Добромир Бориславов: Някои предишни действия и досега нямат обяснение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Добромир Бориславов: Някои предишни действия и досега нямат обяснение

"Ръководството на "Софийски имоти" от 2009 г. е първото от много години насам, което успя да отчита резултатите от работата си по възможно най-прозрачния начин"<br />

Добромир Бориславов: Някои предишни действия и досега нямат обяснение

Председателят на съвета на директорите на "Софийски имоти" пред "Капитал"

Елена Старидолска
9986 прочитания

"Ръководството на "Софийски имоти" от 2009 г. е първото от много години насам, което успя да отчита резултатите от работата си по възможно най-прозрачния начин"<br />

© Надежда Чипева


Профил

Добромир Бориславов по професия е ландшафтен архитект, има и магистърска степен по бизнес администрация от Нов български университет. От 2008 г. е член на съвета на директорите на общинското дружество "Софийски имоти", а от началото на 2012 г. е и в управата на "Озеленяване". Член е на гражданското сдружение "Право на избор". Участва като координатор в проект по европрограмата за развитие на човешките ресурси. Част е и от обществения съвет към кмета на район "Подуяне".

"Личното ми мнение е, че ще е необходимо време, за да се вземегенерално решение какво да се случва с дружеството". Въпреки че е многовнимателен в оценките и си личи, че не иска да се ангажира с позиции, все пакпредседателят на Съвета на директорите на общинската фирма "Софийски имоти"ЕАД Добромир Бориславов не успява да се дистанцира напълно. Отговорът му забъдещето на компанията е в духа, в който тя съществува от 2006 г. насам т.е. – безникаква стратегия какво ще се случва с нея.

Бориславов наистина обаче може да изкаже лично мнение, защото собственикна дружеството е софийската община, но тя, оказва се няма пълна представакакъв е истинският му капитал. В последния документ за състоянието му, внесен в Столичния общински съвет (СОС) в началото на лятото от зам.-кмета пофинанси Дончо Барбалов се препоръчва до края на октомври съветът на директорите на Софийски имоти "да внесе доклад до кмета за решаване напроблема, свързан с несъответствието между  дружествения капитал, регистриран в Търговския регистър, капитала формиран с решения на общотосъбрание и действително притежаваното имущество".

"До края на месеца ще внесем информация за актуалното състояние на капитала на дружеството вобщината, а до края на месец ноемврипредполагам, че ще има и решение", обяснява Бориславов. Справката за състоянието на капитала на дружеството е готова, но не е редно да я коментираме преди официално да бъде внесена за разглеждане в СОС", и отказва да съобщи конкретни данни от нея. По неофициална информация в сравнение с 2003 г. (когато за последно капиталът е обновяван в Търговския регистър и досега там фигурира като 30.377 млн. лв.) сега той намалява почти с 2/3. Тази информация е предварителна и не е отразена в нито един документ, а причините за това са няколко. Преди почти 10 години е направена техническа грешка при вписването на някои от данните на компанията, което пречи и до ден днешен да се актуализира информацията за нея в регистрите. Според опозицията това е умишлено, защото междувременно са извършвани стотици сделки. Единствената по-сериозна мярка срещу тях е т.нар. мораториум, наложен през 2006 г. върху продажбите на имоти, който важи и до днес. Две години по-късно беше затворена още една вратичка – забраната беше разпростряна и върху дъщерните фирми на Софийски имоти - "Лабело" и"Заводпроект".

Вината

"Не мога да коментирам тази тема, защото не бих могъл да знам какво е правил бившият изпълнителен директор Тошко Добрев, тъй като при нас няма информация, архивът от управлението му е в прокуратурата", отказва да говори за една от емблематичните фигури в историята на "Софийски имоти" сегашният председател на съвета на директорите. Срещу Добрев има няколко висящи дела за злоупотреба докато е управлявал дружеството във времената на кмета Стефан Софиянски, някои от тях обаче прикючиха с оправдателна присъда. Бориславов е изключително внимателен и снизходителен към него - "Съдът прецени по повечето дела, че не е нанесъл щети, защото явно са си опичали нещата". Заради процесите през този период архивът на Съвета на директорите и част

от архива на компанията са в прокуратурата. Липсва документацията за времето от 1997 г. до 2004 г. "Ако ни потрябва документ, ние го искаме и те ни го изпращат. Така трудно се работи. Да не говорим, че на всеки десет дни пък пристигат писма, с които от нас се изискват справки. Всичко, каквото имаме даваме", разказва Бориславов. От думите му става ясно обаче за отношението, което е създадено към компанията дори в общинските администрации.

"Ръководството на "Софийски имоти" от 2009 г. е първото от много години насам, което успя да отчита резултатите от работата си по  възможно най-прозрачния и достъпен начин. На всички балансови комисии съветници и администрация се учудваха за начина, по който ние обясняваме всичко свързано с дейността - размерите на различни разходи, на финансовия резултат - максимално прозрачно и точно, за да може хората да го разберат". На въпрос дали това означава, че предишните не са го правили, Бориславов обяснява –  "финансовите отчети са обобщени цифри и те говорят повече на специалисти, но ние искаме да детайлизираме отчетите си. Ние сме първото ръководство, което възстанови загубената връзка със собственика".

Но по-показателна за недоверието към дружеството е друга история. Докато обяснява защо през 2008 г. адвокатската кантора Георгиев, Тодоров и ко не са успели да направят в пълен обем правен анализ на "Софийски имоти", сегашният председател на Съвета на директорите казва - "През 2008 г. огромна част от самата документация на дружеството не беше подредена. Всеки директор има право да си прави организация на служителите и работата, по негова преценка. Дали договорите ще са на едно

място, къде ще има копия, как ще се поддържат досиетата на тези наемни отношения за всеки един обект. Когато дойдохме започнахме с процеса на подреждане". И още - "Имаше период, в който голяма част от районните администрации не искаха да издават скици. Просто се притесняваха, чувайки "Софийски имоти" дали няма да има отново някаква злоупотреба". Бориславов всепак се застрахова - "Чувал съм неща, които са - пълен абсурд. От всичко изговорено в публичното пространство

за дружеството не всичко е истина".

Коментари за сферите на влияние в компанията и след модела "Софиянски" не липсват. По неофициални информации в силните години на областния координатор на ГЕРБ в столицата Андрей Иванов като председател на СОС "Софийски имоти" е било под прякото му наблюдение. Месец--два след като се оттегли от мястото начело на общинските съветници в началото на 2012 г., от съвета на директорите на дружеството без обяснения подадоха оставка двама души - Камен Манев и Георги Гегов. Факт е, че въпреки че от 2010 г. съществува правен анализ на дружеството, въз основа на който съветниците трябваше да решат какво да правят с имотите му, документът така и не стигна до комисии или сесия на общината. "Не би могло да се търси връзка с Андрей Иванов и това какво се е случило с анализа, защото проблемът беше в самия анализ", твърди  Бориславов, който е единственият член на Съвета на директорите от края на 2008 г. досега. Той разказва още - "Когато анализът беше внесен за съгласуване в дружеството, юристите на Софийски имоти написаха, мисля че бяха около 115 страници забележки по коректността т.е. пропуски, които би трябвало да бъдат установени от анализаторите, а не бяха. Именно по тази причини предполагам СОС до момента не е  използвал този документ за извършването на каквито и да е било действия".

Състоянието

Въпреки не напълно изяснения си капитал, през 2012 г. компанията беше включена в списъка за приватизация на общината. Това обаче беше направено с цел столичната агенция за приватизация да продава част от имотите й. "Парите не влизат в дружеството. За сделки, които ние можем да извършваме, трябва да има решение на СОС и средствата предварително да са определени за даден проект. Както е случаят с парк "Възраждане". Имаме съсобствени имоти с други лица, който не ни носят доходност. Единствено си поделяме разходите. Преди около година СОС взе решение "Софийски имоти" да предложи дяловете си на съсобствениците, ако те пожелаят да ги купят, ако не - ще търсим  пазар чрез публичен търг и средствата, които се акумулират ще бъдат предназначени за реализацията на за публичен проект, какъвто е парк "Възраждане", обяснява Бориславов. Това вече е стартирало, обаче още не се е случило. Няма развитие и около дяловите участия на дружеството. То притежава миноритарни пакети в компании като "София сити къмпани", "Холдинг Света София", "Парк Мария Луиза"  (бившата къпалня), футболния клуб "Славия" и др., придобити предимно чрез апортни вноски. Единствено за 3-те процента в Общинска банка е ясно, че "Софийски имоти" ще участва във вдигането на капитала на финансовата институция.

"В момента сме в замразена ситуация", обяснява Бориславов. Според него собственикът т.е. общината трябва да вземе генерално решение, но уточнява, че това няма да е лесно. "Това са грешки на предишни общински съвети, - които са направили неща, които нямат своето обяснение и до днес", твърди той. Попитан защо София не продаде дяловете си, председателят на Съвета на директорите казва – "Това означава апортите да се загубят". Бориславов добавя още щрихи към картината - "Те всяка година са на загуба, не разпределят дивиденти, а ние имаме миноритарни дялове и не влияем върху решенията им".

Обратно на очакванията и балансовата печалба на "Софийски имоти" не е висока. За 2011 г. тя е 270 хил. лв. , но "това е първото ръководство, което успя да си покрие дивидента в реален размер". "Печалбата не е голяма, факт е, но ние сме се превърнали в юридическа кантора. Водим близо 90 дела, за които само таксите за материален интерес са огромни. Това са спорове с наематели, за собствеността и т.н. Понякога ползваме помощ от външни консултанти. Как да изкараме на печалба?", защитава се Бориславов. Към тази ситуация се наслагва и положението на имотния пазар, който е "на дъното". "От всеки конкурс за отдаване под наем, ако имаме 20% сключени договори е добре. Другата порочна практика е сключват договори за наем, два месеца плащат и после го освобождават. Започваме цялата процедура наново". Да не би наемите да са под пазарните оценки? "Ние сме първото ръководство (от 2008 г. бел. ред.), което се позовава на наредба, която регламентира начина, по който се управляват имотите. Въз основа на нея направихме правила за търговете и конкурсите. Оттам насетне всеки един имот се отдава с конкурс, това е начинът. Цените се определят от лицензирани оценители, в това число общинската "Софинвест" или от оценители на свободния пазар". Част от наследените договори пък били актуализирани според пазарните оценки. "Някои от наемителите си тръгнаха, но се появиха други. Миналата година имахме много откази - хора, които са били наематели от седем-осем години си тръгнаха от обекти". Бориславов обяснява и логиката, защо "Софийски имоти" няма интерес сградите и земите й да пустеят - "плащаме безумни такси за охрана в противен случай имотът го разграбват за нула време. Плащаме си застраховките, данък "сгради" и таксата за битови отпадъци. Затова ни е много ценно да имаме наематели, защото те поемат тези разходи, освен наема".

Бъдещето

Все пак без яснота за собствеността няма как да се вземе стратегическо решение за бъдещето на компанията. "Това е основната задача на новото ръководство от 2012 г." След един провален опит през 2010 г. с общо решение на СОС от капитала на "Софийски имоти" да се отпишат сгради и терени, сега дружеството трябва да представи подробна справка за всеки от тях. "Имаме не само имоти, които са изваждани с решения на Столичната община, има такива, приватизирани от столичната агенция за приватизация, отделно приватизирани с решения на общината - 57 броя, разрушени сгради девет броя, сделки с имоти - около сто броя, апорт в смесено дружество, имоти, върху които дружеството е учредило право на строеж и др., признато право на собственост в полза на трети лица, реститути и др., отнети с план за регулация за отреждане на част от тях за озеленяване, за улици и детски градини", повдига завесата Бориславов. И дава рецепта за бъдещето на компанията - "Най-добрият вариант е, това, което смятат и хората в общината - да се направи приватизация само на имотите, които не носят приходи. Всички останали, които носят доход на общината, защото тя печели 80 % от печалбите като дивидент, да си останат в нейно владение, заедно със стратегическите имоти. Те са важни заради плановете за развитие на инфраструктурата - за някои от тях се знае, че за период от пет или повече години ще има нужда да се ползват". Този анализ обаче няма да е готов до края на ноември. Тогава би трябвало поне да се очертае картината, която е нарисувало безхаберието в една от най-богатите общински фирми в годините назад.

Профил

Добромир Бориславов по професия е ландшафтен архитект, има и магистърска степен по бизнес администрация от Нов български университет. От 2008 г. е член на съвета на директорите на общинското дружество "Софийски имоти", а от началото на 2012 г. е и в управата на "Озеленяване". Член е на гражданското сдружение "Право на избор". Участва като координатор в проект по европрограмата за развитие на човешките ресурси. Част е и от обществения съвет към кмета на район "Подуяне".

"Личното ми мнение е, че ще е необходимо време, за да се вземегенерално решение какво да се случва с дружеството". Въпреки че е многовнимателен в оценките и си личи, че не иска да се ангажира с позиции, все пакпредседателят на Съвета на директорите на общинската фирма "Софийски имоти"ЕАД Добромир Бориславов не успява да се дистанцира напълно. Отговорът му забъдещето на компанията е в духа, в който тя съществува от 2006 г. насам т.е. – безникаква стратегия какво ще се случва с нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik

    Oбяснението ще се намери много бързо, когато на всички управители и контрагенти по едрите сделки от миналото бъдат извадени досиетата


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK