Горе, на четвъртия етаж...

Делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева разкри мрачното лице на прокуратурата

Бившият главен прокурор Никола Филчев
Бившият главен прокурор Никола Филчев    ©  асен тонев
Бившият главен прокурор Никола Филчев
Бившият главен прокурор Никола Филчев    ©  асен тонев

"Единадесет месеца в Столичната следствена служба сякаш са се бояли да работят по това дело. Благодарение на "професионалните усилия" на органите на досъдебното производство не е установен нито часът на убийството, нито оръжието." С тези думи съдия Владимир Астарджиев се опита да обясни оправдателните присъди, които прочете по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева тази седмица. Единствените подсъдими – ямболският бизнесмен Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Калайджиева, бяха признати за невинни. Според обвинителния акт всеки на от тримата подсъдими е имал собствено основание да убие Георгиева – Аврамов, който е неин бивш работодател - защото й дължал пари, Димитринка – защото Надежда Георгиева я е уволнила като секретарка, а Калайджиев – защото бил съпруг на Димитринка. Според държавното обвинение по делото би трябвало да има и четвърти обвиняем – бившият военен прокурор Николай Колев, който се е съгласил с убийството и обещал "опъне чадър" над извършителите. Колев не е предаден на съд, защото е разстрелян в края на 2002 г. Димитринка Калайджиева беше съдена задочно, защото не е в България. Преди една година Върховният съд на Великобритания отказа да я предаде на българските власти с аргумента, че те не могат да осигурят безпристрастно разследване на случая.

Паралелно с официалната теза на разследващите, която не издържа в съда, се появиха много други версии, сред които най-популярната е, че убиецът е бившият главен прокурор Никола Филчев, който имал връзка с Надежда Георгиева, а тя от своя страна го държала (както и други магистрати) с компрометиращи записи, които изчезнали след смъртта й.

Днес, 12 години и половина след жестокото убийство, е ясно едно - че извършителят остава неизвестен. Това не е проблем само на роднините на Георгиева, а на цялото обществото. Казусът беше тест за способностите на прокуратурата да проведе независимо, качествено и безпристрастно разследване, когато подозренията са насочени именно към най-високите етажи на съдебната палата...

Първата една година...

На 28 февруари 2000 г. Надежда Георгиева, тогава на 30 години, е открита мъртва в мезонета си в кв. "Стрелбище". Тя е убита с девет удара със сатър или брадва в тила. Местопроизшествието е прочистено, а уликите - заличени. Пуснато е отопление за да може да затрудни установяването на часа на смъртта.

Надежда Георгиева е дошла да живее в столицата четири месеца по-рано, работи като адвокат при Алексей Петров. Поддържа контакти с прокурори от върховете на държавното обвинение. Или както казват свидетелите по делото "от четвъртия етаж" (на Съдебната палата, където се намират Върховната касационна прокуратура и кабинетът на главния прокурор.) Преди да дойде в София, тя обслужва правно винарната на бизнесмена Орлин Аврамов.

От една година главен прокурор на републиката е Никола Филчев. Той вече е успял да се обгради от верни преторианци прокурори, готови да вършат услуги. Той е близък с бившата барета, тогава бизнесмен Алексей Петров, при когото Георгиева работи. Филчев отрича да е познавал ямболската адвокатка. Виждал я е като негова студентка. Съдебната палата говори друго – двамата са поддържали близки връзки, такива са и показанията на някои от свидетелите, разпитани по делото.

Разследването на убийството на Георгиева е поето от Столичната следствена служба.  По него работи следовател Огнян Костов. Още на втората седмица обаче се правят постъпки случаят да бъде поет от Националната следствена служба. Ръководството на следствието избира опитният следовател Пламен Райчев: "Извикаха ме и казаха да се запозная с делото, за да изготвя доклад, който да представя на наблюдаващия прокурор. Делото беше малко – две томчета. Написах доклад и чаках обаждане. Десет месеца нищо не се случи."

Разследването е било препратено към... следствието на Транспортна полиция, което не е случайно. Когато преди година Върховният съд на Великобритания отказа да екстрадира един от обвиняемите за убийството – Димитринка Атанасова, той определи Транспортна полиция като място за "разпит и задържане под личното наблюдение на главния прокурор." 

Според запознати с разследването през тази първа година от убийството никой не е разследвал връзките на Никола Филчев с убитата адвокатка въпреки данните, че двамата са имали близки отношения. По-голямата беда обаче е другаде и това минира цялото разследване – през първата година, когато произнесе оправдателните присъди тази седмица, съдия Владимир Астарджиев акцентира върху факта, че така и не е установен точният час на убийството. При това положение няма как разследващите да имат каквото и да била вярна представа за случилото се, а всичко остава в кръга на хипотезите. Последният човек, който е свидетелства да е видял Надежда Георгиева, е служителката на Алексей Петров Радосвета Георгиева. Около година след убийството следователят, който първи е работил по случая - Огнян Костов, напуска следствието. Днес той е адвокат. Казва, че не си спомня нищо от делото: "Това беше толкова отдавна. Правих оглед, разпити." Той не иска да коментира критиките на съда към работата му: "Така са преценили."  Питаме го дали е имало натиск. След дълго замисляне Костов отговаря "Не, натиск не е имало." "Никой не ми е идвал в кабинета." Той каза, че е напуснал системата "защото му е дошло време".

Сестрата на Надежда, която е съдия в Ямбол, нарича първата година от разследването пародия. Пред съда тя коментира: "Или това дело не е удобно за столичното следствие, или някой е мързелив и некадърен."

Огнян Костов не си спомня колко време е работил по случая. Той е човекът, който е иззел едно от решаващите доказателства по делото – потник, който е бил на подсъдимия Орлин Атансов. Той е иззет от дома му в Ямбол. По дрехата е открита кръвта на Надежда Георгиева, но ДНК експертизата за това е назначена една година по-късно, през което време не е съвсем ясно къде точно е бил този потник.

Кастинг за следователи

Половин година след началото на разследването с постановление на главния прокурор Никола Филчев делото е прехвърлено на следователя от Националната следствена служба Илия Илиев. Той е бивш военен, началник на Вътрешни войски, бил е на мисии на ООН в Камбоджа. Илия Илиев е командирован в националното следствие. Възлагането на ключови дела на командировани следователи и прокурори е запазена марка за управлението на Филчев – те са в професионална нестабилност  - ако не внимават, винаги могат да бъдат върнати откъдето идват.

Хора, които са работили с Илиев, разказват, че натискът по разследването е идвал от двама магистрати – военният прокурор Николай Колев и самият главен прокурор. Или, както казват свидетелите по делото - горе, от четвъртия етаж... През първата година на мандата на Филчев той и Колев са близки, но след това отношенията им се изострят и те влизат в открита война, завършила с разстрела на Колев през декември 2002 г.

По това време, разказват следователи, Илия Илиев е бил разтоварен от всякакви други дела. Неговата работа е била наблюдавана от общо осем наблюдаващи прокурори (от ВКП и СГП), пред които той всеки ден е трябвало да дава отчет за свършената работа. Делото било ксерокопирано осем пъти и всеки от тях имал достъп.  Линията, по която тръгва Илиев, явно не се харесва на ръководството на държавното обвинение, защото той е скоропостижно и едновременно разкомандирован, пенсиониран и отстранен от длъжност. Срещу него са образувани две досъдбни производства, заподозрян е, че е предупредил Аврамов, че ще бъде уличен.

"Той беше под постоянен натиск заради делото", коментира следователят Пламен Райчев, който е бил близък приятел с Илиев: "Накрая го натопиха и му образуваха дела." По време на процеса бащата на Надежда Георгиева заявява пред съда, че следователят не можел нищо да направи, защото "онзи с черния мустак" вървял "след преписката навсякъде". Илия Илиев умира през 2006 г. пред кабинета на наследника на Филчев – Борис Велчев. Той е отишъл там, за да разкаже своята версия за отношението на бившия главен прокурор към убийството. Той е споделял пред колеги, че в деня, в който е убита Георгиева, Филчев е освободил охраната си и е взел един от служебните автомобили.

"Мога да ви кажа, че проверявахме много детайлно тази версия. Всеки факт беше внимателно проверен, но нямаше нещо, за което да можем да се захванем", коментира днес главният прокурор Борис Велчев с уговорката, че когато е бил главен прокурор, "обвинението е било вече в съда". Той каза, че е съгласен с изводите на съдия Астарджиев, че "разследващите сякаш са се бояли да работят по това дело".

След отстраняването на Илиев разследването е поето от екипа, който работи по убийството на бившия премиер Андрей Луканов - Олег Янев и Красимир Николов.  През 2003 г. делото е внесено в съда.  Гледа се три години при закрити врати от съдия Георги Колев, който си прави отвод и процесът започва отначало. Вторият съдия по казуса - Вера Чочкова, го връща на прокуратурата заради пропуски в обвинителния акт, които Колев не е видял.

Така през 2006 г. процесът започва за трети път отначало, за да завърши с фиаско миналата седмица. След края на заседанието единият от прокурорите по делото - Милко Момчев, отговори на журналистическите въпроси с думите: "Питайте прокурора, който е писал обвинителния акт. Само това ще ви кажа."  Обвинителният акт е изготвен от прокурорите Наташа Бърнева и Никола Невенчин, които след това се движат само нагоре в кариерата си.  Борис Велчев признава, че преди години е говорил с прокурор Бърнева дали действително е убедена в това, което е написала в обвинителния акт:

"Тя каза, че застава зад всичко, което е написано в него."  И после добавя: "Вижте, никой няма да признае, че някой е оказвал натиск върху работата му."  Велчев признава, че "към онзи момент" обективно не е имало как разследването да бъде насочено към върховете на прокуратурата. Това не било възможно заради факта, че човек като Филчев е бил главен прокурор, а не заради институционалната рамка на обвинението.

И ако все още не ясно дали прокуратурата ще протестира оправдателните присъди по делото, или ще предпочете да проведе допълнително разследване, то е сигурно, че в следващите няколко месеца най-големият кабинет на четвъртия етаж ще има нов обитател.  И тъй като 12 години по-късно институционалната рамка на прокуратурата не предлага по-различна защита и гаранции, че редовите прокурори могат независимо да разследват началниците си, единствената надежда за обществото е и следващият главен прокурор да е без девиантно поведение и да не попада в кръга на първите заподозрени, когато стане тежко престъпление.