Тежък терен

Средата за правене на бизнес в България се влошава, показва годишният доклад на Световната банка Doing business

Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Капитал Daily
Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Капитал Daily

Средата за правене на бизнес в България се влошава. И констатацията не е само говорена на предприемачи, а идва от количествена оценка на авторитетна международна институция в лицето на Световната банка, която представи годишния си доклад Doing business.

Всяка есен международната финансова институция прави класация къде по света компаниите имат най-благоприятни условия да осъществяват дейността си, както и къде хората с добри идеи и кураж получават най-благоприятна среда за регистриране на фирма. Тази година са сравнени условията в 185 икономики по света, като държавите с най-добра бизнес среда са на първите позиции, а на дъното са тези с най-лоши условия.  


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  marin avatar :-|
  Марин

  Грузия показва страхотен подем. Интересно е какво ще покаже класацията догодина (вече с новото правителство в Тбилиси).

  А иначе освен за ток, в България е много зле със строителните разрешения заради "липса на вода". Поради монополното си положение, ВиК дружествата изнудват инвеститорите да строят нови тръбопроводи.

 • 2
  finland avatar :-|
  Finland

  Класация на която, до колкото знам, създател или първоначален автор, е Симеон Дянков.

  Това показва, колко му пука и колко направи за Родината си за три години.

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  А да, добре, че ни казахте ...

 • 4
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  http://www.glasove.com/smachkanite-kostyumi-okradnaa-durzhavata--22950
  КОЛЕГИ,ПРОЧЕТЕТЕ ГО,ЩЕ ВИ ОТНЕМЕ 3-5 МИНУТИ,ПЪРВО ЩЕ СЕ ПОСМЕЕТЕ,ПОСЛЕ ЩЕ ВИ СЕ ДОПЛАЧЕ..НО ЧОВЕКЪТ С ДИАЛЕКТА,ГОРЕ-ДОЛУ ДАВА ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗАЩО НЕ ВЪРВЯТ НЕЩАТА...ДРУГОТО СА ПИСАНИЦИ ОТ ЛИЦЕМЕРИЕ...

 • 5
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  А трябва ли им на това правителство и партия добра среда за правене на бизнес? По-скоро не! Те имат приходите на бюджета и парите за проекти на ЕС. Достатъчно парични ресурси, които се разпределят за наши и по-наши, осигурявайки лоялност.
  Добра среда за правене на бизнес би разрешила съществуването на независим бизнес, който иска не да целува ръката на даващите, а работеща държав - ясни правила на играта и съд който да наказва неспазващите ги.

 • 6
  yotata avatar :-|
  йотата

  Само не мога да разбЕра това на снимката свинско черво ли е, или свински черва навързани едно за друго.
  Ако има некой с по-добро зрение нека каже.

 • 7
  otnesenr avatar :-|
  slq84014722

  "Средата за правене на бизнес в България се влошава. И констатацията не е само говорена на предприемачи, а идва от количествена оценка на авторитетна международна институция в лицето на Световната банка, която представи годишния си доклад Doing business."

  Навсякъде се влошава, госпожи и господа. Ние не сме изолирана държава, колкото и да им се ще на някои.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  В маймунските държави, т.е. в държавите дето повечето неща са държавни, а хората - маймуни, с наближаването на изборите нещата се влошават, главно за не-маймуните (винаги има и такива, иначе маймуните умират от глад, виж Сомалия и подобни, доста са), защото започва събиране на пари и гъзорчене, с цел, ако може да се повтори мандата. В не-маймунските държави този феномен не се наблюдава, защото бизнеса не ходи на избори и си работи както обичайно, с тази разлика че си плаша лобито, което в крайна сметка е разход като всички други, да речем като отоплението през зимата - принципно сваля печалбата, ама няма как да се избегне. Та нашата държава е от първите, поради което Дянков набива данък на лихвата, за да може Цецоолу да назначи нови 2000 разбойника, които от бъркане в носа и люпене на семки, се увреждат, поради което ще ги пенсионират на 50, мамините шопарчета, да си храчат одрусаното от пътуващите. Също така, чух, самият Дянков щял да даде 1 млн за девинската болница, за БДЖ, и за какви ли не други тъпи неща, дето са толкова тъпи, че даже ме мързи да обяснявам защо. Ерго, който не е схванал досега, точно от мен и точно тук няма да вдене, а и най-вероятно е настоящ, бивш или будещ милиционер. Или поне един от онези, дето ми е като дете - храня го, а то не слуша, само дето децата ми все още не гласуват дали да платя режийните, или да отидем в Джъмбо, а е ясно как биха гласували. Е такива работи с климата. Ама в маймунарника е така, аз съм си виновен че седя в зоопарка при камилите и маймуните. И баш шебека сме го избрали за главен. Резил!

 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#6] от "йотата":

  Дебело държавно корабно въже, с негова помощ се прави бизнес у нас. Главната му функция е да те държи на клона на властта. Различните партии продават (не раздават, а продават!) различни по дебелина и цвят корабни въжета, маркирани с воден знак. Някои тарикати се изхитриха и плетат въжета на частно с различни цветове, има и пъстри. Който иска да прави бизнес си купува въже. Някои са далновидни и си купуват различни цветове от по-модерните други са тарикати и си купуват от пъстрите за да може да продължат да работят независимо от партията във властта. Обаче някои са фалшиви, понякога се късат и бизнесмена пада от клона. Който не си купи въже обаче така или иначе си остава на земята.

 • 10
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Не знам дали тези, които коментират темата и тези, които се интересуват от нея взимат под внимание тези данни, или се надяват на къса памет и фрагментарно мислене. Бих казала, че менторите основателно разчитат на тия дефицити в аудиторията. Това не е единствения форум, в който коментираме темите. Отношението е много сходно в различните форуми. Едните убеждават другите какъв бизнес рай има тук: ниски данъци, евтина работна ръка, в изобилие, различни преференции за финансиране, отпускане на терен и т.н. Другите пък, обратно: некачествена работна ръка, липса на свежи пари, тежко и скъпо кредитиране, вътрешна задлъжнялост, затлачен вътрешен пазар, труден износ, много престои по границите, заради външни причини... Визирам гръцката граница, която често и за дълго е блокирана и стопира движението на хора и стоки. Убеждават аудиторията, че макар да сме паднали в световната класация, никак не сме зле, защото сме по средата. Но! Ние сме член на един богат, цивилизован, икономически развит съюз и в него сме на последно място. Критериите за оценка не са коректни. Трябва ни сравнение не със целия свят, а със другите членове на този съюз, както и на страните, членки на НАТО. Само тогава ще имаме една адекватна оценка на ситуацята. Имали сме лек напредък в събираемостта на задълженията! Боже! Няма да говоря повече! Политиците ни смятат за идиоти и ни управляват, като в психиатрично заведение!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата