Ново десет

Доходите от лихви по депозити все пак ще се облагат

Чрез новия данък хората ще платят цената за реформите, които ГЕРБ обеща, но отказа да направи

Правителството все пак реши да предложи данък от 10% върху лихвите по банкови депозити на физически лица. За идеята се заговори преди няколко седмици, но тогава в рамките на няколко часа финансовото министерство първо я потвърди, а след това я отрече.

В сряда след правителственото заседание финансовият министър Симеон Дянков обяви, че предложението за новия данък е заложено в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за ДДС и ще се внесат за гласуване в парламента.

Ако депутатите одобрят идеята, хората ще дължат 10% върху доходите, които получават като лихви по своите депозити, от началото на следващата година. Новият данък най-вероятно ще се събира от банките.

Защо се прави

Дянков няколко пъти защити пред журналисти идеята за въвеждане на новия данък с обяснението, че целта не е да се съберат повече приходи, а да се премахне единственото изключение в данъчната ни система, което позволява да има необлагаеми доходи. По този начин в държавата ще влязат допълнително 120 млн. лв.

Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова обаче беше цитирана от "Дарик", че причината за новия данък е необходимостта от допълнителни средства, с които да се компенсира ръстът на пенсии и заплати от догодина.

Според Дянков новият данък няма да създаде риск за банките. "Банковата система има огромен ресурс и той дори продължава да расте. Българската данъчна система е много проста и е направена от предишното правителство на социалистите именно за да могат хората и данъчните да я прилагат лесно", каза на пресконференция финансовият министър.

Той даде и пример: ако по-заможен човек има на сметка 20 хил. лв. и за тях получи 4% годишна лихва, това ще означава доход от 800 лв. и от тях държавата ще му вземе 80 лв. Това според него е твърде малка сума, за да накара хората да укрият доходите си в офшорни банки.

Малко по-късно от Българската народна банка разпространиха и свое официално становище, в което твърдят, че централната банка не е информирана предварително за решението да се въведе нов данък, нито е участвала в такива дискусии и научава за това от медиите. "Настоятелно се обръщаме към всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система. БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло", се посочва още в съобщението на институцията.

В него се допълва, че от гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас. Според БНБ решението за облагането на лихвените доходи е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания като източник на финансиране на инвестициите в икономиката "и следва да се обсъжда от тази гледна точка".

Дълго подготвяна и спорна мярка

За въвеждането на новия данък се заговори в средата на септември, но тогава Министерството на финансите първоначално потвърди идеята, а след това коментира, че е само експертна и за нея няма политическа подкрепа. Експерти от ведомството обаче продължиха да настояват, че това е единственият начин да се увеличат приходите и да се финансират обещанията за по-високи пенсии и доходи в публичния сектор. Противното би означавало бюджетният дефицит догодина да се увеличи повече и да трябва да се финансира със заеми или от спестяванията във фискалния резерв.

Идеята на управляващите бе остро разкритикувана още през септември, когато за нея все още се говореше неофициално. Едно от опасенията е, че заради новия данък хората може да преместят парите си в банки, които предлагат по-висока лихва. На теория обаче по-висока лихва по депозитите предлагат финансови институции, които имат и по-голяма нужда от ликвидност.

Така засегнати ще са по-стабилните финансови институции, предлагащи ниски лихви (и по-малък риск), за сметка на техни конкуренти, които предлагат по-високи лихви (за сметка на по-високия риск). Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обаче обясни, че данъкът ще важи за всички и ако хората са се ръководили в избора си на банка от лихвеното равнище, те биха могли да преместят парите си и сега, когато няма такъв данък.

Друго голямо притеснение е дали новият данък няма да оскъпи допълнително цената, на която банките отпускат кредити. А това ще забави и икономическия растеж.

Цената на пропуснатите реформи

Бившият заместник-министър на финансите в предишните две правителства Любомир Дацов коментира, че плащайки този данък, хората ще платят цената за реформите, които ГЕРБ обеща, но отказа да направи. Вместо това правителството избира да обложи един пасивен доход на домакинствата и с парите от него предизборно да финансира увеличението на доходите в публичния сектор, както и пенсиите.

ГЕРБ се опита да аргументира идеята си и като вид възстановяване на социалната справедливост - част от парите на богатите се изземват и с тях се допълват доходите на бедните.

Статистиката на БНБ обаче показва, че 75% от влоговете в банките са в размер под 1000 лева. Това означава, че повечето домакинства имат малки спестявания, а големите депозити са на много малък брой лица. Банкови експерти дори коментираха, че в несигурната икономическа среда собствениците на малки предприятия предпочитат да влагат фирмени средства на лични сметки, вместо да ги използват в дейността на фирмите си.

Позитив на идеята е, че с нея ще се премахне едно от изключенията в данъчната система, което  позволява да има необлагаеми доходи. Така занапред необлагаеми ще останат единствено печалбите от инвестиции на капиталовия пазар, но според експерти от Министерството на финансите смисълът от тази преференция също трябва да се преразгледа и в близко бъдеще може да се повдигне въпросът дали тя трябва да остане.

Как ще се плаща

От Министерството на финансите поясниха, че макар данъкът да влиза в сила от първи януари 2013 година, лихвените доходи на физическите лица от 2012 година няма да се облагат. През следващата обаче банките ще събират данъка при самото начисляване на лихвата по сметката на своите клиенти. Ако това става всеки месец - данъкът ще се събира ежемесечно, а ако сметката се завери с лихва веднъж годишно, данъкът ще се начислява и удържа еднократно или при изтегляне на средствата.

Най-вероятно е през 2013 година да не се въведе задължение за деклариране на дохода от лихви. Цялото администриране ще се остави на банките, които са източникът, плащащ дохода. Ако моделът покаже недостатъци, ще се коригира с данъчните закони за 2014 година.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


82 коментара
 • 1
  penkagk avatar :-P
  penkagk

  Макар че може и тъжно...

  Новият мистър 10 %!

 • 2
  carmello avatar :-|
  carmello
 • 3
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Не им се връзвайте. Да ви припомня ли танца с ДДС-то преди 2 години: ще го вдигаме, ще го сваляме, не, ще го вдигаме, не няма да го вдигаме! Действащите лица бяха същите. Този малоумен данък ще обезмисли депозитите, на които се крепи стабилността на банковата система. Само идиот може да размахва факла в барутен погреб.

 • 4
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  ГЕРБ,защо не ги национализирате тези 45 милиарда изцяло .
  Решават ви всички проблеми .
  Има поговорка -не вярвай докато не видиш но Герб са уникум .

  Тези хора не правят проучване и анализ на нищо предварително и не предвиждат нито едно евентуално последствие от свои действия .
  Това както казва американският Генерал Уесли Кларк в като :
  "Ако всички инструменти от които имаш нужда е останал само чук естественно е навсякъде около теб да ти се привиждат само пирони Е,така работи ГЕРБ .
  Ще кове докато има нешо живо и мърда .
  ГЕРБ ще се само закопавят отсега в предизборно харакири ако това е вярно .
  Приемат ли подобен абсурд всичките им депутати просто отсега може да напускат парламента вкупом защото втори мандат и парламентарист в парламента ГЕРБ-ер няма да имат никога повече.
  самата ГЕРБ никой няма да я види повече като партия и алтернатива темата :
  Какво ще се облага ?

  Парите на хората за които са платени многочислен брой пъти пъти данъци досега ли ?

  По колко пъти може да облагаш един и същ получен доход не е ли това правен абсурд ?

  Къде са конституционните съдии и професори-академици да разяснят материята и правните последствия на Дянковите мъжделения ?

  10% лихва на лихвата на година .

  Това е данък върху печалбата от лихви от депозитите в Банките (някакви си 45 лева на хиляда лева този уикален некадърник иска да им обложи печалбата )
  Ами рискът че си държиш парите в Продънената Банкова система на България ?
  Удряш по джоба хората с депозити независимо от това какви са те и колко .
  Хора които са били финансово разумни и са пестили пари за черни дни-вземаш им ги от джоба за това че са кадърни и умни и са изкарали доход
  Каква е целта с техните пари да дадеш 10 % на МВР Отбрана ,Административни Чиновници каква е ?
  Тези хора с чийто пари -45 милиарда лв.всяка една банка в България оперира в момента.
  Всички щяха да са фалирала отдавна ако не бяха там тези пари .
  Те са буфера на сигурност правящ системата на банкиране солидна в момента.
  Чуждестванните филиали не ги кредитират България и дъщерните си подразделения -стабилността у нас в момента е благодарение тези депозити .
  Не режете клона на който стоите ГЕРБ и Мутро компания .
  Банките ви са неплатежоспособни ако не е депозитната база на населението.
  Ще са пред фалит ако депозитна маса (дори част от нея) напусне системата в посока Швейцария Швеция или държава изън ЕС или остане вкъщи в дюшеците
  Сектора моментално ще изпаде в липса на ликвидност и естественно американска вълна от фалити на банкови институции при положение че нямате ФЕД да ви спасява .
  В икономика в която имотният сектор е падащ и банковите кредити гонят над 50 % несъбираеми
  растяща безработица и пределно наситена конкуренция в сектора банкиране
  Намаляващи печалби и растящи разходи и прагове
  Липса на валутен резерв за борда
  Повишени кредитни изисквания към банките в ЕС
  Замрял бизнес цикъл
  Липса на икономическа активност
  Растящи административни регулации
  Липса на покупателна сила и потребление
  Не можеш да обложиш единственият си стожер на икономическа стабилност и покупателна сила защото е саморазрушително .
  Самият слух че ще го правиш ще генерира непропорционални последствия които ще се появят скоро в отлив на дългосрочени капитали от банковата ни система .
  Ще влоши показателите за банкова ликвидност и капиталова адекватност
  Не говорим за изборният рейтинг на ГЕРБ който ще се срине до сами земята.
  Това са собственните трудно изкарани пари на хората които те са заработили,спестили и имат има т право щом е несигурна държавата да ги държат в банките
  Платени са вече повече от един път данъци многократно за тях.
  Огромен процент ще напусне системата на кредитното посредничество с подобен закон
  Бойко Борисов да не слуша племенника на Кристалина Георгиева работил в Световната банка Дянков .
  дянков е финансово неграмотен за да се упражненява за стаж на цяла държава
  Заради този човек Българската икономика търпи жестоки последствия и загуба на доход и растеж .
  Откакто е стъпил в Финанси този некадърник не реформира а генерира единственно непредсказуемост за бизнес средата и хората .
  Разбира се че ще има недвусмислен отлив на капитали от България какво си мислите .
  Ще облагаме лихвите добре
  Теглят си хората парите и ги влагат в Злато ,фючърси ,храна швейцарски франкове в швейцария
  кой мислите ви е длъжен на вас ?
  Целия риск за Българските Банки ДА СЕ ОПРАВЯТ .
  Имайте предвид че ще има пренасочване на крупни дългосрочни депозити в инвестиции извън страната.
  Рискът в системата на Българската икономика е толкова висок че вече свети червено от доста време
  Липсата на валутна сигурност е очевидна поради липса на фискален резерв за борда
  Управляващите и политическа стабилност реално няма
  Реалната инфлация е двуцифрена от 3 години
  Нестабилност има в цените
  Ще съсипете цялата финансова система на страната за кредитно посредничество и ще оскъпите всичко отново
  Представете си сега банките да кажат за всички кредитополучатели плаващо увеличение на всички кредитни продукти и кредити от 10 % какво ще стане
  Ще го направят защото кредитът е в корелация с цената на депозитите
  увеличава се бизнес рискът
  Не тикайте банките умишлено към фалит защото и така са много зле ,замряло спряло направо кредитиране и до тавана лоши вземания
  Мръдне ли депозитната база рухва цялата пирамида .
  Не вадете тухлички отдолу защото ..........

 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  [quote#4:"Seola"]Къде са конституционните съдии и професори-академици да разяснят материята и правните последствия на Дянковите мъжделения ? [/quote]

  И това са го измислили гербаджиите - ще си назначават за конституционен съдия онази мижитурка Атонос Атанасов.

 • phenix

  Не тъжно, повече от страшно е да те управляват малоумници!

 • 7
  lyukost avatar :-|
  lyukost

  И все пак вратичката за държателите на големи депозити остава. Лихвите по ДЦК явно ще остане единствена без данък.

 • 8
  5ru6ko avatar :-|
  5ru6ko

  "Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите:
  - За мен това е едно изключение, което е регресивно в данъчната ни система. Всъщност единственият доход, който не се облага. Регресивен е, защото той е доход типично на по-богатите. "

  А ти, Дянков, за мен си едно изключение. Ти си един регресивен финансов министър. Може да се каже, че ти си лихвата, която ГЕРБ ще плати на изборите.
  Само да не се окаже, че тя ще е повече от 10%.

 • 9
  doriangray avatar :-|
  Dorian Gray

  [quote#4:"Seola"]По колко пъти може да облагаш един и същ получен доход не е ли това правен абсурд ? [/quote]


  Ами депозита в банката вече не е доход. По-скоро е капитал.

  Данъчният обект не е самата внесена сума, а дохода от нея.

 • 2.5

  ГЕРБ се опита да аргументира идеята си и като вид възстановяване на социалната справедливост - част от парите на богатите се изземват и с тях се допълват доходите на бедните
  ---------------------------------------------------
  Боко най-добре да изпрати Вежди да докара петолъчката от музея на СоцАрта, обратно на Партийния дом.
  Някой сериозно ли е смятал, че ще ни се размине безнаказано избора на премиер с образование от милиционерски "ВУЗ"!
  Пак гласувайте за ГЕРБ!(моля, да не се възприема буквално)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход