От бизнеса към общините

Европари от атрактивни за земеделците мерки ще се прехвърлят за ремонти на сгради и пътища

Малките общини най-често търсят финансиране за ремонт на пътища.
Малките общини най-често търсят финансиране за ремонт на пътища.
Малките общини най-често търсят финансиране за ремонт на пътища.    ©  Мария Съботинова
Малките общини най-често търсят финансиране за ремонт на пътища.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на риска от нова загуба на европейски средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и небалансираното усвояване на пари от различните мерки земеделското министерство за втори път ще опита да прехвърли пари между различни схеми от програмата. Идеята този път е да се вземат средства от мерки, насочени към бизнеса, и да отидат за проекти, изготвяни от общини. Проектът вече е получил одобрението на комитета по наблюдение на програмата, предстои да бъде изпратено и официално искане за промяната в Брюксел.

При първия прочит на промените обаче част от фирмите в земеделския сектор, както и консултантите препоръчват да не се "взимат" пари за бизнес проекти, към които има интерес.

Ресурс за "общински" мерки

След като през юни ЕК официално предупреди България, че отново може да изгуби пари по програмата за селските райони заради изоставане с усвояването на средствата, от агроминистерството заявиха, че работят по план за наваксване на пропуснатото. Преди седмица стана ясно,  че отново ще се водят преговори с ЕК за прехвърляне на средства от едни мерки към други. Тогава зам.-министърът Светлана Боянова съобщи пред кметове, че идеята е да се насочи ресурс към "общински" проекти, към които има сериозен интерес и недостигащ бюджет.

От ведомството на Мирослав Найденов уточниха, че целта е да бъдат прехвърлени пари към схемите за създаване на основни услуги за населението в селските райони и за обновяване и развитие на населените места. По тях най-често местните администрации кандидатстват с проекти за ремонт на пътища, ВиК, обновяване на обществени сгради и др. През лятото, когато имаше прием на проекти по тези мерки, заявеният интерес надхвърляше отпуснатите бюджети.

От седем бизнес мерки

Планът за прехвърляне на средства към "общинските" мерки от програмата включва взимането на средства от седем бизнес мерки, по част от които има символичен брой подадени проекти (виж графиката). Изненадата в него обаче е, че се пренасочват пари и от схеми, към които през годините е имало сериозен интерес. Така например агроминистерството планира да прехвърли близо 140 млн. евро от схемата за модернизиране на земеделски стопанства, към която до 2010 г. бяха подавани най-много проекти (отделно от това се планира и пренасочване на 27 млн. евро от т.нар. гарантирани бюджети, които най-общо са за инвестиции в екологични подобрения). Преди година точно към нея бяха пренасочени средства от други мерки заради изчерпания преждевременно бюджет. Същата е ситуацията и с други две мерки от програмата - "Създаване на стопанства на млади фермери", от която ще бъдат взети 5 млн. евро, както и "Разнообразяване към неземеделски дейности", откъдето ще се търсят 46 млн. евро. По тези две мерки, които стимулират стартиращи бизнеси и развитие на дейности извън селското стопанство в селата, през годините също е имало сравнително висок интерес, заради което при предходната промяна бяха пренасочвани средства към тях.

Фермерите: Първо нов прием

Намерението за прехвърляне на пари към общински проекти от атрактивни според бизнеса схеми е в резултат на приемите през лятото. От земеделското министерство съобщиха, че тогава са подадени проекти с по-малко планирани инвестиции, отколкото е отпуснатият бюджет. Едното обяснение за тази тенденция е в по-трудното намиране на средства за съфинансиране на проектите, което отказва част от потенциалните кандидати.

Допитване на "Капитал Daily" до няколко земеделски сдружения показа, че по общото мнение на бизнеса срокът за представяне на предложения (няколко месеца през лятото) е бил твърде кратък, за да могат да се изготвят. Производител коментира, че ако фирма иска да изготви проект за оранжерия например, ще има нужда от време за техническите детайли и финансова преценка.

Засега фермерите нямат официално становище за евентуалното преразпределяне на средства по ПРСР, тъй като не са запознати подробно с идеята, но настояват за нов прием за проекти, преди да се вземе окончателното решение. "За да не бъдат загубени средства, прехвърлянето към общините е вариант. Наистина по-добре е да се използват за нещо, отколкото да се изгубят, но това не трябва да ощетява интересите на земеделските производители и да става за сметка на мерки, които са атрактивни за тях", коментира и председателят на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти Красимир Киряков. По думите му към мерките за модернизиране на земеделски стопанства и развитие на неземеделски дейности има интерес от фирмите. "Смятам, че е по-добре да се търсят други възможности, да се пренасочват пари от други мерки, към които няма интерес, например от мерките, свързани със субсидии за гори", каза още той.

Няколкомесечна процедура

Прехвърлянето на пари по програмата за селските райони е свързани с няколкомесечна процедура на одобрение в ЕК. Комитетът за наблюдение на програмата в България, който е съставен от представители на институции и неправителствения сектор, вече е одобрил идеите , а скоро предстои да бъде пратено и официално заявление в Брюксел. Очаква се процедурата по разглеждането и евентуалното му одобрение да продължи около шест месеца. От земеделското министерство съобщиха, че планират на свой риск да започнат работа по промяната, което е допустимо от европейските регламенти. Идеята е да не бъде обявяван нов прием за общински проекти, а до края на годината да бъдат подписани договори с администрации, подали предложенията си през лятото.

По темата работи и Дарина Черкезова

13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • + 3

  Е, то все е така ....

  Нередност?
 • 2
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло
  • + 17

  Според мен има 2 мерки от които не трябва да се взимат пари: Млад фермер и развитие на селското стопанство. Специално за 2рара, през месец август при свободен ресурс от около 200 милиона, имаше заявки за почти 300 милиона.
  От тук ми изникват и въпросите: как ще се пренасочат пари от една мярка, която е финансово изчерпана към друга
  И ако не е финансово изчерпана, защо ще се прехвърлят евро пари от нея, при положение, че има силен интерес по нея

  Нередност?
 • 3
  cualquera avatar :-|
  cualquera
  • - 9
  • + 1

  Преразпределението е с цел да се задоволяват повече потребности. Като става въпрос за допълнителни средства е добре, те да се разходват оптимално- Като се погледне картината по-глобално тя е доста полюсно, при всички положения има нужда от баланс.

  Нередност?
 • 4
  edin131 avatar :-|
  Nikoi
  • - 8
  • + 14

  обслужвам като лекар няколко населени места в малка община ,за последните 20 години никой по никакъв начин не е вложил и лев в обновяване на сградите на бившите здравни служби ,те са порутени ,без врати ,без прозорци ,в нито една няма нормално отопление ,общината също абсолютно нехае с довода ,че ние лекарите сме частници и сме длъжни да правим основни и текущи ремонти , е пробвах се на няколко пъти да правя ремонти ,нещата не стават ,освен това никой не ми ги плаща тези ремонти по никакъв начин и тъй като съм последен лекар на тази община ,между другото с над 14000 души население се отказвам категорично от практиката и няма да чакам никакво европейско кредитиране или субсидиране ,защото не съм идиот и съм учил малко повече и съм работил много повече от всички селяци ,дето не могат да си напишат името ,но си джъткат новите джипове ,защото те произвеждали селскостопанска продукция ,която ми я продават над международни цени ,но за тях има милиони субсидии ,а за мене не ,е нека сами си се лекуват от тук нататък ,аз ще отида да работя извън страната ,пак някъде там в малко населено место ,но там където няма да ме карат да правя ремонти ,а ще се възползват от уменията ми като лекар и няма да ме правят на идиот и заплащането ми няма да е унизително и да ме третират като мародер ,тук нещата няма как да станат ,това общество е обречено на гибел.

  Нередност?
 • 5
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#3] от "cualquera":

  Аз съм съгласен на 100% с теб. Но тези 2 програми са актуални и е по-добре да се използват други. Примерно поради липса на изграждане на волтаици (поради много причини) сега може да се пренасочат пари от 312 към общините. Но не и от най-актуалните програми.

  Нередност?
 • 6
  dggm avatar :-P
  dggm
  • + 8

  Така се печелят избори.

  Вижда матриала как Бойко дава пари за улицата/чешмата/мегдана/чиалището и гласува.

  Парите са от ЕС но матриала не се интересува от подробности. Матриала гледа кой реже лентичката.

  Нередност?
 • 7
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 1
  • + 6

  Обърках се! Нали целта е да се ускори усвояването на парите по изоставащите програми? Щом е така, защо се взимат пари от добре стоящите? Не трябва ли неусвоените пари да се насочат към тях? Мислех, че не съм разбрала добре, но, явно не е така.

  Нередност?
 • 8
  tanazius avatar :-|
  tanazius
  • - 5
  • + 7

  До коментар [#4] от "tur671":

  Бая дългичко изречение си написал... Пунктуацията не се изчерпва със запетайки в изречение от 23 реда, да знаеш. А за мнението ти - щом заради 3-ма главоча със джипове и субсидии са ти виновни всички хора, които лекуваш - заминавай, не се разколебавай! Тук си имаме достатъчно мрънкачи, на които винаги някой друг им е виновен за неуспеха!

  Нередност?
 • 9
  kachev avatar :-|
  kachev
  • - 1
  • + 8

  До коментар [#4] от "tur671":
  Колега, при нас в частния бизнес сами си правим ремонтите и си поддържаме помещенията и инструментите за работа.
  Не виждам разликата между частен лекар на свободна практика и частник с какъвто и да е друг бизнес. Ако не ти харесва започни работа към някоя практика или болница на заплата и няма да правиш ремонти, може пък тогава да мрънкаш колко малко ти плащат,...... но пък тогава те ще правят ремонтите

  Нередност?
 • 10
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#8] от "tanazius":

  е как реши че са трима главочите с джиповете? по селата в България има два вида население - оскотели пенсионери и мангали и втори вид -мутри с джипове. и пълна абдикация на държавата.

  Нередност?
Нов коментар