🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките са притеснени от фалити в зеления сектор

Решението на енергийния регулатор за въвеждане на такса достъп може да създаде лавина от проблеми

Производителите на възобновяема енергия все още се надяват, че държавата ще намери по-справедливо решение, за да компенсира разходите на ЕРП и НЕК за преференциалните тарифи
Производителите на възобновяема енергия все още се надяват, че държавата ще намери по-справедливо решение, за да компенсира разходите на ЕРП и НЕК за преференциалните тарифи
Производителите на възобновяема енергия все още се надяват, че държавата ще намери по-справедливо решение, за да компенсира разходите на ЕРП и НЕК за преференциалните тарифи    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Производителите на възобновяема енергия все още се надяват, че държавата ще намери по-справедливо решение, за да компенсира разходите на ЕРП и НЕК за преференциалните тарифи    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опасенията на производителите на зелена енергия, че нововъведената такса достъп от енергийния регулатор ще предизвика масови фалити в сектора, може и да не се окажат толкова безпочвени, както уверява енергийният регулатор. Причината е, че таксата, с която ще се отнема между 2 и 40% от прихода на тези производителите, е притеснила не само тях, но и банковите институции. Това става ясно от писмата, изпратени до премиера Бойко Борисов от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Асоциацията на банките в България, в която членуват 24 банкови институции.

Преосмисляне

Първоначално банковият сектор в България не изглеждаше толкова притеснен от въвеждането на таксата за достъп за ВЕИ централите, въпреки че от браншовите организации веднага алармираха, че това ще доведе до затруднения по изплащането на взетите от тях заеми и преструктурирането им. Става въпрос за близо 2 млрд. лв., които са били предоставени при съвсем различна планирана възвращаемост на инвестициите и прогнозни парични потоци. Въпреки това малко след налагането на такса достъп главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и председател на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян беше коментирал пред "Капитал Daily", че е пресилено да се говори за заплаха за стабилността на банковата система, въпреки че става въпрос за голям брой кредити.

Седмица по-късно обаче писмо, подписано лично от него до премиера Борисов, задава доста по-тревожен тон. "Едностранното изменение от страна на държавата на параметрите по търговските договори (бел. ред. - с производителите на възобновяема енергия), без да е налице пряко договаряне между страните, изцяло променя бизнес модела, което може бързо да доведе до състояние на неплатежоспособност на производителите, загуба на работни места и цялостна дестабилизация на пазара", се посочва в писмото.

В него се посочва също, че всичко това има силно отражение върху рисковия профил на страната, което несъмнено ще се отрази неблагоприятно на цените на кредитните продукти. Банките, кредитирали възобновяеми проекти, поемат и съществен риск за влошаване на кредитните им портфейли заради затруднения по обслужване на кредитите. Освен това част от кредитополучателите може да не могат да продължат да плащат дълговете си. Преструктурирането на кредитите също ще доведе до допълнителни разходи за банките и може да понижи кредитния им рейтинг. Това, от друга страна, може да постави банките в положение самите те да не отговарят на вече договорени лихви за получаване на финансиране от външните пазари.

В банките явно съществува и притеснение, че някои от собствениците на централи може да се откажат от проектите си, което ще принуди съответната банка да го реализира като обезпечение по необслужван кредит, за да покрие разходите си по заема. Така може да се окаже, че в бъдеще подобно с имотите банките ще се окажат най-големите собственици на централи за възобновяема енергия. В писмото на асоциацията се споменава също, че интересът към финансиране на зелена енергия рязко ще намалее. Това обаче така или иначе е факт от месеци. По неофициална информация всички големи банки в страната имат забрана от своите централи да кредитират подобни проекти заради високия регулаторен риск.

Безпокойство

Въвеждането на нова такса за ВЕИ централите явно е предизвикала безпокойството не само на банките в България. В началото на октомври президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти също е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което се посочва, че таксата достъп може да доведе до невъзможност за плащане на кредитите от производителите на възобновяема енергия. Като примери се посочват два от най-големите вятърни паркове в България финансирани от ЕБВР - "Св. Никола", собственост на американската AES, и "Суворово", собственост на "Еолика България". В писмото също се изказва загриженост, че въвеждането на таксата е станало без консултации с заинтересуваните страни, което поставя под въпрос предвидимостта на българската бизнес среда.

