Управляващите още мислят как да се начисляват новите данъци

Хазатният и борсовият сектор поискаха при облагането на печалби, да се приспадат загубите

Международно изложение на развлекателната индустрия игрални машини хазарт.
Международно изложение на развлекателната индустрия игрални машини хазарт.
Международно изложение на развлекателната индустрия игрални машини хазарт.    ©  Анелия Николова
Международно изложение на развлекателната индустрия игрални машини хазарт.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерство на финансите и депутатите от ГЕРБ все още не са решили как да облагат печалбите от сделки на фондовата борса и от хазартните игри, показа проверка на Капитал Daily. Принципната позиция на представители от бюджетната комисия и работещите по законопроекта експерти от финансовото министерство е, че данък трябва да се плаща само върху нетните печалби.  Това означава от тях да се извадят всички загуби от борсови сделки в рамките на данъчната година и данък да се дължи, само върху нетния резултат, ако той е положителен.

При облагането на печалбите от хазартни дейности неяснотата е дори по-голяма, като се проучва международният опит в областта. Желанието на финансовия министър Симеон Дянков е десетпроцентният данък да обхване и печалбите, които са получени от игри на късмета.

Представители на хазартния бранш принципно не възразиха, но също поискаха да се отчитат разходите на хората, които са направени за да се стигне до въпросната печалба.

Законодателите трябва да са прецизни с новите текстове, призова Ангел Ирибозов, председател на Българската асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БАТПОИИ).

Като риск от несправедливо облагане той посочи възможността човек влезе в казино със 100 лева и да ги обърне в чипове, но да заложи само 20 лв. и да ги ги загуби. "Ако човекът се откаже да залага повече и излезе, обръщайки останалите 80 лева в чипове, и за тях му се удържат 10% данък, ще има много негативен ефект върху нашата индустрия", предупреди той.

Детайлите са важни

Според представители от бранша държавата няма да има проблеми да въведе данъка. Тя обаче трябва да въведе процедури, при които казината и игралните зали, както и операторите в интернет да събират информация за парите, които играчите обръщат в чипове, или жетони и да съпоставят я съпоставят със сумите, които получават на излизане от казината. Този режим е напълно приложим и за онлайн заганията, коментира Робърт Стокър, председател на Комитета по игрално право на Американската адвокатска колегия. Той се аргументира, че потокът на данни в интернет е най-лесен за проследяване и институциите само трябва да създадат система за обработката им.

Според експертите обаче подготвяният от държавата данък от 7% върху общите приходи от залози на интернет операторите щял да откаже компаниите да се лицензират и те щели да продължат да предлагат услугите си нелегално. Според Хелмут Кафка, който е вицепрезидент на Европейската федерация на игралната и развлекателната индустрия, максиалният данък, който държавата може да изисква от интернет операторите, може да е 2 процента върху общата сума на събраните залози. Всяка по-висока ставка била демотивираща за компаниите да са на светло.

Председателят на държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев обясни, че две компании с регистрация в Малта са поискали да се лицензират като интернет оператори на хазартни игри, но не посочи имената им. Те подали заявки още на 2 юли, ден след като новият закон за хазарта влезе в сила.

За окончателното им лицензиране обаче се чака държавата да въведе обещания нов режим за облагане на хазартната дейност. Това трябва да стане до края на годината и след това фирмите ще получат лиценза си, ако условията за бизнес в България ги устройват. Докато не се приемат и подзаконовите регулации на хазарта държавата няма да премине към филтриране на интернет трафика и забрана на онлайн операторите, посочи още Калоян Кръстев.

18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов
  • - 5
  • + 13

  Герб се стяга за втори мандат.Няма никакво съмнение,че цялата данъчна каша няма да спаси този бюджет.Лошото е,че ако не съставят следващ кабинет,друг трябва да им сърба попарата.

