Търгашеско отделение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търгашеско отделение

Търгашеско отделение

Конфликт на интереси и съмнения за корупция... или новите попълнения търговски съдии в градския съд

Димитър Пеев
17791 прочитания

© Надежда Чипева


През 2007 г., когато телефонът на обвиняемия по аферата САПАРД пернишки бизнесмен Людмил Стойков се подслушва от разследващите, той получава обаждане. От другата страна е не кой и да е, а командированият в Софийската градска прокуратура прокурор Нейко Нейков.

Разговорът не е покана за предстоящи процесуално-следствени действия, а е от битово-курортно естество. Нейков пита за възможността да получи отстъпка при почивка в комплекса на Людмил Стойков Дюни. Комуникацията достига до главния прокурор. Нейков е разкомандирован и се връща обратно в Районна прокуратура - Стара Загора, като по-късно напуска държавното обвинение. През 2009 Висшият съдебен съвет (ВСС) го назначава за съдия в районния съд в Казанлък, където Нейко Нейков изоставя наказателното право и започва да разглежда граждански дела.

Явно е направил добро впечатление с работата си, защото наскоро председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева го командирова отново в София, където Нейко Нейков става съдия в търговското отделение на съда.

Дали и този път той ще търси контакти със страните за лична облага можем само да гадаем. Нейко Нейков е най-новото попълнение на най-голямото търговско отделение в България – това на СГС.

Поради факта, че голяма част от стопанския живот е съсредоточен в столицата, през съда минават търговски спорове и дела за несъстоятелност за милиарди левове. Работата на съдиите там рядко е обект на обществено внимание - журналистите пълнят съдебните зали, за да отразяват наказателните дела и не обръщат много внимание на това, което се случва по търговските спорове и кои всъщност са тези, които ги решават. От последните кадрови решения на ръководството на СГС става ясно, че принципът, по който се подбират съдиите там, не е толкова професионалното им минало, колкото наличието на съмнения около техните морални качества. А противно на логиката, последното е предимство, а не недостатък.

Ерата "Михайлов"

Най-популярният търговски съдия в СГС доскоро беше Светлин Михайлов. Той беше председател на съда от 2004 до 2009 г., когато не успя да се пребори за втори мандат заради множеството скандали около него.

"Първият мандат на Светлин Михайлов беше провал за самия съд, а втори би бил катастрофа за съдебната система", каза тогавашният председател на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

Най-популярният анекдот около Михайлов е историята с джипа на германски гражданин, който беше откраднат, но намерен на българската граница. Вместо да бъде върнат на собственика, автомобилът беше предоставен за ползване от председателя на съда.

След като германецът си поиска автомобила, той дълго отказваше да го върне и така Михайлов получи прякора Светльо Джипа. Тази история действително придоби международно отразяване, но магистрати коментират, че най-големите щети от управлението на Михайлов са свързани преди всичко с кадровата политика в съда.

Въпреки че преди три години етичната комисия на ВСС имаше цяла папка със сигнали и жалби срещу Михайлов, след избора той стана редови съдия в търговското отделение, а в края на миналата година беше командирован в Софийския апелативен съд от председателя му Веселин Пенгезов. Тогава на мястото на Михайлов в търговското отделение на СГС отиде един от най-приближените нему магистрати – съдия Ася Събева.

В началото на тази година тя предизвика две спорни решения по дела за несъстоятелност, по които началната дата на неплатежоспособността беше върната осем години назад на базата на договор с несъществуваща към онзи момент американска фирма. По този начин две дружества успяха да "прецакат" действителните си кредитори, към които имаха милиони задължения.

И ВСС, и инспекторатът към него отказаха да проверят казуса, а след няколко месеца съдия Събева беше командирована... в Апелативния съд.

Новите звезди

Безпроблемното израстване на Михайлов и Събева по инстанциите отвори постове в търговското отделение на СГС, които председателката му Владимира Янева побърза да попълни.

Първо тя премести там наказателния съдия Румяна Ченалова. Въпреки че днес решава търговски спорове, Ченалова остана да гледа делото "Октопод" срещу бившата барета Алексей Петров.

Румяна Ченалова става съдия в наказателното отделение на СГС с конкурс в края на 2008 г. През 2010 г. тя беше наказана от ВСС заради контакти с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев. През 90-те години Ченалова е била прокурор в Стара Загора, но напуска през 1997 г. поради неясни причини. След това тя става адвокат, като е по-популярна с името Румяна Бечева. Малко преди да се върне в съдебната система, тя е упълномощена за адвокат от обвиняемата по аферата за злоупотреби с еврофондове "Стойков - Николов" Лазарина Георгиева.

Този факт е силно съмнителен, защото само две години по-късно съдия Румяна Ченалова гледа едно от двете дела по аферата "Стойков - Николов" – това за пране на пари.

Казусът обаче е неразривно свързан с делото, по което е подсъдима бившата клиентка на Ченалова – Лазарина Георгиева. Тя е била управител на една от фирмите, които според прокуратурата са участвали в измамите с еврофондове, парите от които впоследствие са били изпрани.

"По досъдебното производство има копие от пълномощно за адвокат Румяна Бечева", потвърдиха информацията от прокуратурата.

Според всички норми на процесуалното право, както и по мнението на юристи Румяна Ченалова е трябвало да си направи отвод при разглеждането на делото. Самата тя не отговори на запитването на "Капитал" относно двойното си битие по казуса "Стойков - Николов" - на съдия и на адвокат.

От два независими източника "Капитал" научи, че Ченалова е сред най-близкото обкръжение на председателката на СГС Владимира Янева, именно през нея тя е успяла да лобира за командироването на съдия Нейко Нейков – героят от началото на текста.

Неговият извънпроцесуален контакт с Людмил Стойков беше потвърден за "Капитал" от два независими източника в прокуратурата. Градският прокурор на София Николай Кокинов си спомни за случката, но отказа да даде детайли. Само можем да гадаем защо срещу Нейков не е започнало наказателно производство, но при всички положения той е бил обект на интерес от Инспектората към ВКП.

"Кризата за кадри е сериозна и търсенето на съдии продължава. Няма как да се командироват съдии от София, затова се обръщаме към страната. Не се касае за препоръчване от някого. Още повече че за преместването на магистрата е необходимо съгласието на административния ръководител на съответния съд. Нейков разполага с необходимия стаж. От 2008 г. е съдия и има най-много дела в районния съд в Казанлък и всички са разгледани в срок", коментира решението си да командирова съдия Нейков председателката на СГС Владимира Янева. Тя отказа да отговори на въпроса дали знае защо Нейков е бил махнат от прокуратурата, защото това било от компетентността на държавното обвинение. Самият съдия Нейков не пожела да отговори на въпросите ни.

Компрометирани, но послушни

Ако действително семейната приятелка на вътрешния министър Владимира Янева се грижеше за качеството на търговското правораздаване в София, можеше да командирова някои от съдиите в Софийския районен съд. Те имат в пъти повече професионален опит и от Ченалова, и от Нейков, като в същото време нямат морални и етични перипетии зад гърба си.

Иначе политиката да се назначават зависими (от дисциплинарно и криминално разследване) не е непозната за съдебната система. Тези магистрати може и да не се отличават с професионални качества, но със сигурност са послушни към тези, които са ги назначили. А това със сигурност е изключително полезно на някого, когато става дума за спорове за милиони.

През 2007 г., когато телефонът на обвиняемия по аферата САПАРД пернишки бизнесмен Людмил Стойков се подслушва от разследващите, той получава обаждане. От другата страна е не кой и да е, а командированият в Софийската градска прокуратура прокурор Нейко Нейков.

Разговорът не е покана за предстоящи процесуално-следствени действия, а е от битово-курортно естество. Нейков пита за възможността да получи отстъпка при почивка в комплекса на Людмил Стойков Дюни. Комуникацията достига до главния прокурор. Нейков е разкомандирован и се връща обратно в Районна прокуратура - Стара Загора, като по-късно напуска държавното обвинение. През 2009 Висшият съдебен съвет (ВСС) го назначава за съдия в районния съд в Казанлък, където Нейко Нейков изоставя наказателното право и започва да разглежда граждански дела.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  tougherty avatar :-|
  tougherty

  Предлагам на "Капитал" да направи специална рубрика "Стената на срама" за съдебната система. За нея има не един и двама достойни кандидати, "командировани" от някъде по политически заслуги и творци на истински юридически куриози. Георги Колев, Веселин Пенгезов, Владимира Янева, Светлин Михайлов, Нейко Нейков - само малка част от тези, които петнят името на гилдията и допринасят България да бъде раят на шуро-баджанащината вместо нормална правова държава. Нека хората да знаят какви съдии правораздават по делата им и как са стигнали до тези магистратски постове. Вярвам, че това ще бъде не само любопитно, но и доста полезно предвид възможността за искане на отвод по чл. 22, ал. 1, т. 6 ГПК поради съмнителните им морални качества. Току-виж и новият ВСС вземе, че обърне внимание какво се случва в съдебната ни система.

 • 2
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Заглавието на жълт жаргон "кърти миФки"! Браво на Капитал!

  Със споменатата Румяна Ченалова съдбата ме срещна през далечната 1995-6 година - беше ми адвокат по няколко фирмени дела срещу длъжници (основно държавни фирми). Бе ми препоръчана от приятел с мотива: "Не обръщай внимание на факта, че е тъпа, ще ти спечели всички дела, защото има връзки"! Така и стана! Не съм ходил лично на всички съдебни заседания, но на 2-3 в началото отидох за да видя как действа препоръчания адвокат! Беше направо комично - тя не умееше дори да формулира тезата си, но наистина ми спечели и дело срещу Кремиковци!

 • 3
  vassilun avatar :-P
  vassilun

  [quote#1:"tougherty"]Предлагам на "Капитал" да направи специална рубрика "Стената на срама" за съдебната система.[/quote]

  Ако имате предвид и прокуратура и полиция, то аз съм категорично против! :) Тогава няма да остане никакво място за икономика и финанси, а Капитал е основно медия за такива новини, анализи и коментари!

 • otlondon

  доста полезно предвид възможността за искане на отвод по чл. 22, ал. 1, т. 6 ГПК поради съмнителните им морални качества!!!!

 • 5
  pogled avatar :-|
  Григор Лилов

  "Аз не познавам законите, но познавам съдиите" е крилата фраза за успеха, кариерата и имиджа на редица мастити адвокати.

 • 6
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  До коментар [#2] от "vassilun":

  Най-вероятно са били на едно ниво със съдията. Ако някой по някакъв начин покаже превъзходство - без да гони такава цел, а просто защото това му е нивото, губи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.