Дипломатично

Освен банките 12 от посолствата в България, сред които тези на Германия, Англия, Франция Белгия, Корея, Китай и др., също са изпратили писмо до министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев и вицепремиера Симеон Дянков във връзка с въведената такса. Те посочват, че решението на енергийния регулатор застрашава бъдещите чужди инвестиции в България, и то не само във възобновяемата енергия.

Въпреки множеството писма обаче засега българското правителство не показва особена заинтересуваност по проблема и не е излязло с официално становище. Вместо отпадане на таксата и въвеждане на по-справедлив механизъм за компенсация на ЕРП и НЕК за разходите за зелена енергия се оказа, че правителството всъщност готви нови законови промени, които да бетонират нейното прилагане.

68 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bz avatar :-|
  bz
  • - 14
  • + 25

  "Вместо отпадане на таксата и въвеждане на по-справедлив механизъм за компенсация на ЕРП и НЕК за разходите за зелена енергия се оказа, че правителството всъщност готви нови законови промени, които да бетонират нейното прилагане."
  Дано поне тези кожодери неутрализират с закон.

  Нередност?
 • 2
  paxah avatar :-|
  paxah
  • - 8
  • + 62

  Такаааа...
  Значи, когато едностранно вдигахте лихвите (поради променена икономическа ситуация) няма проблем. Вноските си растяха с 15 - 20% и се радвахте. А писмата и форумните писания отминаха.
  Обаче се завъртя палачинката и сега вие сте от неблагоприятната страна. И как е?

  Лихвата е цената на парите. Срещу съответната лихва си поемате и съответния риск. И понеже Къци последно време е популярен: риск печели - риск губи. Не унивайте. Ще дойде следващия бум и балон.

  Нередност?
 • 3
  ksto avatar :-@
  ksto
  • - 4
  • + 27

  ....Производителите на възобновяема енергия все още се надяват, че държавата ще намери по-справедливо решение, за да компенсира разходите на ЕРП и НЕК за преференциалните тарифи"".....

  И пак се натрапват въпросите:
  1. Защо държавата трябва да се занимава с това? Държавата има задължения към плана 2020, към околната среда (здраве на хората), към осигуряване на населението с енергия на справедлива и поносима цена и т.н. На тази база е регламентирана и системата за преференциални цени. И толкоз.
  ОТ ТУК НАТАТЪК СЕ ОПРАВЯТ САМИТЕ ФИРМИ - ПРОИЗВОДИТЕЛИ И КУПУВАЧИТЕ - ЕРП и НЕК.
  КУПУВАЧЪТ Е ЗАЩИТЕН. ИМА ПРАВО ДА ОТКАЗВА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ!!!!! Бъдещият производител трябва да направи атрактивен, законово изряден и конкурентен проект, трудно подлежащ на формален отказ от присъединяване. Трябва на тази база да има уважаван и добър финансов "гръб", история, репутация и т.н. Т.Е. СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ И ОТТАМ "САМОРЕГУЛАЦИЯ" , КОЯТО ЕРП ДА СЛЕДЯТ И ИЗПОЛЗВАТ Е БИЛА И Е НАЛИЦЕ!!!
  Ако въпреки горе написаното исканията надхвърлят възможностите, пак е лесно. При определените от държавата правила и цени, ако не се изпълнява плана 2020 - ще се мисли. Ако наплива е голям и ЕРП и НЕК са уязвими от прекалено голямата бройка откази, ще се направи система за търгове, оптимизация на цените - сценарии колкото искаш! НО ПРЕДВАРИТЕЛНО! НЕ ПОСТФАКТУМ!!!!
  Стореното от тези престъпници (не се смущавам от определението) е много голяма, огромна ЩЕТА с дълго траен и мултиплициращ отрицателен за страната и населението ни ефект. Банките (тема на статията) също имат своя дял и частична вина. Логиката води до натрапване на мнение, че сигурно са кредитирани и фирми (проекти) с недостатъчно изрядни книжа. Банките сигурно са се защитили, ама какво от това. Те са инструмента дал възможността да се случат следващите факти и събития. А е елементарно да се предвидят и консервативно да се регулират още на ниво ФИНАНСИРАНЕ.
  ИЗВОДЪТ е, че трябва мащабна и обстойна проверка на ВСИЧКО. Но ще ми трябват 5 страници да обоснова, защо това няма да се направи. Предполагам на всички е ясно и няма смисъл да се упражняваме.
  Само един последен въпрос:
  Хайде с ВЕИ ще се оправят някак си, ами с топлофикациите какво ще правят? Да напомня. 3 500 000 Мвтч при средна цена 229 лв/Мвтч!!!! При 3 лв и нещо кафява надбавка върху 40 000 000 Мвтч ел. енергия общо, които ще се приберат от абонатите.... Резултатът -над 300 милиона разчекната ножица......
  И друг път съм го казвал - ВЕИ са междинен и пропаганден проблем. С цел отвличане на вниманието. Кучето е заровено под храстите Цанков камък, Белене и ТОПЛОФИКАЦИИТЕ с когенерационната им ел. енергия!!