  Нередност?
 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • - 3
  • + 38

  До коментар [#1] от "vjacho":

  Истинска катастрофа ще е, ако "матряла" отново ни изтипоса ГЕРБ и вожда му във властта. Опитите за скърпване на бюджета за 2013 г с невероятни данъчета с незнаен фискален ефект говори за абсолютна неспособност на това правителство да направи и намек за свиване на държавните разходи, да позатвори кранчето за източване на НЗОК и на осигурителната система, да поограничи привилегиите на военните и МВР-служителите, които са от времето на соца...
  Това правителство се научи да ни харчи парите на воля, а не да ги пази! Време е да му припомним чии са парите.

  Нередност?
 • 3
  borabora54 avatar :-P
  borabora54
  • - 8
  • + 15

  ... А защо преди облагане на печалбата да не се приспаднат и разходите за покупка на бентлита, яхти, аероплани, дом периньон, черен хайвер, плеймейтки... има и още.... и ако се окажат на загуба, то бюджетът да финансира тази народополезна дейност....

  Нередност?
 • 4
  vassilun avatar :-|
  vassilun
  • - 1
  • + 18

  [quote#3:"borabora54"] А защо преди облагане на печалбата да не се приспаднат и разходите за покупка на бентлита, яхти, аероплани, дом периньон, черен хайвер, плеймейтки[/quote]

  Напълно съм съгласен с Вас! Ако от печалбите от борсата или хазарта се изваждат разходите преди облагане, то трябва от лихвите по депозитите да се извадят лихвите по кредитите, преди облагане!

  Нередност?
 • 5
  nuzzo avatar :-|

  Управленската немощ на ГЕРБ избива и се вижда през лесните решения: да се обложи,допълнително, следствието от сегашното състояние на икономиката, а не още в началото на мандата си (и кризата) да бяха създадали условия за увеличаване обортите и инвестициите на предприемачите ,във ПРЕДВИДИМА среда, и оттам да се увеличат данъчните постъпления и същевремено да се разтовари бюджета от социални плащания за безработни, вследствие увеличената или поне запазената заетост .
  Така щеше вече да се е понапълнила дупката в НОИ(или поне да не се увеличаав) за пенсии, за майчинства, щеше да има повече за бюджетни заплати , за капиталови разходи, сиреч парите отново щяха да са влезли в нов цикъл на създаване на нова добавена стойност, а с това и увеличение на доходите и т.н. и т.н........ и нямаша да хабят енергия, тъпаците, какви нови данъци да наложат и по какъв начин да ги събират.....и можеше и да ги преизберем
  Проста работа , но за умни хора......
  Още едни 4 години загубени за България и българите от поредните самозвани управленци....
  Докога.....!?!?!!

  Нередност?
 • 6
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 1
  • + 7

  [quote#2:"Г-н D."]Време е да му припомним чии са парите.[/quote]

  Време е!

  Нередност?
 • 7
  cormoranstrike avatar :-P
  cormoranstrike
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#3] от "borabora54":

  Е точно тези разходи в момента се приспадат !

  Нередност?
 • 10
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • - 2
  • + 9

  "Принципната позиция на представители от бюджетната комисия и работещите по законопроекта експерти от финансовото министерство е, че данък трябва да се плаща само върху нетните печалби. Това означава от тях да се извадят всички загуби от борсови сделки в рамките на данъчната година и данък да се дължи, само върху нетния резултат, ако той е положителен."

  "Представители на хазартния бранш принципно не възразиха, но също поискаха да се отчитат разходите на хората, които са направени за да се стигне до въпросната печалба."

  Понеже Дянков обясняваше в ефира, как едва ли не целта му е всички доходи да се облагар равнопоставено, струва ми се уместно да задам следната тема за размисъл;

  Защо на трудещите се да не им се признаят разходите за храна, за жилище, за транспорт от и до работа, заедно с всики други разходи, които трудещите правят за да стигнат до облагамия доход, наречен работна заплата? Не следва ли тези им разходи да бъдат извадени от общия доход и данъкът да се плаща само върху разликата.

  Нередност?
Нов коментар