И все пак - данък върху лихвите ще има
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И все пак - данък върху лихвите ще има

Министерството на финансите предложи новия данък, за да осигури нужните пари за вдигане на пенсиите и минималната работна заплата догодина.

И все пак - данък върху лихвите ще има

След като заяви, че "такава идея не е обсъждана и не е на дневен ред", правителството го предложи като част от преходните разпоредби на закона за ДДС

22606 прочитания

Министерството на финансите предложи новия данък, за да осигури нужните пари за вдигане на пенсиите и минималната работна заплата догодина.

© Надежда Чипева


Правителството все пак реши да предложи данък от 10% върху лихвите по банкови депозити на физически лица.

Предложението е заложено в преходните и заключителни разпоредби на промените в закона за ДДС, които бяха приети на днешното правителствено заседание и ще се внесат за гласуване в парламента заедно с останалите промени в данъчните закони и бюджет 2013.

Министърът на финансите Симеон Дянков няколко пъти защити пред журналисти идеята за въвеждане на новия данък с обяснението, че целта не е да се съберат повече приходи, а да се премахне единственото изключение в данъчната ни система, което позволява да има необлагаеми доходи. По думите му, от новия данък в държавата ще влязат допълнително 120 млн. лв., което показва, че целта не е да се постигне сериозен фискален ефект.

Ако предложението мине през парламента, необлагаеми ще останат само доходите от печалби, реализирани на фондовата борса. Някаква форма на изключение е и данъкът върху приходите от дивиденти, който е 5%.

Риск за банковата стабилност?

По думите на финансовия министър Симеон Дянков новият данък няма да създаде риск за банките. "Банковата система има огромен ресурс и той дори продължава да расте", заяви Дянков и направи сметката, че ако човек разполага с 20 хиляди лева на депозит, при сегашните лихвени равнища той ще плати приблизително данък от 80 лв. на година, което не е сериозен мотив за укриване на доходи.

Идеята за въвеждане на 10-процентен данък върху лихвите по банкови депозити на физическите лица бе лансирана от Министерството на финансите на 20 септември. За по-малко от 24 часа обаче министерството се отметна, заявявайки чрез говорителката Бетина Жотева, че "такава идея не се обсъжда и не е на дневен ред".

Правителството се реши на този ход с цел да финансира увеличаващите се разходи в бюджета за следващата година. Тогава експерти от Министерство на финансите изчислиха, че по този начин ще се съберат между 160 и 200 млн. лева допълнителни приходи. Ако пък данъкът не се приеме, вдигането на пенсиите ще трябва да се отложи с два месеца и вместо от първи април да влезе в сила от първи юни.

Цената на пропуснатите реформи

Идеята обаче срещна много критики от икономисти, политици и банкери. Упреците са насочени към това, че може да се предизвика миграция на вложители от банките, които ще искат нетният им доход да не намалее дори след облагането. Засегнати ще са по-стабилните финансови институции, предлагащи ниски лихви (и по-малък риск) за сметка на техни конкуренти, които предлагат по-високи лихви (за сметка на по-високия риск).

Другите опасения са, че банките ще изчисляват дължимия данък и ще го превеждат към държавата, като го удържат от клиентите си, а това са административни разходи, които ще повишат таксите за обслужване от финансовите институции.

Независимите икономисти и опозицията пък обясниха, че данъкът върху лихвите е цената за пропуснатите реформи, които ГЕРБ обеща но не прокара, а самото увеличение на пенсиите е с предизборни цели, без икономиката да се е възстановила, че да има естествен ръст на приходите и за това са нужни извънредни мерки.

"Поредната щуротия на правителството"

Банкер, пожелал анонимност, прогнозира, че с този данък ще се съберат между 150 и 200 млн. лв., но при условие че лихвите трайно се понижават, тази сума вероятно ще намалее. Ако продължават да намаляват лихвите по депозитите, каквато е посоката от последните години, и стигнат до доходност от порядъка на 1-2% годишно, подобно на средната за еврозоната, от този данък вече няма да има особен смисъл – т.е. ползите за бюджета в дългосрочен план може да се окажат не толкова големи, смята той.

Той определи намерението на правителството като "поредната щуротия". Дотук идеите на правителството имаха някакъв разум – сега обаче говорим за чисто политически ход, а не толкова за обоснован икономически, смята той.

Още по темата очаквайте в утрешния брой на "Капитал Daily"

БНБ научила от медиите за новия данък

Българската народна банка (БНБ) не е информирана предварително за такова решение, нито е участвала в такива дискусии и научава за това от медиите. Следователно всички въпроси би трябвало да се отправят към вносителя на законопроекта, пише в официално съобщение на централната банка.

Според финансовата институция това решение е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания, като източник на финансиране на инвестициите в икономиката.

От БНБ настояват в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система. БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло. От гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас, се казва в съобщението.

Другите числа в бюджета

Другите параметри, съобщени от финансовия министър Симеон Дянков пред журналисти след днешното заседание на правителството, са:

- нов размер на минималната работна заплата от 310 лева

- заложен растеж за догодина 1.2 % от БВП

- заложен бюджетен дефицит 1.1 млрд. лева

- 122 млн. лева допълнително финансиране за образованието

- увеличение на минималната пенсия на 150 лева

- увеличение на социалната пенсия и на максималната пенсия

- увеличение на максималния осигурителен доход. 

Правителството прие увеличение с 9% на заплатите в Министерството на отбраната. По-голямата част от парите за него ще дойде от вътрешни спестявания, заяви Дянков.

Проектът не предвижда увеличение на бюджета на МВР, ДАНС и НСО. Има увеличение на осигурителните вноски, които се изнасят към съответните ведомства, за да се отговори прозрачно на въпроса кое министерство колко струва. 

Идеята за диференцирана минимална заплата по региони отпадна от проекта за бюджет 2013 г. Вчера след тристранката стана ясно, че тя не е срещнала подкрепа от страна на социалните партньори.

Правителството все пак реши да предложи данък от 10% върху лихвите по банкови депозити на физически лица.

Предложението е заложено в преходните и заключителни разпоредби на промените в закона за ДДС, които бяха приети на днешното правителствено заседание и ще се внесат за гласуване в парламента заедно с останалите промени в данъчните закони и бюджет 2013.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

179 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman
  • -28
  • +187

  Възможно ли е да е толкоз кух ? В НИКАКЪВ случай няма да може да се съберат 160млн.лв. от този данък . Това е чисто малоумие ГЕРБ ще прогонят и част от избирателите си , ама нека така им се пада. Бурканбанк отново ще е на мода и държавата ще ограбва част от спестяванията . Егати Станишев не е предлагал толкова лява и отвратителна мярка. Ако БСП искат някакви политически ползи сега е времето да се противопоставят на този данък , що да не и организират протест. Тва ,че някъде имало такъв данък (Дянков каза) не означава нито ,че е добро нито ефективно особено за икономика в която се провежда капиталонатрупване.

 • 2
  nuzzo avatar :-|

  Тези явно са убедени ,че вече не могат да спечелят честно изборите , а че ще ги купят и са го "ударили през просото".

 • 3
  dvuche avatar :-|
  8888

  Супер странна държава - правителство, което твърди, че е лява намалява данъците, правителство, което твърди, че е дясно увеличава данъците...

 • 4
  chr81 avatar :-|
  chr81
  • -18
  • +212

  Само аз ли си мисля, че това правителство ще падне много лошо на изборите догодина? Доказаха, че са пълни бездарници. След това поредно мъдро решение лично аз ще гласувам срещу тях. Досега нямаше да отида да гласувам, но след такава нагла поредна кражба ще мръдна до урната да си дам и аз оценката за работа им през последните 4 години. Малко цоцате откъде ли не. Дотам ли опряхте да крадете от последните пари на хората за черни дни? Мизерници.

 • 5
  ivoyankulovski avatar :-?
  ivoyankulovski
  • -13
  • +147

  ще вземат... ако останат депозити в банките

 • 6
  marin avatar :-|
  Марин
  • -18
  • +187

  Тези депозити вече са минали през данъчно облагане. Слагайки пари на депозит, човек стимулира банката и чрез нея - икономиката. Същевременно си компенсира част от инфлацията, същата тази дето я генерира държавата.

 • 7
  carmello avatar :-|
  carmello
  • -10
  • +113

  следващият път - данък въздух....

 • 8
  sasvirco avatar :-|
  sasvirco
  • -10
  • +118

  Нещастници.

 • 9
  mto avatar :-P
  mto

  10% от нула е НУЛА! :))

 • 10
  birdman avatar :-|
  birdman

  Между другото аз все още очаквам становището на БНБ Искров странно дълго мълчи по въпроса .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.