Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Нов тренд в общинските разходи: Фирми се закриват, за да се създадат с повече служители

Според отчета на Сметната палата за 2011 г. като цяло нарушенията леко са намалели

проф. Валери Димитров    ©  Капитал Daily

Одиторите на Сметната палата са установили нова тенденция при изразходването на общинските средства - местни власти ликвидират еднолични търговски дружества с общинско участие, регистрирани през 90-те години, и създават нови общински предприятия като техни правоприемници.

Тъй като тези дружества се издържат от бюджета на общината, така се увеличават разходите й, тъй като в новите предприятия нараства и числеността на персонала, съобщи във вторник председателят на институцията проф. Валери Димитров, който представи отчета за дейността й през 2011 г., както и и резултатите от финансовите одити и заверки на годишните финансови отчети за миналата година.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  apoloniy avatar :-|
  Apolon ot Tiana
  • + 6

  И ккво значи това, министърът на финансите управлява, въпреки закона и решенията на НС!?

  Нередност?
 • 2
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов
  • + 4

  "...Разровиш ли го,ще мирише.."

  Нередност?
 • 3
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'
  • + 1

  Някои местни властници, всъщност много хора, май са решили, че публичните стредства са за да се откраднат "публично"? Ето това е проява на типичната наглост на местните власти - приемат някакви бюджети, които после не изпълняват стриктно, а накрая и не отчитат по правилата. Злоупотребите са ежедневие - от такса смет, от ползване на собствеността, от земеделските земи. А какво ще се случи, когато и европейската сметна палата пожелае да разгледа реализацията на проектите с европейско съфинансиране - страх ме е да си помисля колко пари ще подлежат на възстановяване.
  Колкото до нарушенията в институциите и учрежденията, какво са правили висшестоящите инстанции, та трябва Сметната палата да ги осветлява? Защо МОМН не е контролирал ТУ - София и защо няма последствия за ректора му? И какво е положението в други ВУЗ-ове, защото няма как само там да е така? Какво ще последва след установените още веднъж нарушения в бюджетната дисциплина в някои министерства е техните поделения? Ще си влязат ли в ролята Мони Не-в-Дянков и служителите му в МФ?

  Нередност?
 • 4
  maina100 avatar :-(

  Трайна тенденция в Пловдив е ОФ да се преобразуват в ОП и по този начин да се превърнат в директни разпоредители на бюджетните средства-няма ЗОП,няма конкуренция ,сами си възлагат,сами си контролират изпълнението и сами си плащат.Схемите за източване на ОП са няколко и са познати на всеки,но на кой му пука...Съд,прокуратура,държва,обществен интерес и граждански контрол-смях в залата.
  Бог да я прости България...

  Нередност?
Нов коментар