  Нередност?
 • 4
  dnevnikngousa avatar :-|
  dnevnikngousa
  • + 14

  До коментар [#2] от "paxah":

  Грешиш. Къци ВИНАГИ е бил популярен!

  Нередност?
 • 5
  dnevnikngousa avatar :-?
  dnevnikngousa
  • - 7
  • + 26

  А тоя Кретон Хърпърцумян няма ли кой да го разстреля публично най-накрая?

  Нередност?
 • 6
  zvero avatar :-|
  Звероний
  • - 7
  • + 32

  Всеки който иска да си прави зелена енергия на по-скъпа цена от тази на която плащаме в момента да го прави, но за себе си. Малко е нагло да се инвестира, за да се вдига на сиромаха цената на тока. Аман от тарикати-политици, обвързани с олигарси-пишман инвеститори!

  Нередност?
 • 7
  bate_bojko avatar :-|
  bate_bojko
  • - 8
  • + 23

  ГЕРБ = КОМУНИЗЪМ!

  Нередност?
 • 8
  stoiank avatar :-?
  stoiank
  • - 1
  • + 20

  Интересно как банките не се загрижиха за всички свои клиенти когато при прогнозиран скок на цената до 5%, тя скочи с повече от два /200% сгрешена прогноза/ пъти над прогнозираната, как не се притесни когато за година горивата скочиха с над 30-40% и в този момент лихвите растяха и те нагоре, но сега проблем за банковата система при кредите до 2 млрд., а влогове за 38 млрд.
  И сега като при имотите банките надуват един балон, без изобщо да се замислят как ще се изплащат тези неща. При имотите самите ипотеки, а сега сметката за тока. Нали накрая някой плаща сметката - е този някой е със свалени гащи. Резерви няма. А очаквам и Софийската топлофикация да гръмне след изборите.

  Нередност?
 • 9
  xxxxx1963 avatar :-|
  xxxxx1963
  • - 2
  • + 25

  "Така може да се окаже, че в бъдеще подобно с имотите банките ще се окажат най-големите собственици на централи за възобновяема енергия."
  Вероятно така ще стане. И тук надуха балона до спукване и той няма да закъснее да се спука.

  Нередност?
 • 10
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • - 3
  • + 28

  Докато държавата контролира енергийния сектор в България бизнес с електроенергия няма да може да се прави а ще може да се правят само далавери. Това е неписан но действащи безапелационно закон в България. Разбира се не касе само енергийната промишленост а всеки друг сектор на икономиката. Истината е, че голям бизнес в страната може да съществува само когато се плати порядъчна сума на някой човек във властта или ако бизнесът е собственост на човек от властта макар и с подставено лице. Властта в България се взима не за да се обслужват интересите на обществото а за да се прави безнаказано голям бизнес. Най-печелившия бизнес в България е всеки един който е свързан с приходи от държавни фондове.

  Нередност?
Нов коментар