Далекопроводът за "Белене" се оказа административна грешка

НЕК не е издавала заповед дейностите по проекта да спрат

Михаил Андонов (вдясно) и новият изпълнителен директор на НЕК Крум Анастасов коментираха пред журналисти, че служителите на компанията, които са поръчали съгласуването на електропровода, ще бъдат санкционирани. <br>
Михаил Андонов (вдясно) и новият изпълнителен директор на НЕК Крум Анастасов коментираха пред журналисти, че служителите на компанията, които са поръчали съгласуването на електропровода, ще бъдат санкционирани. <br>    ©  Капитал
Михаил Андонов (вдясно) и новият изпълнителен директор на НЕК Крум Анастасов коментираха пред журналисти, че служителите на компанията, които са поръчали съгласуването на електропровода, ще бъдат санкционирани. <br>
Михаил Андонов (вдясно) и новият изпълнителен директор на НЕК Крум Анастасов коментираха пред журналисти, че служителите на компанията, които са поръчали съгласуването на електропровода, ще бъдат санкционирани. <br>    ©  Капитал

Дейностите по изграждането на АЕЦ "Белене" продължават заради "административна грешка". Така изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов определи писмото, с което дъщерната на НЕК "Трафоелектроинвест" е поискала да бъде утвърдено трасето за изграждането на нов далекопровод, който да свърже бъдещата централа с националната енергийна система. Писмото, за което стана ясно миналата седмица, предизвика бурен скандал, а министърът на енергетиката Делян Добрев го определи като "саботаж срещу правителството". В резултат управителят на фирмата Марин Ангелов беше уволнен, а вчера стана ясно, че още трима служители ще бъдат наказани.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  dggm avatar :-?
  dggm

  Марин Ангелов - жертвено агне?

  Скоро да очакваме решение на съда за възстановяване на длъжност?

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Нормален български административен хаос... :) :)

 • 3
  m_quest avatar :-|
  m_quest

  Човека просто е мислил в перспектива - като падне правителството и отново започнат Белене - поне да си имат готов електропровод. Оттам "саботаж срещу правителството"

 • 4
  2mecheta avatar :-(
  2mecheta

  "Решението за спирането на "Белене" досега е взето само от българското правителство. Страни по споразумението за изграждане на проекта обаче са НЕК и руската "Атомстройекспорт". Втората обаче реши да предяви претенции за вече извършени дейности по проекта за 1 млрд. евро, заради което беше заведено арбитражно дело в Париж. Това означава, че де факто споразумение за прекратяване на дейностите за изграждане на централата няма."

  Значи де юре НЕК не е прекратила проекта, не е издала и вътрешна работа за спирането му, има го в инвестиционната програма, а де факто Ангелов е уволнен???

  ЕВАЛА!

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "dggm":

  Защо не и това ще дочакате, и няма Съдът да е виновен този път, нито следствието или прокуратурата и Борис Велчев няма да е виновен даже.... :-)

 • 6
  benkovski11 avatar :-?
  Бенк-Бенк

  "Андонов все пак призна, че служителите на НЕК са имали желание да довършат работата си, тъй като това е процедура по Закона за устройство на територията, която е започнала още през 2008 г. "

  -Ама Марин Ангелов е уволнен??? Защо ли?-Защото има друга калинка,която май не си е свършила работата,а го е натопила него?

 • 7
  subsonic avatar :-|
  subsonic

  Не сме се и съмнявали...че е административна грешка.

 • 8
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Нещо продължава да се случва... В НЕК имали заложени разходи за 568,5 млн. лв. и имали "желание" да си довършат работата си. Типично за безхаберието и непоследователността на ГЕРБ, но защо бягат от отговорност? Или може би са се фиксирали как да се усвоят въпросните милиони на държавната компания, докато заради дълговете й сметките за ток са надути безобразно?

 • 9
  ivelinova avatar :-|
  ivelinova

  Изграждането на АЕЦ продължава между 15 и 20 години от момента на вземане на политическо решение до включването към мрежата. В случая с АЕЦ „Белене“ темата е актуална вече 30 години. Още през 1981 г. с решение на Министерския съвет е започнало изграждане на ядрена централа на площадка Белене. Към 1990 г. реално са построени 30% от сградата на първи блок и е доставено около 60% от оборудването. Отново с Решение на Министерския съвет от февруари 1992 г. се спира изграждането на централата и проектът се прекратява, въпреки че към този момент в него са инвестирани над 1 млрд. долара.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата