 прочитания

По-малко субсидии от бюджета и по-разнообразни агросектори за финансиране. Тези две идеи се четат в проектобюджета на земеделското министерство за следващата година.

Според плана през 2013 г. няма да има национално доплащане на площ - схема, по която основната част от средствата се усвояват от зърнопроизводителите, но ще има увеличение на парите за животновъдство. През следващата година предстои да продължи подпомагането на сектор "плодове и зеленчуци", а за първи път финансиране е предвидено и за производството на маслодайни рози. От земеделското министерство официално съобщиха, че не са изготвени финални разчети, като в следващите седмици предстои обсъждане на разпределението на парите с различните браншове.

Общата сума расте, но с малко

През следващата година в земеделския сектор ще влязат 1.37 млрд. лв. (общо от ЕС и държавния бюджет) под формата на субсидии за различните браншове при 1.31 млрд. лв за 2012 г. Увеличението спрямо предходната е малко и се дължи изцяло на повишената с 16% европейска вноска в подпомагането. Средствата за национално подпомагане към европейските субсидии е намалено до 240 млн. лв при 340 млн. лв за 2012 г., става ясно от предложения проектобюджет (подробности в графиката).

Така, след като в периода до 2011 г. държавното подпомагане за земеделците растеше, а през миналата година остана непроменено, за първи път има намаление на парите от държавния бюджет, които ще отидат за тази дейност.

Печеливши и губещи

Освен намалението на държавната вноска в субсидиите през тази година ще продължи и преразпределението на средствата между отделните схеми, сочи неофициална информация на "Капитал Daily". Планът включва за първи път да не се дават национални доплащания към субсидиите на площ. По тази схема могат да кандидатстват всички земеделци, но лъвският пай от плащанията получават зърнопроизводителите, чието производство е върху големи масиви.

Така през следващата година този сектор ще получи малко над 26 лв. на дка при 25 лв. сега, което се дължи изцяло на увеличеното европодпомагане. Намалените пари за зърнопроизводство ще се пренесат в другите схеми. Според плана за субсидии по-високи национални доплащания ще има за животновъдния сектор, които вместо сегашните 71 млн. лв. ще получат 100 млн. лв. Нови средства ще има още за сектор "плодове и зеленчуци", а за първи път в схемите за подпомагане ще бъдат включени и производителите на маслодайни рози, които настояват за субсидии от 4 години насам.

Противоречиви оценки

Вчера от земеделското министерство съобщиха официално, че разчетите кой сектор какви субсидии ще получава предстои да бъдат направени тепърва. За целта ще се организират срещи с производители от различни браншове, както и с депутати. Неофициално обаче в земеделския сектор вече обсъждат новите промени, като реакциите са крайно противоречиви. Логично недоволни са зърнопроизводителите, като все още не е ясно каква ще е реакцията им. Вчера от националната асоциация в сектора не бяха открити за коментар. Животновъдите подкрепят новия план и увеличените субсидии, макар да заявяват, че те все още са далеч от тези в другите европейски държави.

"Малко са добрите новини в бюджет 2013, но понижаването на националните доплащания може да се приеме за една от тях", коментира вчера Николай Вълканов от Института за пазарна икономика. По думите му политиката на земеделското министерство да подпомага определени отрасли "без да е направена каквато и да било оценка на въздействието от тези плащания" е "съвършено погрешна". "Ако гледаме от позицията на някаква "бюджетна справедливост", зърнопроизводителите дълги години получаваха лъвския пай субсидии, което значително изкриви стимулите в нашето земеделие и другите сектори лека-полека започнаха да замират. Това не е правилно – да се фаворизира един определен сектор поради политическо късогледство", коментира още той.

От асоциацията на земеделските производители пък съобщиха, че в последните няколко години основните плащания са отишли при млечното животновъдство. "Хубаво е да се дават тези средства, но трябва да се помисли и за политики и нормативни мерки за този отрасъл", коментира главният секретар на сдружението Ивайло Тодоров.

Фотограф: Цветелина Белутова

По-малко субсидии от бюджета и по-разнообразни агросектори за финансиране. Тези две идеи се четат в проектобюджета на земеделското министерство за следващата година.

Според плана през 2013 г. няма да има национално доплащане на площ - схема, по която основната част от средствата се усвояват от зърнопроизводителите, но ще има увеличение на парите за животновъдство. През следващата година предстои да продължи подпомагането на сектор "плодове и зеленчуци", а за първи път финансиране е предвидено и за производството на маслодайни рози. От земеделското министерство официално съобщиха, че не са изготвени финални разчети, като в следващите седмици предстои обсъждане на разпределението на парите с различните браншове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  yotata avatar :-|
  йотата

  Не е лошо. Зърнопроизводителите като искат и национални субсидии да почнат да гледат и животни и плодове и зеленчуци.
  И няма да ги внасяме - ни мляко, ни яйца, ни месо, ни плодове и т.н.
  И работни места за програмисти - пастири ще открият даже, да не говорим за търсенето на картофопроизводители дето се задава.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Новината е добра. Земеделците удариха бингото с този златен дъжд от ЕС, затова е пълно нахалство да очакват от другите сектори да им доналиват субсидии от данъците си.

 • 3
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  ЕС да ни помага за опазване на генетическия фонд на България, за опазване на видово многообразие .
  за хора които произвеждат наше семе или разсад.
  или ЕС се прави на по стара империя от бивши.
  ние сме кремък между воденични камъни.
  кой как си иска да го разбира. и Путин дори.
  на кой му требе Спартак.
  Моля, не се бийте..направете опашка. и леко. я вдигнете..опашката.

 • 4
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Добра идея на Найденов този път. Дано само не поддаде на очертаващия се уличен натиск. Неприятно съм изненадан, че розите не са взимали пари досега. Това е единственият ни продукт, който доказано е с най-доброто качество в света.

  И още нещо-всички виждаме че тези милиони, които наливаме всяка година не се отразяват по никакъв начин в цените, по-добре е да се пренасочват към подоходна политика и облекчаване на всички бизнеси, защо не и чрез някакво намаление на данъци, такси и др. Ако сме задължени от Брюксел да даваме субсидии, оттук нататък да се дават само на малки стартиращи фирми срещу проекти за развитие и за проекти за повишаване на качеството.

 • 5
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  До коментар [#4] от "Дим Дим":

  ми миро се изсра много пъти.
  платили са му.
  и преди и днес.
  какъв парламент , какъв борисов..
  ..някой запомни камъни по главите от глад и днес мирото е цар.

 • 6
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  ", но лъвският пай от плащанията получават зърнопроизводителите, чието производство е върху големи масиви.
  Така през следващата година този сектор ще получи малко над 26 лв. на дка ..."
  А дали самото Министерство е направило справка каква е цената на арендата? В не малко райони на страната арендаторите дават по 20 лв. на дка. (, че и по-малко). С други думи министерството реално плаща наема на използваната земя, че и отгоре. Интересен бизнес процес се заформя. Все едно да имаш бизнес, за който държавата ти плаща наема на офиса, а ти трябва само да имитираш дейност, за да вземеш разликата в сумите като печалба.

 • 7
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  До коментар [#6] от "Hristo Hristov":

  Уважаеми г-н Христов

  Българските земеделски стопани получават подкрепа чрез директни плащания в съответствие с определена схема на нарастване, изразена в проценти от прилаганото ниво на такива плащания в ЕС, както следва:

  25% през 2007 г., 30% през 2008 г., 35% през 2009 г., 40% през 2010 г., 50% през 2011 г., 60% през 2012 г., 70% през 2013 г., 80% през 2014 г., 90% през 2015 г., и 100% от 2016 г.

  В допълнение Ви обяснявам че ЕС е единен пазар и Българските зърнопроизводители трябва да се конкурират при равни условия, какъвто гореописаният случай НЕ Е

 • 8
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#7] от "4140 mitko":

  а животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци - те при какви условия трябва а се конкурират на единния пазар на ЕС?

 • 9
  ditora avatar :-|
  ditora

  До коментар [#6] от "Hristo Hristov":

  Ми защо не вземеш едни 1000дка или пък по добре 200-300 крави и да направиш луди пари ??
  То отстрани мн лесно изглежда, но като трябва да се оцапаш с лай..та друго става.
  Всичко е въпрос на конкурентно способност , аз съм съгласен зем. производители да нямат никаква субсидия, но ако така бъде в цяла европа.

 • 10
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  До коментар [#8] от "йотата":

  Главният преговарящ на републиката/М.Кунева/
  трябваше да договори Единното плащане на площ да е по голямо от това на ЕС и постепенно да намалява до достигане на 100%, а не обратното.

  Как искаме да настигнем някой който бяга по бързо от нас през 2007-2015


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK