По делата ще ги познаете
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По делата ще ги познаете

Основният аргумент зад номинацията на съдия Венета Марковска беше дългогодишният й стаж като съдия

По делата ще ги познаете

Из практиката на кандидата за член на Конституционния съд Венета Марковска

10269 прочитания

Основният аргумент зад номинацията на съдия Венета Марковска беше дългогодишният й стаж като съдия

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Името на Венета Марковска се свързва с някои спорни решения по дела с висок материален интерес

Марковска е съдията, отменила глоби на КЗК срещу "Винпром Пещера" и "Кингс табако"


Тази сряда парламентът ще трябва да избере двама от четиримата кандидати за членове на конституционния съд от квотата на Народното събрание. Номинирани са двамата зам.-председатели на парламента – Анастас Анастасов (ГЕРБ) и Екатерина Михайлова (ДСБ), съдията от Върховния касационен съд Таня Върбанова (номиинирана от БСП) и зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, която беше номинирана от трима независими депутати. Анастасов е сочен за "сигурен" кандидат, но съдбата на другото място е все още неясна, като с най-големи шансове е Венета Марковска.

Единствено нейната кандидатура предизвика емоции по време на изслушването, след като миналата седмица стана ясно, че до всички парламентарни групи е изпратен сигнал, в който се съдържат твърдения, които поставят под въпрос професионалните и етичните качества на съдия Марковска. Голяма част от описаното в сигнала е базирано на официално потвърдена информация, която е изнесена в публикации в Mediapool и "Капитал".  Ден след изслушването Марковска изпрати писмо до агенция "Фокус", в което определи сигнала като "очевидно манипулиран и перфидно изработен компромат, обслужващ определени политически или други интереси" и който има за цел нейното "дискредитиране в публичното пространство".  Основният аргумент зад номинацията на съдия Марковска беше дългогодишният и стаж като съдия, през който, по думите на единият от вносителите на предложението - Дарин Матов, тя е доказала своя професионализъм. Името на Венета Марковска обаче се свързва с някои спорни решения по дела с висок материален интерес, които не бяха обект на обсъждане по време на изслушването в парламента.

Поради 12 милиона причини

През лятото на 2006 г. новозагорска фирма кандидатства за финансиране по програма САПАРД по мярката, насочена към тържища на плодове, зеленчуци, цветя и риба с проект за изграждане на пазар за… лозови пръчки. Той е на стойност от 11 млн. лв., като фирмата иска финансиране за половината сума. Фонд "Земеделие" не одобрява проекта с мотив, че не попада в хипотезата на мярката за тържище за плодове и зеленчуци. Фирмата завежда дело срещу отказа и съдът го отменя, но в същото време не уважава искането да задължи Държавен фонд "Земеделие" да отпусне помощта. В края на 2009 г. тогавашният директор на фонда отговаря на фирмата, че договорите по САПАРД са се подписвали до края на 2007 г. - програмата е приключила и няма как проектът да получи финансиране.

В началото на 2010 г. дружеството завежда искова молба по Закона за отговорност на държавата и общините за причинени вреди. Фирмата претендира от държавата не само за 5.8 млн. лв. имуществени вреди (неполученото финансиране), но и пропуснати ползи -  парите, които е щяла да получи от отдаването на търговски площи под наем. Дружеството представя предварителни договори със земеделски производители, фирми и еднолични търговци, които щели да наемат общо над 8 хил. кв. метра. Те щели да складират там череши, десертно грозде, ябълки, сливи, праскови, винени лозя, риба и зарибителен материал и да платят за две години над 7 млн. лева наеми.  В исковата молба фирмата твърди, че е претърпяла щети от пропуснати ползи за над 10 млн. лв. Това не е всичко - те претендират и лихвите от 2006 г. насам, които са още около 1.5 млн. лв.

Административният съд в София отхвърля иска с мотив, че въобще не е доказано, че твърдените вреди и пропуснати ползи са "пряка и непосредствена последица от отменения отказ". От фирмата обжалват решението пред ВАС. Там то е разпределено на съдия Венета Марковска (като зам.-председател на ВАС тя има задължение да разпределя делата). Само за три месеца тя успява да образува дело, да насрочи съдебно заседание и да реши казуса.  Съдия Марковска приема, че с експертиза е доказано, че отказът на Държавен фонд "Земеделие" е незаконен и фирмата е трябвало да получи финансиране по САПАРД: "Безспорно, като не е получил сумите за изграждане на проектирания вече обект, ищецът не е могъл да го реализира и по този начин за него е настъпила вреда от действията на административния орган." Съдия Венета Марковска отхвърля претенциите за пропуснати ползи, но присъжда на дружеството над 7 млн. лв. лихви върху нанесената вреда. Така държавата е осъдена от новозагорската фирма да плати над 12 млн. лв.

Случаят създава опасен прецедент. На първо място, ВАС на практика изземва функциите на администрацията на фонда и се произнася по същество кой да получи финансиране и кой не. Също така през целия период на програма САПАРД държавата е отказвала на стотици кандидати и така всеки от тях може да заведе иск за вреди и пропуснати ползи.

Министерството на финансите подава искане за отмяна на решението с мотив, че не са участвали в спора. В края на миналата година петчленен състав на ВАС отменя решението на Марковска и връща спора в административния съд в София.

"Винпром Пещера"

В края на 2009 г. Комисията за защита на конкуренцията глобява с 385 хил. лв. "Винпром Пещера" заради заблуждаваща реклама. Причината са телевизионните клипове, на които се рекламират "нискоалкохолният коктейл Flirt Tease, нискоалкохолният коктейл Black Ran и трапезно вино "Пещерока". Регулаторът приема, че става дума за заблуждаваща реклама на "познатите и наложени вече на пазара и сред потребителите напитки водка Flirt, уиски Black Ram и "Пещерска гроздова" ракия", а промяната в имената и вида на продуктите има за цел да избегне законовите ограничения на рекламата на високоалкохолни напитки.

"Винпром Пещера" обжалва решението. Тричленен състав на ВАС уважава само частично жалбата, като намалява санкцията с 80 хил. лв. Производителят на алкохол обжалва на втора инстанция, където делото е разпределено на състав с председател Венета Марковска, който изцяло отменя санкциите, защото приема, че не е доказано, че "процесните реклами съдържат заблуждаващи послания и че могат да повлияят на икономическото поведение на зрителите". И още, че самите клипове са направени така, че "елиминират риска от объркване за наблюдателния и информиран зрител".

Показателен е фактът, че решението е подписано с особено мнение от съдията - докладчик на делото, Искра Александрова: "Излъчвайки заблуждаващата реклама на премиксите и виното в часово време, в което се предполага, че има по-голяма зрителска аудитория, обосновано е да се приеме, че по-голям брой зрители ще станат потребители на напитките, с което се създава предимство пред останалите производители на напитки от същото естество, които спазват ограниченията на законите."

Венета Марковска е председател на петчленния състав, който отмени и санкциите, наложени на свързания с "Винпром Пещера" производител на цигари "Кингс табако". Те бяха глобени от КЗК заради забранена реклама на цигарите – тричленен състав на ВАС само намали санкциите, но петчленен ги отмени напълно. Един от мотивите на председателствания от съдия Марковска състав е... финансовата криза.

Адвокат Румен Еленски

През седмицата, в опит да отговори на сигнала, в който се твърди, че поддържа редовни контакти с адвокат Румен Еленски (някогашен член на ЦИК от квотата на ДПС и адвокат на Ахмед Доган и съдиите Веселин Пенгезов и Владимира Янева), съдия Марковска заяви, че с адвокат Еленски пък били приятели от времето, в което е работила в Плевен, а той никога не се явявал по нейни дела. При бърза справка на сайта на ВАС обаче се открива, че адвокат Еленски се е явявал поне по пет дела, по които съдия е била Венета Марковска. При един от тези казуси например той е представлявал съпругата на председателя на ВАС Нели Русева. Тя е била ответник по дело, което нотариалната камара е завела срещу заповедта на министъра на правосъдието за преместването й като нотариус от Сливница в София. Венета Марковска отхвърля жалбата и така съпругата на Георги Колев става нотариус в София.

Името на Венета Марковска се свързва с някои спорни решения по дела с висок материален интерес

Марковска е съдията, отменила глоби на КЗК срещу "Винпром Пещера" и "Кингс табако"


Тази сряда парламентът ще трябва да избере двама от четиримата кандидати за членове на конституционния съд от квотата на Народното събрание. Номинирани са двамата зам.-председатели на парламента – Анастас Анастасов (ГЕРБ) и Екатерина Михайлова (ДСБ), съдията от Върховния касационен съд Таня Върбанова (номиинирана от БСП) и зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, която беше номинирана от трима независими депутати. Анастасов е сочен за "сигурен" кандидат, но съдбата на другото място е все още неясна, като с най-големи шансове е Венета Марковска.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  meanmoonshiner avatar :-|
  meanmoonshiner

  "Случаят създава опасен прецедент. На първо място, ВАС на практика изземва функциите на администрацията на фонда и се произнася по същество кой да получи финансиране и кой не. Също така през целия период на програма САПАРД държавата е отказвала на стотици кандидати и така всеки от тях може да заведе иск за вреди и пропуснати ползи."

  Ако пък съдът беше отказал да се произнесе, щеше да бъде упрекнат, че не дава защита на нарушени права, а живеем в правова държава и така нататък.

 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman

  Явно е добър слуга щом и се отблагодаряват подобаващо ! Инаè ме е гнус ,че такива жалки персони получават заплата от моите данъци !

 • 3
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  Мама Венче е известна в юридическите среди..За повечето хора ,особено ,ако са далеч в провинцията и ги мъчи проблема с насъщния за другата седмица,тези неща звучат много абстрактно,чуждо.
  Тъжната истина е,че ВАС ,на определени моменти действа като организирана преспна група -тричленки ,петчленки,със съучастници адвокати,лобиисти и обикновени престъпници.Най-големият проблем в българия не е политическата класа,нея периодично си я избираме и подменяме,а съдебната система.Съдии,прокурори и следователи,стават несменяеми като мине един кратък период от назначаването им на длъжност и до пенсия никой не може да ги барне с пръст..Трябва много да сгазят лука или да тръгнат сериозно с ритане срещу ръжена като съдия Тодорова,за да ги отлюспят от глутницата..Политиците са ОК с тази ситуация,защото са в обща омерта,пазят се взаимно..Затова няма и сериозен бандит от политическата класа,който да е влязъл в затвора ..Трябва да се премине към пряк избор на съдии и прокурори,пък органи на досъдебното производство като следствието изобщо да излязат от съдебната власт,така на всеки 5-7 години ще трябва да доказват пред хората какво са свършили,ще бъдат и принудени да публикуват,да обясняват актовете си и да пишат мотивите си срочно.

 • 4
  yotata avatar :-|
  йотата

  Тая е от най-старите и обиграни калинки. (Интересно на нея какво й е кръщавал Патрона.)
  Щото калинките освен некомпетентни са и дълбоко неморални.
  Правова държава, А?
  Пазарна икономика, Да?
  Ама, .. друг път.

 • 5
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#3] от "Kaschei Bezsmertni":

  +++

 • 6
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  Случаят създава опасен прецедент. На първо място, ВАС на практика изземва функциите на администрацията на фонда и се произнася по същество кой да получи финансиране и кой не. Също така през целия период на програма САПАРД държавата е отказвала на стотици кандидати и така всеки от тях може да заведе иск за вреди и пропуснати ползи.........
  абе ВИЕ ПОБЪРКАХТЕ ЛИ СЕ?????????????????????Решението е в унисон с практиката на ВАС...НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО И СВЪРЗАНИТЕ С НЕГО НЕУСТОЙКИ ПО ПРЕДВ. ДОГОВОРИ СЕ ТРЕТИРА КАТО ВРЕДА ЗА ИЩЕЦА АКО ТЕ СА СКЛЮЧЕНИ С ОГЛЕД НА ФИНАНСИРАНЕТО , СТИГА ОТКАЗЪТ ДА Е ПРИЗНАТ ЗА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН...КЪВ ПРЕЦЕДЕНТ , КВИ ПЕТ ЛЕВА, КАТО ВСЕКИ СЛУЧАЙ СЕ РАЗГЛЕЖДА И ИЗСЛЕДВА САМОСТОЯТЕЛНО...И КАКВИ ГЛУПОСТИ СТЕ НАПИСАЛИ ЗА ОТМЯНАТА????ОСТАВЯТЕ УБЕЖДЕНИЕТО, ЧЕ Е ОТМЕНЕНО ЗАРАДИ НЕИН ПРОПУСК..МИ ВЪРНАЛ Е ЗАЩОТО НЕ Е КОНСТИТУИРАНА СТРАНА, А ЗА ТОВА ПРОПУСКЪТ Е ОЩЕ В ПЪРВОИНСТАНЦИОННИЯ СЪД!!...АРЕ СТИГА С ЕВТИНИ ИНСИНУАЦИИ...СЕГА ЩЕ ЧЕТА ЗА ПЕЩЕРА ДА ВИДЯ КВИ СТЕ ГИ НАДИПЛИЛИ ПЪК ТАМ!

 • 7
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  И КАКЪВ ПРЕЦЕДЕНТ СЪЗДАВА ТЯ КАТО ОТКАЗЪТ Е ПРИЗНАТ ЗА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН В ОТДЕЛНО ДЕЛО ОТ ДРУГ СЪСТАВ....И НЕ СТАВА ЯСНО ДАЛИ НА АССГ ИЛИ НА ВАС.......

 • 8
  gnevnik avatar :-|
  Гневник

  До коментар [#7] от "dol":Поръчковата журналистика в България умело манипулира общественото мнение.
  След заседанието на комисията стана известно, че сигналът е подписан с името Георги Тонев Колев и почти изцяло се базира на журналистическо разследване в медиите ("Капитал" и "Медиапул") от 2010 г., в които се твърди, че през януари 2010 г. съдия Марковска се намесила и пректически издействала уволнението на двама полицаи, позволили си да спрат за проверка мъжа, с когото тя съжителства и който бил видимо пиян. http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=28485
  "Винпром Пещера" и "Икономедия" се обвиняват в борсови далавери и поръчкова журналистика. http://faktor.bg/ikonomika/biznes/1791-vinprom-peshtera-i-ikonomediya-se-obvinyavat-v-borsovi-dalaveri-i-porachkova-zhurnalistika.html

 • 9
  goodman69 avatar :-|
  goodman69

  Как Венче е майката на корупцията във ВАС. Сега обаче спокойно може да отиде на почивка в КС, тъй като на линия вече се нейни достойни последователи: Георги Колев, Руми Монова, Б. Магдалинчев, Н. Урумов и пр. П.П. Една корекция - Румен Еленски наистина беше адвокат на Догат, но в ЦИК беше от квотата на БСП. При проверката за принадлежност към ДС той се оказа агент на ... КГБ!

 • 10
  gnevnik avatar :-|
  Гневник

  До коментар [#7] от "dol":
  „Литературата и периодичният печат на един народ,
  показват многостранно и непредубедено
  неговото умствено и културно развитие.”
  Л. Каравелов


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK