Георги Ангелов: Новият данък ще работи за сивата икономика

Според Георги Ангелов новият данък ще засегне честните вложители, а сивата икономика ще остане безнаказана.

Георги Ангелов: Новият данък ще работи за сивата икономика

Вместо да облага капитала, по-добре правителството да прави реформи, смята икономистът

12618 прочитания

Според Георги Ангелов новият данък ще засегне честните вложители, а сивата икономика ще остане безнаказана.

© Мария Съботинова


Вчерашното решение на правителството да въведе нов данък от 10% върху лихвите от банкови депозити продължава да предизвиква критики. Предлагаме ви коментара на икономист Георги Ангелов пред БНР по темата.

"Това, разбира се, е данък и може би първият проблем, който виждаме, е, че правителството поне 2 седмици отричаше, че се обсъжда такава идея. Връщаме се към стари практики, които самият премиер отрече като неработещи и обеща всяка идея да се съгласува предварително с всички засегнати", посочва той.

Неслучайно лихвите никога не са били облагани в България

Според Георги Ангелов никак не е случайно, че досега лихвите у нас не са били облагани. "Това не е паднало от небето. Едната причина е, че България е много бедна страна и тя трябва да натрупа вътрешни ресурси, с които да финансира икономическия си растеж, защото другият източник са само чуждите инвестиции, а те в последно време въобще не идват. Ако обложим и вътрешния източник на инвестиции, как дългосрочно ще постигаме икономическия растеж? Това е въпрос, който очевидно никой не си задава", заяви главният икономист на институт "Отворено общество".

Банковата лихва не е печалба, а компенсация на инфлацията

"Другият въпрос е, че лихвата всъщност не е някаква печалба за тези хора, които са внесли пари в банка. Всъщност лихвата покрива инфлацията и компенсира това, че има инфлация, която изяжда стойността на парите. Т.е. реално, ако погледнем реалната печалба, ако извадим инфлацията от лихвата, всъщност няма някаква печалба, която да се обложи с данък", посочва Ангелов.

По думите му, "това, което се облага с данък върху лихвите, е инфлацията, която лихвата компенсира". "Тоест и тук нямаме аргумент за данък, а точно обратното. Понеже банките осигуряват чрез лихвата запазване на реалната стойност на парите и компенсиране на инфлацията, именно затова този източник на доход не се облага", допълва той.

Ще спечели сивата икономика

Според Ангелов данъкът ще засегне честните вложители, а сивата икономика ще остане безнаказана. "По-добрият вариант е да правим реформи. Сивата икономика плаща изцяло в брой. Избягва и данъци, и акцизи. Тоест сивата икономика ще избегне и този данък, защото не си държи парите в банките. В банките са парите на хората, които си ги получават по ведомост, след като са им удържани акцизи, осигуровки, данъци и всичко останало. Тези, които са честни, ги облагаме още повече, понеже е по-лесно, а тези, които не са честни и си укриват доходите, въобще не ги облагаме, понеже е трудно и на никой не му се занимава. Трябва да е обратното", коментира той.

Според експерта въвеждането на новия данък ще спре процеса на осветляване на бизнеса, защото те няма да имат стимул да използват банковата система. "Именно защото не сме богати, не можем да си позволим да облагаме капитала", заключва Георги Ангелов. 

Вчерашното решение на правителството да въведе нов данък от 10% върху лихвите от банкови депозити продължава да предизвиква критики. Предлагаме ви коментара на икономист Георги Ангелов пред БНР по темата.

"Това, разбира се, е данък и може би първият проблем, който виждаме, е, че правителството поне 2 седмици отричаше, че се обсъжда такава идея. Връщаме се към стари практики, които самият премиер отрече като неработещи и обеща всяка идея да се съгласува предварително с всички засегнати", посочва той.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


149 коментара
 • 1
  marin avatar :-P
  Марин
  • -34
  • +110

  Абсолютно съм съгласен с автора.

  Ако правителството иска да събере още пари може да обложи и лихвите на фирмените влогове, с какво те са по-различни от тези на гражданите :)

 • 2
  10stinki avatar :-|
  10 стинки
  • -131
  • +41

  Пълни глупости, стимул нямало да има. Като не са в банката парите губят цялата лихва, а ако са 90% от нея и е на лице. Друг е въпросът че може да стимулира задвижването на българските "застояли" капитали. Парите са за да се инвестират, а не само да чакаме на чужди инвеститори.
  От лихва файда няма.

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Кратко и ясно.Браво момче!

 • 4
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#2:"10 стинки"]Друг е въпросът че може да стимулира задвижването на българските "застояли" капитали. Парите са за да се инвестират, а не само да чакаме на чужди инвеститори.
  От лихва файда няма.[/quote]

  Ако има фронт за инвестиране с по висока доходност какъв е проблемът банковите лихви,и по кредити и депозити да паднат и парите да се завъртят отново.Работа на правителството е да прави реформи,да пази частната инициатива от посегателства,от монополизиране и от феодализиране на пазара.Тази работа не е свършена,прави се друго,неясно с каква цел.Пази боже да не няма скрита цел,да се създаде умишлено паника,закриване на влогове,повишено потребление и инфлация,което временно ще облекчи работата на правителството,но само временно.

 • 5
  donichka avatar :-|
  Donichka

  До коментар [#1] от "Марин": фирмените -влогове отдавна се облагат когато фирмата подава ГДД в нея се вписват приходи от финансови инструменти

 • 6
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  ____________________________________"Тези, които са честни, ги облагаме още повече, понеже е по-лесно, а тези, които не са честни и си укриват доходите, въобще не ги облагаме, понеже е трудно и на никой не му се занимава. Трябва да е обратното", коментира той."__________________________________


  То в България всичко е така! И полицаите глобяват нормалните граждани, щото е по-лесно, вместо да гонят престъпници!

 • 7
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  [quote#2:"10 стинки"]Парите са за да се инвестират[/quote]
  Според теб банките какво правят?
  Не ги ли инвестират тези пари?
  Или според теб ги държат под голям дюшек?
  Защо приказваш глупости?!

 • 8
  nikolov_k avatar :-|
  Краси

  До коментар [#1] от "Марин":
  Лихвите от фирмените флогове се облагат и в момента.

 • 9
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels

  "Според Георги Ангелов никак не е случайно, че досега лихвите у нас не са били облагани. "Това не е паднало от небето. Едната причина е, че България е много бедна страна и тя трябва да натрупа вътрешни ресурси, с които да финансира икономическия си растеж, защото другият източник са само чуждите инвестиции, а те в последно време въобще не идват."

  ами натрупани са 25 ли бяха или 35 милиарда депозити. кога трябва да почне финансирането на икономиката с вътрешни ресурси? за това има финансово министерство, което с различни мерки да регулира икономиката. този данък не случайно го има навсякъде, а защото е необходим, за да се завъртат свободните капитали в икономиката. то много неща никога не ги е имало на много места

 • 10
  torogroup avatar :-|
  Toro Group S

  Доколкото съм запознат, те са обложени .... До коментар [#1] от "Марин":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход