"Абсолютният престъпник" Николай Цонев беше оправдан

Съдът обяви за невинни обвинените за подкуп бивш военен министър, бившия съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов

Съдът произнася оправдателната си присъда.
Съдът произнася оправдателната си присъда.    ©  Надежда Чипева
Съдът произнася оправдателната си присъда.
Съдът произнася оправдателната си присъда.    ©  Надежда Чипева

Софийският градски съд оправда в понеделник бившия военен министър Николай Цонев, бившия съдия Петър  Сантиров и Тенчо Попов по обвинението за предлагане и скланяне към подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Решението на съда може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

На предишното заседание по делото на 24 октомври прокуратурата поиска седем години затвор за Цонев и за Тенчо Попов и 6 за Петър Сантиров.

Тримата бяха зрелищно задържани от ГДБОП на 1 април 2010 г., като по време на ареста на Цонев заместник-градският прокурор Роман Василев беше заснет от камерата на МВР да се обръща към ексминистъра с думите: "Ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята, на колене!"

Обвинителят се превърна в основна фигура по казуса и след като беше порицан за поведението си от Висшия съдебен съвет, си направи самоотвод и предаде делото на колегата си Божидар Джамбазов. Вторият също обаче не присъстваше на прочитането на присъдите от СГС в понеделник, тъй като бил в планиран отпуск, предаде Медиапул.

По време на целия процес прокуратурата твърдеше, че тримата в съучастие са предали на следователя, който е и основен свидетел по делото, 20 000 евро, за да саботира досъдебно производство за закупуването на военната комуникационна система "Странджа 2". Позоваваше на направените със специални разузнавателни средства (СРС) видео- и аудиозаписи на разговори между Сантиров, Попов и Петров, в които се уговаря схемата.

"Съдът е констатирал множество нарушения на процедурата по искане и даване на разрешения за СРС. Тези нарушения, наред с множество други обстоятелства, са дали основания на съда да постанови оправдателни присъди", коментира мотивите си накратко пред медиите в понеделник съдия Иван Коев.

"Вярвах, че съм невиновен, вярвах, че ще бъда оправдан", коментира пред медиите Николай Цонев, след като чу решението на съда. "От началото досега този процес беше политически и имаше за цел да обслужи конюнктурни интереси на мечтите на сегашните управляващи", допълни той и заяви, че когато приключи делото на трета инстанция, ще заведе дело срещу прокуратурата.

Цонев призова той и останалите двама обвиняеми по делото да бъдат подкрепени от всички, които търпят данъчна и полицейска репресия. Според бившия военен министър Министерството на вътрешните работи първо арестува, а след това търси доказателство. По този начин според него е било постъпвано спрямо десетки хиляди българи.

"Поръчката за това дело е от изпълнителната власт и е осъществена от прокуратурата", каза Цонев. Той допълни, че неговият адвокат – Васил Василев, го е посъветвал да заведе дело в Страсбург срещу основния свидетел по делото Петьо Петров.

Това е четвъртото поред дело, по което Цонев чу "невинен". Две от оправдателните му присъди вече бяха потвърдени от Върховния касационен съд и влязоха в сила. Досега бившият военен министър не е бил осъждан на нито една инстанция по някое от множеството обвинения, които му бяха повдигнати след идването на ГЕРБ на власт. Разследването, добило популярност като "Странджа 2", пък все още не може да отбележи особен напредък и се води срещу неизвестни длъжностни лица от военното ведомство.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


52 коментара
 • 1
  cormoranstrike avatar :-|
  cormoranstrike

  Ще продължаваме да виждаме Шенген през крив макарон!

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Класическа схема: "невинен" по технически причини при събиране на доказателствата, т.е не че не са дали подкупа, но са сбъркали при попълване на заявката за СРС. Браво, висок адвокатски професионализъм на защитата, или...?

 • 3
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  "Болни мозъци!"-така нарече героите от екшъна адвокат Васил Василев.Да ходят да се снимат с Джон Траволта и Роберт де Ниро!
  А Цонев спомена,че ще берат ядове.Имаше напредвид тумбата на Бойко Борисов.

  Интересна беше и новината,която Цонев сподели,че зала Армеец е собственост на търговско дружество и чий го търси Фандъкова да прави обществени поръчки там не е ясно.

 • 4
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  До коментар [#2] от "daskal1":Колега ,стриктното спазване на законовите процедури (които и първокласник може да разбере),особено в наказателния процес, е гаранция за баланса между интересите на държавата(в случая и това е спорно какви са интересите й) и правата на човека,пък дори и той да не ни е симпатичен,да е потенциален престъпник и т.н.В САЩ има съдебен прецедент от преди много години,наречен "Миранда " ,след който на полицаите им е като обица на ухото това,че трябва при арестуването да обясняват правата на задържания.Още по-силно трябва да се защитават от посегателства(включително и чрез евтини процедурни хватки) правата на хората при ползване и експлоатация на СРС...Това тесните челца не могат да го сванат,както и озлобените за мъст хора,същите тези,които си замълчаха,когато лъснаха СРС-тата на премиера,които пък се оказа,че са събрани по законовия ед,но от това нищо не последва.....Оставям дори без коментар изцепките на Роман Василев в риалитито около задържането.В правова държава този човек вече да е осъден и да му е забранено да се занимава с право,от което и впрочем той не разбира..

 • 5
  venrus_2008 avatar :-|
  Bicho Raro

  Е не, няма друга такава държава, просто...

 • 6
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  Браво!

 • 7
  epoc avatar :-?
  epoc

  Така, говорителкаа на варненската полиция я иволниха точно за такова изказване в ефир. Кога ще уволнят Роман Василев за неговото, или прокурорите могат да говорят каквото си искат по адрес на когото си искат?

 • 8
  valdim avatar :-|
  Dimov

  До коментар [#4] от "Kaschei Bezsmertni": Присъединявам се към мнението.
  Странно защо първоинстанционния съдия коментира решението си. За мен по-логично е да се изчака прокурор Джамбазов да се върне и ако реши - да коментира. А относно качеството на доказателствата, мнение може да даде предполагам и прокурор Василев...Предполагам той е упражнявал надзор за законност при събирането им.
  Молба към следващите форумци - преди да обвините съда, замислете се дали бихте искали прокурор с мисленето на Василев да решава (не дай си Боже) вашата съдба или тази на ваш бизък. Съвсем хипотетично си го помислете това.

 • 9
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  Абсолютно оправдан престъпник. Направо като реклама на оная водка

 • 10
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Подкуп най-трудно се доказва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход