И сега сметката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И сега сметката

Бюджет 2013 товари средната класа и е прахосничеството на гърба на работещите българи, твърдят от Института за пазарна икономика

И сега сметката

Според изчисленията на Института за пазарна икономика всеки гражданин ще плати средно по 4320 лв. за изпълнението на бюджет 2013

5692 прочитания

Бюджет 2013 товари средната класа и е прахосничеството на гърба на работещите българи, твърдят от Института за пазарна икономика

© Красимир Юскеселиев


Държавата е изгубила около 300 милиона лева само през 2011 г. от различните данъчни преференции, заложени в законодателството.

Най-голямата "поръчка" в сметката на българските граждани е за пенсии – по 1081 лв. на човек за 2013 г. Това е цифрата, посочена в шеговитата касова бележка, с която от Института за пазарна икономика (ИПИ) представиха тезата си: твърде голямата данъчна тежест и малкото право на избор товарят средната класа в България и ограничават растежа на икономиката. Това е част от алтернативния на правителствения бюджет, който неправителствената организация изготвя вече десета година.

От ИПИ дефинираха средната класа в страната като хора с официални трудови доходи между 500 и 2500 лв. Според данни от Националната агенцията за приходите и Националния осигурителен институт в България това са около 1.2 млн. души.

Икономистите са направили изчисления, според които държавата може да събере с 1.4 млрд. лв. по-малко в сравнение с правителствените планове, което е близо 2% от прогнозирания БВП за догодина. В същото време обаче бюджетът може да излезе на минимален излишък от 29 млн. лв., докато правителственият проект е за дефицит от 1.1 млрд. лв.

Макар и някои от предложенията на икономистите от организацията да са по-крайни, те очертават възможни сценарии за това как държавата би могла да насърчи заетостта и растежа с реформи и минимален излишък.

Със заетост към прогрес

Една от радикалните препоръки на икономистите от ИПИ е премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове. Последните са административна тежест за бизнеса особено в някои градове, където тяхното ниво е над средната заплата по изчисления на института (виж. графиката). Спорен по думите на Калоян Стайков от ИПИ е и аргументът, че целта на тяхното увеличаване е изсветляване на икономиката. "В строителството, където всички оценки сочат, че сивият сектор и укритите доходи са най-значителни, осигурителните прагове растат най-бавно, а в болниците, където трудовите разходи са прозрачни, праговете се увеличават най-значително. Това ясно показва, че смисълът на праговете да се изсветлява сивата икономика е подменен и те са нормативна мярка за увеличаване на доходите, която възпрепятства развитието на бизнеса", обясни той.

Както констатираха в началото на месеца и експертите от Международния валутен фонд, минималните доходи по браншове могат да бъдат пречка за наемането на млади и по-нискоквалифицирани работници в селските райони, тъй като техният ръст означава реално увеличение на разходите за работодателите. Тази година обаче все пак беше първата, през която не бяха разпрострени административни увеличения на минималните прагове в секторите, където не беше постигнато споразумение. Така правителството подсигури, че увеличенията няма да повлияят негативно на пазара на труда.

Друга препоръка на икономистите от ИПИ е да бъдат облекчени условията в колективните трудови договори, а след това тази форма на договаряне постепенно да бъде и премахната. Едно от странните условия в колективните договори, което ограничава гъвкавостта на работодателите, например е да не бъдат назначавани нови служители, ако в дружеството има кандидати, които могат да заемат позицията.

Път с предимство

Държавата е изгубила около 300 милиона лева само през 2011 г. от различни данъчни преференции, заложени в законодателството. Това заключиха от ИПИ в свой доклад, който публикуваха в контекста на дебата за облагането на лихвените доходи от депозити и капиталовите печалби. Те повториха данните в рамките на подготвения от тях алтернативен бюджет. 108 млн. лв. повече приходи могат да дойдат, ако се премахне преференциалната ставка от 9% ДДС за туристическите услуги и бъде приравнена със стандартната - 20%. На земеделските производители пък е преотстъпен над 60 млн. лв. данък за миналата година, което също означава по-малко приходи в бюджета. Всяка година се отпускат и квоти за ваучери за храна, като за 2013 г. сумата беше увеличена от 180 до 200 млн. лв. Това са на практика необлагаеми доходи, които работодателите предоставят на служителите си под формата на купони, и от тях държавата ще загуби 20 млн. лв. през следващата година.

Няма структурни реформи, администрацията и програмите са същите, е заключението на икономистите от ИПИ. "Бюджетът често е копи-пейст от предни години, различни са само числата", каза Петър Ганев от ИПИ. Един от примерите е пенсионната система. Нейният хроничен дефицит се дължи на това, че тя просто е устроена да бъде финансирана от държавата, обясниха от неправителствената организация. 60% от разходите за пенсии се финансират от данъци, което се равнява на над 4 млрд. лв. годишно според изчисленията на икономистите. Общият размер на изхарчените за пенсии пари вече достига почти 10% от БВП. От института направиха и предложение за реформа – на работещите да се даде право на избор дали да се осигуряват в НОИ или в лична пенсионна сметка.

Съкращения в разходите на бюджета пък може да дойдат например от намаляването на субсидиите за земеделски производители и железопътен транспорт с 25% от планираното и на плащанията за заплати и издръжка в администрацията с 10%, предлагат от ИПИ. Друго предложение за балансиран бюджет е държавните служители, военните и полицаите да започнат да се осигуряват сами, а не от държавата, както и да бъде ограничен броят на заплатите, които те получават като компенсация при пенсиониране.

Други две предложения, които дават от института, са да бъде премахнат данъкът върху дивидентите, който в момента е 5%, а този върху доходите на едноличните търговци да се намали от 15 до 10 на сто.

Плоският данък да остане

Икономистите от ИПИ посочиха плоския данък като единствения, приходите от който са отбелязали ръст и по време на кризата, докато през 2009 и 2010 г. общите данъчни приходи спадаха. Според техните данни приходите от облагане на доходи на физическите лица с плосък данък са се увеличили реално с 15% през 2011 г. спрямо предкризисната 2008 г., и то в условията на намаляваща заетост. Само до август 2012 г. те са нараснали с 95 млн. лв. по данни на икономистите от организацията. Въвеждането на прогресивен данък по думите им ще увеличи данъчната тежест и ще намали приходите в бюджета поради заради укриване на доходи и посивяване на икономиката. Тези данни те представиха във връзка с идеята на финансовия министър Симеон Дянков да се преразгледа действащата данъчна система и да се въведе прогресивен подоходен данък в бъдеще.
Държавата е изгубила около 300 милиона лева само през 2011 г. от различните данъчни преференции, заложени в законодателството.

Най-голямата "поръчка" в сметката на българските граждани е за пенсии – по 1081 лв. на човек за 2013 г. Това е цифрата, посочена в шеговитата касова бележка, с която от Института за пазарна икономика (ИПИ) представиха тезата си: твърде голямата данъчна тежест и малкото право на избор товарят средната класа в България и ограничават растежа на икономиката. Това е част от алтернативния на правителствения бюджет, който неправителствената организация изготвя вече десета година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

44 коментара
 • 1
  maina100 avatar :-|

  "От ИПИ дефинираха средната класа в страната като хора с официални трудови доходи между 500 и 2500 лв"
  Принадлежността към коя да е класа се определя от ценностната система на човек,а доходите му са следствие на същата...

 • 2
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  Ааааааааааааа НЕ !

 • 3
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Няма да ви казвам каква част от тези 4000 лв.. отива за издръжка на непродуктивно, мързеливо, некъпещо се и постоянно обгрижвано от сороски и хелзинск комитети... "население".

 • 4
  bst avatar :-|
  Стефан

  С 500 лв каква средна класа бе. Средната класа е начин на мислене и поведение. Средната класа е на върха на Пирамида на потребностите на Маслоу. Дай да видим как с 500 лв и дори с 2000 лв ще стигнеш най горното ниво, при положение че с тези цени, данъци, такси и таксички, 2000 лв се изпаряват още след парвите две нива.

  Пирамидата на потребностите е йерархична система на потребностите на човека, съставена от американския психолог Ейбрахам Маслоу.Тази система е представена за първи път в книгата му от 1943 година Теория на човешката мотивация[1].

  Диаграма на йерархична система на потребностите на човека по Ейбрахам Маслоу.
  Степени (от най-ниската към най-високата):
  1. Физиологични
  2. Сигурност
  3. Любов/Принадлежност
  4. Уважение
  5. Увереност
  6. Самоактуализация

  Самият Маслоу разделя самите потребности:
  Физиологични: храна, вода, сън, здраве, секс.
  Екзистенциални: подслон, безопасност, обезпеченост.
  Социални: социални връзки, общуване, привързаност, загриженост за другите и внимание към себе си.
  Престижни: самоуважение, уважение от страна на другите, признание, постигане на успех и висока оценка, развитие в работата.
  Духовни: познание, самоактуализация.

  Ако потребностите от по-ниско ниво не са удовлетворени, човек не може да премине на потребностите от по-високо ниво. Например ако елементарните му нужди от храна и вода не са удовлетворени човек не може да премине към втората потребност, тази от сигурност.

 • 5
  gospodin avatar :-(
  Г-н D

  Това правителство харчи парите ни на вятъра. Магистралите изместиха реформите, но никой не дава инфо какво ни струват няколкото десетки километра. Първосигналното управление стопи резерва и изсмуква от пръстите си данъчета, за да навакса все по-растящите разходи.

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Интересно, колко плаща немския гражданин, в сравнение с българския, за захранването на немския бюджет (в Германия, доказано, всичко е много пъти по-добре уредено, отколкото в България)?!

 • 7
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  [quote#6:"Станислав Янков"]Интересно, колко плаща немския гражданин, в сравнение с българския,[/quote]
  .................................
  Интересно, колко плаща немския гражданин, в сравнение с българския, за нарушения зад волан.
  ..............................
  пример за друга държава.
  над 60....400-480
  над 0,5..от 500
  паркиране..10-25
  ремък..30
  светофар...90 -350
  всичко в евро.
  ................
  често глобите за нарушение се лепят по дохода.
  ................................
  така че bestbuy..не стига само да се съди непродуктивното население за неплатени данъци за доходи от 300 000 на година което се случва вече..
  по големия ти проблем е че този до теб на пътя има книжка а не може да чете и пише. дори листовка.
  и се къпал човека и той обгрижва а не него да обгрижват.
  от полицай до партия на едно добро и чисто момченце.

  [quote#3:"bestbuy"]непродуктино, мързеливо, некъпещо се и постоянно обгрижвано от сороски и хелзинск комитети... "население". [/quote]
  да се надявам че не пишеш за нашите пенсионери. някои от тях и да не ядат са били някога ..сити и за бъдеще.

 • 8
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#6] от "Станислав Янков":

  Да правим сравнения с Германия, ама пълни, да не вземе после да се окаже че пак сме сравнявали банан с мушмули.
  И като сравняваме да не пропускаме качеството на водата за пиене, качеството на рънътъ за ядене, дишаемостта на въздуха, поносимостта на шумовия фон, чистотата на всичко и всеки, качеството на дрехите, на бензина, дължината на режима на тока през зимата ...
  И пак си мисля, че съотношението цена/качество на горните "стоки" за немските аборигени е в пъти, в пъти, в пъти превишаващо това за нашите. Иначе човекопотокът нямаше да е за оттукзанатам, а оттамзанатук.

 • 9
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  плоския данък е полезен при ниска ..ама много ниска сива икономика. и то като ограничена временна мярка.
  в обратния случай всяка власт се купува и стратегическия инвеститор бяга.
  остава този който е бил и преди.
  тъ, честит ви труд сивушки за кеф на олигархи. дерзайте.

 • 10
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  До коментар [#8] от "йотата":

  кредита също е вид стока която в България убива а в Германия ражда.
  като колите и парите.
  и все е пет дали те трепат на магистрала или черен път.
  аман от ялово.
  да не забравяме че човекопотока носи пари в бюджет платени от предишен бюджет за здраве , образование, за лъжа..ноо..довреме.
  които останат при мащехата ще бъдат по чужди от чужди.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK