Директорът на фармацевтичния регулатор подаде оставка

Възможно е смяната да се прави, за да се намери пост за партиен кадър, твърдят източници от сектора

Янков оглавяваше агенцията три години
Янков оглавяваше агенцията три години
Янков оглавяваше агенцията три години    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Янков оглавяваше агенцията три години    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Александър Янков е подал оставка с мотив "лични причини". От Министерството на здравеопазването потвърждават, че това е станало на 10 октомври.

В момента не е ясно кой ще смени Янков на поста, който той заема от октомври 2009 г. Проблемът в случая е, че агенцията регулира и контролира абсолютно всички фирми от фармацевтичния сектор. Директорът няма заместник и от подписа му зависи да се издават навреме разрешения за продажба на лекарства, лицензи на производители, дистрибутори и аптеки, одобрения за реклами и промени в листовките на лекарства, както и целият контрол по веригата производство-търговия на едро и дребно. ИАЛ контролира около 100 фармацевтични компании - производители на лекарства, близо 400 дистрибутора на медикаменти и медицински изделия и над 4000 аптеки.

Според три независими един от друг източника на "Капитал" от фармацевтичния сектор, които не пожелаха имената им да се споменават, Янков не си отива по лични причини, а защото е бил помолен да подаде оставка. Причината е, че управляващите от ГЕРБ смятат, че не са овладели агенцията и нямат контрол от верен партиен представител върху пазар за 2 млрд. лв. точно преди изборите. Янков беше поканен на поста като експерт от фармацевтичния сектор.

На практика директорът на ИАЛ може да отнеме лиценз на завод, да забави пускането на пазара на лекарство, да не издаде лиценз на аптека и да глобява производители, дистрибутори и фармацевти за всякакви нарушения. Таксите и глобите, които събира агенцията, са основен приходоизточник за бюджета на Министерството на здравеопазването, под чиято шапка е ведомството. Те са в размер на около 25 млн. лв. годишно.

Лекарствените закони и наредби обаче са така написани, че за всяка дейност на агенцията има точно определени законови срокове, а компаниите могат да я съдят за умишлено забавяне.

От фармацевтичния сектор посочват, че Александър Янков е професионалист и при неговото управление не избухна нито един шумен скандал за злонамерено отношение на администрацията към компаниите, каквато беше традицията при предшествениците му на поста. Въпреки това той си спечели достатъчно недоброжелатели сред глобени аптеки и в някои фармацевтични фирми. Двама от източниците на "Капитал" твърдят, че Янков си отива, защото не е разрешил масиран внос на некачествени медикаменти от Китай и Индия.

Янков не беше открит за коментар. Името на новия директор все още не е известно.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stonerboner avatar :-P
  Попа от Симитли

  е страшна снимка сте сложили на човеко ...

  Нередност?
Нов коментар