Сенки на забравени предци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сенки на забравени предци

Комисията на Яне Янев

Сенки на забравени предци

Защо комисията на Яне Янев не е насочена към корупцията, а към опозицията

5046 прочитания

Комисията на Яне Янев

© Надежда Чипева


Прясно конституираният Висш съдебен съвет (ВСС) прие висок гост тази седмица – депутатът от РЗС Яне Янев. Той беше поискал среща с членовете на етичната комисия в съвета в качеството си на председател на парламентарната комисия с най-дълго име.* Поводът за срещата е последната инициатива на Янев – опитът му да реставрира избрани моменти от скандала на 2007 г., в който бяха замесени тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров, неговият заместник Корнелия Нинова, зам.-министърът на бедствията и авариите Делян Пеевски, директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, следователките Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова, директорът на "Булгартабак" Христо Лачев и енергийният бизнесмен Красимир Георгиев.

Юристи определят инициативата на Янев като противоконституционна, а искане за закриването й беше отправено и до Конституционния съд. Според правомощията на комисията тя ще може да привиква магистрати и да ги пита по висящи дела, което нарушава независимостта на съдебната власт. Лидерът на РЗС твърди, че неговата цел е да "разсекрети" енергийния октопод, каквото и да означава това.

Какво се случи тогава

Официалната причина за посещението на Янев в съвета беше приключилото без наказания в края на 2007 г. дисциплинарно производство срещу следователката от НСлС Татяна Шарланджиева. По това време тя води разследването срещу бившия директор на софийската "Топлофикация" Валентин Димитров, неговата майка и енергийния бизнесмен Красимир Георгиев за пране на пари. Директорът на националното следствие по това време Ангел Александров  предложи Шарланджиева за наказание, защото изнасяла информация към Георгиев. Атаката на Александров предизвика вълна от откровения, които разкриха мракобесия по върховете на властта.

Тогава Корнелия Нинова, по това време  зам.-министър на икономиката и председател на борда на "Булгартабак", заяви, че от месеци е била подлагана на натиск от директора на следствието Александров. Тя е трябвало да лобира фирмата "Дилот" АД, близка до зам.-министъра на бедствията и авариите в кабинета на тройната коалиция Делян Пеевски, да получи лиценз от комисията по хазарта.

Ангел Александров е поискал от Нинова и да назначи близък до Пеевски човек за директор на "Булгартабак" - София, както и да извади компрометиращи факти за ръководителя на дружеството по това време Христо Лачев. Последната услуга била свързана отново с Пеевски и засягала освобождаването на голямо количество зърно от държавния резерв. В същата посока бяха и изказванията на Татяна Шарланджиева и шефка на икономическия отдел в следствието Зоя Иванова (трите с Корнелия Нинова са приятелки).

Ангел Александров от своя страна обвини тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров, че го е заплашвал. Румен Овчаров, Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха отстранени от правителството. Прокуратурата образува разследване за търговия с влияние, което беше прекратено поради простата причина, че прокуратурата разполагаше единствено с твърденията на участниците в скандала.

Какво се опитва да разкрие Яне Янев

Опитът на Янев да стигне до дисциплинарното дело срещу Шарланджиева се дължи на факта, че то е прекратено не от кой да е, а от бившия директор на благоевградското следствие Мая Кипринска, която лидерът на РЗС нарича "ортодоксална социалистка". Тя беше номинирана за член на предишния състав на съвета именно от БСП. Според Янев няма ясни данни как точно тя е избрана за докладчик по делото срещу Шарланджиева и зад решението й прозира протекция по линия на БСП. Самата Кипринска отказа да коментира темата и ни насочи към новия състав на ВСС. От новия състав на ВСС пък казаха, че не могат да се запознаят с делото, защото нямат допуск до класифицирана информация. Със случая "Шарланджиева" се е занимавал и по-предишният състав на съвета, като докладчик е бил конституционният съдия Румен Ненков, който обаче призна пред "Капитал", че съветът не е могъл да завърши делото, защото мандатът му бил предсрочно прекратен. При всички положения обаче до дисциплинарно наказание не е имало как да се стигне, защото по закон в такива производства не могат да се използват данни, придобити от СРС.

Активностите на Янев нямат никакъв смисъл, защото всякакви давностни срокове за преследване на Шарланджиева са изтекли отдавна. Нещо, което самият той не отрича и казва, че просто се бори за публичност: "Моята теза е, че тъй като сме си играли на криеница през целия преход, има нужда България от някакъв катарзис. И трябва да се знае кой какво е лапал, защото някои са се оливали."

Според източници на "Капитал" обаче същинската цел на Янев са СРС-тата, които прокуратурата е поискала по делото "Топлофикация". В момента те се намират в съда и са приложени като доказателство по делото срещу Валентин Димитров за пране на пари. Там има засечени разговори на Румен Овчаров, Красимир Георгиев, Корнелия Нинова и т.н.

Няма съмнение, че разсекретяването на тези разговори ще дойде в много подходящ момент за управляващите, с чието благоволение действа лидерът на РЗС. Така мисли и самата Корнелия Нинова: "Това е поръчката. Да дискредитира референдума, да дискредитира АЕЦ "Белене", да дискредитира БСП."

Янев не иска да говори за това дали ще поиска достъп до СРС-тата с мотив, че "ще разкрие тактиката си", но в същото време признава, че целта му е  да "прокара решение на комисията, с което да се разсекретят тези дела. Ако това се случи, общественият натиск ще е такъв, че никой няма да може да го спре..."

Тактиката на Янев силно прилича на тази вътрешния министър Цветан Цветанов, който преди две години чете от парламентарната трибуна подслушаните разговори на горнооряховските лекари, обвинени (и после оправдани) в убийство на новородено.  Въпреки че държавното обвинение тогава отказа да разследва вътрешния министър (с мотива, че той е получил достъп до разговорите с прокурорско разрешение), юристи коментираха, че Цветанов грубо погазва закона, който казва, че СРС-та се ползват само и единствено за целите на наказателния процес (а не на политическия).

Цялата афера

За това, че зад активността на лидера на РЗС не стоят други освен политически мотиви, свидетелства мандатът на комисията, който е насочен само към малка част от скандала на 2007 г. Янев не се интересува от разкритията на следователките за действията на Делян Пеевски и Ангел Александров. Когато чува името на депутата от ДПС, той снижава тон: "Това вече е друга тема. Искам да положа максимални усилия да приключим темата енергетика до края на годината. Защото темата е много пиперлива и взривоопасна. Ако приключим темата – дал  Господ..."

Ако видим какво се е случило с героите от скандала (вижте другият текст), бързо ще разберем, че има две групи антагонисти, като е надделял не лагерът на "разследваните" от Янев, а другият – около Делян Пеевски.  Това обезсмисля цялото упражнение на лидера на РЗС. Атаката е насочена не към управляващите (които реално са в позиция да консумират корупция), а към опозицията.

Къде са те днес?

Разследването срещу Красимир Георгиев за пране на пари от "Топлофикация" беше прекратено от прокуратурата заради липса на доказателства, че той е участвал в прането на пари. Днес той продължава да има бизнес в енергетиката, но живее предимно в чужбина.

Румен Овчаров е депутат от БСП

Делян Пеевски е уволнен като зам.-министър през пролетта на 2007 г., а ВСС отказва да го възстанови като следовател с мотив, че след като "няма морал да бъде заместник-министър, то няма морал да бъде и магистрат". Върховният административен съд (ВАС) отменя решението на ВСС и го задължава да го върне на работа в Столичната следствена служба. След като прокуратурата прекратява разследването по аферата, ДПС натиска Сергей Станишев и той възстановява Пеевски като зам.-министър. Днес Пеевски е народен представител и активен участник в медийния бизнес на майка му Ирена Кръстева.

За разлика от Пеевски Корнелия Нинова не е възстановена на работа. Тя се завръща на политическата сцена през 2008 г. със съдействието на Сергей Станишев, когато е избрана за член на изпълнителното бюро на партията. После става народен представител.

Зоя Иванова напуска следствието малко след скандала. Днес тя е адвокат, като последно я видяхме преди три години като защитник на един от подсъдимите по аферата на САПАРД – Григор Главев, който почина по време на процеса.

Днес Татяна Шарланджиева е редови следовател в НСлС. Образуваното срещу нея дисциплинарно производство (с докладчик Румен Ненков) така и не стига до финал, защото съветът е освободен предсрочно. Следващият състав на ВСС го прекратява по предложение на Мая Кипринска (номинация на БСП).

Ангел Александров продължава да е следовател в Националната следствена служба. През 2008 г. той успя да оцелее в още един скандал, след като тогавашният директор на ГДБОП Ваньо Танов намекна, че той е изнасял информация на Ангел Христов и Пламен Галев (самият Александров също е от Дупница). Днес Александров ръководи отдела в НСлС на който шеф преди скандала беше... Зоя Иванова.

Въпреки скандала нещата за "Дилот" ЕАД се развиват благоприятно. Върховният административен съд с докладчик съдията Андрей Икономов отменя отказите на комисията да издаде разрешителни. След идването на власт на ГЕРБ съставът на комисията е подменен и проблемите на "Дилот" свършват. През март 2011 г. фирмата получава още два лиценза.

В начaлото на 2010 г. Христо Лачев беше оправдан по делото за укриване на данъци. Другото дело срещу него – за длъжностно присвояване, беше внесено в прокуратурата това лято след петгодишно разследване. То обаче беше прекратено от съда заради противоречия в обвинителния акт, които Софийска градска прокуратура оправя вече четвърти месец.

През 2011 г. Булгартабак беше приватизиран, като официално купувач е лондонското инвестиционно поделение на руската Внешторгбанк VTB Capital. Неофициално зад сделката стоят фирми, свързани със собствениците на Винпром - Пещера, и Корпоративна търговска банка...

___

*Парламентарна анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата

Прясно конституираният Висш съдебен съвет (ВСС) прие висок гост тази седмица – депутатът от РЗС Яне Янев. Той беше поискал среща с членовете на етичната комисия в съвета в качеството си на председател на парламентарната комисия с най-дълго име.* Поводът за срещата е последната инициатива на Янев – опитът му да реставрира избрани моменти от скандала на 2007 г., в който бяха замесени тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров, неговият заместник Корнелия Нинова, зам.-министърът на бедствията и авариите Делян Пеевски, директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, следователките Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова, директорът на "Булгартабак" Христо Лачев и енергийният бизнесмен Красимир Георгиев.

Юристи определят инициативата на Янев като противоконституционна, а искане за закриването й беше отправено и до Конституционния съд. Според правомощията на комисията тя ще може да привиква магистрати и да ги пита по висящи дела, което нарушава независимостта на съдебната власт. Лидерът на РЗС твърди, че неговата цел е да "разсекрети" енергийния октопод, каквото и да означава това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  mapto avatar :-|
  mapto

  Един човек, който носи лична вина за неуспешната борба с корупцията е Борис Велчев. Плевнелиев се опитва да го скрие от отговорност като по този начин демонстрира близост с Георги Първанов. Да им покажем, че тези игрички не остават незабелязани: http://www.peticiq.com/ne_na_provalenia_prokuror

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  Много смешна статия се получава като се опитвате да ни убедите как нищо страшно нямало да излезе от комисията на Янев и затова не трябва да работи. От какво точно се притеснявате щом давностните срокове били изтекли и нямало юридическа стойност и т.н. ?
  Или може да излезнат наяве засекретени до сега изцепки и престъпления ?
  Дали пък част от енергийната мафия не е и един определен собственик на вестници ?

 • 3
  mima2 avatar :-|
  Горгона Медуза

  Малко се извъртат нещата, но то е типично за някои определени медии

 • 4
  ku4e avatar :-|
  ku4e

  Как е възможно някой да смята последната буква от азбуката за сериозен политик и да го прати в парламента? Дано му е за последно.

 • 5
  hyram1 avatar :-|
  hyram1

  Янето влезе в парламента за първи път от квотата на СДС с тогаващен лидер Надка Михайлова. Представяше някаква фантомна земеделска организация.Седесарте от пиринско бяха тотално против но Надето не се съобрази с исканията им. Истина е че нещата му се подреждат в целия политически цирк в българия.

 • 6
  province2001 avatar :-(
  province2001

  До коментар [#1] от "mapto":

  Проблемът е че Плевнелиев взе да скрива все такива маймуни като Борис Велчев, като бившия зам. министър на икономиката Евгени Ангелов. Ако в предишното президентство помилваха явни осъдени престъпници и прибираха стари ДС ченгета, в новото министерство прибират неосъдени, но публично замесени в корупция фугури и млади неопитни фигуранти. И ако това не е знак че Плевнелиев си е плюл на съвестта и съня и просто изпълнява поръчки, аз не зная какво е.

 • 7
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  До коментар [#2] от "bz":

  А кой измисля тези давностни срокове и защо те трябва да важат за особено важни дела от държгавен интерес? Това е само един от въпросите.Който дори не е интересен,защото такава воня се носи от парламент ,партии и пр.,че единственото,което човек може да направи , е да си запуши носа и да БЯГА.Далеч.

 • 8
  barabana avatar :-|
  barabana

  До коментар [#6] от "province2001":

  Това не е проблем, това е диагноза. Проблемът е, че никой не я поставя на дневен ред. Какво ще кажеш за бившия главен прокурор.

 • 9
  mapto avatar :-|
  mapto

  До коментар [#6] от "province2001":

  Можем да гледаме на подписката тогава като още едно дискредитиращо го доказателство. Все пак ние сме длъжни да опитаме като форма на протест, за да можем легитимно да ги критикуваме. Ако не предлагаме алтернатива, критиката би била безпочвена и реална загуба на време и енергия.

 • 10
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Този човек-Янев,винаги предизвиква у мен погнуса!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK